De dahlia (Dahlia) is een prachtige, kleurrijke plant die veel voorkomt in de Nederlandse tuin. Die populariteit is niet vreemd, want de dahlia kent een lange bloeiperiode. Het is dan ook niet gek dat jij deze vrolijke bloeier graag in jouw tuin wilt hebben. Hoe dahlia bollen planten in pot in zijn werk gaat, lichten we in dit artikel toe aan de hand van 5 tips. Wanneer je deze tips allemaal volgt, weet je zeker dat je geen informatie zult missen.
Denk je nu: maar ik heb helemaal geen tuin! Geen nood, want dahlia bollen planten in pot is ook geschikt voor op balkons. Een tuin is dus niet noodzakelijk om tóch van de mooie en volle bloemen van de dahlia te kunnen genieten.
 

De populariteit van de dahlia

De dahlia is een plant die in veel verschillende groottes en kleuren te verkrijgen is. Je kunt deze bloem zelf in de tuin zetten, al vind je de bloem ook vaak bij de bloemist. Het is niet voor niets dat de dahlia voornamelijk wordt gekweekt als snijbloem.
Bij het kweken van deze plant ligt de focus vooral op de bloem in plaats van op de plant in zijn geheel. Dit is immers het deel wat veel gebruikt en verkocht wordt. Toch is de dahlia als plant zijnde ook prachtig voor in de tuin of op het balkon. De plant kent namelijk veel verschillende soorten, waardoor er altijd een variant tussen zit die bij jouw tuin of balkon past.

Veel verschillende soorten

Dieproze dahlia's
De dahlia valt onder de composietenfamilie en vindt haar oorsprong in Mexico. In 1872 werd de plant in Nederland geïntroduceerd. De variant zoals wij deze kennen, is een hybride variant. De dahlia kent dan ook ontzettend veel verschillende soorten. In Nederland zijn er misschien wel 20.000(!) varianten van de dahlia te vinden.
Om je een idee te geven, zijn dit een aantal van de verschillende soorten:

  • Enkelbloemige dahlia;
  • Anemoonbloemige dahlia;
  • Halskraagdahlia;
  • Waterleliedahlia;
  • Decoratieve dahlia;
  • Pompondahlia;
  • Cactusdahlia;
  • Semi-cactusdahlia;
  • en een onbekend aantal kleinere groepen.

Zoals je ziet zijn er ontzettend veel verschillende soorten dahlia's. Zo zit er voor ieder wat wils tussen.
Aan de hand van 5 tips gaan we je uitleggen hoe je de dahlia bollen zelf het best kunt planten. Na het volgen van deze tips weet je zeker dat je geen dingen over het hoofd ziet en alle informatie bij de hand hebt om de dahlia te laten bloeien.
 

Dahlia bollen planten in pot: vergeet deze tips niet

Nu je weet waar de populariteit van de dahlia vandaan komt, is het tijd om verder in te gaan op hoe dahlia bollen planten in pot precies in zijn werk gaat. Het is helemaal niet moeilijk, dus wij zijn ervan overtuigd dat ook jij deze klus perfect voor elkaar kunt krijgen.
Daarnaast is de dahlia een plant die maar weinig eisen heeft. Het is de ideale plant voor hen die totaal geen groene vingers hebben.

Tip 1: Een liefhebber van de zomer

Thermometer aan schuur
De dahlia is een groot liefhebber van de zomer. Deze plant zul je dan ook niet zien wanneer de vorst nog in de lucht hangt. Pas wanneer we de winterse dagen écht achter ons hebben gelaten, kun je de dahlia het best planten. Vrieskou zal de bollen alleen maar schade toebrengen.
Plant de bollen van de dahlia idealiter halverwege de maand mei. De kans dat de temperaturen 's nachts nog onder het nulpunt komen, is niet zo groot meer. Dit is het perfecte moment om je dahlia bollen te gaan planten in een pot en deze buiten in de tuin of op het balkon te plaatsen.
Doordat de dahlia niet van lage temperaturen houdt, zal deze plant bloeien tot de vorst aan het einde van het jaar weer terugkeert. Tot die tijd kun jij maandenlang genieten van de prachtige bloemen die de dahlia te bieden heeft.

Tip 2: De juiste grond

Aarde met schep
Gelukkig is de dahlia niet heel veeleisend als het op de grondsoort aankomt. De plant groeit in veel grondsoorten goed, al kun je het best kiezen voor een voedzame grond die niet extreem stevig is. Hierdoor kan het water goed bij de bol komen.
Om ervoor te zorgen dat de plant nog beter groeit, en de bloemen daarmee beter tot hun recht komen, raden we het aan om wat organische mest aan de grond toe te voegen.
Zorg ervoor dat je de dahlia bollen niet te ver onder de grond verstopt. Dahlia's kun je beter net onder het oppervlak planten. Wel is het de bedoeling dat je de bloembollen weer bedekt met wat aarde. Geef de bollen daarna nog wat water, zodat het groeiproces van start kan gaan.

Tip 3: Niet teveel zon

Zon achter de wolken
Ondanks dat de dahlia groot fan is van de zomer, is ze weer minder dol op directe, felle zon. Om ervoor te zorgen dat de dahlia het mooist tot haar recht komt, kun je de plant het best op een plek neerzetten met enkel een ochtendzonnetje.
Zo pikt de plant toch wat zon mee, zonder dat dit direct de warmste stralen van de dag zijn. Wanneer de zon gedurende de middag het felst is, kun je er beter voor zorgen dat de dahlia in de schaduw staat. Let er dus goed op waar je de potten met jij jouw dahlia's erin neerzet.
Zie je dat ze halverwege de middag tóch in het zonnetje staan?
Versleep de pot dan naar een andere plek in de tuin of op het balkon. Mocht je hier geen ruimte voor hebben, kun je het altijd overwegen om de dahlia voor een paar uurtjes binnen te zetten. Zolang de pot naast de open deur staat, kan dit niet zoveel kwaad. Zorg er wel voor dat je de pot weer buiten zet zodra de zon verdwenen is.

Tip 4: Knippen kan geen kwaad

Tuinhandschoenen met tuinschaar
De dahlia is een plant die veel en voor lange tijd groeit. Je zult dan ook al snel plezier hebben van de prachtige bloemen die deze plant te bieden heeft. Hier kun je in de tuin of op het balkon van genieten, maar dat kan ook binnenshuis.
Doordat de dahlia een snijbloem is, is zij heel eenvoudig af te knippen en binnen in een vaas te zetten. Nu denk je wellicht: wat zonde! Echter is dat helemaal niet zo. Door de bloemen af te knippen zullen er sneller weer nieuwe bloemen aan de plant groeien. Zo bloeit de plant veel langer door en kun je maandenlang van al het moois genieten.
Let er ook op dat je regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de plant knipt. Het is zonde als de plant energie geeft aan een bloem die niet langer bloeit. Deze energie kan beter in een nieuwe bloem gestoken worden.
Hoe vaker je de bloemen afknipt, hoe sneller er nieuwe bloemen aan de plant komen en hoe langer je van de plant kunt genieten. Wanneer je vroeg begint met knippen en dit regelmatig doet, zullen de bloemen doorgroeien tot de vorst weer haar intrede doet. Met een beetje geluk kun je dus van mei tot en met begin november genieten van de dahlia.

Tip 5: Laat ze niet uitdrogen

Blauwe gieter met water
Eén van de belangrijkste aspecten om de dahlia in leven te houden, is om ervoor te zorgen dat deze voldoende water krijgt. Vanwege de hogere temperaturen gedurende de zomer droogt de grond sneller uit. Vooral wanneer de plant ook nog eens in de zon staat.
Geef de plant dus regelmatig water. Bij voorkeur controleer je iedere dag of de grond nog vochtig is. Het is de bedoeling dat de grond licht vochtig blijft, al is het niet de bedoeling dat het geheel te nat wordt. Geef dus niet teveel water in één keer.
 

Overwinteren

Grote kans dat jij denkt dat je slechts één jaar plezier kunt hebben van de dahlia bollen. Gelukkig is dat niet zo. Natuurlijk kun je enkel tijdens de warme maanden van het jaar genieten van de prachtige bloemen, maar de bollen zijn hierna niet direct afgeschreven.
Je kunt er namelijk voor zorgen dat de dahlia bollen de winter overleven zodat je deze volgend jaar weer kunt gebruiken. Zo kun je volgende lente weer dahlia bollen planten in pot. Hoe je de bollen kunt laten overwinteren, gaat als volgt:

De bollen winterklaar maken

Close-up van sneeuwvlokjes
Je zult de dahlia bollen voorzichtig uit de grond moeten scheppen. Let er hierbij op dat je de bollen niet beschadigt. De stengel die uit de bol steekt, knip je op ongeveer 15 à 20 centimeter hoogte af. Dit zorgt ervoor dat het belangrijkste deel van de bol niet uitdroogt gedurende de winter.
Rol de bollen in oude kranten en leg ze op een donkere plek. Verpak ze absoluut niet in plastic, dit zorgt er namelijk voor dat de bollen gaan schimmelen en rot worden.
Tijdens de wintermaanden hoeven de bollen geen water te krijgen. Ze zullen juist een klein beetje indrogen. De dahlia bollen planten in pot kun je doen zodra het kwik in het voorjaar stijgt. De bollen nemen dan vanzelf weer water op en het groeiproces start daarmee weer vanaf het begin.
Tip: Mocht je verschillende soorten dahlia's in de tuin hebben staan, raden we het aan om een sticker op het krantenpapier te plakken. Hierop kun je de naam en/of kleur van de dahlia noteren. Zo weet je een half jaar later nog precies welke dahlia's er in welk pakketje zitten.
 
Zoals je kunt lezen is dahlia bollen planten in pot helemaal geen ingewikkelde klus. Door de lange bloeiperiode kun jij de hele zomer van deze prachtige gekleurde bloem genieten. Wanneer je een beetje voorzichtig met de bollen omgaat, kun je ook volgend jaar weer van de prachtige dahlia's genieten.
Voor welke soort je ook gaat, wij zijn ervan overtuigd dat jij met de informatie uit dit artikel geen fouten meer zult maken!
Heb jij dahlia bollen planten in pot al eens uitgeprobeerd?
Had je ze in de tuin of op het balkon geplaatst?
Vertel ons jouw ervaring met de dahlia door hieronder een reactie achter te laten!