Ben je van plan je gestucte muur te verven maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres!
Wij hebben namelijk een handig stappenplan voor je gemaakt (met boodschappenlijst!). In 11 stappen loodsen we je door het hele proces van een gestucte muur verven heen. Inclusief de voorbereiding die nodig is voordat je daadwerkelijk kan gaan verven.
Hoe makkelijk wil je het hebben?
Daarnaast vind je onder aan dit artikel nog een aantal tips die van pas kunnen komen bij een gestucte muur verven.

Stappenplan

  1. Verf kiezen;
  2. Verfspullen halen;
  3. De stopcontacten prepareren;
  4. De kamer ‘verfklaar' maken;
  5. De vloer afdekken;
  6. De muur egaliseren;
  7. De muur ontvetten;
  8. Afplakken;
  9. (Optioneel) Fixeer aanbrengen;
  10. De muur schuren;
  11. De muur in de voorstrijk zetten;
  12. Verven maar!

Boodschappenlijst

Om het verven voor jou nóg makkelijker te maken, hebben we naast een stappenplan ook een boodschappenlijst voor je opgesteld. Zo weet je precies wat je nodig hebt. Handig, hè?!
Tip: Print dit lijstje uit en neem het mee naar de winkel!

  • Verf;
  • Kwasten en rollers;
  • Verfbak, verfrooster en eventueel een rolhouder;
  • Roerhoutjes;
  • Afdekfolie of stucloper;
  • Schilderstape;
  • Optioneel: fixeermiddel;
  • Voorstrijkmiddel;
  • Plamuur en plamuurmes;
  • Ammonia of ontvetter;
  • Schuurpapier.

Stap 1: Verf kiezen

Verf kiezen
De eerste stap bij een gestucte muur schilderen is een vrij logische: je gaat verf kiezen. Niet alleen de kleur, maar ook het type verf dat je gaat gebruiken is belangrijk. Niet elke verfsoort is namelijk even geschikt voor elke ondergrond of elke ruimte van het huis. Ga je bijvoorbeeld de muur in de keuken of de badkamer verven, dan kun je daar beter andere verf voor gebruiken dan voor de woonkamer.
Over het algemeen wordt voor verfklussen binnenshuis latex of acrylverf gebruikt. Deze verfsoorten hebben beiden verschillende eigenschappen. Het is belangrijk dat je kiest voor een verf die past bij jouw doel. Weet je niet goed welke verf geschikt is voor jouw muur? Lees dan onderaan dit artikel meer over de verschillende soorten verf!
Kom je er nog niet uit? Vraag dan hulp in de verfwinkel, daar kunnen ze je goed adviseren over welke verf voor jou het meest geschikt is.
Weet je welke soort verf je gaat gebruiken, dan kun je nu een kleur gaan kiezen. De kleur die je kiest is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen smaak.
Ook is het belangrijk om bij deze stap te bepalen hoeveel verf je nodig hebt. Hoe je dat doet lees je bij de tips onderaan dit stappenplan.

Stap 2: Verfspullen halen

Verfspullen
Goed, je hebt de verfsoort gekozen die je wilt gaan gebruiken en ook over de kleur ben je helemaal uit. Wellicht heb je de verf al in huis gehaald. Zo niet, dan kun je dat mooi doen wanneer je ook de verfspullen gaat halen.
Voor een gestucte muur verven heb je namelijk meer nodig dan alleen verf. Maar dat wist je zelf waarschijnlijk ook al wel.
Als je gaat verven, heb je natuurlijk meer nodig dan alleen verf. Je hebt rollers, kwasten, verfbakken en verfroosters nodig. En nog veel meer! Op het boodschappenlijstje hierboven zie je precies wat je allemaal nodig hebt.
Er zijn verschillende soorten kwasten en rollers. In de verfwinkel kunnen ze je advies geven over de rollers en kwasten die het meest geschikt zijn voor jouw klus. Schroom niet om in de winkel om hulp te vragen: je wilt immers dat je muur verven in één keer goed gaat, niet waar?

Stap 3: De stopcontacten prepareren

Stopcontact
Nu je alles in huis hebt, ben je bijna klaar om te gaan verven. Maar voordat je echt aan de slag kunt, zijn er nog een aantal voorbereidingen die je moet treffen.
Eén van deze voorbereidingen heeft te maken met de stopcontacten. Het kan namelijk makkelijk zijn om, als je je muur gaat verven, de deksels van de stopcontacten van de muur af te schroeven. Dan kun je overal gemakkelijk bij en hoef je niet bang zijn dat je het stopcontact mee verft. Bovendien scheelt het je ook nog eens werk met afplakken!
Bepaal voor jezelf of je het handig vindt de deksels van de stopcontacten van de muur te schroeven, of dat je ze er liever op laat zitten. Welke keuze je ook maakt: het is in elk geval verstandig om voor je gaat schilderen de stroom van de stopcontacten af te halen. Je wilt immers niet onder stroom komen te staan tijdens je schilderklus…

Stap 4: De kamer ‘verfklaar' maken

Meubels afdekken
Ga je jouw gestucte muur verven, dan kun je er vanuit gaan dat er hier en daar wat verfspetters terecht gaan komen op plaatsen waar ze niet horen.
Op de vloer en op de meubels bijvoorbeeld. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Het is immers de bedoeling dat je de kamer opknapt door hem te verven en niet dat je er een ravage van maakt. Om je meubels te beschermen kun je ze daarom afdekken of, nog beter, in een andere ruimte van het huis zetten.
Maar behalve op je meubels komt er misschien ook verf terecht op je handen, je kleren en in je haren. Je kunt je vast wel voorstellen dat wanneer jouw handen onder de verf zitten, alles wat jij vervolgens aanraakt ook onder de verf komt te zitten. Zonder dat je het doorhebt doe je even de deur open omdat je de kamer uit wilt lopen, en ja hoor… de deurklink zit vol met verf! Of je bent de muur boven de deur aan het verven en je verf drupt naar beneden, precies op de klink.
Om te voorkomen dat je straks ook al je deurklinken moet gaan vervangen, kun je ervoor kiezen om deze er tijdelijk af te schroeven. Je moet er dan wel even op letten dat je de deur niet helemaal dicht gooit natuurlijk, want dan sluit je jezelf straks op.
Vind je het onhandig om de deurklinken eraf te schroeven? Dan kun je ze ook inpakken met aluminiumfolie. Dat beschermt de deurklinken ook tegen verf.

Stap 5: De vloer afdekken

Heb je alle meubels uit de kamer gehaald (of afgedekt)? Dan hoef je alleen de vloer nog af te dekken. Dit kun je doen met afdekzeil, maar je kunt ook stucloper gebruiken.
Stucloper is vaak net iets steviger en blijft wat beter op zijn plek liggen. Gebruik je afdekzeil? Maak dit dan aan de randen vast, zodat het zeil niet verschuift tijdens het schilderen.

Stap 6: De muur egaliseren

Plamuren
Je wilt natuurlijk dat je net geverfde muur er straks helemaal strak en netjes uitziet. Daarom moet je voor het verven zorgen dat je de muur egaliseert. Scheuren en gaten in de muur kun je netjes egaal maken met plamuur of een andere muurvuller.
Als er oneffenheden op de muur zitten kun je deze met schuurpapier gelijk schuren.

Stap 7: De muur schoonmaken

Om te zorgen dat de verf zich goed aan de muur hecht, is het belangrijk dat de muur vet- en stofvrij is. Met een droge doek kun je vaak gemakkelijk al het stof van de muur afhalen.
Daarna kun je de muur ontvetten. Dit kun je doen met een ontvetter of met ammonia. Is je muur schoon? Je gestucte muur verven kan dan bijna écht gaan beginnen!

Stap 8: Afplakken

Muur afplakken
Je bent nu bijna toe aan het echte werk…
Maar voordat je gestucte muur schilderen echt kan beginnen, moet je eerst nog even alles waar geen verf op mag komen afplakken. Denk aan deur- en raamkozijnen en eventueel plinten. Voor het afplakken kun je schilderstape gebruiken, dat werkt erg gemakkelijk en goed.

Stap 9: (Optioneel) Fixeermiddel aanbrengen

Het kan zijn dat je hebt gemerkt dat de muur erg poederig is en wit afgeeft. Dit kan komen omdat er in het verleden witkalk op de muur is aangebracht. Door fixeermiddel aan te brengen op de muur zorg je ervoor dat de poreuze, poederende ondergrond vastgezet wordt. Dit middeltje dringt diep door in de ondergrond van de muur en voorkomt dat de verflaag straks gaat bladderen.

Stap 10: De muur in de voorstrijk zetten

Om de ondergrond klaar te maken voor het echte schilderwerk, kun je de muur het beste ook even ‘in de voorstrijk zetten'. Dit doe je met een voorstrijkmiddel. Dat zorgt ervoor dat de verf straks goed hecht aan de muur en dat alles er netjes uit komt te zien.
Heb je je muur al behandeld met een fixeermiddel? Dan is het niet nodig de muur nog eens te behandelen met voorstrijkmiddel.

Stap 11: Verven maar!

Gestucte muur verven
Yes, eindelijk is het zo ver: je gestucte muur verven kan echt gaan beginnen! We hoeven je denk ik niet te vertellen dat je het beste oude kleren aan kunt doen als je gaat verven, hè?
Als je gaat verven kun je het beste beginnen in de hoeken en aan de randen en zo naar binnen toe werken. Dit werkt vaak wat preciezer. Ga met de roller steeds van links naar rechts en van boven naar beneden en ga zo ongeveer twee tot drie keer over dezelfde baan heen.
Belangrijk: Verwijder de schilderstape terwijl de verf nog nat is. Wil je een tweede laag aanbrengen? Laat de eerste laag dan drogen, plak opnieuw de randen af en breng de tweede laag aan.

Een gestucte muur verven: 5 tips

Duim omhoog
We geven je nu nog 5 korte tips die behulpzaam kunnen zijn bij het verven van je muur.

Tip 1: De juiste verf kiezen

Voor binnenshuis een gestucte muur verven wordt meestal gebruik gemaakt van latex of acrylverf.
Latex is een vrij goedkope verfsoort die relatief snel droogt. Het fijne aan latex is dat het ook makkelijk afwasbaar is. Vlekken op de muur kun je vaak met een vochtig doekje makkelijk verwijderen. Latex kun je ook met alle verfsoorten overschilderen.
Acrylverf is een verf op waterbasis, net als latexverf. Verf op waterbasis is een stuk milieuvriendelijker én minder schadelijk voor je gezondheid dan verf op basis van terpentine. Acrylverf is ook prima geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Tip 2: Berekenen hoeveel verf je nodig hebt

Ga je jouw gestucte muur verven, dan is het handig om vooraf te weten hoeveel verf je precies nodig hebt. Dit is vrij gemakkelijk te berekenen met de volgende stappen:

  1. Meet de hoogte en de breedte van elke muur in de kamer die je wilt gaan verven en vermenigvuldig dit om de oppervlakte te berekenen.
  2. Meet nu de hoogte en breedte van alle deuren en ramen en vermenigvuldig dit ook. Dit getal trek je van de totale oppervlakte af.
  3. Je weet nu hoeveel vierkante meter je wilt gaan verven. Denk na hoeveel lagen verf je wilt aanbrengen. Twee lagen is vaak wel het minimum. Wil je twee lagen aanbrengen, dan vermenigvuldig je het getal dat uit stap 1 en 2 is gekomen met twee.
  4. Op de verfpot staat hoeveel liter je nodig hebt voor een bepaald oppervlak. Deel jouw oppervlak door het aantal m²/l dat op de verfpot staat, en je weet hoeveel potten verf je nodig hebt.

Tip: Koop beter iets te veel verf dan te weinig. Het is vervelend als je te kort komt en daardoor tussendoor terug moet naar de winkel. Als je hele potten verf over hebt die nog niet zijn geopend, kun je deze meestal gewoon terugbrengen naar de winkel.

Tip 3: Bewaar je kwasten op de juiste manier

Verfkwasten
Als je thuis aan het schilderen slaat, krijg je vaak niet alles in één dag af. Als je de volgende dag weer verder wilt gaan is het wel zo fijn dat je kwasten nog zacht en bruikbaar zijn. Om hiervoor te zorgen, moet je je kwasten zorgvuldig bewaren en voorkomen dat ze uitdrogen.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door de haren in te pakken met aluminiumfolie en dicht te tapen of de kwasten en rollers in een luchtdichte plastic zak te bewaren.

Tip 4: Gebruik kwasten én rollers

Als je een muur gaat verven kun je, om het jezelf gemakkelijk te maken, het beste zowel kwasten als rollers gebruiken. Met kwasten kun je handig de randen en de hoekjes doen, en met rollers doe je snel en makkelijk de grote oppervlakken.

Tip 5: Leg een natte doek klaar

Zorg dat je tijdens het schilderen een natte doek in de aanslag hebt liggen. Mochten je met de verf spetteren op een plek waar dat niet de bedoeling was, dan kun je de spetters gelijk verwijderen met deze doek.

Vond je ons stappenplan behulpzaam en wil je anderen ook helpen met dit stappenplan voor een gestucte muur verven?
Deel dit artikel dan op social media!