De herfst staat weer voor de deur, en dat betekent voor bierliefhebbers eigenlijk automatisch dat de tijd van donkere bieren eraan komt. En in Nederland is oktober natuurlijk vooral de maand waarin veel cafés weer bockbier op de tap hebben. Daarom worden er in oktober veel bockbierfestivals georganiseerd waar je bockbier van kleine en grote merken kunt proeven. Wij zetten de 9 leukste bockbierfestivals in Noord-Brabant voor je op een rijtje, zodat je precies weet waar je moet zijn om die heerlijke bieren te kunnen proeven. Zo heb je meteen een goed excuus om er eens een middagje op uit te trekken!

9 bockbierfestivals in Noord-Brabant om in oktober te bezoeken

Als je van bockbier houdt, kun je in Brabant in oktober je hart ophalen. Elk weekend kun je wel ergens terecht om verschillende lokale en internationale bockbieren te proeven. Meestal krijg je daar ook nog eens een aantal lekkere hapjes bij, en dat het gezellig wordt is in Brabant natuurlijk een gegeven!
Wil je ook wel eens een keer naar zo'n bockbierfestival, maar is Noord-Brabant te ver weg? Hou Buitenlevengevoel de komende tijd in de gaten voor de leukste bockbierfestivals in Amsterdam en omstreken.

1. De Oosterhoutse Bockbier Presentatie op 6 en 7 oktober

bockbier-inschenken

In Oosterhout wachten ze niet tot het weekend; daar beginnen ze gewoon op donderdag al met bockbier drinken. En waarom ook niet? Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober kun je vanaf 16.00u terecht op de Markt voor de Oosterhoutse Bockbier Presentatie. Daar vind je een grote tent waar zeven horecabedrijven samenkomen om jou de lekkerste bieren te laten proeven. Ook kun je er de heerlijkste hapjes krijgen en is er de hele dag livemuziek. Bij binnenkomst koop je voor €2,50 een proefglas en voor €17,50 een stempelkaart. De stempelkaart is goed voor 7 bockbiertjes, die worden getapt in je proefglas. Het glas kun je aan het einde van het festival inleveren, maar is natuurlijk ook een hartstikke leuk aandenken voor thuis!

2. Het Roosendaals Bockbier Festival op 8 oktober

roosendaals-bockbier-festival

Als je na 6 en 7 oktober nog steeds zin hebt in bockbier kun je op zaterdag 8 oktober meteen door naar Roosendaal, op een dik halfuur rijden van Oosterhout (wel eerst ontnuchteren!). Het Roosendaals Biergilde organiseert daar namelijk het Roosendaals Bockbier Festival. Dit festival vindt niet plaats in een tent, maar in 5 verschillende cafés in de stad, van 14.00u tot 18.00u. Eigenlijk kun je dit festival zien als een soort kroegentocht. Zo zie je ook nog eens wat van het mooie Roosendaal!

Ieder café heeft zijn eigen bockbieren, die je natuurlijk allemaal gaat proeven. Ook bij dit bierfestival koop je aan het begin van de dag een proefglas en een boekje met alle deelnemende biertjes erin. Daarnaast koop je muntjes, waarmee je bij de deelnemende cafés je proefglas kunt laten vullen met een heerlijk bockbier. Je hebt de keuze uit maar liefst 19 verschillende bieren. Als dat geen genieten wordt!

3. De Dwaalboktour op 9 oktober

dwaalboktour-tilburg

Dat men in Tilburg van bockbier houdt, zal je snel genoeg duidelijk worden. Maar liefst drie van de bockbierfestivals in Noord-Brabant uit deze lijst vinden in Tilburg plaats. Zo ook de jaarlijkse Dwaalboktour. Zoals de naam al een beetje verklapt, gaat het ook hier niet om een festival op één enkele locatie maar om een tocht langs maar liefst 7 cafés. Die cafés zitten door heel Tilburg verspreid, dus tijdens de tocht maak je meteen kennis met het bruisende centrum van deze stad.

Bij ieder café heb je de keuze uit twee bijzondere bockbieren. Bij deze bockbiertocht hoef je van tevoren geen proefglas te kopen; voor €2,50 krijg je een glas bier en een bijpassend hapje. Bij alle deelnemende cafés kun je wel een gratis stempelkaart afhalen, waarop je de verschillende bieren cijfers kunt geven (en natuurlijk stempels kunt verzamelen om te bewijzen dat je er bent geweest!).

4. Het Bockbierfestival bij Stadscafé de Spaarbank van 14 tot en met 16 oktober

bockbierfestival-stadscafe-de-spaarbank
We blijven nog even in Tilburg, want ook in het weekend van 14 tot en met 16 oktober kun je hier eindeloos bockbier drinken. Dan organiseert Stadscafé de Spaarbank voor de vijfde keer het jaarlijkse Bockbierfestival. Dit is een van de populairste bockbierfestivals in Noord-Brabant. Het duurt drie dagen, en die drie dagen heb je ook wel nodig als je alle bockbieren die op het menu staan wilt proeven. Er zijn niet minder dan 38 verschillende bockbieren van de tap, en daar komen ook nog eens 34 bockbieren van de fles bij. Werkelijk alle hoeken van de wereld zijn vertegenwoordigd.

Het hele weekend is er livemuziek en je kunt zelfs deelnemen aan een pubquiz. Op vrijdagavond kun je alleen met munten betalen, de rest van het weekend wordt er ook contant geld geaccepteerd. Ook kun je voor €16,75 een strook speciale bonnen kopen, waarmee je 3 proefglazen en 3 gewone glazen bockbier kunt halen. Handig is trouwens dat Stadscafé de Spaarbank vlakbij het centraal station van Tilburg ligt. Na zo'n middag bockbier proeven ga je natuurlijk niet met de auto naar huis!

5. De Bockbier Wandeling Eindhoven op 16 oktober

het-spiegelbeeld-eindhoven
(Foto)

Ook in Eindhoven ga je lekker aan de wandel. Op zondag 16 oktober om 14.00u gaat deze mooie wandeling door de stad van start. Aan dit gezellige bockbierfestival doen zes cafés mee, die je allemaal aandoet (tenzij je, heel begrijpelijk, iets te lang bij een bepaald café blijft plakken). Bij ieder café krijg je weer een ander bockbiertje voorgeschoteld. En dat is nog niet alles: je wordt ook nog eens verwend met een heerlijk hapje dat perfect bij het bier past. Zo wordt ook meteen de honger gestild!

Om mee te doen aan de Bockbier Wandeling kun je je inschrijven bij één van de deelnemende cafés. Als je dat van tevoren doet, betaal je €22,50; op de dag zelf kost inschrijven €24,50. Voor die prijs krijg je in totaal 6 bockbiertjes en 6 bijpassende hapjes. Een goede deal dus! De cafés liggen allemaal op loopafstand van elkaar, dus als het regent zijn de warmte en de Eindhovense gezelligheid nooit ver weg.

6. De Bok is Los! op 23 oktober

bockbier-drinken

Ook in Oisterwijk gaat een bockbiertje er altijd wel in. Dat blijkt wel uit het aantal cafés en restaurants dat meedoet aan de jaarlijkse tocht De Bok is Los! Dit jaar vindt deze plaats op zondag 23 oktober, en er doen maar liefst 16 verschillende bedrijven mee. Bij elk bedrijf krijg je uiteraard een heerlijk proefglas bockbier, met daarbij een smakelijk hapje. Als je dus een beetje doorloopt kun je op één middag maar liefst 16 keer bockbier proeven!

Tussen die heerlijke biertjes door loop je door het sfeervolle centrum van Oisterwijk. Omdat er zo veel verschillende cafés en restaurants meedoen, is het hele centrum in rep en roer. Van bruine kroegjes tot aan chique restaurants, je komt op deze middag op allerlei verschillende plekken. Kaarten voor deze gezellige tocht reserveer telefonisch je bij Willeke den Draaier, Proeflokaal 't Gelagh of Lunch & Borrelcafé Bij Ons. Wees er snel bij, want vorig jaar ging het hard!

7. Bockbierfestival ‘Opbokken' op 23 oktober

Van Oisterwijk is het maar een klein stukje fietsen naar Tilburg, en dat is maar goed ook. Op zondag 23 oktober wordt daar namelijk het Bockbierfestival ‘Opbokken' georganiseerd in de bekendste straat van de stad: de Korte Heuvel. In deze straat liggen de drukst bezochte cafés en kroegen van Tilburg, en dat komt voor een bierproeverij natuurlijk perfect uit! Dit bockbierfestival wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd, maar als je bedenkt dat de populairste uitgaansgelegenheden van de Korte Heuvel allemaal meedoen, kan het niet anders dan een groot succes worden.
Welke bockbieren je allemaal kunt proeven, blijft nog even een verrassing. Wel is al bekend dat je op het festival een strippenkaart en proefglas kunt kopen, om dat bij de verschillende cafés te laten vullen. Wil je liever een ‘gewoon' glas bockbier, dan kun je dat uiteraard ook bestellen. Zo is er voor ieder wat wils! Om de middag helemaal af te maken is er de hele dag livemuziek. Het festival begint om 13.00u en duurt tot 19.00u.

8. Het Wolluks Bokbierfestival op 30 oktober

wolluks-bockbier-festival
(Foto via Brouwerij d'n Hopper)

We blijven nog even in de regio Midden-Brabant. Een kleine 20 kilometer ten noorden van Tilburg, in Waalwijk, wordt in het laatste weekend van oktober het Wolluks Bokbierfestival georganiseerd. Na de zeer succesvolle eerste en tweede editie van dit nieuwe bierfestival was het onvermijdelijk dat er een derde editie zou komen. Op zondagmiddag 30 oktober is het zover.
Aan het begin van de dag koop je een proefglas en muntjes. Tegen inwisseling van één muntje kun je bij de verschillende stands van de brouwerijen je glas laten vullen. Bijzonder aan dit bockbierfestival is dat er een aantal lokale brouwerijen worden vertegenwoordigd, zoals bijvoorbeeld Sint Crispijn, dat uit Waalwijk zelf komt. Hier proef je dus gegarandeerd bockbieren die je op de andere bockbierfestivals in Noord-Brabant niet kunt uitproberen. Dat is een reisje naar Waalwijk wel waard!

9. Het Food & BockBeer Festival op 30 oktober

terras-de-pure-keuken
Het laatste van deze bockbierfestivals in Noord-Brabant is zeker niet het minste. De laatste zondag van oktober kun je ook in Vught terecht om een hele middag ongestoord van bockbier te genieten. Zoals de naam van het festival al verklapt, draait het Food & BockBeer Festival niet alleen om bier, maar ook om eten. Dit festival wordt gehouden op het prachtige terras van restaurant de Pure Keuken. Een bijzondere locatie, want dit restaurant is gevestigd op Fort Isabella, een vestingwerk dat al sinds het begin van de 17e eeuw bestaat. Met de sfeer zit het op dit bockbierfestival dus wel goed!

Op het terras kun je van 13.00u tot 18.00u maar liefst 10 verschillende bockbieren proeven. Daarbij heb je uiteraard de keuze uit een groot aanbod heerlijke bijpassende gerechten en kleine hapjes. Aan het avondeten hoef je dus niet meer te denken! De entree van het festival is gratis; de biertjes die je proeft worden per stuk afgerekend. Proost!

De echte bierliefhebber kan in oktober de hele maand genieten. Elk weekend worden er verschillende bockbierfestivals in Noord-Brabant georganiseerd waar je zo ongeveer alle bockbieren die er bestaan kunt proeven. Als dat geen genieten wordt, weten wij het ook niet meer!
Welke van deze bockbierfestivals in Noord-Brabant ga jij deze maand bezoeken? En wat is jouw favoriete bockbier?
Laat het ons weten in een reactie!