Eerder lieten we je zien hoe je zelf een vuurkorf of vuurplaats in de tuin kunt maken. Wil jij echter een stap verder én ga jij geen klusuitdaging uit de weg? Dan is een buitenhaard zelf maken waarschijnlijk een klus voor jou!
Met een buitenhaard kun je in de winter heerlijk lang buiten zitten, maar ook in de zomer is een buitenhaard een leuke toevoeging aan je tuin. Het geeft net dat beetje extra gezelligheid en warmte.

Tips voor een buitenhaard zelf maken

Voordat we je een aantal leuke buitenhaarden laten zien die je zelf kunt maken, delen we eerst wat algemene tips met je. Deze tips helpen je te bepalen wat voor soort haard je eigenlijk wilt en waar je deze het best kunt plaatsen.

Tip 1: Bepaal de functie van de haard

Buitenhaard-beton
Voordat je begint met het kiezen van het soort brandstof voor jouw haard (zie tip 2) en het model van de haard (tip 3), moet je vaststellen wat de functie van de haard gaat worden.
Zo kan het zijn dat je de haard puur voor de sier wilt. In dat geval is het doel van een buitenhaard zelf maken voornamelijk dat de buitenhaard zorgt voor een gezellige sfeer. Het maakt in dit opzicht ook niet uit welk type haard je kiest, het gaat immers om de sfeer en niet om de functionaliteit.
Wanneer je een buitenhaard wilt om zijn functionaliteit, bijvoorbeeld het afgeven van warmte, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan de warmte bedoeld zijn om jouw gasten warm te houden, maar kan de haard ook tot doel hebben een pizzaoven te verwarmen.

Tip 2: Bepaal je type haard

Er zijn veel verschillende soorten haarden op de markt. Voordat je begint aan je eigen buitenhaard maken, is het goed om te weten welk type haard het best aansluit bij jouw wensen.
Zo zijn er buitenhaarden op gas, bio-ethanol, gel en natuurlijk haarden waar je ouderwets houtblokken in kunt stoken. Persoonlijk houden wij vooral van de ‘echte' haard op hout, maar de andere haarden hebben wel degelijk hun voordelen.

Buitenhaard op hout of kolen

Een buitenhaard zelf maken waar je met hout of kolen stookt is toch wel een erg populaire buitenhaard. Let er wel op dat je altijd een rookkanaal aanbrengt in je buitenhaard wanneer je op hout wilt stoken.
Het vuur van buitenhaarden op hout of kolen is maar vanaf één kant zichtbaar. Dit omdat de vuurplaats aan drie kanten omringd moet zijn om het vuur te beschermen tegen de weersinvloeden. Op die manier brandt het hout beter op.

Buitenhaard op gas

Gashaard
Wanneer je liever geen rookkanaal in je tuin wilt, kun je beter voor gas in plaats van hout kiezen. Bij het gebruik van gas is een rookkanaal namelijk helemaal niet nodig. Hierdoor kun je deze minimalistischer houden, mocht deze stijl je voorkeur hebben.
Een gashaard is zeer gebruiksvriendelijk, maar je krijgt hier niet hetzelfde vuur mee als met een haard die op hout gestookt wordt.

Buitenhaard op bio-ethanol

Een haard die brandt op bio-ethanol heeft als voordeel dat het vuur eruitziet zoals dat van een haard op hout, maar geen rookkanaal nodig heeft zoals een gashaard.
Let wel op dat bio-ethanol zeer licht ontvlambaar is en dat je goed op moet letten tijdens het gebruik van dit type buitenhaard. Een haard als deze is niet aan te raden wanneer er kinderen bij de haard kunnen komen.

Buitenhaard op gel

vuur-op-basis-van-gel
Tot slot zijn er nog buitenhaarden die gebruik maken van gel. Ook deze haarden hebben geen rookkanaal nodig, wat weer scheelt in de hoogte van de haard.
Het branden met gel is schoon en er is geen sprake van rookontwikkeling. Nadeel is wel dat de gel in potjes zit en je alleen vlammen hebt waar de potjes zich bevinden. Dit geeft een ietwat kunstmatig effect.

Tip 3: Bepaal de vorm

Voordat je begint aan jouw buitenhaard zelf maken, is het natuurlijk goed om te weten wát je precies gaat bouwen. Zodra je de functie en het type haard weet, kun je nadenken over de vorm.
Zo weet je dat wanneer je op hout gaat branden je in ieder geval moet gaan voor een haard met een rookkanaal. Bij de andere typen haarden is dit kanaal niet nodig en kun je deze in je plannen achterwege laten.

Een buitenhaard zelf maken: 5 haarden

Om je op weg te helpen hebben we alvast een aantal leuke buitenhaarden voor je uitgezocht die je zelf kunt maken. We hebben bij het uitzoeken gekozen voor buitenhaarden die op hout branden, omdat dit type haard toch wel onze voorkeur heeft.
Kijk eens welke haard bij jouw tuin past en ga aan de slag! Wie weet zit jij binnenkort heerlijk in de tuin bij een knapperend haardvuur te genieten van een lekker glas wijn.
Wat wil een mens nog meer?

1. De sprookjeshaard

Sprookjeshaard
Deze buitenhaard doet ons denken aan de Efteling. De haard ziet er robuust en toch ook vriendelijk uit. De omvang mag er wezen, waardoor deze haard in een klein tuin niet tot zijn recht zal komen. Door het gebruik van kleine stenen behoudt de haard echter wel een rustig uiterlijk.
Leuk detail is het wapenschild dat erin is gemetseld. Hierdoor krijgt deze buitenhaard een middeleeuws karakter. Het is een haard met vele gezichten, zowel stoer als lief en past daardoor in iedere tuin (mits deze groot genoeg is natuurlijk).
Hoe je deze prachtige haard maakt, lees je hier.

2. Creatief met beton

Buitenhaard-van-beton
Wie zegt dat een buitenhaard een standaard vorm moet hebben? Bovenstaande haard laat zien dat een buitenhaard ook die vorm kan hebben die jij graag wilt.
In deze doe-het-zelf instructies lees je hoe je zo'n leuke buitenhaard zelf kunt maken. In plaats van bakstenen maak je bij deze haard gebruik van beton. Fijn voordeel is dat je de haard precies die afmeting kunt geven die jij wilt. De haard komt op die manier zelfs in de kleinste tuinen tot zijn recht!
Mocht je kleine kinderen hebben, dan is het leuk om samen met hen na te denken over hoe de haard eruit komt te zien.

3. De hoge haard

De-hoge-haard
In veel gevallen is de opening van de buitenhaard dicht bij de grond. In deze haard brandt het vuur echter een stuk hoger. Doordat het vuur hoog is, is deze haard geschikt in een tuin waar kleine kinderen of dieren vrij in rondlopen. Ze kunnen zo niet in de buurt van het vuur komen, waardoor dat gevaar een stuk afneemt.
Bij deze hoge haard is het ook nog eens handig dat je het hout voor de haard in de opening onder haard zelf kunt bewaren. Op die manier heb je geen extra hok nodig om de houtblokken in onder te brengen. De warmte van het vuur zorgt er ook nog voor dat eventuele natte blokken hout in het opbergvak zullen drogen.
Klik hier voor de instructies van deze mooie buitenhaard.

4. De tank

Gasfles-als-open-haard
Dit is een eenvoudige manier om een buitenhaard te hebben wanneer metselen niet helemaal je ding is. Je maakt hier namelijk gebruik van een oude gasfles. Deze zijn vaak hittebestendig en kunnen prima als buitenhaard dienen.
Let er wel op dat de gasfles die je gebruikt helemaal schoon is vanbinnen. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je uiteindelijk je vuur aansteekt. Eerst goed schrobben dus!
Daarna kun je de opening maken waar vervolgens het vuur in gestookt kan worden. Het is gemakkelijk om deze buitenhaard op te leuken door er bijvoorbeeld een griezelig gezicht in te maken, al hoeft dat natuurlijk niet.
Deze buitenhaard zelf maken doe je aan de hand van de instructies die je hier vindt.

5. Klassiek en modern ineen

Klassiek-en-modern-buitenhaard-zelf-maken-2
Deze laatste haard is er een waar iets meer werk in zit dan in nummer 2 en 4. De stenen die we eerder bij nummer 1 en 3 zagen, komen bij deze haard weer terug. De haard is groot en heeft zowel klassieke als moderne elementen.
De verschillende stenen zorgen voor een speels effect en geven de haard een middeleeuws uiterlijk. De rechte lijnen die de vorm van de haard bepalen geven de haard echter weer een moderne look. Door twee stijlen te combineren kun je niet anders dan deze buitenhaard mooi vinden, toch?
Het complete plan om deze haard te maken vind je hier.

Zit jij er straks ook warm bij?

En? Ga jij binnenkort een buitenhaard zelf maken?
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg mogelijkheden wat betreft het type van de haard. Belangrijk voor de keuze is het doel van de haard. Ga je echt alleen voor de sfeer, of zijn er bepaalde functionaliteiten die jouw haard toch zeker moet hebben?
Als je bovenstaande tips volgt kun je alvast een goed beeld vormen en met de voorbeelden eronder zul je al een aardig idee hebben van jouw favoriete haard.
We willen je tot slot nog meegeven dat het altijd verstandig is om bij de gemeente na te gaan of er eventuele regelgeving bestaat rondom het plaatsen van een buitenhaard. Een barbecue of ‘losse' haard is in de meeste gevallen geen probleem, maar een grote buitenhaard kan nog wel eens aan bepaalde regels moeten voldoen.

Een buitenhaard zelf maken, ga jij de uitdaging aan?
Of heb je misschien al een prachtige buitenhaard zelf gemaakt?
Deel je ervaringen in de reacties hieronder! We zijn benieuwd.