We kunnen ons zo voorstellen dat je liever niet wilt dat mensen ongevraagd je erf opkomen. Niemand heeft hier iets te zoeken en dus hebben ze ook helemaal geen reden om je tuin zomaar in te lopen. Om jezelf, je huis en je tuin zo optimaal mogelijk te beschermen zijn er verschillende tuinbeveiligingsproducten te koop. Deze beveiliging voor de tuin is in de meeste gevallen de eerste laag van bescherming die inbrekers af zal schrikken om waardevolle spullen uit jouw huis of tuin te stelen. Dit zorgt ongetwijfeld voor een rustig gevoel. Daarnaast kan het je helpen om adequaat te reageren in geval van nood.
Maar waar zijn alle verschillende tuinbeveiligingsproducten precies voor bedoeld? En zijn er ook andere maatregelen die je kunt nemen om je tuin te beschermen? In dit artikel gaan we je dat precies vertellen.
 

Beveiliging voor de tuin: 5 populaire producten uitgelicht

Je tuin beveiligen kan op verschillende manieren. Sommige van deze manieren zullen erg voor de hand liggen en zijn je gedachten waarschijnlijk al verschillende keren gepasseerd. Andere methodes zijn misschien wat minder bekend. Dit wil echter niet zeggen dat ze ook minder waardevol of effectief zijn. We nemen vijf populaire beveiligingstechnieken met je door.

1. Bewegingssensor met licht

Bewegingssensor-met-licht
De bewegingssensor met licht is misschien wel één van de meest gebruikte vormen van beveiliging voor de tuin. De meeste huishoudens hebben wel een lamp in hun voor- of achtertuin hangen die aanspringt zodra je er langs loopt. Geen enkel probleem wanneer je in de avonduren bij iemand op bezoek gaat of zelf thuis komt, maar voor een indringer zal het wel even schrikken zijn. Die opereert immers het liefst in het donker en zit er dus helemaal niet op te wachten om in de spotlight te staan.

2. Bewegingssensor met geluid

Naast een bewegingssensor met licht, kun je ook kiezen voor een bewegingssensor met geluid. Dit is een bewegingssensor die is aangesloten op een geluidsbron en er dus voor zorgt dat er bij bewegingen in je tuin een geluidssignaal afgegeven wordt. Dit is voor jouw een waarschuwing dat er iemand in je tuin is.
Een bekend voorbeeld van een bewegingssensor is een infraroodstraal. Hierbij wordt er vanuit een zender een infraroodstraal naar een ontvanger gezonden. Deze straal is met het blote oog niet te zien. Dat wil echter niet zeggen dat hij er niet is. Zodra de straal onderbroken wordt, bijvoorbeeld omdat er iemand doorheen loopt, wordt er een signaal naar de geluidsbron gestuurd en gaat deze af.

3. Opklim-beveiliging

Opklim-beveiliging
Er zijn verschillende manieren waarop je je erf af kunt sluiten van de buitenwereld. Een groene erfafscheiding, een schutting, een hek en een stenen muur behoren allemaal tot de opties. Deze afscheidingen zorgen ervoor dat mensen aan de ene kant niet zo eenvoudig je tuin binnen kunnen kijken, maar aan de andere kant zorgen ze er ook voor dat insluipers die eenmaal je tuin binnen zijn gedrongen minder zichtbaar zijn. Het heeft dus voor- en nadelen.
Om de nadelen te bestrijden, kun je ervoor kiezen om opklim-beveiliging aan te brengen. De naam doet al enigszins vermoeden wat opklim-beveiliging is. Het is een beveiligingsmethode om te voorkomen dat mensen op en over je hek of muur kunnen klimmen en zo je tuin in komen. Voorbeelden van opklim-beveiliging zijn scherpe punten aan de spijlen van een hek, maar bijvoorbeeld ook speciale strips met opstaande scherpe punten. Deze kunnen eenvoudig bevestigd worden aan de bovenkant van een muur.

4. Gronddetectie

Gronddetectie is waarschijnlijk niet het eerste beveiligingsproduct waar je aan denkt als je denkt aan beveiliging voor de tuin. Toch is het een effectieve manier om je tuin te beveiligen. Bij gronddetectie wordt er gekeken naar de drukverschillen in de grond. Deze worden gemeten en bij onregelmatigheden wordt er alarm geslagen.
Hoe gaat dit nou precies in zijn werk?
Gronddetectie gaat op basis van twee slangen onder de grond die gevuld zijn met een vloeistof. Deze slangen zijn aangesloten op een sensor die trillingen en drukverschillen meet. Blijkt uit deze meetresultaten dat er een mogelijke indringer in je tuin staat, dan wordt er een waarschuwing uitgezonden naar bijvoorbeeld de meldkamer van de politie. Grote kans dat dit een heterdaadje wordt dus!

5. Bewakingscamera’s

Bewakingscamera
Ook bewakingscamera’s zijn een effectieve methode van beveiliging voor de tuin. Ze nemen in de eerste plaats precies op wat er gebeurt. Zo kun je achteraf met een beetje geluk achterhalen wie er in je tuin is geweest. Daarnaast zijn bewakingscamera’s ook preventief uitstekende beveiliging voor de tuin. Wanneer een indringer ook maar het geringste idee heeft dat de mogelijkheid bestaat dat alles wat hij doet wordt vastgelegd, zal hem dat wel even doen schrikken. Grote kans dat ze hierdoor liever niet proberen om jouw tuin binnen te dringen.
 

5 preventieve beveiligingstips die je zelf toe kunt passen

Beveiliging voor de tuin kan dus met behulp van technische producten. Echter kun je ook zelf kleine handelingen uitvoeren om het indringers lastiger te maken. Ook op deze vorm van beveiliging voor de tuin gaan we dieper in door het bespreken van vijf tips.

Tip 1: Het slot sluiten

Schuttingdeur-afsluiten
Het is nogal voor de hand liggend dat je de tuin beveiligt door de schuttingdeur op slot te doen als je van huis gaat of wanneer de avond valt. Je maakt het indringers op deze manier een stuk moeilijker om je tuin binnen te komen. Ook laat je duidelijk zien dat je niet wilt dat mensen je terrein op komen, anders had je de deur tenslotte niet op slot hoeven te doen.
Niet alleen het op slot doen van de schuttingdeur is belangrijk, ook het type slot speelt een grote rol bij de beveiliging voor je tuin. Een simpel of oud slot is tenslotte zo gekraakt en zal voor de échte inbrekers geen probleem zijn. Een goed, nieuw slot waarbij de deur op meerdere punten in het slot valt beschermt je tuin logischerwijs beter en zal minder snel gekraakt worden.

Tip 2: Een stevige, prikkende heg

Coniferen-heg
Ook de groene erfafscheiding van je achtertuin kan een bijdrage leveren in de beveiliging voor de tuin. Een stevige, dichte heg zorgt er namelijk voor dat indringers minder snel via de achterkant je tuin in kunnen. Het kost veel te veel moeite om door de heg te dringen, waardoor ze het wel uit hun hoofd zullen laten.
Naast een dikke, stevige heg kan ook een heg van planten met doorns een oplossing zijn. Dit weerhoudt de meeste mensen er ook wel van om door de heg richting je tuin te lopen. De doorns kunnen namelijk flink pijn doen en daar zitten de meeste mensen toch niet echt op te wachten. Ook inbrekers niet.

Tip 3: De beplanting in de voortuin

Huizen zijn lang niet altijd even goed zichtbaar. Bij sommige huizen kun je zonder al te veel moeite binnenkijken terwijl andere huizen verscholen liggen achter dichtbegroeide tuinen.
In dit laatste geval is de kans op indringers in de tuin een stuk groter, omdat de kans om gepakt te worden kleiner is. Er zijn namelijk verschillende schuilmogelijkheden achter struiken waardoor indringers zowel vanuit huis als vanaf de straatkant minder goed te zien zijn.
Om te voorkomen dat je tuin als schuilplaats wordt gebruikt, is het verstandig om de begroeiing in de voortuin goed bij te houden en regelmatig te snoeien. Zorg ervoor dat je huis goed zichtbaar is vanaf de straat en dat eventuele indringers geen mogelijkheden zien om zich te verstoppen in je tuin. Dit zorgt ervoor dat ze eerst twee keer na zullen denken voordat ze de gok wagen om jouw tuin in te stappen.

Tip 4: De schuur, garage en het tuinhuisje

Afgesloten-tuinhuis
Veel mensen hebben niet zo heel veel waardevolle spullen in hun tuin staan, afgezien van de tuinmeubels en een eventuele barbecue dan. De échte waardevolle spullen zijn veilig opgeborgen in de schuur, garage of het tuinhuisje.
Of ja, veilig? Dat is de bedoeling natuurlijk. Maar als je de schuur, de garage of het tuinhuisje niet op slot doet is het natuurlijk niet écht veilig. De spullen liggen op deze manier voor het grijpen. Je raadt natuurlijk al wat je nu moet doen om te voorkomen dat anderen aan de haal gaan met jouw spullen: precies, het tuinhuisje, de garage of de schuur op slot doen! Zo liggen je spullen echt veilig achter slot en grendel.

Tip 5: De waakhond

Waakhond
Ben je dol op honden en heb je altijd al een hond als huisdier willen hebben? Dan is het misschien een goede overweging om voor een waakhond te kiezen. Als indringers de hond dreigend naar hen zien kijken, zullen ze zich nog eens achter de oren krabben en zich serieus afvragen of het wel zo'n goed idee is om jouw tuin binnen te gaan.
Extra tip: Veel mensen met een waakhond maken duidelijk kenbaar dat ze die hond hebben. Dit doen ze door bordjes aan de schutting of schuur te bevestigen. Op deze bordjes staan teksten als ‘Hier waak ik' en ‘Pas op! Waakhond'. Iedereen is nu gewaarschuwd en weet wat hem/haar te wachten staan als ze je terrein op stappen.
 
Beveiliging voor je tuin kent veel verschillende vormen. Soms is dit in de vorm van apparatuur die je aan moet schaffen, maar vaak is het ook in de vorm van preventieve maatregelen die je zelf al kunt nemen. Meestal is dit maar een kleine moeite die er voor kan zorgen dat je met veel meer rust in je eigen huis rond kunt lopen en je zowel in je huis als in de tuin helemaal jezelf kunt zijn.
Wat voor beveiliging voor de tuin gebruik je zelf? Werkt deze?
Laat het weten in een reactie!