Hét seizoen komt er weer aan. We hebben het nu niet over het vakantieseizoen of de zomer, maar over het aspergeseizoen dat op 11 april 2017 officieel van start gaat. Het witte goud wordt dan weer massaal uit de grond gehaald en verkocht aan tientallen lekkerbekken die, zolang de voorraad strekt, van deze groente kunnen genieten. Er kleven wat ons betreft maar twee nadelen aan het aspergeseizoen: de korte duur van het seizoen en de prijs van de asperges. Vaak zijn deze namelijk vele malen duurder dan simpele sperzieboontjes of broccoli. Om dit laatste probleem op te vangen, kun je asperges kweken in bakken. Je hebt zo je eigen oogst en hoeft dus ook geen dure asperges te halen bij de groenteboer.
Wat je allemaal moet doen om asperges te kweken in bakken, gaan we je in dit artikel vertellen aan de hand van een handig stappenplan.
 

Groen, paars en wit

Groene-en-paarse-asperges
De witte asperges ken je ongetwijfeld en we weten zeker dat je ook al wel eens van de groene asperges hebt gehoord, maar wist je dat er ook paarse asperges zijn?
Nee?
Dat is niet zo gek hoor. De paarse asperge is redelijk zeldzaam en wordt door een select gezelschap gegeten.
De kleurverschillen ontstaan door de manier waarop de asperges groeien. Zo is het de bedoeling dat de witte asperges volledig onder de grond groeien. Groene en paarse asperges groeien daarentegen boven de grond, waardoor ze hun kleurtje krijgen.
In de aspergeteelt worden asperges ongeveer 8 jaar achter elkaar op hetzelfde veld geteeld. Hierbij worden de velden kunstmatig opgehoogd en in sommige gevallen afgedekt met folie, waardoor er voorkomen wordt dat asperges met hun kopje boven de grond uitkomen en verkleuren.
 

Asperges kweken in bakken: in 10 stappen naar het witte goud

Witte-goud
Asperges kunnen niet alleen op grote schaal geteeld worden, maar ook op kleine schaal is dit mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld asperges kweken in bakken om zo je eigen oogst tot stand te brengen. Hoe je dit moet doen, gaan we je nu vertellen.
Let wel op! Asperges kweken is niet voor iedereen weggelegd. Deze kunst zal alleen door de échte vakman begrepen worden.

Stap 1: De lange voorbereiding van zaaien

Asperges-kweken-in-bakken
Asperges telen is geen makkelijke klus. Helemaal niet wanneer je ervoor kiest om de aspergeplant zelf op te kweken. Het duurt op deze manier namelijk 3 jaar voordat je asperges kunt oogsten. Echter heb je dan wel alles wat je kunt doen zelf gedaan.
De eerste stappen van asperges kweken in bakken kun je het best in maart of april uitvoeren. Je begint dan met het zaaien van de zaadjes. Dit doe je in speciale zaai- of kweekbakjes. Vul deze met zand en leg vervolgens enkele zaden bij elkaar in een bakje. Zorg ervoor dat ze ongeveer 5 centimeter van elkaar afliggen, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.
Dek de zaden vervolgens af met een laag aarde van ongeveer 1 centimeter. Zet de zaai- of kweekbakjes nu op een lichte plek waar de temperatuur rond de 18 graden Celsius ligt. Je kunt hierbij denken aan een kas, maar je kunt de zaden ook binnenshuis laten ontkiemen.
Vergeet de zaden geen water te geven. Het is belangrijk dat de zaden altijd licht vochtig blijven.
Tip: Wil je geen 3 jaar wachten voordat je van je eigen asperges kunt genieten? Dan is het verstandig om voorgekweekte aspergeplanten te kopen. Hiermee sla je de eerste twee jaar over en kun je na één jaar al aan de slag met asperges die geoogst kunnen worden. Hoe je dit doet, lees je vanaf stap 4.

Stap 2: Het ontkiemen en verpotten van de zaden

Ontkieming
Na ongeveer 2 weken ontkiemen de zaden en zullen de plantjes hun kop boven de aarde uitsteken. Zolang jij de aspergeplantjes goed blijft verzorgen, zullen ze ongeveer 10 centimeter groeien.
Als ze deze grootte bereikt hebben, wordt het tijd om de planten in aparte bakken te zetten. Dit geeft de wortels voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

Stap 3: Geduld is een schone zaak

Ook in de individuele bakken zullen de aspergeplanten bij een goede verzorging blijven groeien. Als de planten ongeveer 30 centimeter zijn, worden ze wederom te groot voor de bak en is asperges kweken in bakken niet langer mogelijk.
Met andere woorden: het wordt tijd om de aspergeplanten buiten in de volle grond te zetten. Hier gaat echter ook een kleine voorbereiding aan vooraf. Zo is het belangrijk om de grond goed om te spitten.
Als je dat gedaan hebt, kunnen de aspergeplanten de grond in. Zorg wederom voor voldoende afstand, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.
Het lange wachten gaat nu beginnen, want je moet de aspergeplanten 1,5 jaar laten staan voordat je verder kunt met het kweken van je eigen asperges. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de aspergeplanten gedurende deze tijd goed blijft verzorgen.

Stap 4:  Zand, klei of leem?

Grond
Asperges kweken in bakken gaat dus verder in de vaste grond. Echter is niet elke grondsoort even geschikt om asperges in te kweken. Asperges houden namelijk van een lichte grond die rijk is aan organische stoffen. Zandgrond is het meest geschikt voor het kweken van het witte goud.
Bij deze grond zijn de asperges namelijk in staat om zich zonder al te veel moeite een rechte weg naar het oppervlak te banen.
Daarnaast zou het ideaal zijn wanneer je de asperges op een zonnige plek in de moestuin kunt planten. De warmte zorgt er namelijk voor dat je eerder kunt genieten van je asperges. Natuurlijk kun je er, net als bij de teelt op grote schaal, ook voor kiezen om de asperges af te dekken met folie, zodat de grond warmer blijft en de asperges sneller zullen groeien.

Stap 5:  Een speciale gleuf voor de aspergeplanten

Als je ervoor gekozen hebt om de aspergeplanten, ook wel aspergeklauwen, niet zelf op te kweken, begint het proces eigenlijk nu pas. Je moet de aspergeklauwen namelijk in de grond zetten. Dit doe je net als bij het zaaien van de aspergezaadjes het beste in maart of april.
Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de afzonderlijke planten zit, zodat ze in de lente en de zomer voldoende ruimte hebben om te groeien. Aspergeplanten kunnen relatief hoog worden en staan daarom niet graag op een kluitje.
Aspergeklauwen planten doe je het beste door eerst een brede gleuf te graven van 25 tot 30 centimeter diep. Vervolgens maak je de bodem van deze gleuf plat, zodat je de aspergeklauwen hier netjes in kunt leggen. Hou hierbij voldoende afstand en zorg ervoor dat de wortels zo plat mogelijk liggen en dat de groeipunten in de lengte liggen. Op deze manier voorkom je dat de asperges buiten de door jou gemaakte gleuf gaan groeien.

Stap 6: Het begraven van de aspergeklauwen

Geulen-dichtmaken
Zodra de aspergeklauwen goed liggen, is het zaak om deze toe te dekken met aarde. Het is echter niet de bedoeling alle aarde direct terug te scheppen.
Begin met een aantal centimeter en wacht vervolgens tot de aspergeplant begint te groeien. Als dit het geval is, schep je opnieuw een aantal centimeter aarde op de aspergeplanten. Dit blijf je herhalen totdat alle aarde weer op zijn plek ligt en de geul helemaal dicht is. Voorzie de aspergeplanten daarnaast ook van voldoende water. Vooral tijdens droge periodes is dit van belang.

Stap 7: De eerste winter

Aspergeplant
Wanneer de gleuf gesloten is, zal het bloeiseizoen ongeveer afgelopen zijn. Het is daarom zaak om de plant voor te bereiden op de winter. Dit doe je door het groen, ook wel het loof, van de plant af te knippen en te verwijderen.
Zorg ervoor dat je het niet alleen van de plant verwijdert, maar ook van de grond. Op achtergebleven loof kunnen namelijk eenvoudig ziektes uitbreken. Je zult begrijpen dat dit de plant geen goed doet en je de oogst in dit geval vaak op je buik kunt schrijven. Wanneer je bent begonnen met asperges kweken in bakken is dat natuurlijk hartstikke zonde!

Stap 8: De geul ophogen

Asperges
Het eerste échte jaar zit erop en langzaam breekt het voorjaar weer aan. De asperges zullen na een rustperiode ook weer beginnen te groeien. Omdat de wortels van de aspergeplanten relatief diep onder de grond liggen, zal dit de eerste tijd nauwelijks opvallen. Na verloop van tijd zul je de geulen om en nabij de 30 centimeter moeten ophogen. Dit om te voorkomen dat de asperges boven de grond uitsteken en hun mooie witte kleur verliezen.
Tip: Om goed bij te kunnen houden wanneer de asperges geoogst kunnen worden, is het slim om de bovenkant van de opgehoogde geul af te vlakken.

Stap 9: De eerste oogst

Asperges-oogsten
Na ongeveer 2 maanden ontstaan de eerste barstjes in het zand. De asperges komen dus bijna met hun kopjes boven de grond uit. Het is nu tijd om de allereerste asperges te oogsten.
Let op! De eerste oogst zal nooit heel groot zijn. Dit komt ten eerste omdat het de eerste oogst is, maar daarnaast ook omdat de aspergeplanten nog niet volledig volgroeid zijn.
Het oogsten van een asperge is niet heel moeilijk. Je haalt het zand rondom de barstjes of rondom het kopje van de asperge weg, zodat de asperge vrij komt te liggen. Vervolgens pak je het topje vast en snij je de asperge zo laag mogelijk af. Als je dit gedaan hebt, vul je het gat weer zodat de plant kan rusten voor een nieuwe oogst in het nieuwe jaar.

Stap 10: De voorbereiding op het nieuwe seizoen

Het is dus belangrijk om de plant na de oogst te laten rusten, zodat deze weer op kracht kan komen voor een nieuw oogstseizoen. Het is daarnaast echter ook belangrijk om weer enkele voorbereidingen te treffen voor het nieuwe jaar.
Zo zul je net als het voorgaande jaar het loof moeten verwijderen, zodat de kans op ziekten zo klein mogelijk is. Daarnaast kun je zodra de temperatuur weer gaat stijgen de opgehoogde geulen verlagen. De aarde zal hierdoor sneller opwarmen, waardoor de asperges ook eerder geoogst kunnen worden. Let er natuurlijk wel op dat je de geulen op tijd weer verhoogt. Het zou zonde zijn als de asperges al voor de oogst boven het zand uit piepen en groen of paars kleuren.
De oogst zal dit jaar trouwens iets groter zijn in vergelijking met het vorige jaar. Na het derde jaar zal de oogst echter pas maximaal zijn, omdat de plant dan pas volgroeid is. Bij een goede verzorging van de aspergeplant kun je nu wel 8 tot 10 jaar van deze maximale oogst genieten.
 
Het witte goud laat duidelijk even op zich wachten. Zeker als je begint met asperges kweken in bakken heb je eerst een aantal jaar werk, voordat het je iets tastbaars oplevert. Echter is asperges kweken in bakken een heerlijk proces dat voor de echte tuinier ieder jaar opnieuw een hoop voldoening zal opleveren. Dat je daarnaast ook nog heerlijke asperges uit eigen tuin kunt eten, is alleen maar een bonus!
Wat zijn jouw ervaringen met asperges kweken in bakken?
Of sla jij liever de eerste paar stappen over om meteen te beginnen met het planten van aspergeklauwen?
Laat het ons weten in een reactie!