Je bent lekker in de natuur aan het wandelen als je plotseling een prikkend en jeukend gevoel op je hand of been voelt. Als je de geïrriteerde plek wat beter bekijkt zie je tot je schrik allemaal kleine bultjes en als je vervolgens naar de planten in de berm kijkt weet je hoe laat het is… Brandnetels!

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de jeuk af, maar wat is nu het beste methode? Iedereen zegt iets anders. Dat is ook wel logisch, want er zijn meerdere manieren om brandneteljeuk tegen te gaan. Wij hebben deze allemaal voor je op een rijtje gezet. Brandneteljeuk bestrijden wordt op deze manier een fluitje van een cent!

De brandnetel: alle ins en outs

Het eerste waar je bij een brandnetel aan denkt is waarschijnlijk de jeuk die de plant je bezorgt als je erlangs strijkt of als je erin valt. Maar wist je dat brandnetels ook veel worden gebruikt in de keuken en dat de brandnetel zelfs een geneeskrachtige werking heeft?

In Nederland zijn er twee soorten brandnetels: de grote brandnetel en de kleine brandnetel. Op de rest van de wereld komen nog veel meer soorten voor.

Grote brandnetel

De-grote-brandnetel

De grote brandnetel, ook wel bekend als de Urtica dioica, is één van de twee brandnetelsoorten die in Nederland voorkomt. Je kunt de grote brandnetel herkennen aan de vierkantige stengel en de bladeren met kartelrand. Zowel op de stengel als op de bladeren zitten brandharen die dus gemeen kunnen prikken.

De grote brandnetel heeft verschillende kleine groene bloemen die van juni tot september of oktober bloeien. De zaden van de grote brandnetel worden via de wind verplaatst.
Wist je trouwens dat de grote brandnetel tot wel 2,5 meter hoog kan worden!?

Kleine brandnetel

De-kleine-brandnetel

De kleine brandnetel of Urtica urens is de andere brandnetelsoort die in Nederland voorkomt. De kleine brandnetel kan niet groter worden dan 50 centimeter en daarmee is hij aanzienlijk kleiner dan zijn grote broer.

De bladeren van de kleine brandnetel hebben diepe kartelranden en de bloemen bevinden zich in de holtes tussen de bladeren en de steel. De kleine brandnetel staat van mei tot september of oktober in bloei en is uiteraard ook bezaaid met gemeen prikkende brandharen.

De prik van een brandnetel

Brandharen-van-brandnetel

Als je tegen de brandharen van een brandnetel aanloopt blijft er een klein haakje, dat aan het uiteinde van het haartje zit, in je huid hangen. Hierdoor breekt het haartje af en komen er verschillende stoffen vrij die voor het onaangename prikkende en jeukende gevoel zorgen. De plekken waar je geprikt bent heten netelblaren.

Brandneteljeuk bestrijden: Zo doe je dat

Het is allemaal leuk en aardig dat je nu weet hoe je aan die vervelende, brandende jeuk komt, maar wat je eigenlijk echt wilt weten is natuurlijk hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt. Lees daarom snel verder voor 22 methodes die helpen om de brandneteljeuk te bestrijden.

1. Een handig keukenmiddeltje

Azijn

Misschien is dit wel één van de bekendste methodes die helpt om brandneteljeuk te bestrijden. Smeer wat azijn over je huid op de plek waar je geprikt bent en het brandende gevoel zal afnemen. Je kunt dit doen door wat azijn op een wattenschijfje of -staafje te smeren, maar ook met azijn op een theedoek of keukenpapiertje kun je uit de voeten. Geen azijn in huis? Bestel dan al vanaf +/- 1 euro hier bij AH.

2. Verder kijken dan je neus lang is

Hondsdraf

Ken jij de hondsdraf al? Dit is een plantje met paarse bloemen dat je kunt gebruiken om van de jeuk van de brandnetel af te komen. Extra handig aan dit plantje is ook nog eens dat het vaak in de buurt van brandnetels groeit. Pluk een aantal blaadjes van de hondsdraf en verfrommel deze totdat het sap er een beetje uit komt. Wrijf dit vervolgens over de geïrriteerde huid en de jeuk en pijn zal verminderen.

3. Als je écht niks anders voor handen hebt

Man-die-plast

Goed, deze methode is misschien niet de meest hygiënische, maar toch mag hij niet ontbreken in dit lijstje. Door over de jeukende huid heen te plassen verlicht je de jeuk aanzienlijk. Je kunt de urine natuurlijk ook gewoon over de jeukende plek heen smeren met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Natuurlijk moet je de plek daarna wel héél goed wassen!

4. Nog zo'n handige plant

Zuring

Zuring is nog zo'n plant die zeer effectief is als het gaat om brandneteljeuk bestrijden. De naam doet het misschien al vermoeden, maar deze plant groeit het liefst op een zure grond. Vaak is dit in de buurt van brandnetels, dus mocht je geprikt zijn, ga dan op zoek naar grote ovale bladeren met golvende randen. Het zuur in deze plant bestrijdt de stekende pijn van de brandnetel. Daarnaast verdunt het zuur de irriterende stoffen uit de brandnetelharen, waardoor de pijn verlicht wordt.

5. Onderhoudsvriendelijk én functioneel

Aloë-vera

Aloë vera is niet alleen een onderhoudsvriendelijke, maar ook nog eens een hele functionele plant. Ben je namelijk geprikt door een brandnetel, dan kun je een blad van de aloë vera afsnijden en met de snijkant over je jeukende huid strijken. Dit helpt om het brandende gevoel te verminderen. Aloe Vera plantjes bestel je bv hier.

6. Poetsen tot je een ons weegt

Schone-theedoeken

Zoals we verteld hebben blijven de brandharen van een brandnetel in je huid hangen. Hierdoor komen er vervolgens stoffen vrij die voor de jeuk en de pijn zorgen. Met een schone doek kun je deze proberen van je huid af te poetsen, zodat de stoffen in een mindere mate voor irritatie kunnen zorgen.

7. Voor de echte diehard

Brandneteljeuk-bestrijden-met-ontharingswax

Heb je geprobeerd om zoveel mogelijk brandharen weg te poetsen met een schone doek, maar heb je het gevoel dat je nog niet echt alles hebt weggepoetst? Dan kun je proberen of je met ontharingswax beter lukt. Breng hiervoor een laag wax aan op de geïrriteerde huid en laat het goed drogen. Trek het vervolgens voorzichtig van je huid af, zodat je de brandharen verwijderd.

8. Tweemaal daags 3 minuten goed poetsen

Tandpasta

Ook tandpasta is een van die middeltjes die je (hopelijk) altijd wel in huis hebt. Mocht je dus thuiskomen van een wandeling en ben je geprikt door een brandnetel, dan kun je hier een laagje tandpasta opsmeren en de jeuk zal afnemen. Hartstikke handig dus!

9. Schrobben en boenen

Zeep

Water en zeep zijn natuurlijk altijd nuttig als je je huid schoon wil maken. Ook als je brandharen wil verwijderen dus. Ook de stoffen, die vrijgekomen zijn doordat de brandharen zijn afgebroken, was je op deze manier eenvoudig weg. Je zou het misschien niet zeggen, maar even goed wassen helpt dus ook!

10. Wie zegt dat onkruid ongewenst is heeft het mis

Paardenbloem

Paardenbloemen worden door veel mensen als onkruid gezien, maar het zijn ontzettend handige planten als je geprikt bent door een brandnetel. Wrijf met de gele bloem over de huid waar de jeuk en de bultjes zitten en je zult merken dat de pijn en de jeuk afnemen.

11. Nederlanders, echte aardappeleters

Rauwe-gesneden-aardappel

Eerlijk gezegd hadden wij nog nooit van deze methode gehoord, maar als je een aantal keer rustig met een rauwe aardappel over de netelblaren op je huid wrijft neemt de pijn af en verdwijnen de bultjes. Of je deze aardappel vervolgens nog als avondeten kunt gebruiken, is een tweede…

12. Een koude douche

Glas-ijskoud-water

Heb jij ook zo'n hekel aan een koude douche? Wij houden er totaal niet van, maar als we geprikt zijn door een brandnetel maken we graag een uitzondering om de brandneteljeuk te bestrijden. De kou zorgt er namelijk voor dat de stekende pijn afneemt. Om geen water te verspillen kun je eraan denken om een koud washandje of een ice pack op je huid te leggen.

13. Spelen met zout

Pasta-van-zuiveringszout

Heb je zuiveringszout of baking soda in de kast staan? Mooi! Hier kun je een pasta mee maken die ervoor zorgt dat de jeuk en het brandende gevoel van de brandnetel afnemen. Om de pasta te maken meng je zuiveringszout met water. Het liefst doe je dat natuurlijk met koud water, want zoals je bij nummer 12 kunt lezen is koud water effectief bij brandneteljeuk. Als je de pasta af hebt, dep je deze voorzichtig op de plekken waar je geprikt bent, zodat de irritatie af kan nemen.

14. Smeer je ontbijt over de netelblaren

Yoghurt

Brandneteljeuk bestrijden kan naast alle genoemde methodes ook heel goed met yoghurt. Geen yoghurt met een speciaal smaakje, maar gewoon de normale yoghurt die je 's ochtends bij je ontbijt eet. Smeer dit voorzichtig over de plekken op je huid waar je geprikt bent en je zult merken dat de pijn verlicht wordt.

15. Een vrijwel onmogelijke opgave

Aandrang-om-te-krabben

Vaak merk je dat je geprikt bent door een brandnetel, omdat je meerdere keren over een specifieke plek op je huid krabt. Hoewel dit vaak voor een snelle verlichting zorgt, moet je het eigenlijk niet doen. Door over de geïrriteerde huid te krabben bestaat namelijk de kans dat je huid nog geïrriteerder raakt, waardoor je er langer last van zult hebben. Daarnaast loop je ook nog eens het risico dat je je huid open krabt en er viezigheid in de open wond terecht komt. Het enige wat we hier dus kunnen zeggen is: niet krabben!

16. Bezoek de drogist

Antihistamine

Antihistamine of Azeron werkt niet alleen tegen muggenbeten, maar ook om brandneteljeuk te bestrijden is het een aanrader. Dit is onder andere te verkrijgen bij de drogist, wat dus wil zeggen dat je er geen recept voor nodig hebt. Volg bij het gebruik van antihistamine wel altijd de instructies in de bijsluiter op. Op deze manier weet je zeker dat je het product goed gebruikt.

Sowieso kan Azeron goed zijn om in huis te hebben, omdat het ook werkt tegen muggen, bestellen kan bijvoorbeeld bij een Bol.com, dan heb je het morgen veelal al in huis.

17. De tegenhanger van de brandnetel

Dovenetel
Nog een handige plant die vaak op dezelfde locaties als de brandnetel groeit is de dovenetel. Dit is een plant met witte bloemen die verdacht veel op een grote brandnetel lijkt. Echter helpt deze plant juist om de jeuk van de brandnetel te bestrijden. Wrijf de dovenetel over de jeukende plekken waar je gestoken bent door een brandnetel en je zult merken dat de jeuk binnen een paar uur afneemt.

Extra handig aan deze plant is dat hij het hele jaar door groeit. Ook als de zuring en hondsdraf niet kunt vinden kun je toch iets doen tegen de jeuk. Let wel op dat je niet per ongeluk toch een brandnetel te pakken hebt!

18. Planten verfrommelen

Weegbree

Nog zo'n plant die door veel mensen gezien wordt als onkruid, maar hartstikke handig is bij brandneteljeuk bestrijden. We hebben het natuurlijk over weegbree. Verzamel wat van de bladeren van deze plant en verfrommel ze tussen je handen, zodat het sap in de bladeren vrij komt. Smeer dit vervolgens op de netelblaren. Weegbree is vaak in de berm naast een wandel- of fietspad te vinden, en het groeit meestal zelfs naast de brandnetels. Een tip van Moeder Natuur!

19. Plakken maar!

Rol-plakband

Naast een schone doek en ontharingswax is plakband ook een handig middel om de brandharen van je huid te verwijderen. Je kunt hier het beste sterke plakband voor gebruiken, zoals duct tape. Plak dit op de huid die is geprikt door de brandnetel en trek het er vervolgens weer af. Au! Dit kan even pijn doen en daarom is deze methode wellicht niet zo geschikt als je kleinzerig of licht gevoelig bent.

20. Verfrissing kan nooit kwaad

Menthol-kristallen

Menthol ken je wellicht omdat het vaak als smaakmaker wordt gebruikt in snoep, kauwgom en tandpasta. Naast smaakmaker wordt menthol ook gebruikt als verkoelingsmiddel. Weet jij nu al waarom je dit product dus goed kunt gebruiken om brandneteljeuk te bestrijden?

Door bijvoorbeeld mentholgel op de netelblaren te smeren verkoel je de huid, en dat zorgt ervoor dat de pijn af zal nemen.

21. Nog zo'n onsmakelijke methode

Speeksel-van-een-baby

Misschien is dit ook niet de meest hygiënische methode, maar als het helpt tegen de jeuk zijn wij bereid om alles te proberen. Wrijf wat speeksel over de geïrriteerde plekken op je huid en laat dit even intrekken. De jeuk zal hierdoor afnemen en ook de pijn zal minder worden. Begint de pijn weer op te spelen, dan kun je er gewoon weer nieuw speeksel op wrijven. Je hebt dit namelijk altijd bij de hand!

22. Stil de pijn

Potje-met-paracetamols

Hebben al deze methodes niet voor het gewenste resultaat gezorgd, dan hebben wij nog een laatste manier om de pijn te verzachten. Slik pijnstillende tabletten, zoals paracetamol of ibuprofen. Echter zal een Azeron altijd wel beter werken dan deze medicijnen. Brandneteljeuk bestrijden is overigens niet de enige pijnlijke kwaal die je hiermee kan verzachten. Lees wel altijd eerst goed de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiter en slik niet meer tabletten dan de aanbevolen hoeveelheid.

Brandnetels zijn vervelende planten en het liefst blijf je er zo ver mogelijk bij uit de buurt. Mo0cht je onverhoopt toch een keer geprikt worden door de brandnetel dan weet je nu hoe je de brandneteljeuk kunt bestrijden. Er zit altijd wel een methode bij die je toe kunt passen, omdat je veel van deze middelen al in huis hebt of vrijwel altijd bij de hand hebt.

Deze methodes zijn niet alleen handig als je zelf geprikt bent door de brandnetels, maar ook als je kinderen of de kinderen van je buren in de brandnetels vallen weet jij nu wat je moet doen. Binnen de kortste keren ben jij de reddende engel van de buurt!

Welke methodes gebruik jij om brandneteljeuk te bestrijden? Of heb je nog andere manieren om van de vervelende jeuk af te komen?
Laat het weten in een reactie!