De buxus is een fijne plant die al sinds jaar en dag gebruikt wordt als erfafscheiding, een klein hegje of opvallend element in de tuin. Het fijne aan de buxus is dat deze in alle mogelijke vormen gesnoeid kan worden en in iedere tuin past. Ook jij hebt besloten om deze leuke plant te gaan gebruiken, maar wanneer plant je een buxushaag? En wat komt er verder nog allemaal bij kijken? Je leest alles over een buxushaag planten in dit artikel.

De eindeloze mogelijkheden van de buxus

Buxus Paleis
Voordat je de buxus gaat aanschaffen en planten is het goed te weten welke plant je in de tuin haalt. Zoals eerder gezegd is de buxus ideaal om te gebruiken als haag. Dit wordt overigens al eeuwen gedaan. Je hebt vast wel eens de mooie haagjes in de grote paleistuinen gezien. Doordat de plant zich gemakkelijk laat snoeien kun je er werkelijk van alles mee.
Naast de veelzijdigheid van de plant blijft deze ook nog eens het hele jaar door groen. Hierdoor zal je heg altijd dicht blijven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de buren in de winter tussen de takken door je tuin in kunnen gluren.
De buxus kun je zowel laag houden als hoog laten groeien. Bekende namen voor de buxus zijn ook wel buksboom en palmboompje. Deze laatste naam heeft niets te maken met de prachtige palmbomen die je op exotische eilanden ziet, maar met Palmzondag. Op deze dag werden er takjes van de buxus uitgedeeld aan de kerkgangers. Op deze manier kreeg de buxus de bijnaam palmboom.

Eigenschappen

Laat je niet verwarren door de herkomst van de buxus. Deze plant groeit onder andere in mediterraanse landen en hierdoor denkt men snel dat de plant goed tegen de zon en droogte kan. Dit is echter niet helemaal waar.
De plant gedijt namelijk het beste in halfschaduw en schaduw. Ook al heeft de buxus voldoende water nodig, het is belangrijk dat hij in losse aarde staat. Dit omdat de plant niet houdt van te natte voeten en het regenwater dus goed moet kunnen weglopen. Daarnaast heeft de buxus de voorkeur voor een kalkhoudende grond.
Wanneer je de buxus tegemoet komt in zijn verzorging zul je er jaren plezier van hebben.

Een buxushaag planten

Bij het planten van een buxushaag komen verschillende elementen kijken. We zullen ze allemaal bespreken, zodat ook jij binnenkort een prachtige buxushaag in de tuin hebt staan!

1. Het aantal buxusplanten

buxus potten
Hoe veel buxusplanten je nodig hebt hangt af van de gewenste hoogte van je haag. Des te hoger de haag, des te minder planten per meter. Dit komt doordat de planten naast in de hoogte, ook in de breedte zullen groeien en een hogere plant ook breder zal zijn.
Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aangehouden wat de hoogte van de heg en het aantal planten per meter betreft:

  • 15 tot 20 centimeter hoog – 9 tot 10 stuks per meter
  • 20 tot 25 centimeter hoog – 7 tot 8 stuks per meter
  • 25 tot 30 centimeter hoog – 5 tot 6 stuks per meter
  • 30 tot 60 centimeter hoog -3 tot 4 stuks per meter
  • 60 centimeter of hoger – 2 tot 3 stuks per meter

De gemiddelde hoogte voor een buxushaag is 15 tot 25 centimeter. De buxus wordt vooral als sierhaag gebruikt. Wanneer je de buxus echt als goede haag en erfafscheiding wilt gebruiken, kun je beter voor de hogere variant gaan.

2. Extra voeding

buxus voeding
Een buxus is je beste vriend en blijft lang goed en mooi groen, maar er staat hier wel iets tegenover. Zo is de buxus kieskeurig wat de grond betreft en heeft hij zeker extra voeding nodig om zijn mooie groene kleur te behouden.
Het beste is om al tijdens het planten de aarde te bemesten. Dit doe je tijdens het planten met verteerde stalmest. Pas op dat er geen pure mest op de wortels terecht komt, want hierdoor zullen ze verbranden. Na het planten en wanneer de planten goed zijn aangeslagen dien je de grond van de buxus ongeveer om de 6 tot 8 weken opnieuw te bemesten. Aangeraden wordt koemestkorrels te gebruiken. Bemest pas als de buxus goed is vastgegroeid!
Tot slot houdt de buxus zoals eerder gezegd van kalkrijke grond. Mocht je last hebben van een lage pH-waarde (een hoge zuurtegraad) dan is het verstandig te grond te verrijken met kalk. Een goede pH waarde is 7. Op dat moment is de grond pH-neutraal. Je kunt de pH-waarde van jouw grond gemakkelijk meten met een pH-bodemtest.
Wanneer je buxushaag een mooie groene kleur heeft is er niets aan de hand. Als je echter gele randjes aan de blaadjes ziet, kan dit betekenen dat de buxus voeding tekort komt. Bemest de grond nog even extra en controleer nogmaals de pH-waarde.

3. Het planten

buxus planten
De beste tijd om een buxus te planten is in het voorjaar of het najaar. In de wintermaanden is er sprake van vorst en ook al kan de buxus hier prima tegen, tijdens deze periode planten is niet aan te raden. Ook de zomer is niet ideaal, aangezien de buxus van vocht houdt en juist na de beplanting vocht en tijd nodig heeft om goed te wortelen.
Zorg voor het planten dat de grond waar de haag in komt, goed is doorgespit en bemest. De mest is belangrijk omdat de buxus goede voeding nodig heeft en het doorspitten is van belang voor de waterafvoer. De buxus houdt niet van natte voeten en het is dus belangrijk dat het water goed weg kan lopen.
Schep met een schop een kuil die ongeveer twee keer zo groot is als de wortelkluit van de buxus. In deze kuil meng je de verteerde stalmest met de aanwezige aarde en voeg je, als dat nodig is, wat kalk toe. Vervolgens kun je de buxushaag planten en druk je de aarde na afloop nog even aan.

4. Snoeien

buxus snoeien
Wanneer jouw buxushaag geplant is, is het in het begin vooral wachten tot de haag gaat groeien. Een buxus groeit gemiddeld vijf tot tien centimeter per jaar. Een langzame groeier dus, maar toch is het vooral bij een buxus goed en leuk om deze lekker te snoeien.
Je kunt de buxus twee keer per jaar snoeien. Dit kun je doen in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar kun je de buxus een grote snoeibeurt geven. Wanneer je dit na de nachtvorst en voor de langste dag van het jaar doet, heeft de buxus genoeg tijd om te herstellen. De tweede snoeibeurt kan in het najaar, maar wel ruim voor de nachtvorst begint. Deze beurt is vooral voor het fatsoeneren van je haag. Wanneer je in deze tijd te veel wegsnoeit, kan dit niet meer aangroeien voordat de winter begint. Dan zit je dus de hele winter tegen een kale haag aan te kijken.
De buxus is een gevoelige plant en het snoeien kun je dan ook het beste doen wanneer het bewolkt is. De zon kan namelijk de net afgeknipte uiteinden van de buxus beschadigen. Mocht het een bewolkte maar ook warme dag zijn, besproei de buxus dan eerst. Door hem nat te snoeien krijgt hij ook minder snoeischade.
Om een buxus te snoeien kun je iedere snoeischaar gebruiken die je wilt, zorg er wel voor dat het een scherpe schaar is. Dit voorkomt extra snoeischade.

5. Ziekten

Er zijn helaas verschillende ziekten die je mooie haag aan kunnen tasten. Niet alle ziekten zijn echter even schadelijk voor jouw buxushaag. Hieronder vind je dan ook twee ziekten die wél schadelijk zijn voor je haag en waar je zeker iets tegen moet doen als jouw buxus er last van heeft.
Buxusschimmel
buxus ziekten(Foto)

Een ziekte die steeds vaker voorkomt is de buxusschimmel. Deze schimmel ontstaat door nat en vochtig weer. Onze huidige natte lentes en zomers helpen dus niet echt mee aan de gezondheid van onze buxushagen.
Er zijn twee soorten schimmel: de Volutella buxi en de Cylindrocladium buxicola. De eerste soort is te herkennen aan volledig bruine blaadjes die aan de takken blijven hangen. De tweede schimmel zorgt onder andere voor zwarte vlekken op de bladeren en de bladeren zullen ook uitvallen als deze schimmel zich aan de plant heeft gehecht.
Verwijder verkleurde en verdorde takken zo snel mogelijk. Vervolgens kun je de de schimmel bestrijden met een speciaal middel uit het tuincentrum tegen buxusschimmel.
Kommaschildluis
buxus kommaschildluis(Foto)
Deze luis wordt ook wel de Lepidosaphes ulmi genoemd. De luizen zijn ongeveer drie millimeter groot en hebben de vorm van een komma (vandaar de naam). De aanwezigheid van kommaschildluizen is te herkennen aan het ontstaan van een onverklaarbare kale plek in je buxushaag. Op de takken en onder de bladeren van de buxus kun je kommavormige schilden van de luizen zien.
Om van deze luizen af te komen, zul je ze moeten bespuiten met een product dat hier speciaal voor is ontwikkeld. Dit kun je het best in de winter doen, om vervolgens in mei de laatste uitgekomen eitjes en de larven te bestrijden.

Buxus inspiratie

Je weet nu hoe je een buxus moet planten, wat de buxus nodig heeft en waar je op moet letten wat ziekten betreft. Je kunt met het planten en snoeien van de buxus eindeloos variëren. Kijk eens naar onderstaande foto's en doe inspiratie op voor jouw tuin! In deze bijzondere tuinen staat de buxus centraal.

Voor de dierenliefhebber

buxus dieren
De ideale tuin voor de echte dierenliefhebber! Zoals je ziet kun je werkelijke iedere vorm geven aan een buxus die je wilt. Hier heeft men allemaal korte buxushagen geplant. De grotere buxusplanten zijn gesnoeid in de vorm van verschillende dieren en lijken over de haagjes heen te springen.

Strakke vormen

buxus strakke vormen
Deze tuin is weer heel anders dan de tuin met dieren. Hier zijn hagen in strakke patronen geplant met daartussen hoge buxussen. De hoge buxussen zijn allemaal in strakke, bijzondere vormen gesnoeid.

Buxus en bloemen

buxus bloemen
Zoals je hier ziet kun je de buxushaag ook gebruiken als randen om bloemperken. Het groene van de haag zorgt voor een mooi contrast met de felle kleuren van de bloemen. Dit is weer eens wat anders dan gebruik maken van stenen, hout of bielzen als tuinranden!

Heb jij een mooie buxushaag en wil je je ervaringen met deze plant delen?
Of heb nog tips voor het groen houden van de haag?
Laat het weten in een reactie!