Je hebt hard gewerkt en het welverdiende weekend gaat beginnen! Je hebt nog geluk ook: de zon schijnt en het is heerlijk weer. De perfecte omstandigheden om met een goed boek in de tuin te zitten en te genieten van de rust. Wanneer je naar buiten loopt kijk je echter gelijk in de ogen van je buurman en rent je buurmeisje zonder pardon over je groene gazon achter een bal aan. Misschien wordt het toch tijd voor een beetje meer privacy: een houten schutting plaatsen is dé oplossing. Dan kun je pas echt lekker ontspannen en genieten van het buiten zijn!

Het plaatsen van een schutting lijkt een misschien een moeilijke klus, maar dit valt reuze mee. Een schutting van hout geeft niet alleen privacy, maar ziet er ook nog eens mooi uit. Het natuurlijke materiaal past goed bij de rest van de tuin. In dit artikel vind je alle stappen die je nodig hebt om zelf een houten schutting te plaatsen. Let er wel op dat het hier gaat om schuttingen met kant-en-klare schermen die je bij de bouwmarkten kunt kopen.

Op zoek naar een nieuwe schutting? Hier vind je tips & advies voor het kopen van een nieuwe schutting.

Hout, planken, bogen of vlechten

Schutting

Het zetten van een houten schutting gaat straks helemaal goed komen, maar voor we ermee beginnen is het wellicht handig een schutting uit te kiezen. De ene houten schutting is de andere niet. Zo zijn er verschillende typen wat houten schuttingen betreft:

Een vlechtscherm

De naam zegt het eigenlijk al: het is een gevlochten schutting. Dunne stroken hout worden in een bepaald patroon door de tussenbalkjes en palen van de schutting gevlochten. Dit geeft een speels effect en het zorgt ervoor dat inkijk niet mogelijk is.

Overlappende latten

Deze schuttingen wordt vaak ter plekke gemaakt. Het idee is om onderaan de eerste plank te bevestigen en vervolgens door middel van overlapping de rest. De bovenste planken overlappen de onderste steeds een beetje. Gegarandeerd veilig tegen de priemende ogen van je buurvrouw.

Plankenscherm

Hierbij worden er planken naast elkaar bevestigd, zonder een patroon of verdere bijzonderheden.

Lamellenscherm

Deze schuttingvariant zie je volop. De planken worden hierbij aan beide kanten van de paal bevestigd en om en om gemonteerd. Het is bij deze variant wel opletten wanneer je de planken verticaal plaatst. Doordat de planken om en om en aan de voor- en achterkant van de steunpalen worden vastgemaakt, kun je er vanuit een schuine hoek vaak iets doorheen kijken. Wil je dit niet? Zorg er dan voor dat de planken elkaar zo overlappen dat dit niet mogelijk is.

Toogscherm

Hieronder vallen alle schuttingen die aan de bovenkant in een boog zijn gevormd.

Naast het type schutting is het natuurlijk ook de vraag welke houtsoort en welke kleur je wilt. Belangrijk voor een schutting is dat het geïmpregneerd tuinhout of hardhout is. Deze soorten zijn goed bestand tegen het wisselvallige Nederlandse weer. De goedkopere optie van de twee is het geïmpregneerde tuinhout, maar hardhout gaat daarentegen weer langer mee.

Wanneer je kiest voor geïmpregneerd tuinhout, is het aan te raden om paalhouders te gebruiken. Hier zet je de palen in wanneer je ze in de grond plaatst. Deze paalhouders beschermen het hout tegen rot. Bij hardhout is dit niet nodig. Wanneer je het soort hout hebt gekozen kun je vaak ook nog voor verschillende kleuren kiezen of natuurlijk zelf de kwast erbij pakken.

Een houten schutting plaatsen

Het plaatsen van een houten schutting is iets wat we allemaal kunnen, mits we de juiste stappen volgen en goed meten. Hieronder vind je die juiste stappen die je zullen helpen van het begin tot die stevige schutting aan het einde.

Stap 1: Bepaal de lengte

Landmeter

Het is om te beginnen natuurlijk handig om te weten wat de lengte van de schutting moet worden. Dit meet je het makkelijkst wanneer je een landmeter gebruikt. Een landmeter heeft aan het uiteinde namelijk een handig haakje dat je vast kunt maken. Hierdoor verschuift de landmeter niet tijdens het meten, iets wat met een rolmaat nog wel eens gebeurt.
Met een landmeter kun je op centimeters nauwkeurig meten. Millimeterwerk komt bij de lengte van een schutting in de meeste gevallen niet ter sprake. Landmeters kun je gewoon bij de bouwmarkt krijgen, vaak variërend in lengte van 10 tot 50 meter.

Wanneer je gaat meten maak je het uiteinde van de landmeter vast aan bijvoorbeeld een stokje dat je in de grond hebt gestoken. Vervolgens meet je de lengtes op van de randen van de tuin waar de schutting moet komen te staan.

Stap 2: De schutting kiezen

Kies nadat je de tuin hebt opgemeten de schutting uit die je graag zou willen hebben. Het is verstandig om eerst de maten te weten voordat je op zoek gaat. Schuttingen die met schermen in elkaar gezet kunnen worden bestaan namelijk uit standaard afmetingen. Het zou zonde zijn als je een mooie schutting hebt uitgekozen en er in de winkel achterkomt dat de maten waarin de schermen geleverd worden, niet uitkomen voor de lengte van jouw tuin. Je kan ook je schutting online uitzoeken:

Stap 3: Hoeveel heb je nodig?

Schutting schermen

Een schuttingscherm is gemiddeld 1,80 meter bij 1,80 meter. Een grotere variant bestaat ook, die van twee bij twee. Kijk even naar de lengte van de schermen van jouw keuze en pak de afstand erbij die de schutting moet overbruggen. Het is het makkelijkste om hier even een schets van te maken voor jezelf.

Schets grofweg de tuin en zet de afmetingen erbij. Stel dat je een scherm van 180 bij 180 centimeter hebt gekozen en wilt weten hoeveel van deze schermen je nodig hebt. Voordat je enthousiast de lengte deelt door 180 cm en het aantal schermen gaat halen, hier nog even twee tips:

  1. Houd er rekening mee dat er palen tussen de schermen komen te staan. Hieraan worden ze bevestigd en deze nemen ook ruimte in. Een paal is gemiddeld 6 bij 6 centimeter of 8 bij 8 centimeter. Neem deze afmetingen dus mee in je berekening en houd er ook rekening mee dat er aan het begin van de schutting, de kant die tegen het huis aan staat, ook een paal gebruikt moet worden.
  2. Zorg ervoor dat je bepaalde onderdelen waar je de schermen mee aan de palen bevestigt ook de ruimte geeft. Als je gebruik maakt van verbindingshoekjes, zorg er dan voor dat je met iets meer ruimte rekent dan precies 180 centimeter en een paal van 6 centimeter er tegenaan. Aan te raden is om hier een halve centimeter bij op te tellen.

Als je hier rekening mee houdt kun je gemakkelijk berekenen hoeveel je nodig hebt. Het fijne is dat je op deze manier achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
Houd er voor de palen rekening mee dat je deze nog in de grond zult moeten zetten. Wanneer je een schutting wilt van 180 centimeter hoog, dan is het aan te raden een paal van 270 centimeter te kopen. Zo kan de paal een goede 90 centimeter de grond in en zal hij stevig staan.

Stap 4: Het touwtje

Niets is zo belangrijk tijdens het plaatsen van een schutting als het touwtje. Deze span je tussen het begin en het eindpunt van de schutting. Hierdoor zorg je ervoor dat de schutting recht komt te staan en je niet halverwege onbedoeld van richting verandert. Een kleine afwijking van een paar centimeter kan er al voor zorgen dat het begin en einde van de schutting niet recht tegenover elkaar komen te staan.

Stap 5: De palen

houten schuttingpalen

Nu is het tijd om echt te gaan beginnen. Allereerst zet je de binnenste en de buitenste paal neer. De binnenste paal zet je bij het huis en de buitenste daar waar de schutting eindigt. De eerste paal kun je aan de buitenmuur vastmaken of net als alle andere palen in de grond zetten. Wanneer je de eerste paal aan de muur bevestigt, dan hoeft deze geen 270 centimeter lang te zijn, maar de ‘normale' 180 centimeter is dan voldoende. De steun komt dan immers van de muur.

De overige palen zul je in de grond moeten zetten. Je kunt een gat graven, maar aangezien het gat zeker 90 centimeter diep moet zijn, is het handig om een grondboor te gebruiken. Na het boren van het gat kun je het altijd wat vergroten door een schop te gebruiken. Nu je het gat hebt gemaakt, kun je de paal hier in zetten. Let er te allen tijden op dat de afstand tussen de palen juist gemeten is. Wanneer je een slappe bodem hebt (zand, veen of zachte klei) is het aan te raden de paal vast te zetten met beton. Je kunt hier snelbeton voor gebruiken. Dit is binnen 15 minuten hard.

Wanneer je de binnenste en de buitenste paal heb neergezet, kun je jezelf helpen door aan de bovenkant van deze palen ook een touwtje te spannen. Zo staan de palen niet alleen op dezelfde lijn (zie stap 4), maar zijn ze ook allemaal even hoog.

Let op! Wanneer je de overige palen erin zet, doe dit dan paal voor paal en bevestig eerst de schermen voordat je een paal verder gaat. Dit omdat je dan zeker weet dat je je scherm goed kunt bevestigen.

Tip: Gebruik je palen van geïmpregneerd hout, zet deze dan eerst in zogenaamde paalhouders. Deze beschermen de paal tegen rotting in de grond. Bij hardhout is deze extra bescherming niet nodig. Wanneer je paalhouders gebruikt is het aan te raden ook hier snelbeton te gebruiken voor extra stevigheid.

Stap 6: De schermen

Wanneer er twee palen bij elkaar staan kun je de schermen er tussen bevestigen. Voordat je dit doet is het handig om de verbindingshoekjes alvast op de palen te bevestigen. Bevestig het eerste hoekje 5cm vanaf de bovenkant en het tweede hoekje 175 centimeter vanaf de bovenkant. Doe dit bij beide palen.

Tip: Zijn de palen van hardhout? Boor dan eerst met een dun boortje een gaatje voor. Dit zorgt ervoor dat de kans dat het hout gaat splijten bij het ‘echte' gat verkleind wordt.
Nu kun je de schermen tussen de palen hangen en vastschroeven aan de verbindingshoekjes die je er al hebt vastgemaakt. Handig is om dit met twee of drie personen te doen zodat het scherm goed recht kan blijven tijdens het ophangen.

Tip: ter bevordering van de levensduur van de schutting is het aan te raden de schermen op zo'n vijf centimeter boven de grond te bevestigen. Ze zijn zo beter beschermd tegen vocht.

Stap 8: De puntjes op de i

Het kan natuurlijk voorkomen dat de ruimte tussen de laatste twee palen niet meer precies de maat van één scherm is. Weinig tuinen zijn immers precies een veelvoud van 180 centimeter lang. De kans is dus aanwezig dat je bij het laatste scherm nog even de zaag nodig hebt. Meet de overgebleven afstand tussen de twee palen op en zaag het stuk dat te veel aan het scherm zit af. Vervolgens plaats je het scherm op dezelfde manier als de vorige schermen en is je schutting af!

Als kers op de taart is het verstandig om de grond rondom de palen nog even goed aan te stampen. Wanneer je de palen nog extra wilt beschermen tegen het weer kun je hier nog paalhoedjes op plaatsen.

Het plaatsen van een schutting is makkelijker dan het lijkt! Volg de stappen en meet nauwkeurig om ook jouw schutting goed en stevig neer te zetten. Meer hoef je niet te doen. Nu kun je eindelijk lekker met dat boek in de tuin gaan zitten, zonder priemende ogen van de buurman of rondrennende buurmeisjes. Heerlijk!

Heb jij wel eens zelf een schutting geplaatst en heb je nog tips?
Laat het weten in een reactie!