Bloeiende kamerplanten kunnen je woning helemaal opfleuren met hun vrolijke kleuren en mooie bloemen. In het voorjaar en de zomer staat dit hartstikke gezellig en geeft het je huis een extra zomerse look. Maar ook in de koudere winterdagen die er aan komen, kan je huis best wat kleur gebruiken! Zo haal je in de koude dagen toch een beetje het voorjaar in huis.

In dit artikel laten we je 15 bloeiende kamerplanten zien die je huis kleur kunnen geven!
Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

1. Amaryllis

Amaryllis
(Bron)

Met haar prachtige, groene bladeren van wel 10 tot 70 (!) centimeter lang en haar gekleurde bloemen die tot wel 20 centimeter breed kunnen worden, is de amaryllis een echte blikvanger!
De bloemen van de amaryllis zijn er in verschillende kleuren: rood, roze, oranje, geel, wit en groen. Maar er zijn ook varianten met gekleurde strepen en randen. De gekleurde amaryllissen geven je woning een vrolijke uitstraling, terwijl de witte variant er erg chique uitziet.
Zet de amaryllis het liefst in het licht, maar niet in de volle zon. Geef de plant één keer per week water, maar zorg ervoor dat de bol niet onder water komt te staan, dan gaat deze namelijk rotten.

2. Kerstster

Kerststerren
(Bron)

Veel mensen kennen de kerstster met haar rode of witte bloemen, die vooral tijdens de kerstdagen populair is. Maar wist je dat de kerstster in veel meer kleuren verkrijgbaar is? Zo zijn er kerststerren met bloemen in paars, roze, zalmroze en crème.
Deze prachtige bloeiende kamerplanten fleuren je huis helemaal op. De kerstster is een geschikte plant voor het hele jaar door en zeker niet alleen voor kerst!
De kerstster staat graag op een lichte plaats en heeft tijdens de bloei zo'n twee keer per week water nodig.

3. Krokus

Krokus

De krokus kom je in de lente veelvuldig buiten tegen. Met haar vrolijke bloemetjes kondigt deze plant als het ware het begin van de lente aan. De bloemen van de krokus zijn meestal paars, wit, geel of roze. De krokus kan ook prima binnenshuis gehouden worden. Wil je de krokus zelf planten, dan doe je dit het beste rond oktober. Pot een aantal knolletjes bij elkaar in vochtige grond, en zet de pot op een koele, donkere plaats. Rond januari zullen de eerste knopjes boven de grond komen! Liever een krokus die al uitgekomen is? Tegen het begin van de lente is de krokus volop verkrijgbaar in tuincentra en bloemenzaken. Je kunt een krokus het beste in halfschaduw zetten. De krokus heeft niet veel water nodig.

4. Mexicaanse cactus

Mexicaanse cactus
(Bron)

De Mexicaanse cactus is een vrolijke, kleine, felgekleurde cactus. Deze cactus heeft weinig tot geen doorns. De Mexicaanse cactus heeft geen bladgroen en kan daarom ook niet zelfstandig groeien. Om die reden wordt de Mexicaanse cactus altijd op een groene onderstam geplaatst, wat een erg grappig effect geeft.
Deze cactus is er in de kleuren dieprood, felrood, roze en geel. De Mexicaanse cactus zorgt voor een vrolijke aanblik in huis!
Deze plant mag niet in de volle zon gezet worden. In de zomer kun je de cactus geregeld water geven, in de winter heeft de cactus geen water nodig.

5. Hyacint

Hyacint
(Bron)

De hyacint: wie kent hem niet? Deze plant heeft een groene stengel met vele gekleurde bloemetjes eraan. De bloemen van de hyacint zijn er in de kleuren rood, roze, oranje, paars, blauw, wit, geel en zalm. Deze vrolijke plant is meestal te koop in de winter en in het voorjaar. Je kunt de hyacint het beste in het licht zetten, maar niet in de zon. Deze plant is makkelijk te verzorgen en heeft slechts één keer per week wat water nodig.

6. Vlinderorchidee

Vlinderorchidee
(Bron)

Een van de bekendste bloeiende kamerplanten is de vlinderorchidee. Niet alleen is deze plant prachtig, ook de verzorging is erg gemakkelijk. Aan de lange, sierlijke stengel van de orchidee groeien mooie bloemen die zwierig naar beneden hangen. De bloemen zijn er onder anderen in de kleuren geel, wit, roze en lila. De orchidee staat graag in het licht maar niet in de felle zon. Je hoeft de orchidee maar één keer per week water te geven.

7. Cyclaam

Cyclaam
(Bron)

De cyclaam, of het alpenviooltjeis een erg opvallende plant! De bloemen van deze plant zijn er in de kleuren felroze, paars en felrood. Het lijkt haast alsof de bloemen als een soort vlinders boven op de plant zitten, en dat maakt de cyclaam een bijzondere plant die zeker de aandacht zal trekken in huis! De cyclaam kan niet tegen de zon en heeft drie keer per week water nodig. Deze plant vereist de nodige aandacht en verzorging. De cyclaam is erg gevoelig en kan snel last krijgen van vergeelde bladeren of slappe bloemstelen.

8. Flamingoplant

Flamingoplant
(Bron)

Een echte exotische plant, dat is de flamingoplant. Met haar glimmende bladeren en opvallend gekleurd schutblad is deze plant een echte eyecatcher. De plant dankt zijn naam aan het feit dat de schutbladeren en de bloemen samen wat weg hebben van een flamingo. Deze plant is er onder andere in de kleuren rood, wit en roze. Net als de meeste bloeiende kamerplanten, houdt ook de flamingoplant niet van direct zonlicht. Geef de plant één tot twee keer per week water. Het is belangrijk dat de bodem wat vochtig blijft, maar niet té nat is.

9. Lepelplant

Lepelplant
(Bron)

De lepelplant heeft donkergroene bladeren die spits toelopen, waartussen lange stengels groeien met piepkleine bloemetjes, die omgeven worden door een prachtig wit schutblad. De plant dankt haar naam aan de lepelvormige bladeren. Naast het feit dat de lepelplant erg mooi staat in huis, heeft deze plant ook nog een functie: hij zuivert namelijk de lucht! Een echte win-win situatie dus, wanneer je de lepelplant in huis haalt. De lepelplant kun je het beste op een halfschaduw plekje zetten. Deze plant heeft twee keer per week water nodig.

10. Medinilla magnifica

Medinilla magnifica
(Bron)

Misschien wel één van de mooiste bloeiende kamerplanten: de Medinilla magnifica. Tussen de hoge, sierlijke bladeren van deze plant groeien stengels waar prachtige roze bloemen aan zitten. De bloemen hangen omlaag, wat de plant een sierlijke uitstraling geeft. De kleur van de bloemen kan variëren van licht- tot donkerroze. De Medinilla kun je het beste op een lichte plaats zetten, zoals voor het raam. In de zomer mag de Medinilla echter niet in direct zonlicht staan. In de winter mag dit wel. De Medinilla heeft niet extreem veel water nodig. Wanneer de plant wat extra water nodig heeft merk je dit vanzelf: de bloemen en bladeren gaan dan namelijk wat meer hangen.

11. Narcis

Narcis
(Bron)

De narcis is zo'n plant die je direct met de lente associeert. Deze plant heeft lange stengels waaraan vrolijke, trompetvormige bloemen groeien. De bloemen van de narcis zijn wit of geel, of een combinatie van beiden. Omdat de narcis al vrij vroeg in het jaar bloeit, kun je met deze plant tijdens de koude dagen alvast de lente in huis halen! Je kunt de narcis het beste op een lichte, koele plek zetten. Deze plant hoeft in principe slechts één keer per week water, maar hij kan heel wat water hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hem te veel water geeft. Hoe meer water je narcissen namelijk geeft, hoe hoger ze worden.

12. Begonia

Begonia
(Bron)

Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten begonia's! Zo zijn er bladbegonia's en bloeibegonia's, en kun je de begonia buiten als struik houden of binnenshuis als kamerplant. De bloeibegonia heeft kleine bloemetjes in het rood, roze, wit, geel of oranje. Sommige planten hebben zelfs meerdere kleuren bloemetjes per plant! Een echte aanrader dus als je wat meer kleur in je huis wilt brengen. De begonia heeft één tot twee keer per week water nodig en staat, zoals de meeste kamerplanten, het liefst niet in direct zonlicht.

13. Azalea

Azalea
(Bron)

Met haar mooie bloemen in verschillende kleuren zorgt de azalea voor een gezellig sfeertje in huis. De bloemen van de azalea zijn er in diverse kleuren zoals rood, roze, wit en paars. Leuk weetje: volgens wetenschappelijk onderzoek zouden een paar azalea's in huis ervoor zorgen dat je concentratievermogen beter wordt! De azalea bloeit het beste wanneer hij in de halfschaduw staat en je hem twee keer per week water geeft.

14. Primula

Primula
(Bron)

De primula, ook wel sleutelbloem genoemd, is een vrolijke plant met bloemen in werkelijk alle kleuren die je kunt verzinnen. De bloemen zijn er bijvoorbeeld in rood, paars, roze, geel en er zijn zelfs twee- en meerkleurige bloemen! Wanneer het buiten nog wat koud is, kun jij met deze felgekleurde plant alvast een voorjaarsgevoel in huis halen! De verzorging van de primula vereist wat aandacht, de plant is namelijk vrij gevoelig. Hij mag niet te veel, maar ook niet te weinig water hebben. Als de bodem een beetje vochtig is, zit je goed! Zet de primula op een lichte, koele plaats neer.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Hopelijk hebben we je met dit artikel wat inspiratie gegeven om zelf bloeiende kamerplanten in huis te halen. Zoals je hebt kunnen lezen en zien, is er voldoende keuze in bloeiende kamerplanten. Verschillende vormen en kleuren – er zit vast wel iets naar jouw smaak tussen! Met bloeiende kamerplanten fleur je je huis helemaal op en voeg je lekker wat kleur toe in huis.

Ben jij door ons geïnspireerd om bloeiende kamerplanten in huis te zetten en wil je anderen ook inspireren?
Deel dit artikel dan op social media!