Wat is er nou lekkerder dan in de zomer heerlijk buiten kunnen eten? Gezellig met z'n allen aan een grote tafel in de tuin en net zo lang naborrelen tot de zwoele avond niet meer zwoel is. Hoe leuk zou het zijn als je niet alleen buiten kon eten maar ook kon koken? En hoe tof zou het zijn om je eigen buitenkeuken te maken van hout?

In dit artikel zul je eerst een aantal buitenkeukens te zien krijgen. Deze zijn er niet alleen voor de inspiratie, maar je kunt deze zelf maken! Jij kunt dus één van onderstaande houten buitenkeukens over een paar weken in je eigen achtertuin hebben staan. Nodig al je vrienden maar alvast uit, dit wordt een zomer om nooit meer te vergeten. Je eerste buitenkeuken maken staat op de planning!

Zelf een prachtige buitenkeuken maken van hout

Buitenkeukens zijn er in alle soorten en maten. Voor nu richten we ons volledig op het maken van een buitenkeuken van hout. Wanneer hout goed behandeld is kan het tegen alle weersomstandigheden en dat is een fijne eigenschap voor een buitenkeuken. Deze staat immers buiten en, overdekt of niet, wordt zo continu blootgesteld aan de vier elementen van de natuur.

Kijk eens naar de volgende buitenkeukens van hout en laat je inspireren. Wanneer je verliefd bent geworden op één van deze keukens kun je de link volgen naar de doe-het-zelfpagina van deze keuken. Zo komt je droom uit!

Keuken 1: Gemakkelijk en functioneel

Karwei buitenkeuken maken hout

Foto: karwei.nl

Wat vind je van deze buitenkeuken? Simpel, maar doeltreffend. Deze keuken is van hout gemaakt met erbovenop twee stenen als keukenblad. Door de relatief kleine omvang is deze doe-het-zelfkeuken bijna in iedere tuin te plaatsen.

Wanneer je naast het bereiden van koude gerechten ook buiten wilt kunnen koken, dan kun je gemakkelijk een elektrische kookplaat in deze keuken neerzetten. Even een kabel doortrekken zodat de stekker in het stopcontact kan en je kunt echt buiten koken! Je kunt natuurlijk ook een gasfornuis plaatsen dat geschikt is om op een gasfles aan te sluiten.

Deze keuken kun je gemakkelijk maken door de duidelijke handleiding van Karwei. Voor de volledige handleiding en een lijst met benodigdheden klik je hier. Het is handig om alvast naar op zoek te gaan zijn een boormachine, schroefmachine (voor het gemak), een handzaag en een beitel. Dit zijn de basisgereedschappen die je nodig hebt.

Keuken 2: Alles bij de hand

GHD buitenkeuken

Foto: goodshomedesign.com

Wordt het volgend weekend echt barbecueweer? Wacht dan niet te lang en ga naar Goods Home Design! Op deze site vind je alle stappen om bovenstaande keuken binnen een weekend te kunnen bouwen.

Ook al is deze keuken niet zo'n luxe buitenkeuken zoals we die allemaal weleens op foto's voorbij zien komen, het is toch een erg fijne keuken. Je spaart geld uit door hem zelf neer te zetten en je hebt zowel een keukenblad, als een fornuis (je barbecue) en een gootsteen!

Bak malse steaks in deze eenvoudige buitenkeuken en breng het barbecueën naar een ander niveau.

Keuken 3: Eenvoud

Studiomama buitenkeuken

Deze eenvoudige keuken heeft alles wat je nodig hebt: gas om op te koken, plaats voor je snijplank en een gootsteen. Het gebruikte water wordt ook nog eens hergebruikt in de gieter. Zo heb je meteen water voor je planten op de warme zomerdagen.

Om de kraan te kunnen gebruiken hoef je er alleen maar een tuinslang aan te bevestigen! Deze keuken is ontworpen door Studio Mama en je vindt de volledige gebruiksaanwijzing hier. Tegen een kleine vergoeding van ongeveer €9,- kun je de instructies downloaden.

Deze keuken kan in de zomer prima buiten staan, maar is wat fragiel wanneer het aankomt op strenge winters en slecht weer. Handig is dat je de stokken die voor steun zorgen gemakkelijk kunt verwijderen. Zo houd je alleen een paar boxen over die je tijdens de mindere dagen zo kunt opbergen op zolder.

Keuken 4: Wat een luxe

Lowes buitenkeuken

Foto: lowes.com

Deze buitenkeuken is bijna net zo comfortabel als de keuken binnen! Prachtig hout gecombineerd met steen en met een grote barbecue in het midden. Voor deze buitenkeuken heb je wel een iets grotere tuin nodig dan bij de eerdere buitenkeukens. Maar als je de ruimte hebt, is dit toch een fijn vooruitzicht?

Bij Lowe's kun je de volledige instructies bekijken voor het maken van deze keuken. Extra handig is de instructievideo die het je nog makkelijker maakt. Zo heb je meteen een goed beeld van wat er allemaal moet gebeuren. Geschat wordt dat je hier, als gemiddelde klusser, ongeveer één tot twee weken mee bezig zult zijn.

Na die twee weken is het heerlijk genieten in de tuin. Bereid de lekkerste maaltijden buiten en geniet optimaal van de zomer!

Keuken 5: Voor de allerkleinsten

KinderkeukenFoto: 101palletideas.com

Nu heb jij misschien een prachtige buitenkeuken, maar een beetje hulp is waarschijnlijk wel welkom! Daarom hier een leuke buitenkeuken voor de kinderen. De keuken is volledig gemaakt van oude pallets en opgefleurd met een likje verf.

Ook in deze keuken kun je een wasbak kwijt en kun je, zoals op de foto te zien is, een oude magnetron gebruiken als ‘echte' oven! Let bij het maken van een keuken voor je kinderen wel even goed op de afwerking. Oude pallets kunnen wat ruw zijn aan de randen en zitten vaak vol splinters. Het is dus handig om goed de kanten van de pallets waar de kinderen bij in de buurt komen te schuren. Dit kun je gemakkelijk doen met een stukje schuurpapier.

Een buitenkeuken voor de kinderen is een leuke manier om ze in contact te brengen met het koken. Wil je meer weten over hoe je een keuken van pallets kunt maken en welke tips er zijn? Klik dan hier!

Handige tips: voor, tijdens en na de bouw!

Voordat je begint aan het bouwen van je eigen buitenkeuken zijn er nog een aantal tips die je kunnen helpen. Lees deze tips en kom niet voor onnodige verrassingen te staan als je de keuken af hebt.

Tip 1: Weet wat je wilt

Denk voordat je besluit een keuken te bouwen na over wat je precies wilt. Het kan namelijk zijn dat je een buitenkeuken wilt waar alles op en aan zit. Aan de andere kant wil je misschien niets meer dan een verlenging van je barbecue. Bovenstaande drie voorbeelden zijn uiteenlopend in hun functie, maar allen zeer geschikt als buitenkeuken.

Zorg dus dat je goed weet wat je wilt voordat je aan de bouw begint, of je je buitenkeuken nu zelf bouwt of laat bouwen. Zo voorkom je dat je er achteraf achter komt dat je toch liever wél een gootsteen had gehad of toch in plaats van een gasfornuis liever je barbecue in de keuken had willen inbouwen.

Tip 2: Plaats de buitenkeuken in de buurt van de ‘gewone' keuken

Bij deze tip gaat het puur om je eigen gemak. Zo hoef je niet de hele tuin door te lopen als je net dat ene ingrediënt bent vergeten, en kun je ook vanuit het huis het eten makkelijk in de gaten houden.

Je kunt de buitenkeuken wel wat verder weg van je huis plaatsen wanneer je eventueel een mogelijkheid hebt om een koelkastje buiten neer te zetten. Zo heb je alle ingrediënten en natuurlijk die lekkere koude biertjes altijd binnen handbereik.

Tip 3: Zon en schaduw

Overkapping keuken

Een buitenkeuken is natuurlijk heerlijk in de zomermaanden! Je staat echter wel te kokkerellen in de warmte van de zon, iets waar je binnen geen last van hebt. Kijk eens of je je buitenkeuken in de schaduw van een boom neer kunt zetten. Mochten bomen ontbreken dan is het aan te raden eens te kijken naar een overkapping.

Het gebruik van een buitenkeuken onder een zonnescherm is niet iets dat wij zouden aanraden. Zo'n zonnescherm is natuurlijk van stof, en eronder barbecueën is niet zonder risico's. Een terrasoverkapping is een goede oplossing.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze terrasoverkappingen. Een terrasoverkapping zorgt ervoor dat je ook buiten het seizoen van de buitenkeuken kunt genieten. Een paar terrasverwarmers erbij en je kunt zelfs in de winter heerlijk buiten zitten! Zelfs bij een onverwachte regenbui of een fris windje hoef je niet naar binnen.

Tip 4: Één geheel

De keuze voor je nieuwe buitenkeuken kan van verschillende factoren afhangen. Als je zelf een keuken wilt maken, moet je bijvoorbeeld rekening houden met je klusvaardigheden. Zo zal je, als je weinig kluservaring hebt, waarschijnlijk niet zo snel kiezen voor keuken nummer vier, maar eerder voor keuken nummer drie.Zorg er

wel voor dat welke keuken het ook wordt, deze past bij je huis. Wellicht ben je niet erg vrij in de mogelijkheden omdat je het graag simpel houdt, maar ook dan kun je je keuken bij je huis laten aansluiten. Wat dacht je van een likje verf? Wanneer de buitenkeuken aansluit bij het interieur en de kleuren binnen, zal het allemaal meer één geheel vormen. Zo wordt je tuin echt een verlengstuk van het huis!

Tip 5: Licht

Je wilt tijdens de warme zomeravonden natuurlijk zo lang mogelijk van je buitenkeuken kunnen genieten. Nu wordt het op een gegeven moment donker en hoe fijn is het om dan mooie verlichting in je tuin te hebben? Zo kun je ook na het ondergaan van de zon nog volop genieten!

Inspiratie nodig om je tuin mooi te verlichten? Eerder schreven wij al dit artikel boordevol inspiratiefoto's!

Ook Praxis heeft nog een hele gids met hoe je je eigen buitenkeuken bouwt.

Heb jij wel eens een buitenkeuken gemaakt en heb je nog handige tips voor de beginnende klusser?

Toch liever kant en klaar aanschaffen? Onder meer bij Coolblue vind je veel gave buitenkeukens!

Of heb je zelf misschien nog handige doe-het-zelfinstructies?

Laat het weten in de reacties!