Iedereen met een tuin heeft wel eens mot met het wispelturige Nederlandse weer. Natuurlijk wil je je zorgvuldig aangelegde borders hier zo goed mogelijk tegen beschermen. Maar wist je dat je de houten schutting rondom de tuin ook moet beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden die de weergoden op ons afsturen? De houten schutting beitsen is een veel gebruikte methode om dit te doen.

Wat is beitsen nou precies?

Beitsen is het aanbrengen van een beschermende laag op bijvoorbeeld hout. Je beschermt het zo tegen het weer, maar je laat het hout er ook mooier uitzien.
Beits is overigens niet hetzelfde als verf. Verf blijft namelijk op het oppervlak liggen, terwijl beits gedeeltelijk in het hout trekt. Hierdoor wordt het hout van binnenuit beschermd, waardoor het gegarandeerd opgewassen is tegen de Nederlandse regenbuien.

Je houten schutting beitsen: alles wat je moet weten

De-schutting-beitsen

Je houten schutting beitsen is een grote onderhoudsklus. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je een aantal vragen hebt voordat je begint met je houten schutting beitsen. In welke maanden kun je hout bijvoorbeeld het best beitsen? Moet elke houtsoort überhaupt gebeitst worden? En welke beits is geschikt voor welke klus?

Om je zo goed mogelijk te helpen bij het beitsen van je houten schutting gaan we in dit artikel dieper in op deze vraagstukken. Daarnaast vertellen we je ook precies welke stappen je moet volgen voor de perfect gebeitste houten schutting.

Op zoek naar een nieuwe schutting? Hier vind je tips & advies voor het kopen van een nieuwe schutting.

Je houten schutting beitsen: dit zijn de beste weersomstandigheden

Je houten schutting beitsen moet je op het juiste moment doen. Je wilt immers niet dat al je harde werk voor niets is geweest. Maar wat is nu de meest geschikte periode om je schutting te beitsen?
Wanneer je een houten schutting gaat beitsen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Idealiter zijn de weersomstandigheden waartegen je de schutting wilt beschermen (regen, vocht en zon) niet of nauwelijks aanwezig. Bij een natte schutting kan de beits bijvoorbeeld minder goed in het hout trekken. Een zonnige dag zal er daarentegen voor zorgen dat de bovenlaag van de beits te snel opdroogt, waardoor het eindresultaat er vlekkerig uit kan gaan zien.

Een grijze, maar droge dag lijkt dus de beste optie. Daarnaast is het ook verstandig om niet te vroeg op de dag te beginnen met beitsen, aangezien er dan nog dauw op de schutting kan zitten. Eerst lekker uitslapen dus!

Welk hout moet gebeitst worden en welk hout hoeft niet gebeitst te worden?

Het overgrote deel van de schuttingen in Nederland bestaat uit geïmpregneerd zachthout. Dit is hout dat met een impregneermiddel is beschermd tegen onder andere vocht en schimmel.
Hoewel dit hout dus al voorzien is van een beschermlaag, is het verstandig om het nog regelmatig te behandelen met beits. Zo voorkom je dat er vocht in het hout trekt en verminder je de kans op vergrijzing en rot.

Naast zachthout kan een schutting ook bestaan uit hardhout. Dit hout gaat door zijn structuur vaak langer mee dan zachthout. Ondanks dat zal ook hardhout vergrijzen. Dit wil echter niet direct zeggen dat het hout ook gebeitst moet worden. Vergrijst hardhout heeft namelijk een bepaalde charme die door sommige mensen zo mooi gevonden wordt dat het beitsen achterwege gelaten wordt.

Als je zelf niet zo'n fan bent van vergrijst hardhout is het natuurlijk wel aan te raden om je hardhouten schutting te beitsen.

Tip: Kun je je niet meer zo goed herinneren van welke soort hout je schutting is gemaakt? Geen probleem, met een simpel trucje kom je hier makkelijk achter. Je kunt hardhout en zachthout van elkaar onderscheiden door met je vingernagel in het hout te drukken. Krijgt het hout een kleine afdruk? Dan is het zachthout. Als er geen afdruk te zien? Dan weet je dat je te maken hebt met een hardhouten schutting.

Hoe verschillen alle soorten beits van elkaar?

beits
Je weet nu wanneer je jouw houten schutting het beste kan beitsen. Als de juist periode zich aandient wordt het dus tijd om naar de bouwmarkt te gaan en beits aan te schaffen. Elke bouwmarkt geeft je een grote keuze aan beits. Zo heb je de keuze uit binnen- of buitenbeits, transparante of dekkende beits en beits op waterbasis of op basis van terpentine. Maar welke beits geeft het beste resultaat voor jouw houten schutting?

De eerste keuze is in ieder geval makkelijk gemaakt. Het is ongetwijfeld geen grote verassing dat binnenbeits geschikt is voor binnen en buitenbeits voor buiten. Binnenbeits is vaak beits op waterbasis, waardoor deze minder goed is in het impregneren van hout. Buitenbeits, vaak op basis van terpentine, is daar een stuk beter in.

Let wel op: Hoewel buitenbeits dus vaak op basis van terpentine is, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Controleer dit goed voordat je de beits koopt.

Vervolgens is er de keuze tussen transparante en dekkende beits. Het is nu vooral een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur. Bij transparante beits blijft de structuur van het hout namelijk zichtbaar, terwijl deze bij dekkende beits verdwijnt onder de beits. Transparante beits wil echter niet zeggen dat de beits doorzichtig is. Zowel voor transparante als voor dekkende beits geldt dat deze in verschillende kleuren te verkrijgen is. In beide gevallen kun je de schutting dus eenvoudig opvrolijken met behulp van de juiste kleur beits.

Je houten schutting beitsen: succesvol beitsen in 9 simpele stappen

Houten-schutting-beitsen-1
De houten schutting beitsen klinkt misschien als een lastig en vervelend karwei, maar zoals we al gezegd hebben valt het allemaal reuze mee. Helemaal als je de juiste stappen volgt. Welke negen stappen je moet volgen gaan we je nu vertellen.

Stap 1: Even met de buren overleggen

Voor veel mensen is de schutting een barrière tussen de eigen tuin en de tuin van de buren. Als dit bij jou ook het geval is dan is het verstandig om bij de buren aan te geven dat je van plan bent om de houten schutting te beitsen. In sommige gevallen schemert de nieuwe kleur namelijk door aan de andere kant van de schutting. Dit is vooral het geval bij een schutting met een lamellenscherm. Voor de buren een onaangename verrassing wanneer je ze niet op de hoogte stelt!

Door met de buren te overleggen voorkom je dat hier achteraf ellende door ontstaat. Je zou zelfs voor kunnen stellen om samen met de buurman of -vrouw te gaan beitsen. Hierdoor wordt je houten schutting beitsen een gezellige bezigheid!

Stap 2: Het verzamelen van spullen

beits-benodigdheden

Voordat je begint met beitsen is het natuurlijk goed om na te gaan of je alle benodigdheden in huis hebt. Om je te helpen bij het verzamelen van alle spullen hebben we een handige checklist voor je samengesteld:

  • Beits;
  • Schoonmaakmiddelen;
  • Schuurpapier en/of schuurmachine;
  • Een beitsroller, verfkwasten en/of sponskwasten;
  • Werkhandschoenen;
  • Afdekfolie;
  • Een roerstokje;
  • Een verfbak.

Tip: Natuurlijk is het ook verstandig om oude kleding en oude schoenen aan te trekken. Zo kun je gewoon knoeien zonder je kleren te verpesten! En vergeet vooral je werkhandschoenen niet. Beits (zie stap 7) is namelijk niet zo vriendelijk voor je huid.

Stap 3: Een teststrookje

Als je beits met een kleurtje koopt, is het slim om eerst even te testen of de kleur mooi pakt op je houten schutting. Dit kun je het beste doen op een onopvallend stukje van de schutting. Het zou toch zonde zijn als de hele schutting net niet de goede kleur krijgt!

Vaak hebben bouwmarkten ook een stukje gebeitst hout als voorbeeld in de winkel liggen. Zo krijg je al een goed idee van hoe het eindresultaat eruit gaat zien, maar je weet nooit 100% zeker of jouw schutting dezelfde kleur krijgt. Totdat je het probeert natuurlijk.

Tip: Naast een onopvallend stukje van de schutting kun je er ook voor kiezen om de kleur van de beits te testen op een losse plank. Natuurlijk moet het dan wel hetzelfde hout zijn als het hout van de schutting.

Stap 4: De grote schoonmaak

Houten-schutting-schoonmaken
Voordat je begint met met echte werk is het belangrijk om je schutting schoon te maken. Dit voorkomt dat je het vuil dieper het hout in drukt als je de schutting schuurt (stap 5) en de beits als gevolg hiervan minder goed het hout in trekt (stap 7).

Je kunt een houten schutting op verschillende manieren schoonmaken. Bij hardnekkig vuil kun je bijvoorbeeld kiezen voor de hogedrukspuit, maar je kunt vuil en aanslag ook makkelijk weg schrobben met schoonmaakazijn of een mengsel van water en soda.

Weet je nog dat we gezegd hebben dat beits minder goed hecht aan nat hout? Om deze reden is het belangrijk dat je de schutting eerst weer even goed op laat drogen voordat je verder gaat met de volgende stappen.

Stap 5: De schutting schuren

houten-schutting-schuren
De volgende stap is het schuren van de schutting. Door dit te doen creëer je een egale ondergrond voor de beits, zodat deze overal even goed in het hout kan dringen.
Tip: Als je een houten schutting wilt beitsen die net nieuw is, is het waarschijnlijk niet nodig om deze eerst te schuren.

De snelste manier om je schutting te schuren is door een schuurmachine te gebruiken. Als je deze niet in huis hebt, kun je echter net zo goed gebruik maken van een schuurspons of van schuurpapier.

Heb je je schuurmiddelen in de aanslag? Let er dan goed op dat je met de nerf van het hout mee schuurt. Dit geeft het beste resultaat.
Ben je helemaal klaar met schuren?

Verwijder dan alle stofdeeltjes die na het schuren op de schutting zijn achtergebleven. Dit kun je eenvoudig doen met een zachte borstel.

Stap 6: Je tuin beschermen

Je hebt je schutting al schoon gemaakt en geschuurd. Het is dus bijna tijd om met het echte werk te beginnen! Voordat je te enthousiast begint met beitsen, is het goed om het gedeelte van de tuin rondom de schutting te beschermen. Dit voorkomt dat je bloemen na het beitsen onder de druppels beits zitten.

Een eenvoudige manier om dit te doen is met behulp van afdekfolie. Je kunt ook gebruik maken van vuilniszakken. Door deze aan elkaar te plakken maak je eigenlijk je eigen afdekfolie.
Tip: We hadden je al verteld dat je de buren attent moet maken op het feit dat je de schutting op gaat knappen. Om ze nog meer tegemoet te komen kun je het afdekfolie dat je in de tuin hebt gelegd ook deels in hun tuin leggen. Zo voorkom je dat er per ongeluk beits op het erf van de buren druppelt.

 

Stap 7: Beitsen

Houten-schutting-beitsen-2
Je hebt de eerste zes stappen voltooid en bent nu klaar om te gaan beitsen. Je begint natuurlijk met het aantrekken van je handschoenen en het openen van de pot beits. Vervolgens roer je de beits goed door met een roerstokje zodat de bestanddelen met elkaar mengen. Je kunt de beits nu in je verfbak gieten, maar je kunt de beits ook rechtstreeks uit de pot gebruiken.

Breng de beits gelijkmatig en in dezelfde richting als de houtnerf aan. Op de grote stuken van de schutting kun je de beits eenvoudig aanbrengen met een speciale beitsroller. Voor de gedeeltes waar de beitsroller niet bij kan, kun je een verf- of sponskwast gebruiken.

Stap 8: Even wachten

Na het beitsen kun je even genieten van een welverdiende kop koffie, een kop thee of warme chocolademelk met slagroom. Dat heb je nu wel verdiend!
In de tussentijd kan de beits mooi opdrogen. Dit duurt minimaal acht uur, maar het is verstandig om de beits een hele nacht te laten drogen.

Over regen hoef je je overigens geen zorgen te maken. Als de schutting droog was toen je begon met beitsen, komt het goed. Ook als het gaat regenen als de beits op de schutting nog niet helemaal droog is.

Stap 9: Nog een laag aanbrengen

Extra-laag-beits-aanbrengen
Over het algemeen is één laag beits voldoende. Vooral als je schutting uit zachthout bestaat. Toch kan het zijn dat je nog een tweede laag beits wil aanbrengen. Bijvoorbeeld om een betere dekking te krijgen of om de kleur nog beter uit te laten komen.

Voordat je deze tweede laag aanbrengt is het belangrijk dat de eerste laag goed is opgedroogd. Als dat niet het geval is dan kan het eindresultaat er vlekkerig uit zien en dat wil je natuurlijk niet.
Voor het mooiste resultaat is het daarnaast goed om nogmaals licht met wat schuurpapier over de eerste laag beits te gaan voor een egaal oppervlak. De stofdeeltjes verwijder je dan natuurlijk weer voor het beitsen.

Ook als je een ruwe look wil creëren, maar eigenlijk niet nogmaals de hele schutting wil beitsen kun je schutting nog licht opschuren.

Je houten schutting beitsen hoeft dus helemaal niet zoveel moeite te kosten. Schoonmaken, schuren en vervolgens beitsen zorgt er in veel gevallen al voor dat je schutting er weer een aantal jaar tegenaan kan. Bij de eerstvolgende stortbui hoef je je nu in ieder geval niet meer druk te maken om de schutting! Die staat er weer piekfijn bij!

Wat was voor jou de reden om de houten schutting te beitsen? En wat vind je van het eindresultaat?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht!