Heb jij er ook altijd van gedroomd om, zodra je een eigen tuintje had, een deel van deze tuin om te toveren tot een moestuin waar de lekkerste groenten en kruiden ongestoord kunnen groeien? Maar is het er nooit van gekomen om nu eens een begin te maken aan die moestuin die je altijd gewild had? Iedere keer als je weer langs het volkstuinencomplex bij jou in de buurt fietst, neem je jezelf voor om in het aankomende voorjaar daadwerkelijk eens de handen uit de mouwen te steken. De wens om na verloop van tijd vol trots je partner en je kinderen te kunnen verwennen met een maaltijd met zelf gekweekte groenten heb je namelijk nog steeds. Nadat ze een maaltijd met groenten uit jouw moestuin hebben gegeten kan niemand meer zeggen dat groenten niet lekker zijn!
Het eerste wat je doet is de schuur binnenstebuiten keren om te kijken welke gereedschappen je nog hebt en welke je eigenlijk opnieuw aan zou moeten schaffen. Tijdens je zoektocht kom je van alles tegen, maar wat is nou eigenlijk het essentiële gereedschap voor de moestuin dat niet mag ontbreken? In dit artikel leggen we je uit welke gereedschappen je waarvoor nodig hebt en hoe je de gereedschappen voor de moestuin het beste kunt onderhouden als je een tijdje niet gebruikt.

11x handig gereedschap voor de moestuin

Loop een willekeurig tuincentrum in en het assortiment aan tuingereedschap is eindeloos. Voor elk klusje is wel apart gereedschap, waardoor het soms lastig kan zijn om te bepalen wat je waarvoor gebruikt en welk gereedschap je voor de moestuin écht nodig hebt en wat je best nog even kunt laten liggen. Wij leggen het je uit!

Tuinhandschoenen

Tuinhandschoenen
De één zweert erbij en de ander moet er niets van hebben: tuinhandschoenen. Hoewel er soms wel geclaimd wordt dat je met handschoenen aan minder gevoel hebt bij de dingen die je doet zitten er ook veel voordelen aan het werken met handschoenen die je zeker zou moeten overwegen.
Eén van de voordelen van in de moestuin werken met handschoenen is natuurlijk dat je geen vieze handen en nagels krijgt als je in de aarde aan het wroeten bent. Je kunt uiteraard je handen wel wassen als je klaar bent met tuinieren, maar de aarde onder je nagels uithalen blijft toch altijd een lastig klusje. Andere voordelen zijn dat je minder last hebt van de doorns van planten en dat je, als je niet precies weet wat er in de grond zit, je hier geen wonden aan overhoudt. Bijtende insecten of andere scherpe voorwerpen maken bij goede handschoenen namelijk geen schijn van kans.

Spade

Spade-in-de-grond
Het volgende belangrijke gereedschap voor de moestuin is de spade. Dit is eigenlijk een bepaald type schop, maar wordt niet gebruikt om aarde te verplaatsen, maar juist om aarde om te spitten. Hierbij wordt de bovenste laag aarde eigenlijk omgegooid, waardoor het onkruid ontworteld wordt en dood zal gaan. Eventuele bemesting zal door het spitten van de grond met de aarde vermengd worden. Spitten kan naast de spade ook met een spitvork.
De spade heeft vaak een langere steel dan een schop en heeft daarnaast een recht blad met een recht afgewerkte bovenkant. Op deze manier kun je de spade gemakkelijk in de grond duwen, door met je voet op de ovenkant van de spade te gaan staan. Bij een schop, die een blad heeft met een rond afgewerkte bovenkant, gaat dit iets lastiger.

Handcultivator

Handcultivator
De handcultivator is gereedschap voor de moestuin waarmee je de grond los kunt maken en kunt beluchten. Een handcultivator heeft drie gebogen tanden. De twee buitenste tanden kunnen wat langer zijn dan de middelste, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Een handcultivator wordt ook wel eens een handkrabber genoemd en kan gebruikt worden om vaste dichte grond om te woelen, waardoor de aarde weer meer lucht krijgt. Het voordeel aan zo'n klein gereedschap is dat je gewoon tussen de gezaaide groenten kunt werken. Je hoeft dus niet te wachten totdat alles uitgebloeid is als je met de handcultivator aan de slag kunt.
Ze zijn zowel als handzame kleine gereedschappen te verkrijgen, maar je kunt ze ook met lange steel krijgen. Handig, want dan hoef je minder vaak te bukken!

Schoffel

Hak
Met een schoffel kun je gemakkelijk een dun laagje van de aarde omwoelen en tevens onkruid verwijderen. Een schoffel heeft een scherpe rand waardoor je de wortels van het onkruid afsnijdt als je de schoffel door de aarde duwt. Het onkruid krijgt geen voedingsstoffen meer via de wortels en zal daardoor afsterven. Je kunt eventueel tijdens of na het schoffelen de omgewoelde grond nog nalopen en al het afgesneden onkruid verzamelen om dit vervolgens op de composthoop of in de GFT-bak te gooien.
Naast een schoffel bestaat ook nog de hak. Dit gereedschap voor de moestuin heeft eigenlijk dezelfde functie als een schoffel, maar in plaats van het gereedschap door de aarde te duwen sla je het eerst in de grond om de hak vervolgens naar je toe te trekken. Het onkruid wordt op deze manier ook met wortel en al verwijderd. Een hak wordt vooral gebruikt op grond die wat steviger is en waar je moeilijk doorheen komt met een schoffel.

Pootstok

Pootstok-en-uien
Bij het inzaaien van de groenten en kruiden die je allemaal in je moestuin wil zetten is het belangrijk dat je de gaten waar je het zaadje in wil leggen groot en diep genoeg maakt. Zoek van tevoren goed uit hoe diep de verschillende zaadjes in de grond gestopt moeten worden, want lang niet alle zaadjes hoeven heel diep te worden gezaaid. Om je te helpen bij het gelijkmatig poten van de zaadjes is de pootstok uitgevonden!
Een pootstok is meestal van hout, metaal of kunststof en ziet er uit als een omgekeerde kegel. Door de pootstok in de grond te duwen en langzaam rond te draaien, ontstaat er een gat waar je de zaadjes of bollen in kunt gooien. Als je de pootstok steeds even ver de grond in duwt, komen alle zaadjes ongeveer op de zelfde diepte in de grond te zitten. Bij sommige pootstokken staat op de zijkant een centimeterverdeling, zodat je alle zaadjes nog gelijkmatiger in de grond kunt stoppen. Het wordt je op deze manier dus ontzettend gemakkelijk gemaakt!

Snoeischaar

Snoeischaartje
Een snoeischaar heb je niet altijd nodig als je in de moestuin gaat werken. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van wat je in je moestuin hebt staan. Heb je bijvoorbeeld een fruitboompje in je moestuin staan of heb je frambozenstruiken geplant, dan kun je de snoeischaar gebruiken om deze na de oogst te snoeien zodat ze in het voorjaar opnieuw uit kunnen bloeien. Voor groenten en fruit die aan planten groeien en voor kruiden heb je in principe geen snoeischaar nodig.
Door de handvatten naar elkaar toe te drukken kun je een tak knippen. De handvatten gaan vervolgens weer automatisch uit elkaar als je stopt met drukken. Dit komt door de veerconstructie die in een snoeischaar zit. Meerdere takken afknippen was nog nooit zo makkelijk!

Touw

Klos-touw
Als je een moestuin maakt, dan wil je natuurlijk dat alle aardappelen netjes bij de aardappelen staan en dat de uien ook strak naast elkaar staan.
Maar hoe doe je dit? Uit de losse pols een rechte lijn trekken is namelijk lang zo makkelijk nog niet.
De oplossing: Touw! Door een touwtje te spannen in de lijn waar jij de zaadjes wil zaaien zullen deze uiteindelijk mooie rechte lijnen vormen als ze gaan groeien. Je hoeft alleen te zorgen dat je de zaadjes precies onder het touwtje in de grond stopt. Een kind kan de was doen!
Als je de hele rij ingezaaid hebt, kun je het touwtje een aantal meter naar links of naar rechts verplaatsen, waardoor de tweede lijn precies naast de eerste lijn komt te liggen.

Plantenschepje

Plantenschepje
Ben je toch niet helemaal tevreden met de indeling van je moestuin, of wil je na verloop van tijd een paar plantjes verplaatsen om ruimte te maken voor een andere soort plant, dan komt het plantenschepje goed van pas. Dit schepje is klein en kan vaak in combinatie met een handcultivator gekocht worden.
Een plantenschepje kan, zoals de naam al aangeeft, gebruikt worden om planten te verplaatsen. Je kunt met dit schepje makkelijk een niet te groot gat in de grond maken, om vervolgens de plant die je wilt verplaatsen uit de grond te scheppen en naar het nieuwe gat te verplaatsen.
Mocht je toevallig honden, katten of andere dieren hebben die regelmatig in je moestuin komen, dan kun je het schepje ook nog gebruiken om de uitwerpselen op te ruimen. Zo'n plantenschepje komt dus dubbel zo goed van pas!

Hark

Hark
Een hark, wie heeft hem niet?
Ook als je nog geen moestuin hebt, heb je waarschijnlijk wel ergens een hark in de schuur staan. Deze is in de herfst tenslotte nodig om bladeren van het gazon te harken. Ook in de moestuin kun je dit gereedschap gebruiken om bladeren tussen de geplante groenten en kruiden weg te halen. Maar dit is niet de enige functie die een hark kan vervullen! Een hark kan ook gebruikt worden om de grond na het spitten vlak te maken, zodat hier weer verse zaadjes in gestopt kunnen worden.
Naast de verschillende functies die een hark heeft, zijn er ook verschillende soorten. Ze zijn bijvoorbeeld van verschillende materialen gemaakt en de tanden van een hark kunnen zowel grof als fijn zijn en dicht of juist verder van elkaar afstaan.

Knielmatje

Tuinieren-met-knielmatje

Het volgende hulpstuk zorgt voor iets meer luxe tijdens het tuinieren, maar kan ook gebruik worden als je snel last hebt van je knieën. We hebben het over het gebruik van een knie- of knielmatje. Als je met je knieën op de grond moet rusten, omdat je bijvoorbeeld bollen aan het inzaaien bent of onkruid aan het verwijderen bent, komt dit matje perfect van pas. Door de zachte stof van het matje zullen je knieën minder snel geïrriteerd zijn en zul je minder last hebben van blauwe plekken. Ook als de grond koud is, helpt dit matje om stijfheid te voorkomen. Met dit matje kun je met nog meer plezier in je moestuin aan de slag.

Gieter

Gieter
Ook een gieter is waarschijnlijk zo'n gereedschap dat bijna iedereen wel in huis heeft. En wij twijfelen er niet aan dat jij weet waarvoor je dit gereedschap moet gebruiken. Natuurlijk! Om de zaadjes die je gezaaid hebt water te geven zodat ze uit kunnen groeien tot planten met veel lekkere groenten eraan.
Maar wist je dat je een gieter ook kunt gebruiken om kunstmestkorrels te verspreiden in de moestuin?
Door dit met een gieter te doen in plaats van met de hand verklein je de kans dat je kunstmest op plekken gooit waar het eigenlijk niet thuishoort.

Onderhoud van het gereedschap voor de moestuin

Als je na een dag hard werken klaar bent is het natuurlijk niet de bedoeling om al het gereedschap in een emmer te gooien en er pas weer naar om te kijken als het tijd wordt om je moestuin weer onder handen te nemen. Om zo lang mogelijk plezier te beleven van het gereedschap voor de moestuin moet je er goed voor zorgen. Dit is eigenlijk gewoon hetzelfde principe als met gebruikt bestek; dat zet je toch ook niet vies terug in de kast!
We geven je nog twee tips voor het onderhuid van het gereedschap voor de moestuin.

Tip 1: Boenen en schrobben

Schoonmaken-met-de-tuin
Zorg ervoor dat alle aarde en klei van je gereedschap af is voordat je het opbergt. Je kunt dit doen door het gereedschap af te kloppen of door met een bezempje over het gereedschap te vegen. Lukt het op deze manier niet? Maak het gereedschap dan schoon onder de kraan en droog het vervolgens goed af.

Tip 2: Als knippen met een botte schaar…

Opgehangen-tuingereedschap
Nadat je het gereedschap voor de moestuin goed schoongemaakt hebt, is het slim om het op te hangen of in een emmer te doen, in plaats van het zo maar op de grond te leggen. Op deze manier wordt het gereedschap minder snel bot en heb je langer plezier van zowel het gereedschap als van het werken in de moestuin. Met gereedschap dat goed scherp is gebleven kun je immers onkruid makkelijker verwijderen en ook makkelijker snoeien als dat nodig mocht zijn.

Nu je precies weet welke gereedschappen je allemaal nodig hebt om die gewenste moestuin eindelijk uit de grond te stampen kun je doelgericht de schuur in duiken om te inventariseren welk gereedschap voor de moestuin je al in je bezit hebt. Snel nog even naar de winkel om te halen wat je nog nodig hebt, en vervolgens kun je lekker aan de slag! Het zal in het begin misschien hard werken zijn, maar uiteindelijk pluk je er zelf de vruchten van.
Welk gereedschap kan jij absoluut niet missen als je lekker in de moestuin gaat werken?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten!