Hoe leuk je in de tuin werken ook vindt, soms kan het wel eens lastig zijn om allemaal bij te houden wat er in je tuin gaande is. Wanneer moet je die mooie hortensia nou ook alweer water geven? Zijn je artisjokken nu al klaar om te oogsten of moeten ze nog even staan? En wat voor vlinder is dat eigenlijk, die daar zo vrolijk door je tuin fladdert? Soms lijkt het wel of je het overzicht helemaal kwijt bent, en weet je gewoon niet meer waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er allerlei handige gratis tuinapps die je in de tuin kunnen helpen.

Dit zijn de 8 leukste gratis tuinapps

Met deze 8 toffe apps zul je nóg meer tijd in je tuin willen doorbrengen. Of je nu wilt gaan tuinieren of liever op je gemak de dieren in de tuin bekijkt, er zit voor iedereen wel een leuke app tussen!

1. Koubachi

Koubachi app screenshot
Na een lange werkweek kom je thuis en plof je heerlijk neer op de bank. Eindelijk, weekend! Naar dit moment heb je al de hele week uitgekeken. Tijd om een lekker koud biertje open te trekken. Maar onderweg naar de koelkast valt je oog ineens op de kamerplant die je een tijdje terug voor je verjaardag hebt gehad. Oeps… die hangt er maar slapjes bij! Als je terug gaat tellen realiseer je je dat je hem een aantal weken geen water hebt gegeven. Die kan dus recht de prullenbak in. Waarom lukt het je nou nooit om een plant langer dan twee weken in leven te houden?
Voor mensen zoals jij is er Koubachi. Deze handige app geeft precies aan wanneer het tijd is om je planten te verzorgen. Je kunt hem gebruiken voor zowel binnen- als buitenplanten. Na het installeren van de app kun je alle planten die je hebt in je eigen virtuele tuintje neerzetten. Je moet ze een naam geven, dus wij hebben onze cactus voor het gemak even Harry genoemd. Vervolgens dien je voor elke plant in te vullen of hij binnen of buiten staat en wanneer hij voor het laatst water heeft gehad, en de app doet de rest!
Je krijgt per plant elke keer notificaties als het tijd is om hem water te geven of te bemesten. Koubachi houdt rekening met de weersomstandigheden en het klimaat waarin de plant zich bevindt. Die sneue dode planten zijn verleden tijd!
Download deze app:

2. MijnTuin

MijnTuin app screenshots
MijnTuin kun je eigenlijk het best zien als een sociaal netwerk, maar dan voor tuiniers. Je kunt vrienden toevoegen, tuiniers volgen en zo op de hoogte blijven van wat degenen in je netwerk allemaal in hun tuin uitvoeren. Heb je een mooie nieuwe plant in je tuin gezet, en ben je trots op hoe de plant het doet? Dan kun je dit delen met een statusupdate. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je vragen hebt over de groei van een bepaalde plant. Ook die kun je makkelijk stellen. Alle berichten komen in één overzicht te staan, dus iedereen kan jouw vragen beantwoorden. Superhandig!
Daarnaast vind je in de MijnTuin-app ontzettend veel informatie over alle planten en gewassen die je maar kunt bedenken. Per plant zie je bijvoorbeeld alle onderhoudstaken die je in een jaar moet doen, en je kunt foto's van anderen bewonderen die dezelfde planten in hun tuin hebben. Je hebt eigenlijk een grote tuinencyclopedie in je hand!
Download deze app:

3. Plantifier

plantifier screenshots
Groeit er ineens een plantje in de tuin waarvan je geen idee hebt wat het precies is? Of heb je van iemand een kamerplant cadeau gekregen waarvan je de naam niet kent? Als je niet weet met wat voor plant je te maken hebt wordt de verzorging natuurlijk meteen een stuk lastiger. Je kunt immers niet zo makkelijk opzoeken hoe veel water deze plant nodig heeft en of hij in het zonlicht of in de schaduw moet staan. Bij sommige planten komen dat soort dingen best nauwkeurig, dus het is wel zo handig als je weet waar je aan toe bent.
Gelukkig is er Plantifier. Met deze app maak je simpelweg een foto van de onbekende plant, die je vervolgens uploadt. Plantifier maakt gebruik van het netwerk van MijnTuin, de app die we hierboven al noemden, om de plant te identificeren. Iedereen kan op jouw foto reageren, dus je zult binnen de kortste keren weten welke plant je voor je hebt. Andersom kun jij met jouw plantenkennis natuurlijk ook op de foto's van anderen reageren. Wat heb je nu aan kennis als je het niet kunt delen?
Download deze app:

4. Home Design 3D Outdoor & Garden

home 3d design outdoor
Eens in de zoveel tijd is het leuk om je tuin een complete make-over te geven. Een nieuw terras aanleggen, mooie nieuwe planten neerzetten of zelfs een heus zwembad aanleggen… Voor jouw droomtuin is niets te gek. Maar voordat je alle materialen in huis haalt of een aannemer inschakelt is het wel zo fijn om even een goed overzicht te hebben van hoe je tuin eruit komt te zien. Het zou zonde zijn als het eindresultaat uiteindelijk niet is wat je ervan had verwacht!
Met Home Design 3D Outdoor & Garden kun je zelf als tuinarchitect aan de slag. Je kunt met deze gratis tuinapp namelijk helemaal zelf je nieuwe droomtuin ontwerpen. Je hebt alles zelf in de hand; van de bloemen tot aan de terrasbestrating. Je kunt zelfs een buitenkeuken, jacuzzi of tuinhuisje plaatsen, en doordat je eerst zelf het perceel uitzet doe je alles precies op maat. Het enige nadeel aan deze app is dat je je zelf ontworpen tuin niet op kunt slaan; daarvoor moet je de betaalde versie aanschaffen. Deze kost €4,99.
Download deze app:

5. Moestuinder

Screenshot Moestuinder
Ga je voor het eerst een moestuin aanleggen? Dan kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Als je niet precies weet wat je wanneer moet zaaien en hoe je de planten in je moestuin moet verzorgen is de kans dat de oogst mislukt namelijk nogal groot. Gelukkig is daar Moestuinder, een app die eigenlijk onmisbaar is als je voor het eerst met een moestuin begint. En zelfs voor de ervaren tuinier is Moestuinder een ontzettend handige app. Nog nooit was het zo makkelijk om de groei en verzorging van je groente, fruit en kruiden bij te houden!
Om te beginnen maak je van je moestuin een virtuele kopie in de app. Van iedere plant die je hebt gezaaid voer je in wanneer je dat hebt gedaan. De app geeft dan direct aan wanneer het oogsttijd is, dus dat weet je alvast. Verder kun je meteen alle nodige informatie over de planten in je tuintje lezen. Moestuinder geeft je notificaties als het tijd is om een gewas te zaaien, en houdt een handig logboek bij waarin precies staat welke groenten je wanneer hebt geoogst. Ook kun je heel makkelijk je eigen notities toevoegen.
Download deze app:

6. Maan & Tuin

Maan en Tuin screenshot
Heb je wel eens van biodynamische landbouw gehoord? Bij deze soort landbouw staan de vruchtbaarheid van de bodem en de natuurlijke groei van planten en andere gewassen centraal. Dat betekent dat de bodem waarop deze gewassen groeien wordt gezien als een levend organisme dat gevoed moet worden. In de biodynamische landbouw zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Deze zouden namelijk het natuurlijke geheel dat bestaat tussen dieren, planten en de bodem alleen maar verstoren.
Binnen de biodynamische landbouw wordt rekening gehouden met de invloed die de stand van de planeten op de groei van gewassen zou hebben. Als de biodynamische landbouw iets is wat je interesseert en wat je ook zelf graag zou toepassen in je eigen moestuin, is er een handige app die je op weg kan helpen. Maan & Tuin vertelt je in een overzichtelijke kalender precies wat je wanneer kunt doen met je planten. Alle informatie is gebaseerd op de stand van de maan en de andere planeten. Biodynamische landbouw kan nogal ingewikkeld lijken in het begin, en deze app maakt je op een handige manier wegwijs!
Download deze app:

7. Tuinvogels

tuinvogels screenshots
Met de handige apps hierboven moet het tuinieren helemaal goedkomen. Tijd om van de planten eens naar de dieren te gaan. Heb je al eens meegedaan met de Nationale Tuinvogeltelling? Deze wordt elk jaar in januari georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, met het doel om vast te stellen welke vogels op welke plekken in Nederland overwinteren in de tuin. Gedurende een halfuur tel je alle vogels die in jouw tuin komen. Het resultaat geef je door en met die gegevens gaat de Vogelbescherming aan de slag!
Ook de app Tuinvogels is door de Vogelbescherming ontwikkeld. Met deze app wordt het tellen van de vogels in je tuin je extra makkelijk gemaakt. Overigens kun je met deze app niet alleen tijdens de Tuinvogeltelling aan de slag, maar kun je het hele jaar door precies bijhouden welke vogels jouw tuin in en uit vliegen. Ook bevat de app uitgebreide informatie over alle Nederlandse tuinvogels, en kun je zelfs luisteren naar hun gefluit. Een onmisbare app voor elke vogelaar!
Download deze app:

8. Vlindermee

vlindermee app screenshot
Ben je niet zo'n fan van vogels, maar hou je wel van prachtige vlinders in je tuin? Misschien heb je zelfs wel planten in je tuin neergezet die vlinders aantrekken, om zo een echte vlindertuin te creëren. In dat geval is deze app echt iets voor jou. Vlindermee is ontwikkeld door, je raadt het misschien al, de Vlinderstichting. Ook deze stichting organiseert ieder jaar een telling. In augustus tel je drie dagen lang alle vlinders in je tuin, en het resultaat geef je door aan de Vlinderstichting.
Maar ook de rest van het jaar wil de Vlinderstichting graag weten wat er allemaal in je tuin rondfladdert. Je kunt dus het hele jaar door doorgeven wat je allemaal hebt geteld. Weet je niet precies met wat voor vlinder je te maken hebt? Met de app kun je heel makkelijk zoeken op kleur, dus die vlinders heb je zo herkend. En je kunt zelfs tellingen uit meerdere tuinen doorgeven! Zo help je de Vlinderstichting enorm, en het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen.
Download deze app:

 
Deze 8 gratis tuinapps maken het nóg leuker om tijd in de tuin door te brengen. Ze maken het tuinieren makkelijker, maar vooral ook leuker! Ook voor dierenliefhebbers zijn er gratis tuinapps die eigenlijk echt onmisbaar zijn. Je bent niet meer uit je tuin weg te slaan!
Welke tuinapps gebruik jij vaak?
Laat het ons weten in een reactie!