Veel Nederlanders hebben één of meerdere borders in hun tuin. Deze vind je zowel in de voortuinen als in de achtertuinen terug. Een border aanleggen lijkt een kwestie van planten neerzetten die jij leuk vindt, en verder niets. Dit is echter niet helemaal het geval. Als jij lang van jouw border wilt kunnen genieten zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.
In dit artikel leggen we eerst uit wat een border precies is en waar je op moet letten bij het aanleggen van een border. Tot slot laten we je zien hoe en met welke planten je een bont gekleurde border aanlegt.

Wat is een border?

Engelse border
Van een border is officieel pas sprake wanneer het een strook grond betreft die minimaal vijf meter lang en twee meter breed is. In de volksmond worden kleinere stroken grond die je in de tuin heb echter ook wel border genoemd. Het gaat er voornamelijk om dat het een apart, afgescheiden stuk grond is waarin beplanting staat met verschillende hoogten.
In originele Engelse borders vind je voornamelijk vaste beplanting. Een bekende Engelse border is de herbaceous border (zie foto). Een van de kenmerken van deze typisch Engelse border is dat er veel planten in staan die in ieder geval langer dan twee jaar meegaan. Verder staan de planten in zo'n border dicht op elkaar en is er sprake van grote kleurcontrasten.
In Nederlandse borders vind je vaak een mengeling van vaste planten en bijvoorbeeld eenjarige planten en bollen.

Een mooie border maken doe je zo

Het planten van een mooie border waar je jaren plezier van hebt is natuurlijk wat je wilt. Neem daarom onderstaande tips goed door om een mooie border aan te leggen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en is jouw border in de basis al geslaagd.

Tip 1: Kies niet te veel verschillende soorten planten

Al vind je de planten die je in de winkel ziet allemaal nog zo mooi, het is niet aan te raden om veel verschillende planten in jouw nieuwe border te zetten.
Een border ziet er netter en verzorgder uit wanneer er ongeveer zes verschillende soorten planten worden gebruikt. Daarnaast zorgt het voor een leuk effect als je de verschillende planten op meerdere plekken in de border laat terugkomen.
Probeer van iedere soort plant per plek ongeveer drie of vijf stuks te planten. Herhaal dit op de verschillende plekken in de border waar je de plant wilt hebben. Zo zorg je voor evenwicht in de border.

Tip 2: Houd rekening met de hoogte en breedte van de planten

Border
In een border is het heel belangrijk om je gekozen planten goed te kennen. Weet welke planten er hoger en welke er breder worden dan de ander.
De hoge planten zet je namelijk achterin de border en de wat kortere planten zet je wat meer naar voren. Wanneer je je vergist in hoe hoog de planten worden, heb je straks aan de voorkant van de border zulke hoge planten staan dat de rest niet meer te zien is.
Ook de breedte is belangrijk tijdens het aanleggen van de border. Hiermee wordt vooral bedoeld dat je moet letten op de ruimte die de planten nodig hebben wanneer ze gaan groeien. Als je de planten klein koopt ben je snel geneigd ze te dicht bij elkaar te planten, waardoor ze over een paar jaar geen ruimte meer hebben en elkaar gaan verdrukken.

Tip 3: Vergeet alle showtuinen

Probeer met jouw border niet de border van een showtuin na te bootsen die je ergens hebt gezien. In showtuinen zijn de planten tot in perfectie onderhouden en worden de borders ook continu vernieuwd.
Bij jouw border is het de bedoeling dat hij wat langer meegaat en je niet continu planten hoeft te verwijderen of weer moet toevoegen. De showtuinen zijn prachtig om te zien, maar probeer deze perfectie niet thuis na te streven (tenzij je fulltime in de tuin kunt werken).

Tip 4: Kijk verder dan de bloemen van de plant alleen

Bij een border kijk je vaak als één van de eerste dingen naar de bloemen van de planten. Staan ze wel leuk bij elkaar? Vaak wordt vergeten dat de rest van de plant ook een kleur heeft. Vaak bloeien de bloemen maar gedurende een korte periode, en als de rest van de plant niet mooi is, is dat ook maar zonde!
Kijk eens naar de kleur en vorm van de bladeren en probeer ook deze eigenschappen mee te nemen in de verdeling van de planten in jouw border. Je zult zien dat je zo nog tot verrassende ontdekkingen komt die je border naar een hoger niveau zullen tillen.

Tip 5: Geef de vaste planten de tijd om te aarden

Het kan soms een tijdje duren voordat de vaste planten die je hebt geplant het ook daadwerkelijk goed doen in jouw border. Planten die uit een tuincentrum komen hebben soms wel ruim een jaar nodig voordat ze weer op hun best zijn.
Laat ze even goed wennen en denk niet gelijk dat ze niet zullen aarden. Geduld is een schone zaak tijdens het tuinieren.

Tip 6: Vul gaten op met eenjarige planten

Tulp in border
Wanneer je net een border plant kan het zijn dat er nog gaten te zien zijn. Deze ontstaan in de meeste gevallen vanzelf wanneer je rekening houdt met de groeiwijze van de planten. Je wilt toch een aantal jaar van je border kunnen genieten en zult jonge planten dus de ruimte moeten geven om te groeien.
Om toch een volle border te hebben de komende jaren is het leuk om de gaten op te vullen met eenjarige planten. Deze planten geven jouw border ieder jaar een ander uiterlijk en zorgen voor een verrassende toon. Denk bijvoorbeeld eens aan tulpenbollen.

Een bont gekleurde border aanleggen voorbeelden

Borders zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt bij verschillende tuincentra zelfs kant-en-klare borderpakketten bestellen. Hierin vind je allerlei planten die al bij elkaar gezocht zijn voor een bonte, blauw-witte of kruidige border.
Hieronder zullen we je laten zien met welke planten je een bonte border kunt creëren met verschillende vaste planten en/of meerjarige planten. Je kunt deze planten natuurlijk ook in een andere combinatie in een border verwerken, maar ook allemaal bij elkaar staan ze erg mooi! Deze voorbeelden om een border aan te leggen kunnen je helpen met de basis.

De stokroos (Alcea rosea)

Stokroos
De stokroos is een fijne plant om in een kleurrijke border te verwerken. De fleurige bloemen torenen hoog boven de andere planten uit. Om die reden is het ook aan te raden om, wanneer je voor de stokroos gaat, deze een plekje redelijk achterin de border te geven.
Qua kleur kun je wat de stokroos betreft kiezen wat je wilt. Er zijn verschillende pastelkleuren, maar je kunt ook kiezen voor gele, rode, witte of donkerrode bloemen. Sommige stokrozen kunnen, wanneer ze goed vertoeven, wel twee meter hoog worden.
Behalve het feit dat de stokrozen om hun lengte goed zijn om achterin een border te zetten, is het ook aan te raden ze hier te plaatsen omdat ze dan vaak een plekje uit de wind hebben. Door de hoge lange stelen is de stokroos een makkelijke prooi voor de wind. Een schutting of schuur geeft al voldoende bescherming.
De stokroos bloeit van juni tot oktober. Je hebt dus ook in de nazomer nog plezier van deze plant!

De kokardebloem (Gaillardia ‘kobold')

Kokardebloem
De kokardebloem is net als de stokroos een mooi hoge plant voor achterin een bonte border. De bloemen van de kokardebloem hebben in de meeste gevallen twee kleuren en kunnen zo goed voor een overgang in kleur zorgen.
Ook de kokardebloem heeft wat bescherming van de wind nodig en het kan nodig zijn om de plant, naarmate deze groter wordt, te ondersteunen. Daarnaast is het een ontzettend sterke tuinplant die qua weerelementen alles wel aan schijnt te kunnen.
De bloeiperiode van de kokardebloem begint rond juli en kan soms wel tot september duren. De bloei van de plant is zo uitbundig dat je af en toe de bloemen moet knippen als je wilt voorkomen dat hij afsterft.

Duizendblad (Achillea millefolium)

Duizendblad
Het is altijd leuk om de overweldigende bloeiers af te wisselen met de wat meer bescheiden bloeier. Ondanks dat duizendblad vele bloemen krijgt, is het een bescheiden bloeier doordat er maar kleine bloemetjes aan groeien.
De plant heeft bloemen in de kleur van wit tot roze en heeft een lange bloeitijd, van juni tot en met oktober. Duizendblad kan goed in het midden van een border geplaatst worden. De plant wordt zo'n 15 tot 70 centimeter hoog.
Naast de leuke kleine bloemetjes en de speelse afwisseling met de grote bloeiers zorgt duizendblad er ook voor dat er allemaal vlinders naar jouw tuin worden gelokt. De plant is namelijk erg geliefd onder veel verschillende vlindersoorten.

De bergamotplant (Monarda ‘Gardenview Scarlet)

Bergamotplant
Wanneer je het over bont gekleurde borders aanleggen hebt, kun je eigenlijk niet om de bergamotplant heen. Deze plant heeft een prachtige bloem en maakt van iedere border tot een feest om naar te kijken. Niet alleen de kleur van de bloemen is prachtig, de plant trekt ook nog een vele vlinders en zelfs kolibries aan. Het is een vaste borderplant waar je lange tijd plezier van zult hebben. De bloeiperiode van de bergamotplant is in juli en augustus, en het is daarmee een kort bloeiende borderplant.

Deze Prachtige Bergamotplant is te koop bij Plant en Grow. (voor maar € 2 per stuk) Overigens is plant en grow überhaupt een aanrader voor het vinden van geschikte borderplanten.

De plant is geschikt voor in het midden of in de achterste rij van de border. De plant wordt namelijk tussen de 70 en 100 centimeter hoog. Het ligt er natuurlijk aan wat voor andere planten je in je border plant.

Ossentong (Anchusa azurea ‘Loddon Royalist')

Ossetong
Blauw zie je niet zo vaak in de border. De ossentong zorgt daarom voor een leuke afwisseling tussen het vele rood, paars en roze. Zeker wanneer je ook nog gele bloemen heb in jouw border past blauw hier goed bij.
De ossentong past samen met de eerder genoemde stokroos en kokardebloem op de achterste rij in de border. De plant wordt zo'n 150 centimeter hoog en bloeit van juli tot september.

Nu weet je wat een border is en welke tips je aan kunt houden wanneer je je border gaat uitkiezen en planten. De laatst genoemde planten vormen samen een bont gekleurde border, maar kunnen uiteraard ook in andere combinaties geplant worden.
Wat is jouw favoriete borderplant?
Hou je meer van een bonte border of zou je toch liever één of twee kleuren in jouw border hebben?
Laat het ons weten in een reactie!