Men zegt weleens dat je je pas thuis kunt voelen in je eigen huis als er groen in de kamer staat. Een uitspraak waar wij ons absoluut in kunnen vinden. Kamerplanten en bomen voor binnen zorgen voor een huiselijke sfeer, kunnen de lucht zuiveren én hebben een kalmerende werking. Genoeg redenen dus om naar het tuincentrum te rijden en een paar nieuwe kamerplanten of bomen voor binnen aan te schaffen.

Je leest het inderdaad goed. Naast de traditionele kamerplanten kunnen ook bomen een toevoeging zijn aan jouw interieur. Welke bomen geschikt zijn voor binnen, vertellen we je in dit artikel.

Bomen voor binnen: waar moet je op letten?

De term ‘bomen voor binnen' doet al vermoeden dat deze planten groter zijn dan de standaard kamerplanten. Het is dan ook niet verkeerd om voordat je op zoek gaat naar bomen voor binnen te bedenken in welke ruimte je ze neer wilt zetten. Kijk hierbij vooral naar de hoogte van de ruimte en naar de breedte van de mogelijke standplaats van de boom. Als je een idee hebt van hoeveel ruimte de boom in mag nemen, kun je op zoek gaan naar de perfecte boom voor in jouw interieur.

Hieronder zetten we de 8 populairste bomen voor binnen op een rijtje.

1. De bananenboom

Bananenboom

Voor een flinke bananenboom ben je zo rond de 70 euro kwijt

Bananenblad kennen we allemaal. Is het niet van survivalprogramma's op tv, dan wel van Indische gerechten die traditioneel op dit soort bladeren worden geserveerd. Maar wist je dat een bananenboom ook een boom is die perfect in jouw woonkamer past?

De bananenboom (Musaceae) is een tropische plant die zich van andere planten onderscheidt door zijn grote bladeren. Deze zijn lichtgroen tot heldergroen van kleur. Wat betreft de standplaats kun je deze boom het best op een lichte plek zetten. Direct zonlicht is echter af te raden. Zet de boom daarom enkele meters van het raam af als deze op het zuiden ligt.

Wat betreft verzorging is het vooral belangrijk dat je je bananenboom voldoende water geeft en dat je de wortels genoeg ruimte geeft om te groeien.

Leuk aan de bananenboom is dat deze aangeeft als hij niet blij is met de verzorging of met zijn standplaats. De bladeren verkleuren in dit geval van groen naar bruin, komen los en vallen af. Het is in dit geval belangrijk om jezelf de onderstaande vragen te stellen en eventueel aanpassingen te maken naar gelang de wensen van de bananenboom.

  • Krijgt de bananenboom voldoende water?
  • Staat de bananenboom op een plek waar voldoende licht is?
  • Staat de bananenboom op een plek waar de zon te hard of te veel schijnt?

Een bananenboom is vooral mooi binnen een interieur waar lichte kleuren overheersen. Denk hierbij aan wit, gebroken wit en beige.

2. De drakenbloedboom

Drakenbloedboom

Voor een Drakenbloedboom ben je relatief weinig kwijt; online al vanaf 9 euro.

Bomen voor binnen kunnen ook uit verschillende kleine eenheden bestaan die samen de volledige boom vormen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de drakenbloedboom. De grote variant van deze boom, die van oorsprong op de Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira voorkomt, wordt helaas met uitsterven bedreigd.

De drakenbloedboom (Dracaena) voor binnen is natuurlijk kleiner dan de variant die voor buiten bestemd is. De boom bestaat uit een aantal rechte stammen, waarbij stevige bladeren in verschillende tinten groen uit de kruin schieten.

De bladeren hangen naar beneden. Door stammen van verschillende hoogtes met elkaar te combineren in één pot, krijg je een mooi schouwspel waarbij één grote groene oase ontstaat.
De boom is wat betreft onderhoud erg gemakkelijk. Het is vooral belangrijk dat je de drakenbloedboom niet te veel water geeft. Pas als de potgrond droog aanvoelt, is het zaak om de gieter erbij te pakken en de drakenbloedboom van water te voorzien.

Wat betreft de standplaats geldt dat de drakenbloedboom het best gedijt in de halfschaduw. Zet de boom dus niet te dicht bij een raam, zeker als deze op het zuiden ligt, is dit af te raden.
Heb je toch een plekje bij het raam uitgezocht?

Laat de drakenbloedboom dan rustig wennen. Dit doe je door de boom in de loop der dagen steeds iets dichter bij het raam te zetten, totdat deze helemaal op zijn plek staat.
De drakenbloedboom is vooral mooi in combinatie met een landelijk of industrieel interieur waarbij warme kleuren de boventoon voeren.

3. De yucca

Yucca

Een sfeervolle kamerplant die ook nog eens makkelijk is? Dan is de Yucca een topper (+/- 25 euro)

De yucca, ook wel de palmlelie genoemd en behorende tot de Asparagaceae-familie, is een palmsoort die zijn oorsprong kent in Midden-Amerika. Vanuit hier is de plant overgekomen naar Europa, waardoor ook wij van deze plant kunnen genieten.

De yucca kenmerkt zich net als de drakenbloedboom door een krachtige, rechtopstaande stam waaruit stevige bladeren met relatief spitse punt groeien. De bladeren van de yucca zijn donkergroen van kleur en vormen daardoor een mooie balans met een licht interieur.

Fijn aan de yucca is dat dit een van de bomen voor binnen is die relatief weinig onderhoud nodig heeft. Zo hoef je de plant bijvoorbeeld weinig water te geven. Controleer een paar dagen nadat je de yucca in jouw woonkamer water hebt gegeven of de grond rondom de stam droog aanvoelt. Pas als dit het geval is, kun je de plant opnieuw water geven. In de winter zal het in vergelijking met de lente en de zomer overigens langer duren voordat de grond droog is. Je hoeft de yucca in deze periode dus ook minder water te geven.

Naast weinig water heeft de yucca ook weinig licht nodig. Voel je dus niet verplicht om deze plant dicht bij een raam te zetten. Ook in een iets donkerdere hoek zal deze plant uitstekend groeien en bloeien. Ideaal, want zo voorkom je dat de donkere hoeken in je huis ongezellig worden.

4. De olifantspoot

Olifantspoot

De Olifantspoot, een karakteristieke eyecathcer (al v.a. 25 euro inclusief pot)

Als je op zoek bent naar een krachtige plant om jouw interieur nét iets stoerder te maken, dan is de olifantspoot wellicht de boom die je zoekt. Mede door de robuuste stam is de olifantspoot een echte eyecatcher.

Het is deze robuuste stam die kenmerkend is de olifantspoot (Beaucarnea recurvata). Deze bestaat uit een recht gedeelte met een uitlopende verdikking ter hoogte van de knol of voet van de plant. De bladeren van de olifantspoot zijn groen van kleur, hangen naar beneden en kunnen hier en daar opkrullen.

De olifantspoot gedijt het best op een standplaats met veel zon. Denk hierbij aan een plekje bij een raam op het zuiden. Ook bij ramen op het westen en het oosten doet de olifantspoot het overigens goed.

Water heeft de olifantspoot relatief weinig nodig. Doordat de plant van nature water opslaat in de stam is het geen probleem om hem enige tijd geen water te geven. Houd het wel goed in de gaten. Als de grond droog oogt en droog aanvoelt, kun je de olifantspoot weer wat water geven.

De olifantspoot is vooral mooi binnen een interieur waar gebruik wordt gemaakt van krachtige, grote meubels. Door de vorm van de bladeren is een combinatie met een strak interieur wellicht niet ideaal, alhoewel het wel voor een mooi contrast kan zorgen. Als je hiernaar op zoek bent, raden we je dan ook zeker aan om het te proberen.

5. De citrusboom

Citrusboom

De XXL versie van de citrusboom / citroenboom is ook een aanrader; bekijk hem hier.

Waarschijnlijk maak jij, net als wij, bij het bereiden van een maaltijd geregeld gebruik van citrusvruchten. Het sap van de citroen zorgt bijvoorbeeld voor een fris zuurtje en de schil van een sinaasappel zorgt voor een fruitig accent. De benodigde citrusvruchten kopen we in de winkel en kweken we niet zelf. Zonde, want de citrusboom is een boom die je prima binnen kunt laten groeien.

De citrusboom (Citrus) is een kleine boom die opvalt door zijn dunne stam en kleine donkergroene bladeren die tezamen een vol bladerdek vormen.

Als je besluit om een citrusboom in huis te zetten, kies dan voor een zelfbestuivende boom en zet deze in een relatief zure grond. Zet de citrusboom daarnaast op een lichte plek waar voldoende zon is. Denk hierbij aan een plek in de buurt van de ramen aan de zuidzijde van je huis.

Qua verzorging is het belangrijk dat je de citrusboom voldoende water geeft. Hoeveel water je precies moet geven, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid zon waaraan de citrusboom wordt blootgesteld. Staat de citrusboom in de volle zon, geef dan meerdere keren per week water.

Is het aantal zonuren beperkt, geef dan iets minder water. Let er in ieder geval op dat de wortels van de citrusboom niet te lang vochtig blijven. Is dit wel het geval, dan kunnen ze gaan rotten. Iets wat bij veel bomen voor binnen het geval is.

Een citrusboom past in principe binnen ieder interieur, maar is vooral mooi in combinatie met warme kleuren en een Mediterraans interieur.

6. De vijgenboom

Vijgenboom

Een van de populairste, een sfeer- en smaakmaker. En voor zo'n 30 euro heb jij er ook 1 thuis staan!

We blijven nog even bij de bomen met vruchten, want ook de vijgenboom is één van de populaire bomen voor binnen. Overigens niet alleen door de mooie vruchten, maar ook door de schoonheid van de boom zelf.

Afhankelijk van het type vijgenboom (Ficus) dat je in huis haalt heeft deze een bladerdek met kleine bladeren die kriskras door elkaar groeien en naar beneden wijzen of een bladerdek van grote donkergroene bladeren die boven elkaar groeien en naar boven wijzen.

Een vijgenboom onderhouden doe je door hem wekelijks water te geven. Hierbij is het belangrijk dat de grond in de pot altijd vochtig blijft, maar dat deze wel enigszins is opgedroogd voordat je opnieuw water toedient. Een vochtige grond is goed, een natte grond niet.

Bij het kiezen van de juiste standplaats is het voor de vijgenboom belangrijk dat deze veel zonlicht op kan nemen. Zet je de plant voor langere tijd in de schaduw dan zal deze relatief klein blijven en wordt vallend blad minder snel vervangen.

Het is wel belangrijk dat je de vijgenboom langzaam aan de zon laat wennen. Zet de plant dus niet direct in de volle zon, maar verplaats de plant stukje bij beetje van een schaduwrijke plek naar een zonovergoten standplaats. Houd de ramen rondom de vijgenboom zoveel mogelijk dicht. Wind behoort niet tot de ideale leefomstandigheden van de vijgenboom.

De vijgenboom is erg mooi te combineren met een minimalistische of strakke inrichting. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het type vijgenboom dat je in huis neerzet.

7. De olijfboom

Olijfboom

De Olijfboom kan je in verschillende formaten bestellen, de goedkoopste is nu slechts 30 euro bij Warentuin.

De olijfboom is wederom een Mediterrane plant die het ontzettend goed doet als je deze binnen in een pot plant. Uiterlijke kenmerken van de olijfboom (Olea Europaea) zijn voornamelijk de grijsgroene, langwerpige bladeren en de dikke noestige stam.

Doordat de olijfboom een Mediterrane plant is, is het belangrijk dat deze wordt blootgesteld aan voldoende zonlicht. De beste standplaats is dan ook bij een raam op het zuiden. Idealiter niet in de buurt van een verwarming, ventilatie- of luchtrooster. Ook de ramen kunnen rondom de olijfboom het best gesloten blijven.

Het onderhouden van de olijfboom kan relatief arbeidsintensief zijn. Het is belangrijk dat de plant altijd in een licht vochtige grond staat, waardoor je deze relatief veel water zult moeten geven.
Daarnaast is het belangrijk om de olijfboom regelmatig te controleren op spint en bladluis. Door de plant binnen te zetten, is de kans hierop vele malen groter in vergelijking met olijfbomen die buiten staan.

Zet je de olijfboom overigens eerst buiten en daarna pas binnen, kijk dan niet gek op als het blad afvalt. Dit is normaal voor de olijfboom. Na verloop van tijd zal het weer aangroeien.
In combinatie met een interieur vol warme kleuren, komen de tinten van de olijfboom volledig tot hun recht. Hier lees je meer over het hoe en wanneer van het snoeien van de olijfboom.

8. De dwergdadelpalm

Dwergdadelpalm

Voor de gave bloempotten kan je hier eens kijken. Van de dwergpalm zelf zijn er veel varianten, de prijzen beginnen al bij +/- 20 euro.

We dromen er allemaal wel eens van om op een tropisch eiland te zitten. Kokosnoot in de hand, voeten in het witte zand en een helderblauwe zee voor ons. Met de volgende boom voor binnen ben je in staat om deze fantasie deels werkelijkheid te laten worden.

De dwergdadelpalm (Phoenix Roebelenii) is een palmboom die niet alleen buiten, maar ook binnen tot zijn recht komt. De sprietige bladeren van deze boom en de dikke stam (op bovenstaande foto niet te zien) zijn typerend voor een palmboom.

Om zo lang mogelijk van de dwergdadelpalm te kunnen genieten, is het belangrijk om deze op een plek te zetten waar voldoende zonlicht naar binnen schijnt. Een te donkere plek zal ervoor zorgen dat de plant geen nieuwe bladeren aanmaakt, waardoor hij er snel kaal en onaantrekkelijk uit zal zien.

De dwergdadelpalm heeft relatief veel water nodig. Het is belangrijk dat de grond rondom de plant te allen tijde vochtig is. In de winter geef je de plant daarom idealiter twee tot drie keer per week water. In de zomer kan dit zelfs oplopen tot het dagelijks water geven. Let wel op dat de wortels niet in het water staan.

Een nadeel aan de dwergdadelpalm is dat deze in vergelijking met andere planten snel ziek wordt. Een goede verzorging en een adequate handeling in geval van ziekte zijn dus belangrijk.
De dwergdadelpalm is vooral mooi binnen een landelijk interieur. Daarnaast kan de plant ook gebruikt worden als contrasterend element binnen een minimalistisch of strak interieur.

Je thuis voelen in je eigen huis doe je onder andere door groen aan te brengen. Dit kan in de vorm van kamerplanten, maar ook met behulp van de 8 bomen voor binnen die in dit artikel aan bod zijn gekomen. Zeker als je de bomen voor binnen in mooie grote bloempotten zet, vallen ze op en komen ze helemaal tot hun recht. Ongeacht hoe jouw interieur eruit ziet.

Heb jij het aangedurfd en een boom voor binnen in huis gezet?
Deel je ervaringen door een reactie achter te laten onder dit bericht! Wij zijn benieuwd.