Heerlijke vruchten uit eigen tuin; je wordt er toch al blij van als je daaraan denkt? Zelf fruitbomen planten is gelukkig niet heel ingewikkeld. Wel zijn er een aantal wensen die de bomen hebben waaraan je moet voldoen om de lekkerste vruchten te krijgen. Daarom leggen we je precies uit hoe je de fruitbomen moet planten en zorgen we samen voor de lekkerste appels, peren of pruimen.

Fruitbomen planten

jonge appelbomen
Er komen allerlei elementen kijken bij het planten van een fruitboom. We zullen ze stap voor stap met je doornemen zodat jij straks heerlijk appels kunt plukken van je eigen appelboom.

Wanneer fruitbomen planten?

Het planten van fruitbomen kan het beste gebeuren wanneer de bomen in rust zijn. Een fruitboom is in de wintermaanden in een zogenoemde winterrust. Tijdens deze rust staat de groei van de boom zo goed als stil. De bomen komen in deze rust wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt.
Doordat de bomen in rust zijn ligt de sapstroom stil. De boom is zijn krachten aan het sparen. Door deze ruststand is de boom in de koudere maanden beter bestand tegen grote ondernemingen zoals het plaatsen op een andere plek. De beste tijd om een fruitboom te planten is dus van november tot en met april.
Ondanks dat de bomen prima geplant kunnen worden in de koudere seizoenen, is het wel van belang dat het tijdens het planten niet mag vriezen. De bodem moet daarnaast ook vorstvrij zijn. Wanneer het vriest of er nog vorst in de bodem zit, kan dit schade veroorzaken aan de boom en bestaat de kans dat deze het niet zal redden.
Des te eerder in de winterrust je de boom plant, des te langer hij de tijd heeft om goed te wortelen. Dit is niet alleen goed om de winter door te komen, maar zorgt er ook voor dat de boom in de zomer sneller zal gaan groeien.

Waar fruitbomen planten?

citroenboom
Fruitbomen plant je omdat je wilt genieten van de heerlijke vruchten die ze je geven. Het is natuurlijk voor iedere plant of boom fijn om de juiste grond te hebben, maar wanneer een fruitboom niet op de juiste plek staat zul je niet kunnen genieten van de heerlijke vruchten. Zonde!
Een fruitboom houdt bijvoorbeeld niet van natte voeten. Zorg er daarom voor dat hij de beste plek in de tuin krijgt waar de beste ontwatering is.
Maar hoe weet je wanneer de grond niet te nat is?
Gaten boren in de grond kan een manier zijn om te kijken hoeveel vocht er in de bodem zit. Boor een gat van ongeveer 1 meter diep met behulp van een grondboor. Wanneer het waterpeil in dat gat onder de 50 centimeter zit, dan is de grond goed genoeg voor een fruitboom. Is de stand hoger, dan zul je een andere plek moeten zoeken of een drainagesysteem aan moeten leggen.
Een fruitboom houdt niet van natte voeten, maar het is ook niet aan te raden de boom op te droge grond te zetten. Er is wel voldoende water nodig voor de boom om te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast zijn fruitbomen dol op de zon! Een zonovergoten plek is aan te raden.

Hoe fruitbomen planten?

Je hebt een prachtige fruitboom uitgekozen, het is midden november, het vriest niet en de grond is niet te nat: het is nu tijd de boom te planten. Voor, tijdens en na het planten van jouw fruitboom zijn er weer een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Voor het planten

De plek van de boom is niet alleen qua grond belangrijk, maar ook qua ruimte. Een fruitboom is namelijk wel een boom. Dit klinkt misschien logisch, maar mensen vergissen zich snel in de ruimte die een boom nodig heeft om te kunnen groeien.
Om te weten hoeveel ruimte een boom nodig heeft, is het goed om te kijken naar de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Dat is voor een pruimenboom bijvoorbeeld 6 meter en voor een appelboom ligt dit zelfs tussen de 10 en 12 meter. Wanneer je een boom bij een perceelgrens wilt plaatsen, is het goed om de straal te nemen van de kroondiameter en de boom minimaal op deze afstand van de grens te planten. Zo voorkom je dat je de boom bijvoorbeeld moet snoeien omdat hij over de tuin van de buren hangt.

Tijdens het planten: het plantgat

plantgat
Wanneer je de perfecte plek hebt gevonden is het tijd om het plantgat te graven. Afhankelijk van de grootte van de boom en de omvang van de wortels dient een groot gat gegraven te worden. Voor een gemiddelde fruitboom geldt een grootte van ongeveer twee keer de omvang van de kluit. De diepte waarop de boom bij de kweker stond kun je nog zien. Houd deze diepte aan wanneer je de boom in eigen tuin gaat planten.
Belangrijk is dat de aarde die loskomt tijdens het graven van het gat nog vochtig is wanneer de boom geplant wordt. Lukt het planten niet snel genoeg, dan kun je de aarde altijd nog vochtig houden door deze simpelweg te besproeien.
Terwijl het bij sommige planten aangeraden wordt om extra potgrond toe te voegen, wordt dit bij fruitbomen afgeraden. Dit omdat de wortels van de boom anders te lui worden en bij de lekkere grond in het gat blijven. Ze zullen zo minder snel groeien en zonder een goede basis van wortels zal de fruitboom minder goed groeien.

Het daadwerkelijke planten

boom planten
Fruitbomen vinden het altijd prettig om gesteund te worden door een paal. Het geeft ze wat extra stevigheid zodat ze kunnen groeien en zichzelf gaandeweg beter kunnen verankeren. Plaats de paal altijd aan de westkant van de boom. Voornamelijk uit deze richting komt de wind. Een tweede paal bevestig je wanneer nodig aan de oostkant.
Voordat je de kluit in het plantgat zet, is het aan te raden deze in een bak water te zetten. Op deze manier kunnen de wortels zich nog even goed volzuigen met water en voorkom je uitdroging tijdens het planten.
Vervolgens kun je de boom in het plantgat zetten en deze dichten. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk luchtgaten tussen de wortels zitten. Maak daarna, wanneer nodig, het boompje vast aan de palen voor extra steun tijdens het groeien.

Na het planten: verhouding kroon en kluit

Let tijdens het planten goed op de verhouding van de wortels en de kroon. Tijdens het verplanten blijven er in de oude standplaats bij de kweker veel wortels achter. Wanneer de kweker de kroon nog niet heeft gesnoeid, is het zaak dat zelf te doen wanneer de verhouding scheef ligt.
Doordat er wortels achterblijven kan de kleinere kluit de vraag van de te grote kroon niet aan. Als je de kroon niet snoeit, zal de boom door dit verschil uiteindelijk sterven. Eerst wordt de te grote kroon nog door de reserves gevoed, maar later zullen de wortels dit moeten overnemen. Die zijn echter in aantal verminderd en zullen de vraag niet aankunnen.
Wanneer de kweker de boom nog niet heeft gesnoeid na het verplaatsen, is het raadzaam de kroon tot 25% terug te snoeien.

Na het planten: de boomspiegel

boomspiegel
Wanneer de boom geplant is, raden wij aan een boomspiegel rondom de voet van de jonge fruitboom aan te leggen. Een boomspiegel is eigenlijk niets anders dan een ring rondom de boom met een afstand van ongeveer 1 meter tot de boom.
In deze ring plant je de eerste twee tot drie jaar niets en verwijder je het onkruid. Andere beplanting kan, wanneer ze dicht bij de boom worden geplant, ervoor zorgen dat de boom niet voldoende voeding en zuurstof uit de grond kan halen. Door een ring rondom de boom leeg te laten heeft de boom meer ruimte en mogelijkheden om dit wel te kunnen doen.
Nu hoef je de boom alleen nog maar liefde te geven en goed te verzorgen en hij zal je belonen met de lekkerste vruchten!

Welke fruitboom ga jij planten?

Nu weet je wel hoe je een fruitboom moet planten, maar weet je al zeker welke boom je wilt? Hieronder speciaal voor de twijfelaar een aantal fruitbomen op een rijtje.

De appelboom

appelboom
Heerlijke appels uit eigen tuin, wie wil dat nou niet? Wanneer je een appelboom in de tuin wilt, heb je keuze uit veel verschillende bomen die ieder hun eigen unieke appel leveren. Wil je bijvoorbeeld een handappel of een moesappel? Daarnaast verschillen de verschillende appels ook nog in oogsttijd en kunnen sommige lang bewaard worden en anderen weer niet.
Daarnaast is het ook goed van tevoren na te denken hoeveel ruimte je in de tuin hebt voor de boom. Er zijn drie verschillende typen appelbomen: bomen op laagstam, halfstam en hoogstam. Laagstambomen worden gemiddeld 2,5 meter hoog en hebben een breedte van 2 meter. Halfstambomen worden net iets hoger, zo'n 3 meter gemiddeld met een breedte van 2,5 meter. De hoogstamboom is ook 2,5 meter breed, maar kan maar liefst 4,5 meter hoog worden.
Tot slot zijn er appelbomen die zichzelf kunnen bestuiven, maar zijn er ook soorten die hier hulp van andere bomen bij nodig hebben. Wanneer je één appelboom wilt, is het dus goed om te kijken naar de soorten die zichzelf kunnen bestuiven.

Lees ook meer over de: Appelboom snoeien.

De perenboom

perenboom
Net als bij de appelbomen heb je bij de perenbomen de keuze tussen veel verschillende soorten. Zo is hier de vraag of je graag handperen wilt kweken of dat je liever voor de stoofperen gaat. Ook bij de peer zijn een aantal rassen zelfbestuivend. Wanneer je dus maar één boom wilt, is het verstandig een boom uit één van deze rassen te kiezen.
Ook de perenbomen hebben een onderscheid in hoogstam, halfstam en laagstam. De perenboom is dol op de zon en heeft dus ook echt een zonnige plek nodig. Wanneer je de boom op een schaduwrijke plaats zet, zullen de vruchten klein blijven. Overigens valt ook de smaak van kleine peren tegen en zul je er dus niet optimaal van kunnen genieten.

Lees meer over; Perenboom snoeien,

De pruimenboom

pruimenboom
Wie had gedacht dat naast de appel- en de perenbomen ook pruimenbomen in Nederland zo populair zouden zijn? Eigenlijk zou het geen verrassing moeten zijn, want pruimen zijn heerlijk en de pruimenboom is een makkelijk te houden fruitboom.

Lees ook meer over de Pruimenboom snoeien.

Het fijne aan een pruimenboom is dat deze zelfbestuivend is. Erg gemakkelijk dus! Onderscheid is er ook bij de pruim in de soort vrucht die de verschillende bomen dragen. Zo heb je bomen met roze pruimen, de bekende rood/blauwe pruimen en bomen met gele pruimen.
Met pruimen zul je alleen moeten opletten dat de boom niet te veel vruchten produceert. Natuurlijk wil je lekker veel pruimen, maar sommige bomen zijn zo enthousiast dat ze meer produceren dan lief voor ze is. Ze putten zichzelf als het ware uit en de vruchten die eraan komen zullen minder lekker zijn. Pluk daarom een aantal vruchtjes in het vroege voorjaar.
Een extra tip bij de pruimenboom: gooi afgevallen vruchten direct weg. Wanneer je deze te lang laat liggen komen hier namelijk wespen op af, en daar is niet iedereen altijd even blij mee.

Heb jij een fruitboom in de tuin of ben je van plan er eentje te planten?
Deel je ervaringen in de reacties hieronder!