Je ziet pallets tegenwoordig overal. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om tuinmeubels of allerlei andere dingen mee te maken. Dat is logisch, want ze lenen zich goed voor doe-het-zelfprojecten. Je kunt ze makkelijk uit elkaar halen en het hout waarvan ze zijn gemaakt is stevig en onbewerkt. Je kunt er dus van alles mee doen, en ook het schilderen van pallets is een fluitje van een cent. Daarbij zijn ze vaak ook nog eens voordelig geprijsd. Wat wil je nog meer? Creatieve projecten met pallets kan eigenlijk iedereen maken!

Nóg 6 bijzondere DIY-projecten met pallets

Misschien heb je ons vorige artikel over creatieve DIY-projecten met pallets al gelezen, of heb je zelfs al één of meerdere van deze projecten zelf gemaakt. Dan wordt het nu weer tijd om de handen uit de mouwen te steken, want we hebben nu nóg 6 DIY-projecten met pallets voor je die je helemaal zelf kunt maken!

1. Een speelhuisje voor de kinderen

speelhuisje van pallets

Heb je kinderen? Dan is dit creatieve project met pallets echt iets voor jou. Welk kind wil er nou niet zo'n mooi speelhuis? Hier kunnen ze zich eindeloos in vermaken, en het is groot genoeg om met al hun vriendjes te kunnen spelen. Reden genoeg dus om de handen eens flink uit de mouwen te steken en voor jouw kinderen zo'n geweldig speelhuisje te maken! Ze zullen je eeuwig dankbaar zijn.
Je begint met drie pallets, waarin je aan de bovenkant ‘ramen' zaagt. Het is natuurlijk wel zo leuk om naar buiten te kunnen kijken! Deze drie pallets zet je rechtop en maak je aan elkaar vast. Dit worden de muren van het huisje (zie foto hieronder). Ook de klapdeuren heb je eigenlijk vrij snel in elkaar gezet. Je zaagt gewoon een pallet doormidden langs de middelste dwarsbalk. Vervolgens zaag je ook die helft nogmaals doormidden, maar dan in de breedte. Nu heb je de twee ‘deuren', die precies naast elkaar in de opening passen en die je met scharnieren makkelijk vastzet (zie bovenste foto).

speelhuisje van pallets maken

Het enige dat nu eigenlijk nog rest is het dak. Dat maak je van de stevige dwarsbalken die de pallets als het ware bij elkaar houden. Je zaagt deze op de juiste hoek af, schroeft ze tegen elkaar aan en bevestigt ze dan aan de bovenkant van de ‘muren'. Door er een doek overheen te spannen (of er golfplaat aan vast te maken, als je wilt dat de kinderen altijd droog kunnen zitten) maak je het huis helemaal af! Extra leuk is natuurlijk om daarna nog met kwasten en verf aan de gang te gaan. Laat de kinderen vooral helpen bij het schilderen, dan kunnen ze er echt iets unieks van maken!
Voor de foto's van het bouwproces klik je hier.

2. Een opklapbare tuiniertafel

opklapbare tafel
Hou je van tuinieren en heb je echt groene vingers? Dan ben jij ongetwijfeld regelmatig in de tuin te vinden. Misschien is het wel tijd om de tuin goed te besproeien, of wil je de planten gaan ompotten omdat je ze tegen de aankomende vorstperiode wilt beschermen. Of misschien vind je het wel gewoon leuk om eens in de zoveel tijd je tuin een heel nieuw uiterlijk te geven door nieuwe bloemen te planten. Dan is het wel handig als je buiten een vaste plek hebt waar je lekker aan de gang kunt gaan met je tuingereedschap.
Deze superhandige opklapbare tuiniertafel biedt daarbij een uitkomst. En het mooie is dat je hem makkelijk zelf kunt maken van pallets! Zo heb je buiten altijd een plaats waar je naar hartelust met potgrond en zaadjes in de weer kunt zijn, zonder dat meteen de hele keuken of tuintafel een bende wordt. En als je klaar bent met tuinieren, klap je de tafel gewoon weer omhoog. Zo hangt hij niemand in de weg.

opklaptafel detail

Deze handige tuiniertafel kun je makkelijk zelf maken. Je hebt er maar twee pallets en een aantal schroeven en haken voor nodig. De twee pallets verbind je makkelijk en snel aan elkaar met een paar scharnieren. Vervolgens zorg je dat je op de nodige plaatsen haken in het hout schroeft, zodat je de tuiniertafel makkelijk op kunt hangen. Het mooie is dat je hem precies op de hoogte kunt hangen die voor jou het fijnst werkt. Nog een paar spijkers of haken eraan voor je tuingereedschap, en klaar is Kees!
Voor de volledige instructies klik je hier.

3. Een chic wijnrek

wijnrek van pallets

Ziet dit er niet ontzettend chic uit? Met dit mooie wijnrek geef je je terras of balkon meteen een upgrade. Vooral als je een echte wijnliefhebber bent en je vrienden of familieleden regelmatig uitnodigt voor een avondje borrelen in de tuin mag zo'n mooi rek eigenlijk echt niet ontbreken. Zo heb je die heerlijke fles merlot of sauvignon blanc altijd binnen handbereik! En je gasten zullen nooit geloven dat je dit mooie wijnrek helemaal zelf hebt gemaakt.
Om dit wijnrek te maken heb je maar één pallet nodig. Je begint door de pallet net boven de onderste twee planken af te zagen. Vervolgens haal je van dat stuk aan één kant een plank eraf. De basis voor je wijnrek heb je nu eigenlijk al in handen, maar we gaan het nog even wat chiquer maken. Met een figuurzaag maak je de randen van het rek aan weerszijden mooi rond, zoals je op de bovenste foto kunt zien. Als je echt creatief bent, kun je er zelfs nog een figuurtje in zagen.
zelf wijnrek maken
Van het overgebleven deel van de pallet haal je nog een plank af; dit wordt de onderkant, waaraan straks je wijnglazen zo mooi komen te hangen. Je zaagt daar inkepingen in voor de voet van het wijnglas en bevestigt het uiteindelijk aan de onderkant van het wijnrek. Nu hoef je het rek alleen nog maar even op te hangen, en het DIY-project is al klaar. O ja, de wijn is natuurlijk ook wel een goede toevoeging.
Hoe je dit chique wijnrek zelf kunt maken van pallets lees je hier.

4. Een luxe buitendouche (met krijtbord)

buitendouche van pallets

Als we je aan het begin van dit artikel hadden verteld dat je een buitendouche van pallets zelf kunt maken, had je het waarschijnlijk niet geloofd. Dit DIY-project bewijst echter dat het toch echt kan. Vooral als je een zwembad in de tuin hebt is zo'n buitendouche heerlijk. Je kunt je na het zwemmen meteen afspoelen zonder eerst het hele huis vies te hoeven maken. Maar ook in de kleine tuin is zo'n buitendouche een geweldige toevoeging. Bij zomerse temperaturen buiten douchen of gewoon even lekker afkoelen is toch heerlijk?
Het maken van deze buitendouche van pallets is simpeler dan het lijkt. Je moet er natuurlijk wel eerst even voor zorgen dat er een waterleiding tegen de muur omhoog loopt waar je de douchekop straks aan vast kunt maken. Vervolgens timmer je makkelijk een aantal planken van de pallet tegen de leiding aan, zodat deze onzichtbaar wordt. Ook de douchemat maak je heel makkelijk van het pallethout. Doordat er gaten tussen de planken zitten, kan het water mooi weglopen in de grond. Zo krijg je geen last van schimmel of vochtige plekken!

buitendouche van pallets maken

Als je een grote lege muur tot je beschikking hebt, zoals bij het huis op de foto het geval is, kun je ook nog een leuk krijtbord maken voor de kinderen. Dat doe je heel makkelijk door een stuk glad hout te voorzien van een paar lagen schoolbordverf en er met de planken van een pallet een mooie lijst omheen te maken. Zo hebben je kinderen ook iets te doen als jij lekker onder die warme (of koude) straal staat.
Voor de volledige instructies voor het maken van zo'n luxe buitendouche klik je hier.

5. Een picknicktafel voor de kinderen

picknicktafel voor kinderen
Je hebt de kinderen misschien al verwend met hun eigen speelhuis of met een leuk krijtbord aan de muur, maar deze picknicktafel zullen ze ook helemaal fantastisch vinden. Hij is precies op maat gemaakt zodat ze er lekker aan kunnen zitten om te eten, spelen of kleuren in de tuin. Ze zullen het ontzettend leuk vinden om hun eigen tafel te hebben!
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook voor dit project heb je maar één pallet nodig. Die pallet moet je dan wel helemaal uit elkaar halen, dus trek wel genoeg tijd uit om de picknicktafel te maken. Om de bankjes te maken leg je twee planken naast elkaar, en het tafelbad bestaat uit vijf planken. Eigenlijk is het gewoon een kwestie van de boel in elkaar schroeven en zorgen dat alle onderdelen stevig aan elkaar vast zitten.
picknicktafel van pallets maken
Voor de poten gebruik je geen pallethout, maar stevige houten planken die het gewicht van de kinderen goed kunnen dragen. Als je de tafel in elkaar hebt gezet, vergeet dan niet de scherpe randen en houtsplinters te verwijderen met een schuurmachine. Je wilt natuurlijk niet dat de kinderen zich bezeren terwijl ze aan hun mooie tafel aan het eten zijn! Ook leuk is om de picknicktafel samen met de kinderen een mooi kleurtje te geven. Omdat het hout van de pallets natuurlijk onbewerkt is, kunnen ze met alle kleuren van de regenboog aan de gang!
Wil je weten hoe je deze mooie picknicktafel voor je kinderen kunt maken? De instructies lees je hier.

6. Een zacht bedje voor je huisdier

zelf bed voor huisdier maken
Voor jezelf en voor je kinderen heb je inmiddels al over een aantal creatieve projecten met pallets kunnen lezen. Maar dan zijn we nog een paar huisgenoten vergeten: de dieren! Ook zij verdienen het om eens goed verwend te worden, bijvoorbeeld met dit comfortabele bedje waar ze lekker op kunnen slapen. En zoals je ongetwijfeld al had gezien op de foto kun je ook dit project weer helemaal zelf maken met pallets.
Ook voor dit project heb je maar één pallet nodig (tenzij je meerdere honden of katten hebt natuurlijk). Deze pallet haal je eerst helemaal uit elkaar. Daarna is het eigenlijk gewoon een kwestie van de planken opmeten, afzagen op de juiste lengte en weer zo in elkaar zetten dat je hond of kat er straks heerlijk bij ligt. Natuurlijk moet je hierbij wel goed letten op zowel de grootte van je huisdier (een chihuahua heeft natuurlijk niet zo'n groot bed nodig als een Ierse wolfshond) als de afmetingen van het kussentje dat straks in het bed komt te liggen.
bedje voor huisdier maken
Het handige aan pallethout is dat je het makkelijk en snel op maat kunt afzagen. Je kunt het bedje dus helemaal naar wens in elkaar zetten, en het zal je verbazen hoe snel je dit project hebt afgerond. Om het geheel een extra vrolijk uiterlijk te geven kun je natuurlijk weer aan de slag met kwasten en verf. Als dit geen leuk cadeau is om je hond of kat mee te verwennen op dierendag weten wij het ook niet meer!
Klik hier voor de instructies voor het maken van zo'n bedje voor je huisdier.

Welke van deze creatieve projecten met pallets ga jij maken? Of heb je al eens een ander project met pallets bedacht dat je graag wilt delen?
Laat dan snel een reactie achter!