Kamerplanten zijn een geliefde accessoire in onze woning. Ze zorgen voor kleur, sfeer en warmte in huis. Toch zijn niet alle kamerplanten onze vriend: sommige zijn namelijk giftig. Dat betekent niet dat je nu gelijk al je kamerplanten de deur uit moet doen. De giftige kamerplanten moeten soms echter wel wat voorzichtiger behandeld worden dan hun broers en zussen die niet giftig zijn.

Vooral met kleine kinderen en huisdieren is het oppassen geblazen. Zij kunnen natuurlijk blaadjes of bloemen van de plant in hun mond stoppen. En hoewel ze zich van geen kwaad bewust zijn, kunnen ze er helaas wel ziek van worden.

Gelukkig moet je van de meeste giftige kamerplanten een behoorlijke hoeveelheid binnenkrijgen voordat je écht een probleem hebt. De meeste kamerplanten smaken niet bepaald lekker, dus dat weerhoudt kinderen en huisdieren er al gauw van om een grote hoeveelheid in hun mond te stoppen.

Heb je kleine kinderen of huisdieren, dan kun je uit voorzorg natuurlijk wel besluiten om de giftige kamerplanten niet binnen handbereik te zetten. Of om ze helemaal niet meer in huis te halen. Om je te helpen uitvogelen of jouw kamerplanten ook giftig zijn, zetten we in dit artikel een aantal giftige kamerplanten op een rijtje.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

Oeps, ik heb een giftige kamerplant binnen gekregen… Wat nu?!

Kat eet van een plant
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Dus ervoor zorgen dat giftige kamerplanten niet binnen handbereik staan is geen slecht plan. Maar wat nou als je kind, je huisdier of misschien jij zelf toch per ongeluk wat van een giftige kamerplant hebben binnen gekregen?

De volgende symptomen kunnen optreden wanneer je delen van een giftige kamerplant binnenkrijgt:

  • Buikpijn;
  • Diarree;
  • Zwellingen in mond en keel;
  • Gebrek aan eetlust;
  • Braken;
  • Bleke tong en tandvlees;
  • Stuiptrekkingen.

Heeft je kind van een giftige plant gegeten of merk je één of meerdere van bovenstaande symptomen op? Probeer dan zo snel mogelijk na te gaan van welke plant je kind heeft gegeten. Aarzel niet maar raadpleeg direct een arts. Als het om een dodelijke plant gaat, is het belangrijk om gelijk 112 te bellen.

13 Giftige kamerplanten op een rijtje

Giftige kamerplanten
Laten we voorop stellen dat het sowieso niet erg gezond is om überhaupt van kamerplanten te eten. Maar er zijn een aantal kamerplanten waar je zeker van af moet blijven. Naast giftige planten die je in de tuin vindt zijn er namelijk ook verschillende giftige kamerplanten. We hebben 13 giftige kamerplanten voor je op een rijtje gezet zodat je kunt lezen of jouw groene huisvriend giftig is of niet.

Deze lijst is niet compleet. Er zijn nog meer giftige kamerplanten. De meest voorkomende hebben we hier op een rijtje gezet.

1. Begonia

Begonia
De Begonia is een mooie bloeiende kamerplant. Deze plant heeft bloemen in allerlei uiteenlopende kleuren. Wit, roze, rood en geel zijn slechts enkele voorbeelden. Maar deze plant is een wolf in schaapskleren: onder zijn schoonheid is hij namelijk giftig. Het sap van de begonia is giftig en kan de huid en slijmvliezen irriteren en zorgen voor braakneigingen. Daarnaast werkt het sap vochtafdrijvend.
Deze prachtige plant wil je dus liever niet binnen handbereik hebben staan.

2. Kerstster

Kerstster
De Kerstster kennen we vooral van zijn rode variant die we met Kerstmis veelvuldig in huizen zien staan. Kerststerren zijn er echter in nog veel meer andere kleuren. Dit is een heel leuk plantje dat erg gezellig staat in huis.

Toch is het oppassen geblazen met de kerstster, want alle delen van deze plant zijn zeer giftig. Hij produceert namelijk een giftig sap dat kan zorgen voor misselijkheid en braakneigingen. Maar dat is nog niet alles: de kerstster kan namelijk ook zorgen voor nierbeschadiging en aantasting van het zenuwstelsel.

3. Lepelplant

Lepelplant
Een van de meer moderne kamerplanten is de lepelplant. Deze plant is makkelijk te onderhouden en ziet er prachtig uit met zijn groene bladeren en witte bloemen. Dit, en het feit dat de lepelplant veel en vaak bloeit, zorgt ervoor dat deze plant erg populair is.

Alle delen van de lepelplant zijn giftig voor huisdieren en mensen. Je moet echter wel een flinke hoeveelheid van deze plant binnen krijgen, voordat je daadwerkelijk last zult krijgen van één van de symptomen.

4. Gatenplant

Gatenplant
De gatenplant, oftewel de Monstera Deliciosa, is een zeer populaire moderne kamerplant. En dat is niet onbegrijpelijk want deze grote, indrukwekkende klimplant is een echte eyecatcher in je woning. De plant wordt gatenplant genoemd vanwege de grote ‘gaten' in zijn bladeren.

De bladeren en stengels van deze plant zijn giftig en kunnen zorgen voor diarree en hevige irritaties aan de huid, mond, tong en keel.

5. Dieffenbachia

Dieffenbachia
Ook de Dieffenbachia is een steeds populairder wordende plant. Met zijn grote, bijzonder getekende bladeren voegt deze plant echt iets toe aan je woning.
De Dieffenbachia wordt ook wel dief-van-Bagdad of ‘dovemansriet' genoemd. Deze laatste bijnaam verwijst naar het giftige effect dat de plant heeft. Het sap van deze plant zorgt namelijk voor gevoelloosheid en zwelling van de tong. Hierdoor wordt praten bemoeilijkt, maar ook ademhalen gaat hierdoor niet meer makkelijk. Dit kan extreem gevaarlijk zijn.

Indien je kind, of jij zelf, deze plant heeft binnen gekregen is het dan ook aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts.

6. Anthurium

Flamingoplant
De anthurium wordt ook wel flamingoplant genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn grappige roze, rode of witte bloemetjes en hun schutblad in dezelfde kleur. Deze hebben namelijk de vorm van flamingo's. Deze plant is erg bijzonder om te zien en zal in huis zeker een blikvanger zijn.

Maar helaas is deze mooie plant ook behoorlijk giftig. Zowel de bladeren als de stelen zijn giftig en kunnen zorgen voor brandende zwellingen van de lippen en mond. Ook blaarvorming kan voorkomen, waardoor ademhalen en slikken moeilijker gaan.

7. Ficus

Ficus
Al jaren is de Ficus een populaire kamerplant. Zijn vele verschillende soorten staan bij menig persoon in huis of op kantoor. Toch behoort ook de ficus tot de giftige kamerplanten.
Het witte sap dat vrijkomt na het snoeien is zeer irriterend voor de huid. Ook het eten van de bladeren kan leiden tot jeuk, irritatie en blaarvorming op de huid.

8. Sansevieria

Sansevieria
De Sansevieria wordt ook wel ‘vrouwentong' genoemd. Deze plant is er in eindeloos veel soorten en is erg makkelijk te onderhouden. Eén van de soorten van de Sansevieria, de Sansevieria Kirkii, werd in 2009 zelfs uitgeroepen tot studentenplant van het jaar. Deze titel kreeg hij omdat de plant, zelfs als je hem extreem verwaarloost, blijft leven.

Het eten van de bladeren van de Sansevieria kan leiden tot maag- en darmklachten. Zet deze plant dus liever niet in de bereikbaarheid van kinderen of huisdieren.

9. Christusdoorn

Christusdoorn
Van de takken van deze plant, die officieel Euphorbia Milii heet, zou de kroon van Christus gevlochten zijn. Vandaar zijn Nederlandse naam, Christusdoorn. Deze plant is bijzonder sterk en kan met de juiste verzorging dan ook erg oud worden.

Het hele jaar door kan de plant bloeien. Hoewel de bloempjes maar erg klein zijn, zijn de schutbladeren van deze plant wel prachtig om te zien. Niet gek dus dat dit al jaren een populaire kamerplant is.
Deze plant is echter een behoorlijke gifbom. Kom je in aanraking met het sap van de plant, dan is dat al erg irriterend. Inname is echter nog veel vervelender. Dat kan namelijk zorgen voor ontsteking van mond en slijmvliezen en kan vervelende abcessen veroorzaken.

10. Amaryllis

Amaryllis
De Amaryllis is een prachtige plant die ook nog eens vrij gemakkelijk te onderhouden is. Er groeien aan deze plant prachtige, grote, gekleurde bloemen. De bloemen zijn er in verschillende kleuren zoals roze, rood, oranje, geel en wit.

Zowel de bol als het sap van deze plant zijn giftig en kunnen symptomen als braken, diarree, lage bloeddruk en zelfs leverschade veroorzaken. Oppassen geblazen dus met deze mooie plant!

11. Narcis

Narcis
Bij een narcis denken wij spontaan aan de lente. Van deze plant wordt bijna iedereen wel vrolijk! In de lente zie je deze plant buiten overal in het wild opduiken, maar ook als kamerplant doet de narcis het goed.
Wanneer je de plant echter eet, zul je minder vrolijk worden. Deze lentebloeier kan namelijk leiden tot intense maagproblemen, een hoge bloeddruk en hartslagproblemen. Narcissen die in het wild groeien worden daarom ook gemeden door vee dat buiten graast.

12. Lelietje-van-dalen

Lelietje-van-dalen
Dit lieflijke plantje met zijn witte bloemen en rode besjes ziet er mooi en onschuldig uit. Maar schijn bedriegt helaas. Deze plant is namelijk ontzettend giftig! Alle onderdelen van een lelietje-van-dalen zijn giftig. Als je delen van deze plant binnenkrijgt kan dat zorgen voor misselijkheid, diarree, braken, duizeligheid en zelfs hartritmestoornissen. Een verraderlijk plantje dus, het lelietje-van-dalen.

13. Hyacint

Hyacint
Net als de narcis is ook de hyacint een typische lenteplant. Met zijn prachtige gekleurde bloemen zien we deze plant vooral in de lente bij veel mensen in huis of in de tuin staan. En niet alleen is de hyacint erg mooi, hij verspreidt ook een heerlijke geur.

Hoewel het niet erg bekend is, is deze plant in zijn geheel giftig. Vooral de zaden en de bloembollen van de hyacint kunnen echter vervelende symptomen als buikpijn, misselijkheid en braken veroorzaken wanneer deze worden gegeten. Bij huidcontact kunnen de bollen en zaden ook zorgen voor vervelende jeuk.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn sommige kamerplanten behoorlijk giftig. Hoewel ze er soms prachtig uitzien, kunnen ze best gevaarlijk zijn. Zeker voor mensen met kleine kinderen en huisdieren is het daarom aan te raden goed na te gaan of een plant giftig is, omdat er toch een risico bestaat dat zij delen van de plant in hun mond stoppen. Maar wanneer je voorzichtig omgaat met de giftige kamerplanten, kun je gewoon nog van deze planten blijven genieten in huis.

Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

choiceofgreen logo
warentuin
Plantje.nl logo
bol logo
tuinartikel totaal
tuincentrum koeman

Wilt u anderen ook waarschuwen voor deze giftige kamerplanten?
Deel dit bericht dan op social media!