Jouw mooie hardhouten tuinmeubelen laat je het liefst zo lang mogelijk buiten staan, misschien zelfs wel het hele jaar rond. Door de invloed van de verschillende weersomstandigheden is het soms nodig ze even een opknapbeurt te geven. Hardhouten tuinmeubelen opknappen kan op veel verschillende manieren.
In dat artikel laten we je zien hoe je je verweerde hardhouten tuinmeubelen binnen no time omtovert tot prachtige meubelen waarvan iedereen zal denken dat ze nieuw zijn.

Dit is hardhout

hardhout-op-stapels
Hardhouten tuinmeubelen opknappen kun je alleen goed doen wanneer je weet met wat voor een soort materiaal je te maken hebt. Daarom stellen we hardhout aan je voor.
Hardhout is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet altijd hard hout. De classificatie van de houtsoort hardhout vindt plaats op basis van de manier waarop de boom ontkiemt en het feit dat we hier te maken hebben met een bedektzadige soort.
De enige bomen die aan deze criteria voldoen, zijn loofbomen. Het zachthout is op zijn beurt weer afkomstig van naaldbomen. De reden waarom het meeste hardhout ook daadwerkelijk hard hout is, komt door de groeiwijze van de boom.
Bomen die hardhout leveren groeien langzaam en produceren om deze reden harder hout dan bomen die sneller groeien.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel, maar om het overzichtelijk te houden wordt er bij de verkoop van de meeste soorten hardhout ook daadwerkelijk hard hout bedoeld.

Hardhout en tuinmeubelen

De reden waarom veel houten tuinmeubelen van hardhout worden gemaakt, is dat hardhout sterker is dan zachthout. Het kan om die reden langer stand houden tegen de verschillende weersomstandigheden.
Dit is voor de meeste mensen fijn, want je hoeft op die manier niet ieder jaar een nieuwe tuinset te kopen. Nadeel is echter wel dat hardhout de neiging heeft in de loop van de tijd te vergrijzen. Om die reden is het hardhouten tuinmeubelen opknappen iets wat vaak gebeurt.
Populaire hardhoutsoorten voor tuinmeubelen zijn tropische hardhouten, die onder andere voor boomstamtafels gebruikt worden.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen

hardhouten-tuinmeubel
Zoals eerder gezegd gaan hardhouten tuinmeubelen heerlijk lang mee, maar kunnen ze na een tijdje grijs uitslaan. Ook kunnen er zwarte schimmelplekken in het hout ontstaan. Om ervoor te zorgen dat de meubelen er het hele jaar door goed uit blijven zien, wordt vaak aangeraden ze twee keer per jaar te behandelen.
Dit behandelen van de tuinmeubelen kan door middel van verschillende middelen, welke in bouwmarkten te koop zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olie, lak of beits. We zullen je stap voor stap uitleggen hoe jij je hardhouten tuinmeubelen opknapt.

Stap 1: Eerst even poetsen

tuinmeubel-schoonmaken-borstel
Voordat je aan de slag gaat om je hardhouten tuinmeubel op te knappen, moet je ze eerst even goed schoonmaken.
Belangrijk hierbij is dat je gebruik maakt van zachte borstels. Dit omdat je met te harde borstels het hout kunt beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Je kunt de meubelen gewoon schoonmaken met een sopje van groene zeep, maar je kunt ook speciale tuinmeubelreinigers gebruiken.
Let op! Hardhouten tuinmeubelen houden er niet van om met een hogedrukspuit schoongemaakt te worden. Het gebruik hiervan verwijderd namelijk het beschermlaagje van het hout. Wanneer het hout echter al verweerd en oud is, is dit laagje al verdwenen en kun je de wel hogedrukspuit gebruiken.
Laat vervolgens de meubelen gedurende 24 uur drogen. Dit omdat ze voor de behandeling met beits, lak of olie goed droog moeten zijn. Anders zal het hout deze middelen niet goed kunnen opnemen.

Stap 2: Het hout opschuren

schuren-tuinmeubel
De tuinmeubelen zijn nu goed schoon. Om verder te kunnen met het hardhouten tuinmeubelen opknappen, zul je deze eerst nog moeten opschuren. Dit doe je omdat middelen zoals lak niet goed op een gladde ondergrond kunnen hechten. Door het hout licht op te schuren zul je meer profijt hebben van hetgeen waar je het mee gaat behandelen.
Het opschuren kun je doen door middel van schuurpapier of een speciale schuurspons. Het verschilt per type hout welke schuurkorrel je het beste kunt gebruiken. Voor hardhout is in veel gevallen een wat grovere korrel nodig. Des te lager het getal voor de korrel, des te grover de korrel is.
Let op! Schuur altijd in de lengterichting van het hout.

Stap 3: Kies je opknapmiddel

verschillende-potten-en-kwasten
Wanneer de oude lagen van eerder behandelingen zijn weggeschuurd, is het tijd om het opknapmiddel te kiezen. Er zijn verschillende middelen die je hardhouten tuinmeubelen nieuw leven in kunnen blazen. Zo kun je gebruik maken van olie, beits, lak, verf of zelfs van nano coating.
Om je te helpen zullen we de kenmerken van deze vijf soorten middelen op een rijtje zetten.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen met olie

Wanneer je je hardhouten tuinmeubelen onderhoudt met olie zorg je ervoor dat het hout niet uitdroogt. Op die manier zal het langer mooi blijven.
Voordeel van het gebruiken van olie is dat het goed in het hout trekt en je het makkelijk bij kunt werken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je tuinmeubelen hun natuurlijke uitstraling behouden.
Nadeel van een behandeling met olie is dat de geur ervan sterk is en het lang kan duren voordat het goed opgedroogd en ingetrokken is.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen met beits

beitsen-met-donkere-beits
Beits trekt, net als olie, goed in het hout. Voordeel is dat beits je hout beschermt tegen de verschillende weersomstandigheden. Daar komt bij dat je beits ook in verschillende kleuren hebt.
Zo kun je je tuinmeubelen wat donkerder maken, of gewoonweg een opvallend kleurtje geven! Voordeel van het gebruiken van gekleurde beits ten opzicht van verf, is dat beits in het hout trekt en op die manier niet kan gaan bladderen. Daar komt bij dat je, wanneer je kleurt met beits, altijd de houtnaden zult blijven zien.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen met lak

Het is ook mogelijk om je tuinmeubelen van een beschermde laklaag te voorzien. Het voordeel van lak is dat het een laagje over het hout vormt. Dit zorgt ervoor dat het hout wat beter beschermd is dan wanneer je beits of olie gebruikt. Daarnaast kun je het hout makkelijker schoonmaken nadat het is gelakt.
Nadeel van lak is wel dat het kan gaan barsten of scheuren. Je kunt ook geen klein stukje lak bijwerken. Wanneer de beschermende laag te veel barsten vertoont, kun je beter de hele laklaag vervangen.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen met verf

hardhouten-tuinmeubel-verven
Het is simpel om de tuinmeubelen een lik verf te geven. Door de kleurdichtheid van verf kun je gelijk eventuele beschadigingen aan het hout wegwerken. Daarnaast kun je allerlei verschillende kleuren kiezen.
Nadeel is wel dat verf, net als lak, niet in het hout trekt maar er op blijft liggen. De kans dat de verf gaat bladderen is daarom altijd aanwezig. Verf kun je wel makkelijker bijwerken dan lak, al heb je wel altijd kans op kleurverschil.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen met nano coating

Nano coating is een redelijk nieuwe manier van het opknappen van hardhouten tuinmeubelen. Het zorgt er namelijk voor dat de meubelen beschermd zijn tegen wind, zon en regen. Ieder vuiltje zal “op” het hout blijven liggen.
Daar komt bij dat het hout niet snel meer zal verkleuren en zijn originele kleur zal behouden. De nano coating is makkelijk aan te brengen en een duurzame optie.
Nadeel is dat deze manier van opknappen en beschermen een stuk duurder uitvalt dan de eerder genoemde opties. Ook zul je goed moeten opletten dat je de laag niet te dik aanbrengt op de tuinmeubelen.

Stap 4: Het aanbrengen van je opknapmiddel

hardhouten-tuinmeubelen-opknappen-beits
Bij stap 3 heb je kunnen lezen welke verschillende middelen er zijn om je hardhouten tuinmeubelen mee op te knappen en te beschermen. Onze voorkeur gaat uit naar het beitsen, omdat dit goed in het hout trekt. Daarbij kun je nog verschillende kleuren kiezen, maar blijf je die mooie houtnaad wel nog zien.
Het aanbrengen van de verschillende middelen hangt sterk af van het middel, maar ook van het merk. Het is daarom lastig te zeggen hoe je deze het beste aan kunt brengen.
In de meeste gevallen gebruik je een kwast. Het is vooral bij beits en olie belangrijk dat het oppervlak goed geschuurd is. Dit omdat de beits en olie sneller uit kunnen gaan lopen wanneer het een glad oppervlak betreft.
Tip: Het aanbrengen van beits voor op de houten schutting hebben we in dit artikel uitvoerig besproken. Deze methode kun je ook goed toepassen op jouw hardhouten tuinmeubelen.
Tip: Breng de verschillende middelen altijd aan op een droge, niet te zonnige dag. De zon kan er namelijk voor zorgen dat het middel verkleurd of laat het geheel te snel drogen.

Stap 5: Laten drogen en genieten

roze-bloemen-in-tuin
Jouw hardhouten tuinmeubelen zijn nu weer netjes opgeknapt. Eerst heb je ze goed gepoetst, daarna geschuurd en vervolgens voorzien van een nieuwe laag olie, beits, lak, verf of nano coating.
Nu is het een kwestie van laten drogen en wachten. Het is belangrijk dat je niet te snel met de behandelde tuinmeubelen in de weer gaat. Dit kan er namelijk voorzorgen dat het opknapmiddel niet goed in het hout trekt of aan het hout hecht. Heb dus even geduld. Hoe lang je moet wachten hangt af van het middel en het merk van het middel dat je hebt gebruikt. Lees dus altijd goed de informatie op de verpakking.
Nadat alles goed is opgedroogd kun je heerlijk genieten van je opgeknapte hardhouten tuinmeubelen.

Hardhouten tuinmeubelen opknappen is dus eigenlijk niet zo'n heel ingewikkelde klus. Wanneer je even de tijd neemt om te meubelen te poetsen en te schuren kun je er zo een mooie laag beits of verf op doen. Je meubelen zullen eruit zien als nieuw! Belangrijk is wel dat je altijd goed de informatie op de verpakking van jouw gekozen middel leest. Voor ieder soort middel en ieder merk kunnen andere manieren gelden voor het gebruik ervan.
Hoe houd jij je hardhouten tuinset mooi?
En welke tuinmeubelen heb jij van hardhout?
Laat het ons weten in de reacties hieronder!