Houten tafel 
Een houten tafel is vaak een belangrijk meubelstuk in het interieur of in je tuin. Het is niet meer dan begrijpelijk dat je dus niet zomaar de eerste de beste tafel koopt, maar dat je naar verschillende modellen, materialen en kleuren kijkt voordat je het mooiste model kiest. Uiteraard wil je nu zo lang mogelijk genieten van je nieuwe pronkstuk en daarom is het zaak om er voorzichtig mee om te gaan. Daarnaast is de houten tafel schoonmaken ook iets dat regelmatig moet gebeuren.

Inhoud artikel


Maar hoe kun je dat het beste doen?
Een houten tafel schoonmaken is in eerste instantie niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet voordat je begint met schoonmaken goed bedenken welke methodes je kunt toepassen zonder dat je de tafel beschadigt. Als je dat eenmaal weet, is het een simpel klusje dat binnen de kortste keren gepiept is. In dit artikel gaan we je precies uitleggen hoe je je houten tafel dagelijks schoon kunt maken en vertellen we ook welke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes je het beste kunt gebruiken om de hardnekkigere vlekken te verwijderen. Tot slot hebben we nog 3 tips die je altijd in je achterhoofd moet houden tijdens het schoonmaken van een houten tafel.

Een houten tafel schoonmaken: de dagelijkse schoonmaakbeurt

Tafelblad-schoonmaken

Veel van de dagelijkse activiteiten die je met het gezin onderneemt, vinden plaats aan de tafel. Denk bijvoorbeeld aan dineren, spelletjes spelen, studeren of werken. Omdat de tafel zo vaak gebruikt wordt is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Dit doe je bijvoorbeeld al door iedere dag even tijd vrij te maken om je houten tafel schoon te maken. Zo verwijder je vlekken en voorkom je dat de tafel verdwijnt onder een dikke laag stof.

Misschien zou je het niet verwachten, maar een houten tafel kun je het beste schoonmaken met zo weinig mogelijk schoonmaakmiddelen. Deze kunnen namelijk schade toebrengen aan de beschermende laag die meestal op de tafel is aangebracht. Voor de kleine, dagelijkse schoonmaakbeurt is het afnemen van het tafelblad met een droge doek vaak al voldoende. Op deze manier verwijder je stof en kruimels in een handomdraai van tafel.
Mochten er dan toch nog wat vlekken op de tafel achterblijven, dan is het raadzaam om de doek even onder de kraan te houden en vervolgens goed uit te knijpen zodat hij vochtig, maar niet te nat is. Door de tafel nu opnieuw af te nemen zal het in de meeste gevallen ook lukken om de laatste vlekken te verwijderen.

Een houten tafel schoonmaken: de vervelende vlekken

Naast deze dagelijkse schoonmaakbeurt van een houten tafel zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen of situaties waarin er wat grover geschut nodig is. Denk bijvoorbeeld aan houten tuintafels of aan vervelende vetvlekken. Gelukkig zijn ook deze problemen goed op te lossen met behulp van een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. We bespreken drie methodes om de houten tafel schoon te maken.

Een houten tafel schoonmaken met groene zeep

Houten-tafel-schoonmaken

Groene zeep wordt al tijden gebruikt voor verschillende schoonmaakklussen in en om het huis. Ook voor het schoonmaken van je houten tafel is groene zeep erg handig, vooral als je tafel van teakhout is gemaakt.

Teakhout Schoonmaken

Teakhout is een tropische houtsoort die vaak wordt gebruikt om meubels te maken. Mocht je nu een teakhouten tafel in huis hebben gehaald, dan is het niet onverstandig om ook een potje groene zeep aan te schaffen. Om de groene zeep te gebruiken is het belangrijk om hier in combinatie met water een sopje van te maken in een emmer. Vervolgens kun je de tafel hier eenvoudig mee afnemen en tot slot weer goed droogmaken met een schone doek. Zelfs vetvlekken zijn op deze manier eenvoudig te verwijderen.

Groene zeep kun je trouwens ook gebruiken om de laklaag van je houten tafel schoon te maken als deze vies is. Hiervoor is het wederom van belang dat je groene zeep mengt met water en vervolgens een spons onderdompelt in dit sopje. Vervolgens knijp je het meeste water weer uit het sponsje en maak je de tafel schoon. Tot slot veeg je de tafel af met een droge doek zodat er geen vocht in de tafel kan trekken.

Groene zeep: waar te koop? 

Groene zeep kun je kopen in winkels voor huishoudelijke artikelen, de meeste supermarkten of online bestellen. De onderstaande afbeelding is van bekende groene zeep producten die online verkrijgbaar zijn.

Een houten tafel schoonmaken met azijn

fles schoonmaak azijn

Azijn is nog zo'n handig middeltje dat voor ontelbaar veel klussen gebruikt kan worden. Het is namelijk een zeer geschikt middel om een oppervlak te ontvetten én het haalt daarnaast nare geurtjes weg. Dubbele winst dus!

Azijn kan onder andere gebruikt worden om kringen uit je tafelblad te verwijderen. Dit doe je door een beetje slaolie te mengen met wat druppeltjes azijn. Vervolgens wrijf je dit voorzichtig op de kringen in de tafel zodat het mengsel in kan trekken en de vervelende kringen verdwijnen. Tot slot behandel je de plek nog met een schone doek en je tafel is weer zo goed als nieuw. Naast het mengen van azijn met slaolie kun je er ook voor kiezen om het te mengen met water. Dit laat je vervolgens geruime tijd op de vlek intrekken voordat je het schoonmaakt met een vochtige doek en droogmaakt met een schone doek. Azijn (online verkijgbaar) is in supermarkten en vaak ook bij winkels als Kruidvat verkrijgbaar.

Mangohout en licht houten meubelen schoonmaken met bijenwas

HG Bijenwas

Mangohout is mooi en duurzaam, maar ook enigszins gevoelig voor water, zonlicht en agressievere schoonmaakmiddelen die bijvoorbeeld alcohol of parfum bevatten. Je kunt mangohout schoonmaken met een droge doek en een beetje bijenwas. Je kunt het eerst even aan de onderkant van een oppervlak proberen, om te kijken wat het effect is op het hout. Bijenwas (online verkrijgbaar) heeft als bijkomend voordeel dat het ook voorkomt dat het hout uitdroogt. Naast Mangohout, is bijenwas ook geschikt om licht houten meubelen zoals grenen mee schoon te maken.

Een houten buitentafel schoonmaken

Groene-aanslag-op-houten-tafel

woca schoonmaak

Tot nu toe hebben we het eigenlijk alleen nog maar gehad over het schoonmaken van houten tafels die binnen staan. Echter kunnen we ons goed voorstellen dat je ervoor gekozen hebt om ook in de tuin een mooie houten tafel neer te zetten. Deze tafel krijgt echter nogal wat te verduren. Wat dacht je bijvoorbeeld van regen en vocht dat tot groene aanslag leidt? Daar zit je natuurlijk niet bepaald op te wachten. We hebben zelf een behoorlijk vieze en verweerde tuintafel (teak) na de winter schoon gekregen met Woca. Het is wel echt even hard werken geblazen, maar na het boenen zag de hele set er weer pico bello uit.

Onze tip voor bijna al het buitenhout: WOCA exterieur reiniger

Een onbehandelde houten tafel schoonmaken met soda

soda en groene zeep

2x Tricel groene zeep en 2x Soda

Gelukkig kun je je tafel eenvoudig behandelen, waardoor je in een mum van tijd van deze aanslag af bent. Dit doe je door de houten tafel schoon te maken met water, groene zeep en soda. Meng dit door elkaar in een emmer en maak vervolgens je houten tafel schoon door het mengsel op de tafel aan te brengen met een borstel of spons. Vervolgens wrijf je het in en de groene aanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Spoel de tafel nu goed af en hij kan er weer een paar jaar tegenaan!

Let wel op: Deze schoonmaakmethode kan alleen toegepast worden op onbehandeld hout!

 

3 tips voor het schoonmaken van een houten tafel

Je weet nu dus precies wat je allemaal moet doen om een houten tafel schoon te maken. In principe gebruik je zo min mogelijk schoonmaakmiddelen. Voor de hardnekkigere vlekken kun je echter wel verschillende middeltjes gebruiken. Je weet nu welke middeltjes je waarvoor kunt gebruiken en daarnaast weet je ook precies hoe je ze aan moet brengen. De eerste stap is met andere woorden dus gezet. Het is daarnaast echter belangrijk om nog een aantal andere tips in je achterhoofd te houden als je begint met de houten tafel schoonmaken. We zetten er 3 voor je op een rijtje.

Tip 1: Maak je houten tafel schoon in de lengterichting van de houtdraad

Houten-blad

Houten tafels zijn vaak zo mooi, omdat het materiaal van zichzelf een bepaald patroon laat zien. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een effen kunststof tafelblad is op een houten tafelblad vaak een duidelijk lijnenspel zichtbaar dat afkomstig is van de houtdraad. Dit is de rangschikking van de verschillende elementen van het hout ten opzichte van de groeirichting van de boom.

Als je eenmaal bepaald hebt in welke richting de houtdraad op jouw tafelblad loopt, is een houten tafel schoonmaken een fluitje van een cent. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het juiste schoonmaakmiddel kiezen en vervolgens de tafel schoonmaken door met je schoonmaakdoek de houtdraad in de lengte te volgen.

Tip 2: Test je schoonmaakproduct altijd even op een onopvallend stukje van de tafel

De ene houten tafel is de andere niet. Om deze reden is het ook mogelijk dat jouw houten tafel net iets anders reageert op zeep, soda, azijn of een ander schoonmaakmiddel dan de tafel van bijvoorbeeld de buurvrouw.

Om nu te voorkomen dat een schoonmaakmiddel voor een tegenvallend effect zorgt of misschien zelfs een vervelende vlek achterlaat, is het verstandig om het middel eerst even te testen op een onopvallend stukje van de tafel. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de onderkant van het tafelblad of aan de binnenkant van de poten. Mocht het schoonmaakmiddel nu niet het gewenste effect hebben, dan kun je nog kiezen voor een andere methode.

Tip 3: Maak vochtvlekken meteen schoon en voorkom dat het in het hout trekt

Vochtvlekken-in-tafelblad

Hoewel een houten tafel prachtig is, zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan dit materiaal. Een van die nadelen is dat hout niet al te best reageert op vocht. Dit trekt namelijk gemakkelijk in de tafel, waardoor het voor kleurverschillen en lelijke kringen of vlekken kan zorgen.

Mocht het dus onverhoopt gebeuren dat je water of ander vocht op de tafel knoeit, dan is het belangrijk om dit meteen schoon te maken. Op deze manier zorg je ervoor dat het vocht geen tijd heeft om in het hout te trekken en zo je tafel te verpesten door lelijke kringen of vlekken achter te laten.
Ook als je de tafel met een vochtige doek schoonmaakt, is het belangrijk om dit weer droog te maken met een schone, droge doek.

Waarschijnlijk is de houten tafel schoonmaken niet je favoriete bezigheid, ongeacht hoe mooi je je tafel ook vindt. Toch is het absoluut de moeite waard om je houten tafel regelmatig schoon te maken. En zoals je hebt kunnen lezen is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt nauwelijks schoonmaakmiddelen nodig en als je deze wel wilt gebruiken, heb je niet eens hele exclusieve producten nodig. Met zeep, soda of azijn kom je al een heel eind en kun je optimaal gebruik blijven maken van je houten tafel. En dat is toch precies waarvoor hij bedoeld is!

Welke schoonmaakmethodes werken voor jou het beste?
Laat het weten in een reactie!