Pallets zijn hip! Je ziet ze steeds vaker bij mensen thuis, zowel binnenshuis als in de tuin. Logisch, want ze hebben een toffe, rustieke uitstraling die in bijna iedere inrichting wel mooi staat. Daarbij komt dat ze vaak niet veel kosten, dus ze passen ook nog eens binnen ieder budget! En natuurlijk zijn ze ook populair omdat je er werkelijk van alles mee kunt doen. Zelf tuinsets maken van pallets is bijvoorbeeld een geweldige manier om het hout te recyclen. Maar dat is lang niet het enige waar je pallets voor kunt gebruiken. Als je creatief met pallets in de tuin aan de slag wilt, zijn de mogelijkheden werkelijk eindeloos!

Creatief met pallets in de tuin

Je zou het misschien niet zeggen, maar deze kunstwerken van pallets kun je stuk voor stuk zelf maken. Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag!

Relaxen op je zelfgemaakte hangbed

schommelbed pallets
Dit hangbed is toch de droom van iedere boekenliefhebber? Wij zien onszelf hier al helemaal liggen in de zomer. Heerlijk met het warme weer genieten van je favoriete verhalen. Voordat je het doorhebt is die heerlijke zomermiddag al weer voorbij. Maar niet getreurd! 's Avonds is jouw tuin met dit heerlijke bed de favoriete ontmoetingsplek van al je vrienden en familieleden. Genieten van een lekkere BBQ en een goed glas wijn, wat wil een mens nog meer? Als je zeker weet dat het niet gaat regenen, hoef je zelfs om te slapen de tuin niet meer te verlaten.
Dit tuinbed van pallets maak je helemaal zelf! Het ziet eruit als een behoorlijke klus, maar schijn bedriegt. Je hebt er ook maar twee pallets voor nodig, dus dat is helemaal handig. Eigenlijk is het alleen maar een kwestie van de pallets aan elkaar bevestigen. Dat doe je door er aan weerszijden twee lange balken doorheen te steken en die vast te schroeven. Voor wat extra stevigheid is het slim om ook in het midden een balk te bevestigen. Zo weet je zeker je niet ineens op de grond ligt als je net lekker in je boek zit.
hangbed pallets 2
Voordat je met dit DIY-project begint moet je natuurlijk wel even kijken hoe breed en lang het matras is dat je wilt gaan gebruiken voor het hangbed. Je kunt het bed natuurlijk extra groot en luxe maken door een tweepersoonsmatras erop te leggen. Het handige aan pallets is dat je ze makkelijk op maat af kunt zagen. Je kunt het bed dus precies aanpassen aan jouw wensen! Als je geen matras hebt, kun je natuurlijk ook grote kussens gebruiken om een zachte zitplaats te maken. Het bed hang je met een paar stevige touwen simpelweg aan een dikke tak van de boom, of aan je pergola. Ontspannen maar!
Wil je weten hoe je de bouw van dit geweldige hangbed precies aanpakt? De volledige instructies vind je hier.

Knutselen met groene vingers

plantenbak pallets
Dit is nog eens een leuke manier om je terras aan te kleden. De plantenbakken die je bij het tuincentrum koopt kent iedereen onderhand al wel, maar deze plantenbak van pallets is echt uniek. Omdat je hem zelf maakt, weet je zeker dat niemand anders hem heeft. En ook als je er meerdere maakt (wat erg leuk zal staan op je terras) is iedere plantenbak verschillend.
Om deze rustieke plantenbak te maken moet je flink aan de slag met een zaag. Verder heb je eigenlijk alleen een hamer en wat spijkers nodig, en natuurlijk een pallet. De breedte en lengte van de planken verschillen vaak per pallet, dus het kan zijn dat jouw eindresultaat niet precies dezelfde afmetingen heeft als het voorbeeld. Dat is niet erg! Het is juist leuk dat je van tevoren niet precies weet wat eruit komt. De lengte waarop de de planken afzaagt kun je helemaal zelf bepalen. Misschien vind je het wel leuk om een hogere of juist lagere plantenbak te maken, of timmer je een extra brede kist waar je twee planten naast elkaar in kunt zetten. De keuze is helemaal aan jou!
plantenbak pallets maken
Het in elkaar timmeren van deze houten plantenbak is een fluitje van een cent. In een middagje heb je er zo een paar gemaakt. Het leuke van de pallets is dat het hout ongelakt en onbewerkt is. Dat betekent dat je het, als je wil, in alle kleuren kunt verven die je maar wilt. Zo kun je de plantenbakken nog bijzonderder maken. Trek er eens een middagje voor uit en ga aan de slag met wat verf en leuke patroontjes. Het kan ook erg leuk zijn om de vingerverf uit de kast te pakken en de kinderen een paar uurtjes lekker te laten kliederen. Vergeet dan achteraf niet de boel even goed te lakken, anders is dat leuke effect natuurlijk zo weer weg. Met deze plantenbakken kun je echt alle kanten op. Het resultaat zal geweldig zijn!
Klik hier voor het complete stappenplan.

Een zelfgemaakte zandbak voor de kinderen

zandbak van palletsMisschien herinner je je nog wel hoe veel tijd jij vroeger in de zandbak hebt doorgebracht. Zandkastelen bouwen, een beetje scheppen, kuilen graven… Je verzon steeds weer nieuwe spelletjes die je met dat zand kon spelen. Dat kunnen jouw eigen kinderen ongetwijfeld ook! En wat is er nou leuker dan je kinderen eindeloos te zien spelen in een zandbak die je helemaal zelf hebt gemaakt van pallets?
De houten planken waaruit pallets zijn opgebouwd kun je makkelijk losmaken en gebruiken om deze geweldige zandbak te maken. Dan begint het echte werk. Aan het maken van deze zandbak van pallets komt behoorlijk wat gereedschap te pas. Zo heb je onder anderen een cirkelzaag en een boormachine nodig. Het is slim om van tevoren dus even te kijken of je alle benodigdheden in huis hebt. Is dat niet het geval, doe dan rondvraag bij de buren. Zij zijn vast niet te beroerd om je het één en ander uit te lenen. Hun kinderen zijn natuurlijk altijd welkom om ook gezellig in de zandbak te komen spelen!
zandbak pallets 2
Het toffe aan deze zelfgemaakte zandbak is dat de bankjes aan weerszijden tegelijkertijd ook het deksel van de bak vormen. Door middel van handige scharnieren kun je ze namelijk uitvouwen om het zand tegen de regen te beschermen. Met de handvatten aan de achterkant heb je de zandbak ook zo weer opengemaakt. Zo blijft het zand droog en kunnen de kinderen lekker zitten terwijl ze aan het spelen zijn. Vergeet niet de ruwe randjes even goed te schuren voordat het zo ver is! Een splinter kan de speelpret natuurlijk flink bederven. Ook nu kun je er natuurlijk weer voor kiezen de bak een likje verf te geven. Als je dat niet wilt, is een laagje beits verstandig. Het is even werk, maar je kinderen zullen er ontzettend veel plezier van hebben.
Voor de bouwtekeningen en de instructies klik je hier.

Een plekje voor je tuingereedschap

tuingereedschap opslag pallet
Handig, zo'n overzichtelijke plaats om al je tuingereedschap op te hangen. Zo zie je maar dat je dat gereedschap helemaal niet in de schuur of in het tuinhuisje weg hoeft te stoppen. Als je het netjes op hangt kan het er juist hartstikke gezellig uit zien. Zo heb je je spullen altijd binnen handbereik en wordt de drempel om de tuin even goed onder handen te nemen toch weer wat lager. Bovendien bespaart het natuurlijk ook gewoon ruimte in de schuur!
Het mooie aan dit DIY-project is dat je geen moeite hoeft te doen om de pallet helemaal uit elkaar te halen; in principe kun je hem in zijn geheel aan de muur hangen. Voordat het zover is, moeten er nog wel een aantal gaten worden geboord. Waar die komen is helemaal aan jou. Het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor gereedschap je precies hebt; niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde spullen als in het voorbeeld. Je kunt dus zelf het best bepalen wat waar komt te hangen. In dit voorbeeld wordt de kop van een oude hark gebruikt om klein handgereedschap aan te hangen. Dat staat een stuk leuker dan losse spijkers, en het ziet er meteen lekker overzichtelijk uit.
tuingereedschap opslag maken
Op de bovenste foto zie je dat de tweede plank van onderen van de pallet af is gehaald. Die is vervolgens gebruikt om van de onderkant een bakje te maken, waar je ‘losse' dingen als je tuinhandschoenen in kwijt kunt. Handig! Ook is ervoor gekozen met beits het hout wat donkerder te kleuren. Als je daar niet van houdt, is blanke beits een goede manier om je nieuwe opslagplaats te beschermen tegen de elementen. Ook een gek kleurtje is natuurlijk een optie! In het voorbeeld is één pallet gebruikt, maar als je echt veel gereedschap hebt kun je de opslag natuurlijk zo ver uitbreiden als je wilt.
Voor het volledige stappenplan met foto's klik je hier.

De hoogte in met planten

verticale tuin met pallets
Een pallet aan de muur hangen heb je zo gedaan, dat blijkt wel uit het vorige DIY-project. Dat is niet alleen handig om je tuingereedschap aan te hangen; een pallet aan de muur leent zich ook prima voor het maken van een echte verticale tuin! Dit is een superleuk idee als je van planten houdt. Zo bedek je werkelijk elke vierkante meter in je tuin met groen, en zit je niet langer tegen die saaie muren aan te kijken.
Op de foto zie je twee pallets die wit zijn geverfd en aan de muur zijn bevestigd. Vervolgens zijn daar mooie plantenbakken aan gehangen; een makkelijke en snelle oplossing om meer ruimte te maken voor planten in de tuin. Een klimplant weeft zich ondertussen langzaam maar zeker door de planken van de pallet heen. Dubbel groen dus! Je kunt er ook voor kiezen om, net zoals in het DIY-project met het tuingereedschap, een paar planken van de pallet los te maken en die te gebruiken om meerdere bakken te maken. Zo hoef je geen losse plantenbakken meer aan de pallet te hangen, maar gebruik je de binnenkant van de pallet zelf als bak. De combinatie van het hout met het groene van de planten geeft een erg speels effect. Meer weten over verticale tuinen? Lees dan ons artikel met nog meer manieren om met je planten de hoogte in te gaan.

Ben je na het zien van deze voorbeelden geïnspireerd om creatief met pallets in de tuin aan de slag te gaan? Hou Buitenlevengevoel de komende tijd dan goed in de gaten voor nog meer toffe projecten met pallets.
Welke van deze DIY-projecten ga jij maken? Of heb je al eens eerder zelf iets gemaakt met pallets?
Deel het in de comments!