Hout is een materiaal dat in de tuin en op het terras ontelbaar veel functies kan vervullen. Je kunt het gebruiken voor tuinmeubels, maar bijvoorbeeld ook voor klimtoestellen, schuttingen en tuinpaden. Wat je ook met het hout doet, je tuin krijgt er een natuurlijke uitstraling door die de sfeer in vrijwel alle gevallen ten goede komt. Wat de mogelijkheden zijn wat betreft hout in de tuin en op het terras, ontdek je in dit artikel. We hebben maar liefst 53 indrukwekkende voorbeelden op een rij gezet. Welk voorbeeld is jouw favoriet?

53x hout in de tuin en op het terras

We hebben allemaal wel een aantal ideeën over hoe je hout in de tuin en op het terras kunt gebruiken. Echter zijn er nog veel meer mogelijkheden. Kijk snel verder om al deze manieren te ontdekken.

1. Zonwering

Zonwering

(Foto) | Dit kan ook met bijvoorbeeld bamboe (bekijk hier)

Zon in de tuin is heerlijk, maar soms zijn de stralen net iets te fel. Deze houten zonwering is in zo'n geval de perfecte oplossing!

2. Hout op hout

Tafel-op-vlonder

Bovenstaand kan ook mooi met steigerhouten tuinmeubels (bv hier)

Ook dit tweede voorbeeld van hout in de tuin en op het terras vinden wij erg mooi. Het laat zien dat hout perfect in meerdere lagen te combineren is.

3. De kliko verbergen

Afscherming-kliko

De kliko is misschien wel het minst mooie stukje van de tuin. Met deze houten constructie kun je hem echter perfect verbergen.

4. Bank met opslag

Bank-met-houtopslag

De tuinbank met houtopslag kan je bv hier kopen(+/- 240 euro)

Dit voorbeeld laat perfect zien hoe je een bank kunt combineren met de opslag voor je haardhout, de tuinbank met houtopslag. Zeker in een kleine tuin is dit een ideale uitkomst.

5. Grote bloembakken

Bloembakken

(FotoFan van deze grote plantenbakken? Een groot assortiment vind je hier online (+/- €50)

Deze houten bloembakken vormen een mooie afscheiding in de tuin, maar zorgen daarnaast ook voor een stoer statement. Niemand die om de bloemen heen kan.

6. Afkoelen!

Buitendouche

Ook een buitendouche? Vanaf +/- €100 heb je een eigen buitendouche

Wie wil dit nou niet?! Een buitendouche is de perfecte manier om even af te koelen op een warme zomerdag.

7. Buiten koken

Er is niets zo fijn als buiten koken. In deze houten buitenkeuken gaat dat ongetwijfeld lukken, meer inspiratie voor buitenkeukens ook hier.

8. Hout op het dakterras

Dakterras-van-hout

Heb je geen tuin maar een dakterras? Ook dan kun je met hout uit de voeten, zoals je op bovenstaande foto kunt zien, dit is goed na te bouwen met houten vlonders bijvoorbeeld.

9. Aardappelkistjes

Decoratie-in-kisten

Dit soort houten kistjes geven een leuke landelijke sfeer (ook online te koop)

Hout in de tuin en op het terras is meer dan het gebruik van houten planken. Ook deze aardappelkistjes maken je tuin helemaal af.

10. Je eigen fairy garden

Fairy-garden

Is dit geen originele manier om hout in de tuin en op het terras te gebruiken? In dit artikel lees je hoe je zelf een fairy garden kunt maken.

11. Plek voor de fietsen

Fietsenstalling

Heb je geen schuurtje, maar moet je wel je fiets stallen? Dan is deze boomstam de perfecte oplossing.

12. Een opeenstapeling van schijven

Herfstdecoratie

(Foto)

Vooral in de herfst is dit de perfecte decoratie voor je tuin, de boomstamschijven los bestellen? Dat kan ook voor vanaf zo'n €12,-

13. Haardhout in overvloed

Hok-voor-haardhout

Met deze opslag heb je de komende jaren meer dan genoeg hout om op te stoken.

14. Plantenbak en bank in één

Houten-bloembak-bank

In het volgende voorbeeld van hout in de tuin en op het terras is de tuinbank gecombineerd met een plantenbak. Wij vinden het mooi! Deze kan je ook online (althans een variant er op bestellen) voor zo'n €100,-

15. De toegangspoort

Houten-deur

(Foto)

Deze deur past volledig in een landelijke en natuurlijke tuin. Prachtig!

16. Een klimrek voor de kinderen

Houten-klimrek

Als wij nog kind waren, zouden we ons in deze tuin uren kunnen vermaken! (Bekijk hier meer)

17. De houten schutting

Houten-schutting

(Foto)

Vaak wordt hout in de tuin en op het terras gebruikt voor de schutting. In bovenstaand voorbeeld is dit ook gedaan. Hier vind meer informatie als je een schutting wilt kopen.

De eenvoud van deze schutting is prachtig, maar je zou hem eventueel nog op kunnen fleuren. Hoe je dat kunt doen, ontdek je in dit artikel.

18. Een speelhuis in de tuin

Houten-speelrek

Met dit houten speelhuis vermaken de kinderen zich ook wanneer het regent. Ze kunnen tenslotte in hun eigen huisje gaan zitten.

19. Een vintage terras

Houten-terras

In dit voorbeeld klopt alles. Het hout is niet alleen gebruikt voor de vlonder, maar ook voor de tuinset en de overkapping waardoor het terras een mooi geheel vormt.

20. Het tuinpad

Houten-tuinpad

(Foto)

Een houten tuinpad maakt precies duidelijk waar je wel en niet mag lopen.

21. De boomstamtafel

Houten-tuinset

(Foto) | Een soortgelijke boomstamtafel vind je bijvoorbeeld hier.

De boomstamtafel is de nieuwste trend wat betreft hout in de tuin en op het terras. Het rustieke karakter van deze tafel maakt de tuin helemaal af.

22. Opwarmen bij de haard

Houten-vuurplaats
(Foto) Een andere houten vuurtafel vind je ook hier.

Hout is misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt als je een vuurplaats wilt maken. In dit voorbeeld is echter te zien dat hout hier wel voor gebruikt kan worden.

23. Het insectenhotel

Insectenhotel

(Foto) Insectenhotels zijn er in allerlei soorten en maten, en ook nog eens goed voor je tuin (v.a. €10)!

Ook aan de dieren wordt gedacht! Met dit insectenhotel lok je tal van nuttige insecten naar je tuin. Natuurlijker kan haast niet.

24. Sfeerverlichting

Kaarsenhouders

Deze houten kaarsenhouders zorgen vooral in de avonduren voor een romantische sfeer.

25. De plantenkast

Kisten-voor-planten

In dit voorbeeld is ervoor gekozen om een kast te bouwen met houten kisten. Zo krijgen verschillende kleine planten de ruimte die ze verdienen. Onder meer hier vind je houten kisten.

26. Een kruidentuin in kisten

Kruidentuin-in-kisten

(Foto)

Een kruidentuin hoeft niet perse in de volle grond te staan. In dit voorbeeld is een podium gemaakt waarop de kruiden fier met hun bladeren kunnen wapperen in een kistje.

27. Houten krukken

Krukken

Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Deze boomstammen zijn op een eenvoudige manier omgetoverd tot krukken voor op het balkon.

28. Straatverlichting

Pergola-met-lampen

Als de schemering inslaat, zullen deze lampen precies genoeg licht geven om de sfeer intact te houden.

29. Smalle, natuurlijke plantenbakken

Plantenbakken

(Foto)

Deze plantenbakken zijn de meest subtiele manier om toch wat groen toe te voegen aan het terras.

30. Een verrijdbare plantenbak

Plantenbak-op-wielen

(Foto)

Als de planten even in de weg staan, is deze verrijdbare plantenbak natuurlijk ideaal. Je zet de planten tijdelijk op een andere plek en je tuin krijgt een hele nieuwe uitstraling.

31. Uitgeholde boomstammen hergebruiken

Planten-in-boomstsam

(Foto)

Dit is nog eens een originele manier om planten te laten groeien. Veel natuurlijker dan de terracotta bloempotten die bij de meeste mensen in de tuin staan.

32. Plantenlabels

Plantenlabels

(Foto) | Voor 40 van deze kleine houten plantenlabels ben je zo'n €13 kwijt 

Orde op zaken stellen doe je door het aanbrengen van plantenlabels. In bovenstaand voorbeeld doen ze dit met houten pollepels, maar er zijn meer mogelijkheden. Doe hier inspiratie op!

33. Van grote hoogte

Platform-boom

(Foto)

Door op dit houten platform te gaan staan zie je de tuin eens vanuit een heel ander perspectief.

34. Schommelen op de schommelstoel

Schommel

(Foto) | Ook hier vind je nog meer inspiratie voor schommelbanken (bekijk)

Wij zouden uren kunnen schommelen op deze bank van pallets. Wil jij weten wat je nog meer kunt doen met pallets? Lees dan dit artikel. Ook leuk om te zien wat het merk en.casa met pallets doet.

35. Een luie stoel

Schommelstoel

(Foto

Dit is de perfecte stoel om lekker in te luieren op een warme zomerdag, meer inspiratie voor hangstoelen? Hier vind je een gave!

36. Ongecontroleerd zwieren en zwaaien

Schommeltouw

Dit is een eenvoudige schommel die kinderen ontzettend veel plezier zal geven. Het is een bijzondere manier van hout in de tuin en op het terras gebruiken, waar je niet direct aan zou denken.

37. Speciaal voor de kinderen

Speelhuis

(Foto) | Houten tuinhuisjes hier v.a. €149

Wat zullen de (klein)kinderen genieten als dit huisje in jouw tuin staat. Niet alleen kunnen ze naar binnen, ook kunnen ze erop klimmen en lekker naar beneden glijden.

38. Een subtiel speelparadijs

Speeltoestel

(Foto)

Als je niet wilt dat de hele tuin in beslag wordt genomen door de speeltoestellen van de kinderen, is dit wellicht een leuk alternatief, je kan ze voordelig online bestellen (€20)

39. De perfecte opstelling

Stellage-van-kisten

(Foto) | Houten kistjes bestel je bijvoorbeeld hier

Je zou haast denken dat deze houten kisten speciaal voor deze opstelling zijn gemaakt. Nu is het alleen nog een kwestie van de juiste accessoires in de kast zetten.

40. Ligstoelen in eigen tuin

Strandstoelen-van-hout

Zie jij jezelf al samen met je vriend(inn)en in deze stoelen liggen? Terwijl jullie lekker aan het keuvelen zijn, zorgt de zon ervoor dat jullie een mooi kleurtje krijgen. Perfect! Enthousiast over deze houten ligstoelen: o.a. VidaXL heeft soortgelijke hier.

41. Romantisch diner voor twee

Tafel-met-bank

(Foto)

Wie zou er nou niet verrast willen worden door een zelfgemaakt diner van zijn of haar partner. Wanneer de tafel op deze manier is gedekt, wordt deze avond gegarandeerd onvergetelijk. Op zoek naar Picknick tafels? Hier vind je een flink aanbod v.a.€50,-.

42. Hout in overvloed

Terras-met-bank

(Foto)

In dit voorbeeld is ontzettend veel hout in de tuin en op het terras gebruikt. Niet alleen de vlonder, de schutting en de tuinbank zijn van hout, zelfs de afscheiding van de borders matcht bij de rest. Wij vinden dat het wel iets heeft.

43. Plantenbakken, maar dan even anders

Trap-met-plantenbakken
(Foto) | Dit is een alternatief plantenrek in trapvorm, ook gaaf!

Hout in de tuin en op het terras kan op veel manieren gebruikt worden. In dit voorbeeld is besloten om met de moestuin de hoogte in te gaan. Onder meer hier vind je alles voor een moestuin.

44. Samen schommelen

Twee-houten-schommels

(Foto)

Alleen buiten spelen is natuurlijk niet zo leuk als met z'n tweeën. Met deze houten schommels wordt samen spelen alleen maar leuker. Wil je weten hoe je zelf een schommel kunt maken? Lees dan dit artikel.

45. Sfeerverlichting 2.0

Verlichting-voor-buiten

(Foto)

Ook dit is een geweldig voorbeeld van hoe hout bij kan dragen aan het creëren van sfeer. Door deze lamp boven de tuintafel te hangen kun je tot in de late uurtjes buiten blijven zitten. Ook wanneer het al pikkedonker is.

46. Een verticale tuin

Verticale-tuin
(Foto) Meer inspiratie voor verticale tuinen vind je ook hier

Op het balkon wordt nog weleens gebruikt bij het maken van een verticale tuin. Bovenstaande foto is daar een uitstekend voorbeeld van.

47. Vier-op-een-rij

Vier-op-een-rij
(Foto)

Je moet een beetje handig zijn om dit spel zelf te maken, maar als het je lukt zorgt het gegarandeerd voor uren speelplezier.

48. Vogels mogen niet vergeten worden

Voederbak-vogels
(Foto

Soms is het nodig om de vogels een handje te helpen (bv met een vogelhuisje). In de wintermaanden is het voor hen namelijk lastig om aan voedsel te komen. Dit voorbeeld van hout in de tuin en op het terras laat zien wat je voor ze kunt doen. Hoe je zelf vogelvoer kunt maken, lees je in dit artikel.

49. Ook een vogelhuisje mag niet ontbreken

Vogelhuisje
(Foto)

Naast een voederbak wordt ook een vogelhuisje enorm gewaardeerd door vogels. Dit huisje is bijvoorbeeld tot stand gekomen met hout en kurken. Je moet er maar op komen!

50. De was buiten laten drogen

Waslijn

Een droogmolen of wasrek is over het algemeen niet zo mooi. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je deze liever niet in je tuin zet. De waslijn van bovenstaande foto is een stuk mooier en zou prachtig staan in een grote, landelijke tuin.

51. De zandbak is onmisbaar

Zandbak-met-keukentje
(Foto)

Kinderen houden van de zandbak. Ze kunnen er taartjes maken en kastelen bouwen. In dit voorbeeld is het hout in de tuin en op het terras gebruikt om de zandbak vorm te geven. Daarnaast is er extra ruimte gecreëerd om de vormpjes, emmertjes en schepjes op te slaan.

52. Een mozaïek van boomstamplakjes

Tuinpad-van-boostamschijven
(Foto) Dit tuinpad kun je creëren met dit deze boomstamplankjes €14,-

Een tuinpad bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan planken die naast elkaar worden gelegd of tegels die de route uitstippelen. In bovenstaande foto is ervoor gekozen om losse houten schijven te groeperen zodat ze samen een tuinpad vormen. Perfect voor in de moestuin of tussen de planten.

53. Het spannen van een zonnescherm

Zonnescherm

Soms is het fijn om in de schaduw te kunnen zitten. De stellage in bovenstaande foto maakt het vrij eenvoudig om het zonnescherm (v.a. +/- €40) op te hangen en de gewenste schaduw te verwezenlijken.

Hout in de tuin en op het terras kent dus verschillende varianten. Sommige voorbeelden zijn ontzettend functioneel, terwijl andere vooral een decoratieve toevoeging zijn. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, met hout zal het ongetwijfeld een succes worden.

Wat zijn jouw favoriete manieren om hout in de tuin en op het terras te verwerken?
Laat het weten in een reactie!