Altijd al een mooi gazon in je achtertuin gewild? Veel mensen denken dat je een gazon alleen in de lente kunt aanleggen, omdat dat nou eenmaal de periode is waarin alle planten beginnen te groeien en bloeien. Maar wist je dat een gazon zaaien in het najaar ook prima gaat? Deze periode is zelfs ideaal voor een nieuw gazon. Om ervoor te zorgen dat het graszaad goed ontkiemt, moet de bodem minstens 10ºC zijn.

hellofresh

Doordat de grond in je tuin de hele zomer heeft kunnen opwarmen, is in het najaar de bodem dus zeker warm genoeg. Daarnaast moeten de zaadjes voldoende vocht krijgen, en dat is met de regen tijdens onze Hollandse herfst natuurlijk geen probleem. Als je in het najaar een nieuw gazon aanlegt, kun je er de volgende zomer met volle teugen van genieten!

Een gazon zaaien in het najaar in 6 stappen

In dit handige stappenplan leggen wij je precies uit hoe je het inzaaien van je mooie nieuwe gazon het best aan kunt pakken. In 6 makkelijke stappen heb jij zo een nieuw gazon aangelegd!

Stap 1. Het juiste graszaad kiezen

graszaad

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je graszaad kiest dat precies past bij het gazon van je dromen. Welke soort zaad dat is, hangt af van wat je precies met je gazon van plan bent. Er zijn verschillende opties:

  • Is jouw gazon alleen bedoeld voor de sieren hoeft er niet op gelopen of gespeeld te worden? Dan zijn er verschillende soorten grasmixen verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn voor een siergazon. Uit deze zaden groeit vaak een fijn, dicht gras met een mooie groene kleur.
  • Wil je juist een gazon hebben waar je overheen kunt lopen, op kunt picknicken en waar de kinderen naar hartelust op kunnen spelen? Kies dan voor graszaad dat geschikt is voor een speelgazon. In deze mengsels zitten zaden van fijne en grovere grassoorten. Door deze combinatie kan het gras goed tegen een stootje, zonder dat het kale plekken zal vertonen.
  • Voor de sportliefhebbers zijn er ook nog graszaden die speciaal bedoeld zijn voor een sportgazonDit zijn zaden van stevige grassoorten, die nog beter bestand zijn tegen menselijk gebruik. Zo'n gazon kan prima tegen een stevig potje voetbal.
  • Denk je dat een gazon alleen geschikt is voor mensen met een tuin op het zuiden? Dan heb je het mis! Ook als je niet de hele dag zon in de tuin hebt kun je makkelijk een gazon zaaien in het najaar. Er zijn verschillende mengsels van graszaden beschikbaar voor een mooi schaduwgazon.
  • Vergelijk hier snel wat je per type graszaad kwijt bent.

Bij het kopen van graszaad is het natuurlijk handig om te weten hoe veel je precies nodig hebt. Een goede vuistregel is dat je voor honderd vierkante meter gras twee tot drie kilo graszaad zult gebruiken. Als je handmatig zaait, heb je vaak iets meer graszaad nodig dan wanneer je machinaal zaait. Dat komt doordat je met een machine nauwkeuriger kunt werken, en dus minder zaad zult ‘verspillen'.

Stap 2: De bodemkwaliteit testen

handen aarde

Voordat je begint met spitten en zaaien is het belangrijk dat je er zeker van bent dat de bodemkwaliteit goed genoeg is om het gras te kunnen laten groeien. Vooral de zuurtegraad van de grond is hierbij belangrijk. Deze heeft invloed op de manier waarop de graskiemen voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Als deze waarde te hoog of juist te laag is, zal het gras niet goed groeien. Gelukkig kun je deze pH-waarde makkelijk zelf verbeteren. Het is wel zo slim om dat even te doen voordat je aan het zaaien begint!

Gras kan goed groeien als de grond lichtzuur is, dus als de pH-waarde ergens tussen 6 en 7 ligt. De zuurgraad van de bodem kun je heel makkelijk zelf meten met een testkit die je in de winkel kunt kopen. Meten is weten! Met zo'n test wordt meteen duidelijk of je bij het zaaien extra maatregelen moet nemen om de pH-waarde op peil te brengen.

Als de pH-waarde van je grond te laag blijkt te zijn, kun je dat vrij makkelijk zelf oplossen. Het enige wat je in dat geval hoeft te doen, is zorgen dat je bij de volgende stap wat kalk over de bodem strooit. Kalk heeft een verzurende werking en zal er dus snel voor zorgen dat de zuurgraad weer op peil wordt gebracht. Je kunt kalk gewoon kopen bij het tuincentrum. Een andere optie is kunstmest met een verzurend effect.

Is de pH-waarde veel te hoog? Dan is je grond helaas minder geschikt voor gras. Het verlagen van de pH-waarde is jammer genoeg niet zo makkelijk als verhogen.

Stap 3: De grond voorbereiden

spade aarde

Dan kunnen we nu beginnen met het voorbereiden van de grond. Het is belangrijk dat de bodem waar het gras op komt te staan zo goed mogelijk wordt schoongemaakt. Dat wil zeggen dat dingen als oude plantenresten, onkruid en wortels moeten worden verwijderd. Soms betekent dit dat je vrij rigoureus aan de slag moet in de tuin. Misschien reiken de wortels van die mooie boom wel verder dan je eigenlijk dacht, of blijkt die ene struik toch in de weg te staan.

Wees niet bang om de tuin grondig onder handen te nemen! Als je wortels laat zitten en tuinafval niet zorgvuldig opruimt, zal dat je gazon niet ten goede komen.

Nadat je alle plantenresten, -wortels en ander afval hebt verwijderd en de grond helemaal hebt omgespit, is het tijd om kalk over de bodem te strooien als dat nodig is. Hoe je dat het beste aanpakt en hoe veel kalk je nodig hebt, kun je lezen op de verpakking. In deze fase kun je ook meststoffen toevoegen, om ervoor te zorgen dat de bodem nog vruchtbaarder wordt.

Na het toevoegen van mest en eventueel kalk kun je de bodem gaan egaliseren. Het is voor een mooi gazon belangrijk dat er geen kuilen of bulten in de ondergrond zitten; die zul je later immers duidelijk terugzien. Er mag best hoogteverschil in het gazon zitten, maar egaliseren is belangrijk als je echt dat mooie glooiende gras uit je dromen wilt hebben. De grond gelijk maken gaat makkelijk met een grashark. Daarna druk je de grond nog even goed aan, bijvoorbeeld met de achterkant van een spade, en laat je de mest ongeveer een week inwerken voordat je met het zaaien begint. Onder meer ECOstyle AZ kalk is een goed product voor planten en gazon: 20 kg is zo'n €14,95.

Stap 4: Het gras inzaaien

gras zaaien

Dan is het nu eindelijk tijd voor het echte werk: het zaaien van het gras! We snappen het best als je het moeilijk vindt om te wachten, maar het is echt belangrijk dat je de meststoffen even goed hun werk laat doen voordat je met de echte aanleg begint. Doe je dat niet, dan heb je kans op kiemverbranding. Je zorgvuldig uitgekozen graszaad is dan dus niets meer waard, en je zult weer helemaal van voor af aan moeten beginnen.

Woel voordat je begint met zaaien de bovenste laag aarde even goed los met een hark. Zo wordt er weer nieuwe lading zuurstof toegevoerd, waarin de zaadkiemen ongeremd zullen kunnen groeien. Als je dat eenmaal hebt gedaan is het niet verstandig om de zaadjes zo maar op een willekeurige manier rond te strooien. Zo verhoog je de kans dat je per ongeluk stukken overslaat en later kale plekken in je gazon ziet die vervolgens weer helemaal opnieuw bijgezaaid moeten worden.

Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Met de ene helft van het graszaad bestrooi je de hele oppervlakte in de lengte. Met de andere helft doe je hetzelfde, maar dan over de breedte van het in te zaaien oppervlak. Zo zorg je ervoor dat de graszaadjes gelijkmatig worden verspreid over de bodem, en dat je later zo min mogelijk bij hoeft te zaaien. Ook is het slim om de randen van de toekomstige grasmat iets meer in te zaaien. Zo zorg je ervoor dat het gras ook aan de rand stevig blijft staan. Dit deel van je gazon is nou eenmaal kwetsbaarder dan de rest.

Om er zeker van te zijn dat de zaadjes goed gelijkmatig over de oppervlakte worden verdeeld, is het verstandig om een strooiwagentje te gebruiken. Zo neemt het zaaien ook nog eens minder tijd in beslag. Na het strooien van het graszaad gebruik je een hark om de zaadjes goed met de grond te vermengen. Dit wordt ook wel inharken genoemd. Vervolgens druk je de aarde nog eventjes aan, en dan is het zaaiproces helemaal klaar.

Stap 5: De zaadjes besproeien

gras besproeien

Het is heel belangrijk dat het vers gezaaide graszaad voldoende vocht krijgt om te kunnen ontkiemen. Omdat het in onze Hollandse herfst nogal vaak regent is de kans dat de bodem al vochtig is best groot. Is de grond waarin je het gras hebt gezaaid echter droog, dan doe je er goed aan de bodem na het zaaien te besproeien. Water is natuurlijk één van de belangrijkste levensbehoeften van bijna iedere plant. Als je de grond droog laat kun je wachten tot je een ons weegt, maar je gras zal zich niet laten zien. In de periode dat het gras aan het kiemen is, is het belangrijk dat de bovenste laag van de grond altijd vochtig blijft. Hou dit dus goed in de gaten!

Let op! Je hoeft het graszaad alleen maar te besproeien als de grond echt droog is. Te veel water is net zo funest voor de zaden als een te droge ondergrond. De kleine kiempjes zijn kwetsbaar, dus het is belangrijk dat je het vochtpijl goed in de gaten houdt.

Stap 6: Afwachten maar!

graskiemen

De laatste stap is misschien wel de moeilijkste van allemaal: het wachten! Het liefst zou je natuurlijk meteen willen zien of je het zaaien van je gazon in het najaar goed hebt aangepakt, maar dat gaat jammer genoeg niet. Hoe lang het duurt voordat je gras zichtbaar wordt hangt af van de omstandigheden waarin het groeit. Zo heeft de hoeveelheid zon een grote invloed, net als de samenstelling van de grond en de temperatuur. Over het algemeen zou je de eerste kiemen binnen twee weken na het zaaien moeten kunnen waarnemen.

Je zult dus nog even geduld moeten hebben voordat de eerste grassprietjes hun kop boven de aarde uitsteken. In de tussentijd is het belangrijk dat je elke dag even goed controleert of de grond nog wel vochtig genoeg is. Verder moet je eigenlijk vooral proberen de bodem zo veel mogelijk met rust te laten. Je zult ongetwijfeld al een paar soorten onkruid, die sneller groeien dan het gras, tegenkomen terwijl je op de eerste sprietjes aan het wachten bent. De verleiding om dit onkruid er snel uit te trekken is groot.

Als je dat doet zul je je zorgvuldig gezaaide gras echter alleen maar beschadigen. Omdat de kiempjes nog geen lange wortels hebben, trek je ze zo met het onkruid uit de grond. Dat heeft allerlei kale plekken tot gevolg, en dat wil je natuurlijk juist niet hebben.

Als je gras eenmaal stevig aan het groeien is, maai het dan niet te snel. Hoewel het gazon boven de grond al heel wat lijkt, zijn de wortels in de aarde nog jong en staat het gras nog niet stevig genoeg om een maaibeurt te overleven. Maai het gras dus pas als het zeker tien centimeter lang is. Maai het dan ook niet te kort, want dan beschadig je de kern van de sprietjes. Als je ervoor zorgt dat je alleen de toppen van het gras maait, zul je merken dat het gras daarna nog sneller en in de breedte gaat groeien.

Voor het eerst onkruid verwijderen kan twee maanden nadat je het gras voor het eerst boven de grond uit hebt zien komen. Omdat het gras dan nog steeds erg jong is, is het wel verstandig om daarna het gazon even opnieuw te bemesten.

Met dit handige stappenplan kun je eindelijk zelf dat gazon zaaien in het najaar waar je altijd al van hebt gedroomd. Voor je het weet zie je de eerste kleine sprietjes al omhoog komen in je eigen tuin. In september of oktober steek je twee dagen even flink de handen uit de mouwen, en vervolgens heb je er de komende jaren plezier van!

En, ga jij je tuin eens goed onder handen nemen dit najaar? Of heb je al een gazon en heb je nog goede tips voor het zaaien?
Deel het in een reactie!