In Nederland mag je de vlag uithangen wanneer je wil. Een goede reden om de vlag uit te hangen is bijvoorbeeld als een kind geslaagd is of als je gaat trouwen. Ook zijn er in Nederland een aantal vlagdagen waarop er een gewoonte is om de vlag uit te hangen. Denk aan 4- en 5 mei, Koningsdag of het formele einde van de Tweede Wereldoorlog. Een vlaggenmast voor in de tuin is een mooie manier om dit te doen. De vlag uithangen is niet alleen leuk, een vlaggenmast met vlag en/of wimpel draagt wat ons betreft ook bij aan de statigheid van de woning en de straat!

Als je graag een vlaggenmast in de tuin wilt hebben, dien je met een aantal dingen rekening te houden. Dat zijn materiaalkeuze, het soort bevestiging en natuurlijk het vlagprotocol. In dit blog gaan we daar dieper op in.

vlaggenmast in de tuin

Welke materialen zijn er voor vlaggenmasten?

Er zijn drie type vlaggenmasten waaruit je kunt kiezen met allen hun eigen voordelen en nadelen.

1. Aluminium vlaggenmast

De meeste mensen kiezen voor een aluminium vlaggenmast. Deze masten zijn sterk en hebben weinig onderhoud nodig. Een aluminium vlaggenmast is daarbij milieuvriendelijker in de productie.

2. Polyester Vlaggenmast

Een Polyester Vlaggenmast wordt met name gekozen vanwege de gunstige prijs. Een ander voordeel van een polyester mast ten opzichte van de aluminium mast, is dat kleine beschadigingen iets minder zichtbaar zijn. Aluminium heeft een witte coating op een aluminium kleurige mast waardoor deze kleur bij beschadigingen zichtbaar wordt.  Net als bij de aluminium mast, heeft de polyester vlaggenmast weinig onderhoud nodig. Een (klein) nadeel van de polyester vlaggenmast, is dat deze vanwege het productieproces altijd een naad heeft lopen aan de zijkant van de mast.

3. Houten vlaggenmast

De meest klassieke keuze is de vlaggenmast van hout. Deze staat erg goed bij bijvoorbeeld monumentale woningen. Het hout vergt wel onderhoud.

Het verschil tussen een conische of cilindrische vlaggenmast

vlaggen mast tuin

Bij het kiezen van een vlaggenmast moet je kiezen tussen conisch of cilindrisch. Het verschil is dat diameter van een conische vlaggenmast aan de bovenkant van de mast kleiner is. Deze loopt dus taps toe. Dit is een wat mooiere en chiquere vorm, maar is ook vaak wat duurder.

Een vlaggenmast plaatsen (of laten plaatsen)

Er zijn verschillende manieren om een vlaggenmast te plaatsen. Als je een vlaggenmast bestelt, kun je dit terugvinden in de gebruikershandleiding. Voordat je de mast koopt is het wel handig om te weten welke verschillen er zijn:

1. Grondbuis

Met een grondboor of door een gat te graven kun je een grondbuis plaatsen. De mast kan hier vervolgens in geplaatst worden.

2. Kantelvoet

Een kantelvoet wordt ingegraven in de grond. Dit werkt als een soort stevig anker en kan nog steviger worden gemaakt door cement in het gat te storten in plaats van aarde. De bovenkant van de kantelvoet bevat een element dat kan kantelen en waar de vlaggenmast in gemonteerd kan worden.

Hoe hoog moet een vlaggenmast zijn?

Een vrij standaard formaat voor vlaggenmasten is 6 of 7 meter. De meeste vlaggen en wimpels die verkocht worden zijn geschikt voor dit formaat.

Waar kun je een vlaggenmast kopen?

Er zijn verschillende websites waar je vlaggenmasten kunt kopen. Desgewenst kunnen ze deze ook voor je plaatsen.

 • Vlaggenmasten.nl
 • Hollandvlaggen.nl
 • Een goedkope keuze is een vlaggenmast van Bol.com die op het moment van schrijven slechts €49,95 kost. Bol.com biedt overigens nog meer vlaggenstokken aan.
 • Wat hang je in de vlaggenmast?

  wimpel friesland
  Als je een vlaggenmast in de tuin hebt, kun je ervoor kiezen om er een vlag of een wimpel in te hangen.

  1. De Nederlandse vlag

  Hoewel er geen wettelijke regels zijn voor het gebruik van de vlag, zijn er wel bepaalde gebruiken (het vlagprotocol). Volgens goed gebruik dien je de vlag voor zonsondergang te strijken. Een uitzondering wordt gevormd voor een Nederlandse vlag die aan beide kanten worden beschenen door een schijnwerper zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

  2. Wimpel

  De vlaginstructie geldt niet voor wimpels. Hierdoor kun je een wimpel dag en nacht in de mast laten hangen. Bij veel huizen zie je dan ook dat mensen hebben gekozen voor een wimpel. Op bepaalde dagen wordt deze dan verwisseld voor de vlag.

  Waar kun je vlaggen en wimpels kopen?

  Vlaggen en wimpels kun je onder meer kopen bij:

  Je kunt naast de Nederlandse wimpel ook kiezen voor de wimpel van de provincie. Zeker in Friesland zie je deze vaak wapperen.

  Het vlaggenmast touw vervangen

  Vlaggenmasten hebben in weer en wind best wat te verduren. Na verloop van tijd zul je wellicht het touw van de vlaggenmast willen vervangen. Het is belangrijk om dit even in de gaten te houden bij het plaatsen van de vlaggenmast. Bij een kantelvoet is het vrij eenvoudig, want hierdoor kun je de mast laten zakken. Bij een grondbuis moet je even zorgen dat deze niet helemaal gaat vastzitten. Door een goede plaatsing, en af en toe even te controleren of de mast niet helemaal vast zit, kun je zorgen dat de mast er met niet teveel moeite uit kan worden gehaald.  Als je de mast eruit haalt, is het verder vrij eenvoudig om het touw te vervangen. In de bouwmarkt kun je stukjes touw op maat halen (of eenvoudig online bestellen)