Wie aan pompoenen denkt, denkt aan Halloween. Met hun mooie versieringen, uitgesneden gezichtjes en brandende waxinelichtjes zijn de lantaarns van pompoenen tijdens Halloween echte sfeermakers in en om het huis. En wat is er nou leuker dan zelf een Halloween pompoen maken?!

Wat is Halloween?

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd. De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e'en, wat afgeleid is van All Hallows' Eve. Dit is de avond voor Allerheiligen, de feestdag die op 1 november gevierd wordt. Halloween wordt daarom ook weleens Allerheiligenavond genoemd.
Halloween stamt af van de Keltische Nieuwjaarsdag. De Kelten in Groot-Brittanië vierden vroeger op 1 november Nieuwjaarsdag en zij geloofden dat op die dag alle geesten terug op aarde kwamen om een levend lichaam in bezit te nemen voor het nieuwe jaar. Door voedsel voor de deuren te leggen hoopten ze de goede geesten aan te trekken en door maskers op te zetten de kwade geesten af te schrikken. Later werd deze traditie vermengd met de Romeinse cultuur, toen de Romeinen Groot-Brittanië binnenvielen. Weer later stak deze traditie de oceaan over naar Amerika, waar hij zich vermengde met Allerzielen, een feestdag die op 2 november gevierd wordt. Uit de mengelmoes van al deze verschillende tradities en feestdagen is uiteindelijk Halloween ontstaan zoals wij dat vandaag de dag kennen.
Halloween decoratie
Vooral in Amerika en Groot-Brittanië wordt deze feestdag uitgebreid gevierd. Huizen worden versierd, kinderen (en volwassenen) verkleden zich en kinderen gaan langs de deuren voor een 'trick or treat'. De bewoners van het huis kunnen dan kiezen tussen de kinderen snoep geven, of het slachtoffer worden van plagerijtjes. Deze traditie lijkt een beetje op het Nederlandse Driekoningen, waarbij kinderen ook langs de deuren gaan voor snoep.
Ook in Nederland wordt Halloween de laatste jaren steeds populairder. Er worden steeds meer Halloweenfeesten georganiseerd, huizen worden versierd en ook in Nederland gaan kinderen soms zelfs langs de deuren voor snoep met Halloween. Sinds 2000 worden in pretpark Walibi Holland de Halloween Fright Nights georganiseerd. Tijdens dit evenement wordt het pretpark omgetoverd tot spookzone en worden bezoekers van het pretpark de stuipen op het lijf gejaagd door allerlei griezelige figuren die zich in het park begeven. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot het grootste Halloweenevenement van Europa.

Jack-o'-lantern

De typische decoratie voor Halloween is een uitgeholde pompoen met een eng gezicht erin gesneden, verlicht door een waxinelichtje dat in de pompoen is geplaatst. Hoewel deze decoratie wereldwijd bekend is en geassocieerd wordt met Halloween, is de officiële naam ervan stukken minder bekend. Officieel heet zo'n Halloween pompoen een Jack-o'-lantern. De traditie voor het maken van deze lantaarns stamt uit Ierland. Oorspronkelijk werden voor het maken van Jack-o'-lanterns knollen gebruikt, maar al snel leerde men dat pompoenen een stuk handiger waren voor het maken van deze lantaarns en zo zijn de bekende Halloween pompoenen ontstaan!

Zelf een Halloween pompoen maken

Halloween lantaarn
Een paar van deze leuke pompoenlantaarns rondom je huis met Halloween geven een gezellige sfeer, vooral wanneer de lichtjes branden. Officieel zijn de lantaarns natuurlijk bedoeld om iedereen bang te maken, maar stiekem zijn ze hartstikke leuk. Een Halloween pompoen is vrij simpel te maken met weinig benodigdheden. Je kunt natuurlijk zelf een Halloween pompoen maken, maar het is ook hartstikke leuk om dit samen met je kinderen te doen! Zo kun je lekker samen een middagje creatief bezig zijn. De kinderen kunnen gezichtjes en figuurtjes op de pompoenen tekenen die jij vervolgens voor ze uit kunt snijden.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag kunt om zo'n mooie Halloween pompoen te maken, heb je een aantal dingen nodig. Dit zijn de benodigdheden voor het maken van een Halloween lantaarn:

  • Eén of meerdere pompoenen (als je meerdere pompoenen gaat maken, is het leuk verschillende formaten te nemen!);
  • Een aardappelschilmesje;
  • Grote en kleine lepels;
  • Een stift;
  • Waxinelichtjes;
  • Oude kranten/tafelkleed i.v.m. het geklieder;
  • Een schaal of bak om het vruchtvlees en de pitjes in te doen;
  • Eventueel decoratie (dennenappels of bladeren bijvoorbeeld).

Stap 1: een pompoen kiezen

Pompoenen
Er zijn zoveel verschillende soorten en formaten pompoenen, maar welke pompoen is het meest geschikt om een lantaarn van te maken?
Je kunt pompoenen kopen op de markt, in tuincentra en soms ook in de supermarkt. Vaak heb je voor een paar euro al een mooie pompoen! Hoe kleiner de pompoen, hoe sneller je klaar bent met het maken van een gezichtje. Maar houd er ook rekening mee dat het uitsnijden van een gezichtje bij een kleine pompoen vaak moeilijker is. Door het kleine oppervlak kan dit namelijk een behoorlijk friemelwerkje worden!
In principe kun je elk formaat en elke vorm pompoen gebruiken die je wilt. Het is wel handig als je pompoen een vlakke onderkant heeft, zodat hij goed kan blijven staan. Het leukst zijn natuurlijk de mooie, oranje pompoenen. Hoe groter de pompoen, hoe dikker de schil vaak is. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen! Ook blijven kleine pompoenen vaak net iets langer goed dan de grote.
Als je meerdere pompoenen wilt maken, is het leuk om verschillende formaten en vormen te kiezen. Op die manier krijg je een mooie compositie van allerlei verschillende Halloween pompoenen, wat er extra sfeervol uitziet!

Stap 2: De pompoen uithollen

Pompoen uithollen
Een pompoen uithollen is niet heel moeilijk. Het is wel slim om oude kranten, een tafelkleed of een placemat onder de pompoen te leggen. Het wordt namelijk gegarandeerd een troep, hoe voorzichtig je ook te werk gaat! Om te beginnen snijd je de ‘deksel' van de pompoen. Probeer schuin naar binnen te snijden. De deksel kan namelijk wat gaan krimpen door het uitdrogen. Door schuin naar binnen te snijden voorkom je dat de deksel in de pompoen valt als hij wat gekrompen is.
Houd er rekening mee dat het gat dat je maakt groot genoeg moet zijn om straks een waxinelichtje in de pompoen te kunnen zetten. Snijd de deksel dus niet te dicht bij de steel af! Nadat je de deksel eraf hebt gesneden schraap je met een lepeltje eerst de deksel leeg. Hierna ga je de rest van de pompoen uitlepelen met een grote lepel. Let op dat je niet teveel van de binnenrand van de pompoen afschraapt. Hij moet dun genoeg zijn om straks gemakkelijk het gezicht uit te kunnen snijden, maar als de wand te dun wordt, wordt hij zwak en stort je pompoen straks in. Zorg dat je al het vruchtvlees en de pitjes uit de pompoen haalt en dat het waxinelichtje straks makkelijk op de bodem van de pompoen kan staan.
Als je de pompoen uitgehold hebt, spoel je hem af met wat water en azijn. Op deze manier verleng je de houdbaarheid van de pompoen enigszins. Laat de pompoen goed drogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.
Tip: het vruchtvlees van de pompoen kun je bewaren om bijvoorbeeld heerlijke pompoensoep van te maken!

Stap 3: De pompoen snijden

Halloween pumpkins
Nu je de pompoen hebt uitgehold, kun je gaan bedenken hoe deze eruit moet komen te zien. Wil je er een gezicht op hebben of iets totaal anders? Laat je fantasie de vrije loop, alles kan! De ‘standaard' Halloween pompoenen zijn natuurlijk voorzien van boze, enge gezichten. Wie weet maak jij liever een blije pompoen, of een pompoen met allerlei andere figuren zoals maantjes, sterren of vleermuizen. Het is jouw pompoen, dus leef je uit!
Je kunt vormpjes uitsnijden, maar je kunt ook kleine gaatjes prikken waar het licht door kan schijnen. Het prikken van deze gaatjes gaat het gemakkelijkst met een kleine beitel, schroevendraaier of een erg scherp mes. Als je twijfelt, maak dan eerst een paar tekeningen op papier voordat je in de pompoen gaat snijden (of laat je kinderen dit doen!). Zo kun je kijken welk gezicht of welke vorm je het mooist vindt, voordat je definitief in de pompoen gaat snijden en niet meer terug kunt.
Als je bedacht hebt hoe de pompoen eruit gaat zien, is het het makkelijkst om de vormen die je uit wilt snijden eerst met viltstift op de pompoen te tekenen. Zo kun je daarna met een mesje de getekende lijntjes makkelijk overtrekken. Lijntjes getrokken? Snijd dan met een mesje voorzichtig de vormen uit de pompoen.
Tip: In plaats van de vormen uitsnijden, kun je ook koekvormpjes gebruiken om vormen uit de pompoen te steken.

Stap 4: De pompoen versieren

Happy Halloween
Nu je je Halloween pompoen uitgesneden hebt, kun je ervoor kiezen om er een waxinelichtje in te zetten en de pompoen een plekje te geven. Om het nog mooier en herfstiger te maken, kun je er ook voor kiezen om je pompoen nog wat extra versiering te geven! Zet bijvoorbeeld een aantal pompoenen bij elkaar en leg er wat herfstbladeren en dennenappels omheen. Dit staat hartstikke gezellig in je tuin, voor je deur, of gewoon binnen in huis op een mooie schaal.
Als je je pompoenen echt wilt gebruiken voor Halloween, zijn kleine plastic spinnetjes of ‘spinrag' erg leuk om je pompoen mee te versieren. Je kunt het spinrag zelf maken van uit elkaar getrokken wol of watten, maar bij veel feestwinkels kun je rond Halloween ook nepspinrag kopen. Met de spinnetjes en het spinrag zorg je voor een extra griezelige Halloween look!

Een echte Halloween pompoen mag deze herfst dus zeker niet ontbreken in en om jouw huis. Met dit stappenplan kun jij nu in vier simpele stappen zelf, of samen met je kinderen, je eigen Halloween pompoen maken!
Hoe komt jouw Halloween pompoen eruit te zien?
Laat het ons weten in een reactie!