Voor veel mensen is een schutting dé manier om voor een afscheiding tussen de eigen tuin en de tuin van de buren te zorgen. Echter is de schutting voor veel van deze mensen ook een doorn in het oog. Het is een groot vlak dat vaak nauwelijks aansluiting vindt bij de rest van de tuin. Gelukkig zijn er tal van manieren om ervoor te zorgen dat de schutting en de schuttingdeur een betere, of in ieder geval een andere, uitstraling krijgen. Je kunt de houten schuttingdeur zelf maken, zodat deze helemaal binnen de stijl van je tuin past. Daarnaast kun je de schutting opvrolijken of hem voorzien van een beschermende, maar leuke kleur beits.

De houten schuttingdeur zelf maken: 8 aandachtspunten

Een houten schuttingdeur zelf maken klinkt als een eenvoudige klus, maar schijn bedriegt. Er zijn nogal wat punten waar je goed over na moet denken voordat je begint met het daadwerkelijk maken van de schuttingdeur. De 8 belangrijkste punten hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. De houtsoort

Houten-planken
Een schuttingdeur maken kan met verschillende soorten hout. Welke soort je kiest is afhankelijk van een aantal dingen, zoals je eigen smaak en de bewerkelijkheid van het hout. We bespreken de drie meest gebruikte houtsoorten:
Geïmpregneerd hout
De eerste houtsoort die in veel Nederlandse tuinen wordt gebruikt is geïmpregneerd hout. Deze houtsoort is zo geliefd, omdat het hout dankzij de impregnatielaag onder andere beschermd is tegen schimmels en de verschillende weersomstandigheden. De levensduur van geïmpregneerd hout is lang, iets dat in de tuin zeker geen overbodige luxe is.
Hardhout
Ook hardhout is de laatste jaren enorm in trek bij tuinbezitters. Een reden hiervoor is dat hardhout erg duurzaam is en dus lang meegaat. Hardhout is daarnaast erg onderhoudsvriendelijk. Beitsen is bijvoorbeeld niet nodig, tenzij je het vergrijzingsproces wilt vertragen en de natuurlijke kleur langer wilt behouden.
Een houten schuttingdeur zelf maken met hardhout is echter niet voor iedereen weggelegd. Hardhout heeft namelijk een erg compacte structuur en is daardoor moeilijk te bewerken.
Douglas
In tegenstelling tot hardhout is douglashout wel een houtsoort die makkelijk te bewerken is. Een houten schutting zelf maken kan dus uitstekend met deze houtsoort.
Andere voordelen zijn dat deze houtsoort gemiddeld zo'n 15 jaar meegaat. Je kunt dus ontzettend lang gebruik maken van de schuttingdeur als je voor douglas kiest.

2. Het frame

Houten-deurframe
Het hout is geselecteerd, dus we kunnen na gaan denken over de daadwerkelijke deur. Het eerste wat er moet gebeuren is het maken van het frame. Dit kun je doen met staal, maar ook met hout.
Staal
Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je het frame van de schuttingdeur gewoon kopen. Stalen frames zijn namelijk bij de meeste bouwmarkten in verschillende afmetingen te koop. Als je het stalen frame bekleedt met hout krijg je de voordelen van beide materialen. De uitstraling van het hout en de stevigheid van staal. Een absolute win-win situatie!
Hout 
Voor een échte klusser is het natuurlijk not done om voor het stalen frame te kiezen. De andere optie is dan ook om het frame zelf te maken van hout. Door alleen gebruik te maken van hout krijgt je schuttingdeur een echte natuurlijke uitstraling die wellicht beter bij de rest van je tuin past.
Mocht je je nu zorgen maken om de stevigheid van een houten deur: niet doen! Ook een houten deur is erg stevig en zal jaren meegaan. Helemaal als je het frame verstevigt met dwarsbalken en diagonale balken.

3. De aankleding van het frame

Planken-op-maat-zagen
Met alleen een frame ben je er natuurlijk nog niet. Een houten schuttingdeur zelf maken kan niet zonder het frame te bekleden. Dit doe je het best met planken. Klinkt simpel: de plank op de juiste hoogte afzagen, vastschroeven en klaar.
Het kan inderdaad zo simpel zijn, maar je houten schuttingdeur zelf maken kun je ook iets uitdagender maken door eerst over de volgende twee punten na te denken:
Horizontaal of verticaal
Schuttingplanken kun je horizontaal of verticaal aan het frame bevestigen. Je kunt deze keuze in principe baseren op wat je zelf mooi vindt, maar je kunt ook een afweging maken op basis van veiligheid.
Horizontale schuttingplanken kunnen in sommige gevallen namelijk gebruikt worden als traptreden. Dit is niet alleen handig als je kinderen hun sleutel een keer vergeten zijn, maar ook als inbrekers je tuin willen betreden. Dit kan relatief makkelijk via een schuttingdeur met horizontale planken. Bij verticale schuttingplanken is het voor inbrekers (en helaas ook voor je kinderen) een stuk lastiger om over de schuttingdeur te klimmen.
Aaneengesloten of om-en-om
Een schuttingdeur heeft in principe twee kanten: de voor- en de achterkant. Logischerwijs kun je dus ook beide kanten bekleden met schuttingplanken. Dit hoeft echter niet als je dat niet wilt.
Er zijn verschillende manieren waarop je beide kanten van de schutting kunt bekleden. Zo kun je ervoor kiezen om alle planken strak tegen elkaar aan te leggen, maar je kunt ze ook om-en-om bevestigen. In dit laatste geval heb je doorkijk naar het frame, maar wordt deze vervolgens geblokt door de planken die aan de andere kant van het frame bevestigd zijn. Je krijgt als het ware een soort zigzag patroon. Dit is goed te zien op de afbeelding onder aandachtspunt 2.

4. De hoogte van de deur

Houten-schuttingdeur-2
Planken die je in de bouwmarkt koopt, hebben vaak een standaardafmeting die niet overeenkomt met de afmetingen van je schuttingdeur. Je moet de planken dus allemaal op maat zagen. Nu vinden de meeste mensen het het mooist als de schuttingdeur even hoog is als de rest van de schutting, maar je kunt dit natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen.
Wel is het belangrijk om de schuttingdeur niet tot op de grond te laten lopen. Zorg altijd voor een vrije ruimte van zo'n 4 à 5 centimeter. Zonder deze vrije ruimte is de kans groot dat de schuttingdeur gaat klemmen als het sneeuwt of als het vriest. Tegels zetten in dit laatste geval namelijk uit, waardoor ze iets hoger komen te liggen. Hoewel dit met het blote oog nauwelijks waarneembaar is, zul je het wel merken aan de schuttingdeur.

5. De verbinding van de schuttingdelen

Wist jij dat een schutting met schuttingdeur een stuk minder stabiel is dan een schutting zonder schuttingdeur?
De oorzaak hiervan is dat de schuttingdeur voor een scheiding zorgt, waardoor de schutting niet langer uit één geheel bestaat, maar uit twee losse delen. We willen hiermee niet zeggen dat iedere schutting met schuttingdeur instabiel is of dat een houten schuttingdeur zelf maken een slecht idee is, maar de kans dat een schutting met schuttingdeur instabiel wordt is wel aanwezig.
Gelukkig kun je de schutting eenvoudig stabiliseren door boven de schuttingdeur een verbinding te maken tussen beide schuttingdelen. Vaak zijn een aantal planken die boven de schuttingdeur een soort brug vormen al voldoende om de stabiliteit van je schutting te herstellen.
Als je echter het gevoel hebt dat de schutting, ondanks de schuttingdeur, stevig staat is het construeren van een bruggetje niet nodig.

6. Versteviging van de deur

Versteviging-schuttingdeur
Naast het verstevigen van de afzonderlijke schuttingdelen is het ook belangrijk om de schuttingdeur zelf te verstevigen. Er komen gedurende de jaren immers behoorlijk veel krachten op de schuttingdeur af. Hij zal geregeld dichtklappen door de wind of juist open geduwd worden met een fietswiel.
Er zijn daarom een aantal punten die je sowieso moet verstevigen. We benoemen ze kort.
De scharnierkant
Een deur hangt in principe aan niets meer dan een aantal scharnieren die meestal met schroeven in het hout bevestigd zijn. Je zult begrijpen dat er nogal wat kracht op de scharnieren, het hout en de schroeven komt te staan.
Om deze druk iets te verlichten, kun je het hout verstevigen door een extra plank te bevestigen op de plek waar de schroeven in het hout dringen. Door vervolgens langere schroeven te gebruiken zijn de krachten beter verdeeld en zul je langer gebruik kunnen maken van de schuttingdeur.
De diagonaal
Een andere plek die wel wat stevigheid kan gebruiken is de diagonale lijn van de schuttingdeur. Bij de houten schuttingdeur zelf maken is het dus verstandig om een extra plank op deze diagonaal te bevestigen.
Naast extra stevigheid maakt het de schuttingdeur wat ons betreft ook nog eens een stuk mooier!
Het slot
Tot slot willen we nog even de focus leggen op het slot. Deze kan op verschillende manieren in verbinding staan met het hout. Zo kan het slot tussen twee korte planken geklemd worden, maar je kunt ook een plank uithollen en het slot hierin bevestigen.
Het slot heeft er, ongeacht de manier waarop het bevestigd is, voor gezorgd dat het hout minder stevig is. Versteviging met behulp van een aantal kleine planken die je rondom het slot bevestigd lijkt hier dus wel op zijn plaats.

7. De draaiing van de deur

Oud-scharnier
Een deur wordt pas een deur als hij kan draaien. En dat kan niet zonder scharnieren. Naast zorgen dat de deur open en dicht kan, houden scharnieren een deur ook op zijn plek.
Je begrijpt dat de scharnieren dus een essentiële rol spelen in het hele verhaal. Zomaar wat scharnieren bij elkaar verzamelen en aan de deur bevestigen is er niet bij. Bij de keuze voor de scharnieren die je gaat gebruiken zijn er twee vragen die je jezelf moet stellen:

  • Zijn de scharnieren stevig genoeg om de deur te dragen?
  • Passen de scharnieren bij de deur en geven ze de deur de gewenste uitstraling?

Pas als je beide vragen met ‘ja' kunt beantwoorden, weet je dat je de juiste scharnieren te pakken hebt.

8. Afsluiting

Schuifslot-op-schuttingdeur
We zijn bijna aan het einde gekomen. Een houten schuttingdeur zelf maken, kun je echter niet doen zonder na te denken over de afsluiting. Wil je dat de schuttingdeur afgesloten kan worden? En zo ja, hoe dan?
Er zijn verschillende manieren waarop je de schuttingdeur af kunt sluiten. Zo kun je ten eerste kiezen voor het ouderwetse slot, maar je kunt ook een kettingslot of een schuifslot aan de schuttingdeur bevestigen. Je zou zelfs voor een combinatie van meerdere sloten kunnen gaan voor extra veiligheid!

Een houten schuttingdeur zelf maken heeft als voordeel dat je het precies kunt maken zoals je zelf wilt. Hij zal volledig aan jouw wensen voldoen en waarschijnlijk zal niemand in de wijde omgeving exact dezelfde schuttingdeur hebben. Een houten schuttingdeur zelf maken heeft echter wel wat voeten in de aarde. Er zijn nogal wat zaken waar je goed over na moet denken voordat je begint, maar als je dat eenmaal gedaan hebt is de grootste klus wellicht al achter de rug. Alleen de schuttingdeur nog in elkaar zetten, maar dat is nu natuurlijk een klusje van niks.
Heb jij je houten schuttingdeur ook zelf gemaakt?
Deel dan met anderen hoe je dat gedaan hebt en help iedereen op weg!