Merk je dat de buxus in je tuin wordt kaalgevreten? Daar zit een oorzaak achter: de buxusmot. Dit opvallende dier laat eitjes achter op de bladeren die vervolgens veranderen in rupsen. Deze rupsen kunnen je buxus helemaal kaalvreten, met een kale struik als gevolg. Het is dan ook belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Er zijn tal van manieren om de buxusmot te bestrijden, en hierbij horen ook een aantal milieuvriendelijke opties die ervoor zorgen dat de omgeving niet wordt aangetast. Hier vind je snelle en effectieve manieren om de buxusmot in jouw tuin te bestrijden.

Meer over de buxusmot

De buxusmot is een vlindersoort die van oorsprong uit Oost-Azië komt. In 2006 werd dit dier voor het eerst in Europa gesignaleerd, en de laatste jaren is de buxusmot meer regel dan uitzondering, ook in Nederland. De mot heeft zijn naam te danken aan de liefde voor de buxus. Deze kan, wanneer er geen bestrijding plaatsvindt, helemaal kaal worden gegeten. Dit gebeurt niet door de motten zelf, maar door de rupsen. De vrouwtjesmot leeft maar acht dagen en in deze tijd kan ze tot wel 800 eitjes leggen. De eitjes worden vooral aan de onderkant van de buxus gelegd. Uit deze eitjes komen de rupsen. De buxusmot heeft witte vleugels met een bruine rand.

De rups van de buxusmot

De buxusmot zelf brengt weinig schade toe in je tuin. Eigenlijk vormen vooral de rupsen het probleem bij een kale buxus: om te volgroeien eten zij de bladeren kaal. Hierdoor veranderen zij in motten en kunnen ze zich weer voortplanten. De rupsen van de buxusmot zien er als volgt uit: jonge rupsen hebben een gele kleur, later krijgen ze een meer groene kleur, met bruine of zwarte strepen en stippen. Het kan ook voorkomen dat je de rups zelf niet ziet, maar wel de spinsels op de bladeren. Deze laten ze achter op de haag, en dus kun je hieraan herkennen dat de buxusmot de oorzaak is van je kale struik.

De buxusrups onder een vergrootglas:

De Rups

Als close up lijkt de gevreesde buxus rups wel een leuk beestje!

 

De levenscyclus van de buxusmot

Het hele jaar door kun je last hebben van de buxusmot, en dat komt omdat ze zich blijven voortplanten wanneer je hier niets aan doet. De cyclus begint bij de jonge rupsen, die eind mei tot begin juni veranderen in motten. Deze motten planten zich voort en hier komen weer rupsen uit voort; deze zijn in augustus volgroeid. In september veranderen deze rupsen weer in motten. De rupsen die daaruit voorkomen zullen tot en met oktober de buxus kaalvreten en daarna in winterslaap gaan. Het is dus belangrijk om de buxusmot op het juiste moment te bestrijden, zodat je hier geen last meer van hebt.

Het bestrijden van de buxusmot

Zowel de rupsen als de motten moeten aangepakt worden wil je volledig van dit probleem afkomen. Zitten de rupsen of motten op één van de buxushagen in je tuin? Het is dan toch belangrijk om alle hagen aan te pakken, om er zeker van te zijn dat de motten en rupsen zich niet gaan verplaatsen. Er zijn verschillende manieren waarop je de buxusmot effectief kunt bestrijden. Wanneer je hier op tijd bij bent kun je het probleem dan ook snel oplossen.

Buxusmot bestrijden: gebruik geen gif!

Het is vooral belangrijk om voor bestrijdingsmethoden te kiezen die andere dieren niet kunnen aantasten. Zo eten vogels de buxusrups en zij bevinden zich dan ook in de buurt van de haag om deze rupsen te kunnen vangen. Gebruik daarom nooit gif om de rups te bestrijden; dit kan via de vogel ook weer in jonge vogels terechtkomen. Daarnaast zijn ook andere dieren, zoals bijen, vlinders en lieveheersbeestjes zeer gevoelig voor dit gif. Zij gaan dood wanneer ze in aanraking komen met het gif.

Er bestaat zelfs een theorie dat het bestrijden van de buxusmot de reden is waarom er minder vogels zijn en er ruimte is ontstaan voor de eiken processierups.

Gebruik een mottenval

Een van de meest handige en veilige manieren om te buxusmot te bestrijden is door een mottenval te plaatsen. Je moet hierbij vooral letten op de periode waarin je dit doet, want wanneer de motten de eitjes al hebben gelegd heeft een val niet veel zin meer. Deze feromoonvallen zijn een lokmiddel voor mannelijke motten. Zij komen hier op af en zullen daardoor de vrouwelijke motten niet kunnen bevruchten. Dit betekent dus dat er geen eitjes worden gelegd en zo komen er dus ook geen rupsen. Zorg er wel voor dat dit op tijd gebeurt; de vrouwelijke motten moeten nog niet zijn bevrucht.

Zolang deze motten in de mottenval terecht komen ben je goed bezig!

De Buxusmot

Verwijder de rupsen handmatig

Een andere manier om van de buxusmot af te komen is door de rupsen handmatig te verwijderen uit de struik. Dit is een intensief klusje, maar het heeft wel effect. Door de rupsen weg te halen, en ook de spinsels, maak je de buxus weer motvrij. Het is wel belangrijk dat je de rups niet in de container gooit; ze kunnen op deze manier ook in de tuin van de buren terecht komen. Ook de composthoop is geen goede plek; ze kunnen dan gewoon weer hun weg terugvinden naar de buxus. Zorg er daarom voor dat ze ze in een goed afgesloten vuilniszak doet.

De hogedrukspuit

Als je in het bezit bent van een hogedrukspuit kan deze goed van pas komen voor het bestrijden van de buxusmot. In de maanden dat de rups actief is, is de hogedrukspuit een zeer effectieve bestrijdingsmethode. April, mei, juli, augustus, september en oktober zijn de maanden waarin je dit het beste kunt doen. Het is belangrijk om alle buxushagen wekelijks te bespuiten.

Gebruik een speciaal middel

Er zijn genoeg middelen op de markt waarmee je de buxusmot kunt bestrijden. Alleen al bij Bol.com zijn er 35+ artikelen beschikbaar met oplossingen voor motten. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je goed kijkt naar de inhoud van deze middelen en of ze schadelijk zijn voor vogels, bijen en andere dieren die in je tuin komen. Wanneer de middelen zijn goedgekeurd kun je ze prima gebruiken om van de buxusmot en rups af te komen.

Tips voor een effectieve bestrijding

Wil je de buxusmot bestrijden? Je kunt allerlei middelen gebruiken om van deze plaaggeest af te komen. Maar er zijn ook een aantal tips waardoor je de bestrijding van buxusmotten en rupsen nog beter kan laten verlopen.

  • Tip 1: Kijk goed naar de bestrijdingsmiddelen

Er zijn gelukkig wel middelen die je kunt gebruiken ter bestrijding van de buxusmot en rups die niet schadelijk zijn voor de andere dieren in de omgeving. Deze middelen kun je veelal vinden in tuincentra en speciale winkels die hierop gericht zijn.  Let er daarom goed op waar je je bestrijdingsmiddelen aanschaft en let ook op de omschrijvingen.

  • Tip 2: Kijk uit met tuinverlichting

De rupsen van de buxusmot komen af op licht. Zorg er daarom voor dat de tuinverlichting minimaal is. Vooral wanneer je buxushagen in de tuin hebt staan zorgt veel verlichting alleen maar voor meer rupsen. Hoe minder licht, hoe kleiner de kans dat de rupsen richting jouw tuin komen.

Als je alle tips & tricks opvolgt heb je de tuin er binnen de kortste keren weer zo bijstaan!