Je hebt de nieuwste trend op het gebied van tuinen misschien al eens voorbij zien komen: de zogeheten fairy gardens. Deze kleine tuintjes die gemaakt worden in grote bloempotten zijn ontzettend populair bij jongere meiden. Samen met hun vader of moeder maken ze een tuintje in een bloempot, zodat de elfjes 's nachts altijd een plek hebben om te verblijven, of om te schuilen wanneer het regent. Een fairy garden prikkelt de fantasie van kinderen al op jonge leeftijd én het leert ze omgaan met de natuur. Een win-win-situatie, als je het ons vraagt. Een fairy garden maken ziet er ingewikkeld uit, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Vandaag laten we je 11 ideeën zien om zelf een fairy garden te maken!

Zelf een fairy garden maken

Fairy Garden

Wanneer je wilt starten met een fairy garden maken, zul je merken dat er misschien wel honderdduizend kanten zijn die je op kunt. Het voordeel is dat niets goed of fout is en dat werkelijk alles mogelijk is. In dit artikel leggen we je uit hoe een fairy garden maken in zijn werk gaat en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Daarna laten we ook nog 11 ideeën zien, waaruit jij inspiratie kunt halen om je eigen fairy garden te maken. Met die inspiratie weten we zeker dat jij en je (klein)kinderen binnen no time met vetplantjes in de weer zijn om een zelf fairy garden te maken!

Wat heb je nodig?

De benodigdheden voor een fairy garden zijn afhankelijk van hoe jij jouw tuintje in wilt gaan richten en hoe groot je deze wilt maken. We zetten de basisbenodigdheden voor je op een rijtje, maar het is zeker mogelijk om dit aan te vullen met producten die jij zelf wilt. Zoals we eerder al zeiden: alles is goed en niets is te gek.

 • Een (kapotte) bloempot;
 • Potgrond;
 • Mos;
 • Kleine (vet)plantjes;
 • Steentjes;
 • Accessoires om de boel mee aan te kleden.

Hoe maak je een fairy garden?

Vetplantjes

Doordat je met een fairy garden maken zoveel verschillende kanten op kunt, is het moeilijk om te zeggen hoe je precies een fairy garden moet maken. Wel zijn er een aantal stappen die je aan kunt houden om uiteindelijk het mooiste resultaat te krijgen. Deze stappen zijn als volgt:

 1. Vul de bloempot met potgrond. Vul deze niet helemaal tot aan de rand, maar blijf er een paar centimeter onder. Zo is de kans kleiner dat de accessoires straks omvallen;
 2. Zet vervolgens de (vet)plantjes neer zoals jij dit het mooiste vindt. Houd er rekening mee dat je ruimte overhoudt voor het mos, de steentjes en de accessoires;
 3. Nu de plantjes op zijn plek staan, kun je het mos op de potgrond leggen. Het mos zorgt voor een mooi gazon voor de elfjes;
 4. Als een na laatste stap leg je de steentjes neer op de gewenste plek. Hiermee kun je een looppad creëren richting het huisje van de elfjes;
 5. Wanneer het tuintje gereed is, is het tijd om de boel aan te kleden. Zo kun je bijvoorbeeld een huisje neerzetten of een klein bankje in de tuin zetten. Zo wordt de fairy garden echt één geheel.

Zoals je ziet is een fairy garden maken geen ingewikkelde klus. Het zijn slechts een paar stappen die je hoeft te volgen om tot het eindresultaat te komen.
Na het lezen van deze 5 stappen kun je aan de slag met een fairy garden maken. Om ervoor te zorgen dat jouw fairy garden de mooiste wordt van allemaal, hebben we 11 ideeën op een rijtje gezet, zodat jij genoeg inspiratie hebt om aan de slag te gaan.

Elf fantasierijke ideeën voor jouw tuin

Tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen fairy garden! Zoals je hierboven al kon lezen is het daadwerkelijk maken van de fairy garden niet zo ingewikkeld. Des te leuker is het om dit met je (klein)kinderen te maken! Zij kunnen precies aangeven hoe ze de tuin in willen richten voor de elfjes. Om jou en je klein helper wat inspiratie te geven, volgen hieronder 11 ideeën die ervoor gaan zorgen dat jullie fairy garden de allermooiste gaat worden.

1. Gezonde elfjes

Moestuintje in fairy garden

Niet alleen jij kunt een moestuin in de tuin hebben, dat kunnen de elfjes zeker ook! Het is niet alleen gezond voor ze, ze geven ook nog eens het goede voorbeeld aan jouw (klein)kinderen.
Deze moestuin is eenvoudig te maken. Je kunt het moestuintje afbakenen door er wat takjes omheen te leggen. Zo is het duidelijk dat dit niet zomaar een stuk tuin is. De groente kun je boven de grond uit laten komen voor een speels effect. Deze groente kun je maken van fimo klei, zodat je zeker weet dat ze netjes blijven wanneer de fairy garden buiten staat.

2. Ook elfjes recyclen

Fairy garden in kapotte pot
(Bron)

Je zag het bij de benodigdheden misschien al staan: een kapotte bloempot. Zoals je ziet kun je juist met een kapotte bloempot de mooiste fairy gardens maken!
Buiten dat een kapotte bloempot niet alleen een mooi effect geeft, is het ook nog eens een goede manier van recyclen. Zo hoef je je kapotte of gebarsten bloempot niet weg te gooien, maar kun je deze heel goed hergebruiken. Leren de elfjes jouw (klein)kinderen direct wat recyclen is.

3. Een tuin vol lampjes

Fairy garden maken met lichtjes

Een fairy garden is overdag al heel mooi, maar met behulp van wat licht kun je er ook 's avonds veel plezier van hebben! In deze fairy garden zijn namelijk kerstlampjes gebruikt om het geheel mooi uit te lichten. Door lampjes toe te voegen aan jouw fairy garden wordt de bloempot een theatraal centrepiece in jouw tuin. Wij weten zeker dat de visite nieuwsgierig zal worden naar wat die lampjes in die pot doen. Wedden dat ze versteld zullen staan van jouw fairy garden?

4. Eén is niet genoeg

Gestapelde potten
(Bron)

Heb je niet genoeg ruimte met één bloempot? Je kunt ook meerdere bloempotten gebruiken door ze simpelweg op elkaar te stapelen! Zo vergroot je het oppervlak van de fairy garden en hebben de elfjes ineens een stuk meer leefruimte. De potten kun je verbinden met trapjes, laddertjes of een brug, zodat de elfjes van het ene tuintje naar het andere tuintje kunnen wandelen.

5. Klei(n) maar fijn

Paddenstoelen van klei
(Bron)

Een fairy garden bevat mos en verschillende plantjes, maar je kunt er zelf natuurlijk ook paddenstoelen aan toevoegen. Zo creëer je een kleurrijk geheel wat steeds meer op een echt bos gaat lijken.
De paddenstoeltjes kun je eenvoudig van fimo klei maken. Je gebruikt slechts een klein beetje klei, wat je vormt tot een half rondje. Hier prik je vervolgens een tandenstoker in. Het geheel laat je uitharden, zodat je het later in verschillende kleuren kunt verven. Kies jij voor de klassieke paddenstoel met rood met witte stippen, of ga je toch voor een andere gekke kleur?

6. Dat wordt ijsjes eten

Bankje van lollystokjes
(Bron)

De elfjes komen naar jouw fairy garden om uit te rusten. Ze vliegen immers de hele dag rond.  Een bankje om op te zitten zal ze helpen om zichzelf op te laden voor de volgende dag. Zo'n bankje is gelukkig eenvoudig zelf te maken. Om dit bankje te maken heb je enkel 11 lollystokjes, wat lijm en verf nodig. De stokjes lijm je aan elkaar zodat ze samen een bankje vormen. Zodra de lijm is uitgehard kun je het bankje een likje verf geven. Hierboven is gekozen voor wit, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen. Dat is geheel aan jou! Wil je het bankje nog mooier maken? Voeg dan wat glitters toe aan de verf. Zo wordt dit bankje hét pronkstuk van jouw fairy garden!

7. Elfenschommel van hout

Elfenschommel
(Bron)

Lieten we in een ander artikel zien hoe je een houten schommel zelf kunt maken, is het nu tijd om een schommel te maken voor de elfjes in jouw tuin. Voor deze schommel heb je een zestal takjes, een stukje touw, een zitvlakje en wat lijm nodig. Het frame van deze schommel is vrijwel hetzelfde als wanneer je een echte schommel gaat bouwen. Zorg dat je de takjes goed aan elkaar lijmt, zodat het frame niet uit elkaar valt bij een kleine windvlaag. Het zitvlakje maak je vast aan het touw. Je kunt dit knopen, maar mocht dit niet lukken kun je het ook lijmen. Bind het touw vast aan het horizontale takje, zodat het zitvlakje mooi naar beneden hangt. Zo kunnen de elfjes niet alleen uitrusten, maar ook schommelen in jouw fairy garden.

8. Lantaarns om jaloers op te zijn

Lantaarns van eikeldopjes

Een tuin is niet compleet zonder lantaarns. Je kunt er voor kiezen om echte lampjes te gebruiken, zoals bij voorbeeld 3, maar je kunt ook zelf lantaarns maken. Hierboven zie je een mooi voorbeeld van hoe je dit kunt doen. Hiervoor heb je ijzerdraad nodig, eikeldopjes en een hangertje waar een oogje aan zit. Het maken van deze lantaarns is heel eenvoudig. Het ijzerdraad buig je simpelweg in de vorm zoals je deze hierboven ziet. In het eikeldopje maak je een klein gaatje aan de bovenkant, zodat het oogje van de hanger erdoorheen kan. Dit geheel hang je aan het haakje dat je bij het ijzerdraad hebt gevormd. Prik het ijzerdraad in jouw fairy garden, bijvoorbeeld langs het pad dat je met de kleine steentjes hebt geconstrueerd. Zulke mooie lantaarns heeft niemand!

9. Gekregen van de zeemeerminnen

Fontein van schelpjes

Dit fonteintje zou je zomaar van de zeemeerminnen gekregen kunnen hebben. Niets is minder waar, want ook deze accessoire kun je zelf maken. Hiervoor heb je drie schelpjes nodig en wat takjes om het onderstel te maken. Om ervoor te zorgen dat het net lijkt alsof er altijd water in de schelpjes zit, kun je ze aan de binnenkant een likje verf geven. Door een lichtblauwe kleur te gebruiken lijkt het alsof de fontein altijd water heeft. Wil je het geheel nog meer afmaken? Gebruik dan ook nog wat blauwe glitters. Zo lijkt het alsof het water altijd glinstert. Ik weet zeker dat de elfjes dit een mooi effect zullen vinden.

10. De deur staat altijd open

Elfendeurtjes

Mocht je een huisje in jouw fairy garden willen zetten, dan moet deze natuurlijk een deur hebben zodat de elfjes naar binnen kunnen gaan. Deze deurtjes zijn eenvoudig zelf te maken, wederom door middel van lollystokjes. Dat wordt veel ijsjes eten de komende tijd! De deurtjes kun je in meerdere vormen aan elkaar lijmen. Zoals je ziet heeft het middelste deurtje een strakke vorm, terwijl het rechter deurtje iets meer uit elkaar staat. Het is maar net welk effect jij mooier vindt voor jouw fairy garden. Geef het deurtje een leuke kleur, zodat deze helemaal in jouw zelfgemaakte fairy garden past.

11. Een elfje kan de was doen

Waslijntje

Van al het harde werken worden de kleertjes van de elfjes wel eens vies. Hierdoor zullen ook zij hun outfits uit moeten wassen en laten drogen. Een waslijn kunnen ze dus hard gebruiken.
Zo'n waslijn is heel eenvoudig te maken met behulp van twee takjes en een stukje touw. Hang er wat knijpers aan, want op die manier kunnen de elfjes hun kleertjes ophangen en ze laten drogen. We weten zeker dat de elfjes je dankbaar zullen zijn.

Een fairy garden maken is een leuke activiteit voor jou en je (klein)kinderen. Het prikkelt niet alleen de creativiteit van de kleintjes, ze zullen ook meer te weten komen over de natuur en hoe je planten het beste in een pot kunt planten. Na het zien van al deze mooie plaatjes zouden wij het wel weten!

Had jij wel eens van een fairy garden gehoord?
En ga jij met jouw (klein)kinderen een fairy garden maken?
Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!