Houd jij er ook zo van dat het licht van 's morgens vroeg tot 's avonds laat door de grote ramen in je woonkamer naar binnen valt? Maar irriteer je je aan de andere kant iedere keer als de buurman ongegeneerd naar binnen gluurt terwijl hij de hond uitlaat?

Dan is het tijd om actie te ondernemen en anti-inkijk raamdecoratie voor de ramen te hangen. Wat de mogelijkheden zijn, laten we in dit artikel zien.

9x anti-inkijk raamdecoratie: wat past het best bij jouw huis?

De mogelijkheden zijn wat betreft anti-inkijk raamdecoratie eindeloos. Je kunt voor uiteenlopende materialen kiezen en ook wat betreft kleur kun je bij dit soort raamdecoratie alle kanten op. Om je te inspireren in wat er zoal mogelijk is, hebben we 9 soorten anti-inkijk raamdecoratie op een rij gezet. Kijk voor inspiratie ook anders eens bij Gamma voor raamdecoratie.

1. Raamfolie

Raamfolie

Een van de meest gebruikte vormen van anti-inkijk raamdecoratie is misschien wel raamfolie (v.a. +/- €10). Deze ondoorzichtige folie plak je simpelweg op je ramen om te voorkomen dat mensen van buiten naar binnen kunnen kijken. Het leuke aan raamfolie is dat je deze in verschillende patronen op je ramen kunt plakken. Zo kun je eenvoudig delen van de raam afplakken.

Hoewel raamfolie ondoorzichtig is, laat het wel voldoende licht door. Plak je dit op je ramen, dan hoef je dus niet bang te zijn dat je direct in een donkere woonkamer zit.
Bij raamfolie kan er onderscheid gemaakt worden in plakfolie en statische folie. Deze eerste plak je zoals de naam al zegt op het raam. Het voordeel hiervan is dat de folie strak zit en niet kan schuiven als je er bijvoorbeeld overheen wrijft tijdens het wassen van de ramen.

Statische folie plak je in tegenstelling tot plakfolie niet vast. Je drukt deze eenvoudig tegen het raam, waarna de statische lading van de folie ervoor zorgt dat deze op zijn plek blijft zitten. Zit de folie niet goed of ben je de folie zat, dan kun je deze eenvoudig lostrekken en opnieuw bevestigen. Statische folie raden we zelf niet aan, omdat het vaak toch te wensen over laat qua ‘vastheid'

Raamfolie heeft veel verschillende varianten. Je hebt effen raamfolie, maar je kunt ook voor raamfolie met een patroon kiezen. Wel is raamfolie er vaak maar in één kleurschakering, namelijk wit.

2. Glasgordijnen of vitrage

Glasgordijnen

Glasgordijnen, ook wel vitrage of inbetweens genoemd, zijn dunne gordijnen die vaak tussen het raam en de overgordijnen gehangen worden. De gordijnen zorgen ervoor dat mensen minder gemakkelijk van buiten naar binnen kunnen kijken, maar helpen daarnaast ook om de zonnestralen die naar binnen vallen te verminderen.

De meeste mensen kiezen ervoor om glasgordijnen kamerbreed op te hangen. Dit wil zeggen dat de gordijnen van plafond tot vloer en van linkermuur tot rechtermuur vallen. Het is echter ook mogelijk om slechts een klein gedeelte van het raam te bedekken met glasgordijnen.

De typische kleur van glasgordijnen is melkwit. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker ook andere kleuren verschijnen. Denk hierbij aan aardetinten zoals licht- of donkerbruin, maar ook aan felle kleuren zoals rood, groen en geel. Daarnaast heb je bij glasgordijnen ook de mogelijkheid om voor een gordijn met patroon te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke streep die verwerkt zit in het gordijn.

Glasgordijnen hebben naast de praktische functie als anti-inkijk raamdecoratie ook een sfeervolle functie. Je huis ziet er met het toevoegen van glasgordijnen direct gezellig en knus uit.

3. Rolgordijnen

Rolgordijn

Anti-inkijk raamdecoratie die de laatste jaren ook steeds meer aan populariteit wint, is het rolgordijn. Het fijne aan dit type gordijn is dat je zelf kunt kiezen wanneer je de gordijnen naar beneden rolt en wanneer je de gordijn open zet. De gordijnen zijn handmatig te bedienen.

Rolgordijnen zijn over het algemeen vrij verduisterend. Ze zijn van ondoorzichtige stof gemaakt en laten daardoor minder licht door. Kies je voor een rolgordijn in een lichte stof dan blijft je kamer overigens wel goed verlicht. Ook als je ervoor kiest om de gordijn aan de zijkant niet door een geleider te laten lopen, komt er meer licht via de zijkanten je kamer binnen. Het anti-inkijk effect blijft met open zijkanten overigens wel intact.

Rolgordijnen worden over het algemeen over de volle lengte van het raam bevestigd. Het is echter ook mogelijk om verschillende korte banen naast elkaar te hangen. Op deze manier kun je spelen met de lengtes van je anti-inkijk raamdecoratie. Deze mogelijkheid maakt rolgordijnen wat ons betreft een stuk aantrekkelijker. Ze zijn sfeervoller en maken je huis gezelliger dan wanneer je kiest voor een groot rolgordijn.

4. Vouwgordijnen

Vouwgordijnen

Een variant van het rolgordijn is het vouwgordijn. Deze werkt grotendeels hetzelfde, zij het dat het gordijn wordt opgevouwen en niet wordt opgerold. Door het gordijn open te klappen, vouw je dus eigenlijk steeds een strook van het gordijn open.

Vouwgordijnen zijn er in verschillende materialen en kleuren. Afhankelijk van wat jij graag wilt, kun je voor semi-transparante of voor ondoorzichtige vouwgordijnen kiezen. Bij semi-transparante vouwgordijnen is het voor de buren minder makkelijk om naar binnen te kijken, maar krijg jij toch nog voldoende licht binnen. Bij ondoorzichtige gordijnen is het vrijwel onmogelijk om naar binnen te kijken, maar blokkeer je ook direct al het licht.

Het speelse karakter van vouwgordijnen zorgt ervoor dat deze anti-inkijk raamdecoratie niet alleen praktisch, maar ook erg decoratief is. Je hebt een mooie afwerking aan de bovenzijde van je raam en door te variëren met de uitgevouwen lengte van je gordijnen zorg je keer op keer voor een nieuw uiterlijk van je interieur.

5. Plisségordijnen

Plisségordijnen
(Bron)

De trend van het afgelopen jaar is het plisségordijn. Begrijpelijk want met dit type anti-inkijk raamdecoratie heb je ontelbaar veel mogelijkheden. Plisségordijnen hebben veel weg van een harmonica. Door de gevouwen structuur van het materiaal kun je deze zowel over de volle lengte van het raam als over een smal gedeelte van het raam hangen. Je bent zelfs in staat om de plisségordijnen zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde open te zetten. Je bedekt zo dus alleen het midden van het raam.

Plisségordijnen zijn er in verschillende materialen, kleuren en modellen. Hierdoor is het mogelijk om de inkijk in je huis drastisch te verminderen, maar kun je ook voor een subtiele afscherming kiezen.

Door de grote variatie in materialen, kleuren en modellen ben je daarnaast in staat om de plisségordijnen optimaal af te stemmen op de kleuren en stijlen in jouw huis. Bestellen? Kijk eens hier!

6. Paneelgordijnen

Paneelgordijnen

We hebben nog een type gordijn dat vaak gebruikt wordt als anti-inkijk raamdecoratie, namelijk paneelgordijnen. Dit zijn strakke gordijnen die loodrecht naar beneden vallen en vaak niet breder zijn dan een meter.

Het fijne aan dit type anti-inkijk raamdecoratie is dat je verschillende stroken naast elkaar kunt hangen. Zo bedek je op een speelse manier het hele raam. Hang je de paneelgordijnen aan een rails dan kun je door met de panelen te schuiven de inkijk en de mate van natuurlijk licht vergroten en verkleinen.

Je kunt paneelgordijnen in vrijwel iedere kleur kopen. Hierdoor passen ze altijd binnen jouw interieur. Overigens kun je ook met de lengte van de afzonderlijke panelen spelen. Heb je bijvoorbeeld een mooie grote plant voor het raam staan, dan kun je deze extra accentueren door de paneelgordijnen die erboven hangen korter te maken dan de paneelgordijnen die naast de plant hangen.

7. Jaloezieën en roljaloezieën

Houten jaloezieën

De volgende types van anti-inkijk raamdecoratie zijn jaloezieën en roljaloezieën. In de volksmond staat dit type raamdecoratie vooral bekend als luxaflex en ook de Engelse termen shades of shutters komen steeds vaker voor.

Jaloezieën zijn een constructie van horizontale stroken die met elkaar in verbinding staan en die voor een raam gehangen kunnen worden. Deze horizontale stroken kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan hout, kunststof of aluminium.

Het fijne aan jaloezieën is dat je zelf kunt bepalen in welke mate je de ruimte waarin ze hangen af wilt schermen voor de buitenwereld. Doe je de jaloezieën helemaal dicht, dan kan er niemand meer naar binnen óf naar buiten kijken. Doe je ze maar half dicht, dan kun je nog steeds naar buiten kijken. Ook komt er in dit geval nog voldoende natuurlijk licht binnen.

Naast jaloezieën heb je ook roljaloezieën. Dit is eigenlijk een soort rolgordijn waarbij transparante stroken en semi-transparante of ondoorzichtige stroken elkaar afwisselen. Hierdoor bepaal je zelf in welke mate je de inkijk vermindert.

Jaloezieën passen eigenlijk in vrijwel ieder interieur. Dit komt door de verscheidenheid aan materialen en de mogelijkheden wat betreft kleuren. Om voor de beste match tussen anti-inkijk raamdecoratie en interieur te zorgen, is het slim om kleuren of materialen met elkaar overeen te laten komen.

8. Lamellen

Lamellen

De verticale variant van jaloezieën zijn lamellen. Dit type anti-inkijk raamdecoratie wordt vaak geassocieerd met grote kantoren en heeft daarom niet bij iedereen de voorkeur. Toch kun je hele leuke dingen doen met deze anti-inkijk raamdecoratie.

Kies bijvoorbeeld voor een donkere kleur om van de lamellen een statement te maken of ga juist voor een subtiele witte tint om de lamellen te laten verdwijnen tussen de muren.

Net als bij de jaloezieën ben je met lamellen in staat om zelf te bepalen in welke mate je de inkijk wilt verminderen. Door de lamellen helemaal open te zetten verminder je de inkijk, zonder dat je inlevert op natuurlijk licht. Sluit je de lamellen volledig, dan verminder je niet alleen de inkijk drastisch, maar komt er ook een stuk minder licht binnen.

Ook online kan je goed lamellen uitzoeken en bestellen: zo heb je onder meer hier een groot assortiment aan leuke betaalbare lamellen.

9. Raampanelen

Raampanelen
(Bron)
Panelen zijn misschien wel de mooiste vorm van anti-inkijk raamdecoratie. Dit type raamdecoratie bestaat uit verschillende glazen, ijzeren of kunststof panelen die je op strategische plekken voor het raam hangt.

Vaak bestaan deze panelen uit mooie patronen waar voldoende licht doorheen kan. De inkijk wordt echter voldoende geblokkeerd door de drukke lijnen en patronen. Bij glazen raampanelen wordt de inkijk vaak geblokkeerd door gekleurd glas.

Raampanelen als anti-inkijk raamdecoratie passen vooral goed binnen een landelijk interieur. Dit komt door het opvallende, zwierige lijnenspel op de panelen. Ook wat betreft kleur, de panelen zijn vaak wit of gebroken wit, passen de panelen perfect in een landelijke stijl.

Anti-inkijk raamdecoratie is er in veel soorten en maten. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar woning af te schermen voor de buitenwereld. Dit kan met opvallende en grote gordijnen, maar ook met subtiele en kleine stroken.

Wat is voor jou de ideale anti-inkijk raamdecoratie? En waarom bevalt deze je zo goed?

Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten door een reactie achter te laten.