Je hoort de laatste tijd steeds meer verhalen over onder andere de warmtepomp wanneer het aankomt op duurzamer wonen. Daarnaast wordt veel genoemd dat iedereen in de loop van de tijd ‘van het gas af moet'. Door je huis te verduurzamen kan je een klein beetje geld uitsparen en wat bewuster bezig zijn met het milieu. Maar waar begin je mee? In ons artikel geven we je enkele tips om je huis duurzamer te maken, bijvoorbeeld door middel van isolatie, duurzame energie, maar ook tips om te zien of je aanspraak kan maken op bijvoorbeeld subsidies.

1. Isoleren voor een duurzamer huis

Je huis beter isoleren is een veelgehoord advies om je huis te verduurzamen. Qua isoleren kun je denken aan het isoleren van je vloer, dubbelglas, het dak, of de muren.
Veel huizen hebben al dubbel glas, maar woon je in een wat ouder huis en is er nog sprake van enkel glas, dan is het plaatsen van dubbel glas een investering die zich goed terug kan verdienen. In dit artikel lees je meer over waar je aan moet denken bij het plaatsen van dubbel glas. Hier vind je wat je nodig hebt voor het plaatsen van dubbel glas en is ook een stappenplan te vinden.

De vloer isoleren. In tegenstelling tot het isoleren vak het dak en het isoleren van spouwmuren is het isoleren van de vloer goed zelf te doen. Via de vloer wordt niet heel veel warmte verloren, desalniettemin is dit ook een stap die zichzelf uitbetaalt. Ook zorgt het voor wat meer comfort, er komt geen ‘kou' meer uit de vloer, en de vloer zelf zal minder koud aanvoelen. Bijkomend voordeel is dat het ook prettig voor de (onder)buren kan zijn, en dat de vloer minder geluid zal maken.

Een schuin dak isoleren: minder makkelijk om zelf te doen, maar het sorteert iets meer effect. Een huis verliest relatief veel warmte via het dak. Niet alleen bespaar je flink wat geld door het isoleren van je dak (+/- 500 euro per jaar) ook gaat het vocht- en schimmelschade tegen. Verder zal door het isoleren van het dak de woningwaarde van je huis stijgen, behoud je meer warmte in de winter, en wordt het minder warm in de zomer. Eenmalige kosten van het isoleren van het dak liggen als je dit laat doen vaak zo rond de 4000 euro. Wil je zelf je schuine dak isoleren? Dan hebben we op Buitenlevengevoel.nl een complete gids over het isoleren van een schuin dak.

duurzaam huis dak isoleren

Isoleren van de muren. Van de bovenstaande isolatie tips lijkt dit naar ons idee de meest ingrijpende, dit valt echter mee, het isoleren van de muren hoeft namelijk helemaal niet zo duur te zijn. Via de muren verlies je al snel 20% van de energie.

Het isoleren van je muren kan door spouwmuur isolatie, gevel isolatie, of als dat niet mogelijk is, het plaatsen van een voorzetwand. Het isoleren van de muren wordt bij nieuwbouw woningen eigenlijk standaard gedaan, maar bij veel oudere huizen is dit niet altijd het geval.

Spouwmuur isolatie is relatief eenvoudig aan te brengen en ook het kostenplaatje valt mee. Bijkomende voordelen zijn dat spouwmuur isolatie zichzelf binnen zo'n 3 tot 5 jaar al terug heeft verdiend,  deze vorm van isolatie vocht en schimmel schade tegen gaat, voorkomt dat het erg tocht en bijdraagt aan de waarde van je woning. Met name bij een vrijstaande- of hoekwoning is het isoleren van de muren erg interessant.

Isoleren van je huis, wat je bespaart per jaar en in hoeveel jaar je je investering terug hebt verdiend.

Isoleren van je huis

Type isolatieHoekwoning / 2 onder 1 kapRijtjes huisVrijstaand huisAantal jaren om terug te verdienen
Dubbel glas€250€250€2504 - 6 jaar
Vloer isolatie€175€150€3008 - 10 jaar
Dak isolatie€700€550€10005 - 7 jaar
Spouwmuur isolatie€500€200€8003 - 5 jaar

2. Zonnepanelen plaatsen op je dak en duurzame energie

De volgende veel voorkomende tip voor een duurzamer huis: zonnepanelen plaatsen. Bij het plaatsen van zonnepanelen is het van belang dat je kiest voor de beste plek van het dak. Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak als op een schuin dak. Bij het plaatsen van zonnepanelen kun je vaak aanspraak maken op subsidies; de subsidie verschilt per gemeente. Bij de ene gemeente krijg je bijvoorbeeld een eenmalig bedrag, bij de andere kun je het aanschaf bedrag lenen tegen voordelige voorwaarden.

Onder meer op energiesubsidiewijzer.nl kan je daar meer informatie over inwinnen, of neem gewoon eens contact op met je eigen gemeente.

zonnepaneel dak

Met zonnepanelen kan je ongeveer zo'n 400 tot 500 euro per jaar op je energierekening besparen. Veel energieleveranciers bieden oplossingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij bijvoorbeeld Greenchoice neem je niet alleen duurzame energie af, je kan ook kiezen voor het huren of aanschaffen van je eigen zonnepanelen.

3. LED lampen & planten plaatsen

Waar voorheen LED lampen nog wel eens ongezellig licht gaven is de ontwikkeling over de laatste jaren vooruit geschoten. Ook met LED lampen kun je een fijne ambiance en heerlijke sfeer in huis creëren, en belangrijker nog: ze verdienen zichzelf terug. Verlichting is over de afgelopen jaar veel zuiniger geworden, zoveel zuiniger zelfs dat het kan lonen om al je verlichting te vervangen voor LED verlichting. Wel is het van belang om te letten op het energielabel.

Je energieverbruik zal flink kelderen door je verouderde verlichting te vervangen voor LED verlichting. En als je er een dimmer tussen zet, kan je zo met het licht spelen dat het ook nog eens sfeerverhogend is.

huis verduurzamen

Wanneer we het hebben over sfeerverhogend duurzaam wonen kan ook meer groen in je huis niet ontbreken. Zeker bij goed geïsoleerde huizen is het plaatsen van planten een goed idee. Planten zuiveren de stoffen die vrij komen bij bijvoorbeeld het koken en onder meer uit de meubels.

Planten brengen het zuurstofgehalte en de vochtigheidsgraad in huis omhoog, breken CO2 af en dragen bij aan een prettige leefomgeving.

planten in huis

4. Let op je waterverbruik!

Bij het letten op je waterverbruik gaat het om meer alledaagse tips. Minder vaak de was doen, de vaatwasser en wasmachine pas laten draaien als hij vol is, minder lang douchen enzovoorts. Water is over het algemeen geen grote kostenpost, maar je kan alsnog nadenken over bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop (dan kan je net zo lang douchen, maar verbruik je minder) en bijvoorbeeld een waterbesparend toilet.

Het dagelijks verbruik in Nederland per huishouden voor douchen en het wc gebruik ligt beiden namelijk zo rond de 35 liter per dag! Mocht het zo zijn dat je wasmachine of vaatwasser gerepareerd moet worden? Denk dan ook eens na over vervanging voor een milieuvriendelijker model met een beter energielabel om zowel het waterverbruik als energieverbruik te verlagen.

5. Maak gebruik van je gordijnen

Deze tip wordt makkelijk vergeten, maar je kan in de winter veel energie besparen en warmte verlies beperken door je gordijnen. Gordijnen hebben een isolerende werking, dus sluit ze lekker vroeg in de avond als het koud is. Natuurlijk verschilt het per type gordijn, maar mocht je toevallig bezig zijn met het uitzoeken van nieuwe gordijnen, neem dan ook de isolerende werking van de gordijnen eens in ogenschouw.

Als je even goed zoekt en de tijd neemt hoeven gordijnen ook niet duur te zijn.

6. Stand-by energieslurpers

Veel apparaten staan vrijwel de hele dag in stand-by modus waardoor ze alsnog stiekem energie slurpen. Gebruik altijd de ‘uit' knop waar mogelijk. Er zijn genoeg oplossingen om slapend energie verbruik te voorkomen. Zo kun je slimme stekkers installeren die je, wanneer je naar bed gaat of het huis verlaat, met één druk op de knop kan uitschakelen. Stekkerdozen met een schakelaar, stand-by killers en tijdschakelaars kunnen flink helpen. Je kan natuurlijk ook gewoon elke keer dat je het huis verlaat alle stekkers er uit trekken :)

Natuurlijk kun je ook nog denken aan het plaatsen van een warmtepomp, je CV ketel upgraden, een waterton aanschaffen of energiezuinigere apparaten kopen (TV, vriezer, koelkast etc). Elke stap helpt, maar kijk eens goed welke tips handig zijn voor jou.

Heb jij zelf nog tips om duurzamer te wonen? Laat ze achter in de reacties hier onder.