Veel vlees, met je handen eten en het vet dat langs je mondhoek naar beneden druipt. Dat is waar wij aan moeten denken als het om dude food gaat. Van die heerlijke gerechten waar je als man helemaal gelukkig van wordt. Je hoeft niet te letten op calorieën of op je manieren. Het enige wat je doet is puur genieten. Om de rest maak je je morgen wel weer druk.
 

7 dude food recepten om je vingers bij af te likken

Maar wat zijn nou lekkere gerechten die je dude food noemt? In principe kunnen we dat aan je uitleggen, maar we kunnen het veel beter laten zien aan de hand van een aantal recepten. We hebben er 7 voor je op een rijtje gezet.

1. Paddenstoelen in bierbeslag

paddestoelen-in-bierbeslag
De Champions League staat op het punt van beginnen. Het bier staat koud, maar als je in de kast kijkt zie je dat er geen chips of andere lekker hapjes zijn. En jij hebt toch echt iets nodig om de spanning weg te eten. Gelukkig kan dat met deze snelle en overheerlijke paddenstoelen.
Ingrediënten (5 porties):

  • 400 gram champignons;
  • 150 gram bloem;
  • 200 milliliter bier;
  • Optioneel: kruiden.

Bereidingswijze
Uiteraard heb je voor deze heerlijke champignons een frituurpan nodig. Deze verwarm je tot 180 graden Celsius. Terwijl de olie in de frituurpan aan het opwarmen is, giet jij het bier in een kom en voeg je de bloem en eventueel de kruiden toe. Mix dit door elkaar zodat het een beslag wordt. Maak vervolgens de champignons schoon. Dit kun je het beste doen met een speciaal borsteltje of met een droge doek. Door voorzichtig over de champignon te wrijven verwijder je al het zand en overige viezigheden. Maak de champignon echter nooit schoon met water. De champignon zal dit water opnemen, waardoor hij alle smaak verliest.
Nu het beslag klaar is, de champignons schoon zijn en de frituurpan is opgewarmd, is het een kwestie van de champignons door het beslag halen en in de olie bakken. Haal ze er na 5 minuten of als ze goudbruin zijn uit. Precies op tijd klaar voor de aftrap!

2. Jack en steak

steak-met-jack-daniels
Jack Daniel is naast de bierbrouwer van je favoriete pils jouw grote held. De beste whiskey is van hem afkomstig en kan perfect gebruikt worden in het volgende dude food recept. Een steak met Jack Daniel's en een koud biertje ernaast en je leven is compleet.
Ingrediënten (4 porties):

  • 4 entrecotes;
  • 120 milliliter Jack Daniel's;
  • 120 milliliter sojasaus;
  • 5 milliliter olijfolie;
  • 15 gram Dijon mosterd;
  • 60 gram lichtbruine suiker;
  • 3 teentjes knoflook;
  • Gemalen peper.

Bereidingswijze
Een goede steak bereiden is natuurlijk iets voor echte mannen. Om deze steaks te bereiden begin je met de marinade. Snij hiervoor de knoflook in fijne stukjes. Vervolgens doe je de Jack Daniel's, sojasaus, olijfolie, mosterd, suiker, knoflook en peper bij elkaar in een mengkom en mix je dit totdat het goed gecombineerd is. Giet dit nu over de entrecotes zodat deze goed kunnen marineren. Om de smaak optimaal in het vlees te laten trekken kun je dit het best een dag van tevoren al bereiden en laten rusten in de koelkast.
Als het dan tijd wordt om te gaan koken, haal je de steaks uit de koelkast en begin je daarna met het klaarmaken van de grillpan. De steaks kunnen zo rustig op kamertemperatuur komen. Zet de grillpan aan en laat deze heet worden. Hoe heter de grill, hoe beter de steak. Vervolgens giet je wat olie op de grill en haal je de steaks uit de marinade. Leg deze op de grill. Het bakken van steak is natuurlijk een vak apart en hoe lang je de steaks moet laten liggen is afhankelijk van de cuisson die jouw voorkeur heeft. Aan jou dus de beslissing wanneer je de steak omdraait en van de grill afhaalt. Laat de steaks nu even rusten voordat je ze snijdt.
In de tussentijd kun je groenten en andere bijgerechtjes klaarmaken, maar je kunt natuurlijk ook alvast een biertje opentrekken. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

3. Uienringen, maar dan mannelijk

uienringen
Zijn de champignons zo goed bevallen dat ze voor de rust helemaal op zijn? Geen nood, want dit lekkere recept heb je ook zo gemaakt. Een mooi klusje om tijdens de rust te doen!
Ingrediënten (4 porties):

  • 2 uien;
  • Plakjes bacon.

Bereidingswijze
Simpeler dan dit kan bijna niet. Om te beginnen zet je frituurpan aan en laat je deze opwarmen tot 180 graden. In de tussentijd schil je de uien en snij je deze in ringen. Deze ringen omwikkel je vervolgens met één of twee plakjes bacon. Hoeveel bacon je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de ringen. Het uiteinde van het plakje wikkel je in het begin van het (eerste) plakje en zet je vervolgens vast met een satéprikker. Laat de ringen nu langzaam in het frituurvet zakken en bak ze ongeveer 3 à 4 minuten. Als ze klaar zijn laat je ze even uitlekken voordat je een sprintje naar de koelkast trekt voor een BVO'tje om vervolgens weer op de bank te ploffen als het fluitsignaal voor het begin van de tweede helft klinkt.

4. Chicken wings BBQ style

chicken-wings
Was je bang dat we ze vergeten waren? Chicken wings zijn misschien wel het ultieme dude food en mogen dus ook absoluut niet ontbreken. Nu kun je ze maken zoals de KFC ze schijnt te maken, maar je kunt ook voor een heerlijke BBQ marinade kiezen.
Ingrediënten (4 à 5 porties):

  • 20 kippenvleugeltjes;
  • 240 gram bloem;
  • 240 milliliter barbecuesaus;
  • 120 gram honing;
  • Kruiden naar keuze.

Bereidingswijze
Begin door de oven voor te verwarmen op 220 graden Celsius. Terwijl de oven aan het voorverwarmen is voeg je de kruiden en de bloem bij elkaar in een kom. Mix dit even goed door elkaar met een vork of een lepel. Leg nu de kippenvleugeltjes één voor één in de mix en bedek ze hier helemaal mee. Haal ze er vervolgens uit en klop de overtollige bloem eraf. Leg ze op een stuk bakpapier op een ovenplaat. Als ze er allemaal op liggen en de oven op temperatuur is, schuif je de ovenplaat erin en bak je de kippenvleugels 45 minuten. Na ongeveer 20 minuten draai je de kippenvleugels even om, zodat ze aan beide kanten goed verwarmd worden.
Terwijl de kippenvleugels in de oven liggen, kun je de barbecue marinade maken. Dit doe je door de honing en de barbecuesaus bij elkaar in een kom te doen en goed te mixen. Vervolgens leg je de kippenvleugels hierin en meng je deze goed door de saus. Terwijl je dit doet verwarm je de oven opnieuw voor, dit keer op 250 graden Celsius. Leg de kippenvleugels opnieuw op het bakpapier op de bakplaat en schuif deze weer in de oven. Na 8 minuten kunnen de chicken wings uit de oven gehaald worden en zijn ze klaar om gegeten te worden.

5. Ribbetjes

spare-ribs
Welke man houdt er nou niet van spareribs? En het is nog lekkerder als je ze zelf kunt bereiden. Met dit recept is dat een fluitje van een cent. Hou er wel rekening mee dat spareribs bereiden niet binnen een half uur gedaan is. Je zult voldoende tijd in moeten plannen om dit feestmaal te bereiden.
Ingrediënten (4 porties):

  • 2 kilo spareribs;
  • 150 milliliter ketjap;
  • 60 gram honing;
  • 2 teentjes knoflook;
  • 30 gram tomatenpuree;
  • 30 gram bruine suiker;
  • Barbecuesaus.

Bereidingswijze
Bij het bereiden van spareribs begin je altijd met het verwijderen van het vlies dat om het vlees zit. Dit kun je het beste doen door een mes tussen het vlies en het vlees te steken en het vlies vervolgens los te trekken. Spoel de spareribs vervolgens even af zodat je alle losse stukjes vlies en bot verwijdert. De volgende stap is om de marinade te bereiden. Hiervoor pers je de knoflook of snij je deze heel fijn. Vervolgens doe je de ketjap, honing, tomatenpuree en bruine suiker bij de knoflook in een kom en roer je dit door elkaar. Als alles goed gemengd is, smeer je de spareribs in en leg je ze met de bolle kant naar boven op een plaat. Leg de spareribs nu in de koelkast en laat de marinade 2 uur in de spareribs trekken.
Na 2 uur haal je de spareribs uit de koelkast en verwarm je de oven voor op 160 graden Celsius. Leg de spareribs nu met de bolle kant naar boven op een bakplaat die bedekt is met een bakpapiertje. Als de oven helemaal is voorverwarmd schuif je de spareribs erin en laat je ze 1 uur garen.
Als je de spareribs gaat serveren kun je de barbecuesaus nog over de spareribs strijken, maar je kunt deze er ook naast zetten als lekkere dipsaus.

6. Hotdogs met extra vlees

hotdogs-met-bacon
Een hotdog is een lekker compact gerecht dat je gewoon met je handen kunt eten. Daarnaast vormt de hotdog natuurlijk een perfect paar met een koud biertje en een sportwedstrijd. Hoog tijd dus om deze traktatie eens voor jezelf en je maten te maken.
Ingrediënten (4 porties): 

  • 4 hotdogs;
  • 4 witte zachte puntjes;
  • 4 plakken bacon;
  • 1 ui;
  • 1 groene paprika;
  • Zout;
  • Naar eigen smaak: mosterd, mayonaise, ketchup.

Bereidingswijze
Om te beginnen snij je de paprika in kleine blokjes en de ui in reepjes. Zet nu een pan op het vuur en laat deze heet worden. Let op: Het is goed als de pan heet is, maar hij mag niet te heet worden.
Doe vervolgens een scheutje olie in de pan en voeg de ui en een snufje zout toe. Laat de uien nu langzaam karamelliseren. Dit doe je door om de paar minuten in de pan te roeren. Op deze manier worden de uien glazig om vervolgens bruin te worden.
Terwijl de uien in de pan liggen wikkel je een plakje bacon om iedere hotdog. Om te zorgen dat de bacon niet loslaat als je deze gaat bakken, kun je het uiteinde even vastprikken met een cocktailprikker. Vervolgens bak je deze in een pan. Je kunt een klein scheutje olie toevoegen, maar de bacon zal zelf ook voldoende vet afgeven. Draai de hotdogs regelmatig om, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig garen.
Als de uien en de hotdogs bijna klaar zijn, snij je de broodjes open. Snij de broodjes niet helemaal doormidden, maar zorg dat de beide kanten van het broodje nog aan elkaar zitten, zoals bij een echte hotdog ook het geval is.
Nu is het alleen nog een kwestie van de hotdog in de broodjes stoppen en de gekaramelliseerde uien en de stukjes paprika toe te voegen. Voeg nog naar eigen smaak mosterd, mayonaise en ketchup toe om deze hotdogs helemaal af te maken.

7. Buikspek van het varken

buikspek
Waar veel vrouwen chocolade, ijs en andere zoetigheden aan zullen wijzen als comfort food, doen mannen dat voornamelijk bij vlees. Als ze even niet zo lekker in hun vel zitten is een goed stuk vlees niet mis.
Ingrediënten (4 porties):

  • 1 stuk varkensbuik van 1,5 à 2 kilo;
  • 20 gram zeezout;
  • 10 gram peper;
  • Rozemarijn.

Bereidingswijze
Om buikspek te maken heb je redelijk wat geduld nodig. De voorbereidingen zijn namelijk niet zo moeilijk en de oven zal het meeste werk voor zijn rekening nemen. Deze moet je dan ook voorverwarmen op 225 graden Celsius. Terwijl de oven op temperatuur komt snij je het vet diep in op de diagonale lijnen. Meng vervolgens het zout met de peper en wrijf hier de ingekerfde zijde van de varkensbuik goed mee in. Zorg er ook voor dat het mengsel goed in de naden  van het vlees komt. Vervolgens leg je de takjes rozemarijn op het buikvet, zodat deze hun smaak af kunnen geven.
Als de oven op temperatuur is, leg je de varkensbuik in een braadslee of ovenschaal en zet je deze in het midden van de oven op het ovenrooster. Laat hem nu 30 minuten garen. Verlaag de temperatuur van de oven vervolgens naar 170 graden Celsius en laat het vlees ongeveer 1,5 uur op deze temperatuur garen. Tot slot verhoog je de temperatuur weer tot 225 graden Celsius en laat je de varkensbuik nog 20 minuten in de oven staan. Op deze manier krijg je niet alleen overheerlijk vlees, maar ook een lekker knapperige zwoerd.
Terwijl de varkensbuik in de oven staat kun je allerlei lekkere bijgerechten maken, zodat je een complete maaltijd hebt als de varkensbuik klaar is.
 
Loopt het water bij jou ook in de mond na het zien van deze heerlijke gerechten? Even niet letten op calorieën, gezonde voeding en voldoende variatie, maar gewoon genieten van al het dude food dat op tafel staat. Gewoon eten om je vingers bij af te likken dus!
Wat is jouw favoriete dude food gerecht?
Laat het weten in een reactie!