Wil je ook warmte toevoegen aan je (woon)kamer? Dan is een houten vloer een prachtige manier om dit te doen. Hout brengt het gevoel van buiten naar binnen. Nu kun je de houten vloer laten leggen, maar een houten vloer leggen, kun je ook prima zelf!
Het gaat er iets anders aan toe dan bij laminaat, maar met de 7 tips in dit artikel moet het zeker lukken.
Succes!

Zelf een houten vloer leggen

Een houten vloer leggen is lastiger dan het leggen van laminaat. Laminaat is er immers voor gemaakt om gemakkelijk in elkaar geklikt en gelegd te worden. Mocht je toch graag zelf een houten vloer willen leggen, neem dan onderstaande tips goed door.
Kom je er niet uit of heb je vragen, dan adviseren we om een specialist in te schakelen.

Tip 1: Weet wat je koopt

Verschillende soorten hout
Uiteraard begin je met het uitzoeken van het juiste hout. Let er hierbij niet alleen op welke kleur of welk soort hout jouw voorkeur heeft. Ook andere eigenschappen van het hout zijn belangrijk.
Zo kun je onder ander kiezen tussen massief houten planken of samengestelde planken. Een samengestelde plank bestaat uit meerdere lagen. Hierdoor vermindert de werking van de plank. In andere woorden: met samengestelde planken heb je minder kans op vloeren die bijvoorbeeld bol gaan staan. De toplaag van een samengestelde plank is van echt hout.
De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe vloer:

  • Kies je voor massief houten of samengestelde planken?
  • Hoe intensief wordt de vloer gebruikt?
  • Wil je een dikke of liever een dunne toplaag? Des te dikker de laag, des te vaker kun je schuren, maar des te groter is ook de kans op werking.
  • Hoe dik mogen de planken zijn? Des te dikker de plank des te zwaarder de vloer en des te minder geluid deze doorgeeft.
  • Welke afwerking heeft jouw voorkeur? Het is mogelijk de houten vloer te oliën, lakken of zelfs verven.

Tip 2: Koop het hout op tijd

Houten vloeronderdelen opgestapeld
Wanneer je zelf een houten vloer gaat leggen, is het goed om vóór de aanschaf van het hout de datum vast te leggen waarop je de vloer wilt leggen.
Het is namelijk nodig om de planken eerst aan het klimaat in de desbetreffende ruimte te laten wennen. Dit doe je door de planken 48 uur voor het leggen al in de ruimte te plaatsen.
Tijdens deze 48 uur kan het hout wennen aan de vochtigheidsgraad en de temperatuur in de kamer. Tijdens het wennen kan het hout nog iets gaan werken. Zo kan het krimpen of juist uitzetten.
Sla je deze periode van wennen over, dan bestaat de kans dat de vloer gaat werken nadat je hem hebt gelegd. Dit heeft bolstaande en beschadigde vloeren tot gevolg. Liever even laten wennen dus.

Tip 3: Leg eerst de ondervloer

Ondervloer
Voordat je de houten vloer gaat leggen, is het belangrijk een ondervloer te leggen. De ondervloer beschermd de houten vloer tegen opkruipend vocht en heeft een geluiddempend effect.
Zo leg je een ondervloer voor een houten vloer:

  1. Maak de, veelal betonnen, vloer goed schoon en verwijder oneffenheden.
  2. Om de houten vloer tegen vocht te beschermen, bedek je de betonnen vloer vervolgens met een dampdicht folie. Laat dit folie iets tegen de muur oplopen, zodat dit straks achter de plinten valt. Naden van het folie plak je dicht met aluminiumtape.
  3. Hierop plaats je de ondervloer. Let erop dat je deze met de aluminiumzijde naar boven legt. Plak ook hier de naden vast met aluminiumtape. Let op: Wanneer je voor groene ondervloerplaten kiest, komt de vloer hoger te liggen. Houd hier rekening mee.

Tip 4: Gebruik afstandhouders

Houten vloer leggen afstandhouders
Het is tijd om te beginnen met het leggen van de houten vloer. Het is bij de eerste rij belangrijk om gebruik te maken van afstandhouders (afstand 1 centimeter). Deze plaats je tussen de muur en de eerste rij planken.
Zorg ervoor dat je dit geheel rondom doet. Op die manier houd je na het leggen van de vloer rondom één centimeter ruimte over. Deze ruimte geeft je vloer de mogelijkheid te werken en voorkomt zo kromme planken.
Vervolgens leg je de eerste rij vloerdelen met de groef naar de muurzijde. Gebruik per vloerdeel ongeveer zes afstandhouders.

Tip 5: Lijmen doe je zo

Lijm op hout
Een houten vloer leggen doe je niet door te klikken, maar door te lijmen. Je lijmt de verschillende vloeronderdelen aan elkaar.
Bij de eerste rij lijm je de vloeronderdelen met de kopse kanten aan elkaar. De rijen erna worden zowel aan de kopse kant als aan de kant van de groeven voorzien van lijm.
De vloerdelen tik je vervolgens strak tegen elkaar. Dit doe je door gebruik te maken van een slagblokje. Dit blokje leg je tegen de plank en hier sla je tegenaan met de hamer. Op die manier sla je niet direct tegen de plank, wat de plank beschermd.
Let op: Het kan zijn dat er lijm tussen de tegen elkaar geslagen vloerdelen omhoog komt. Verwijder deze lijmresten zo snel mogelijk met een doek om vlekken te voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat je de vloerdelen ook vanaf de kopse kant goed aan kunt slaan, maak je gebruik van een slagijzer.
Extra tip: Maak gebruik van een rubberen hamer, deze heeft een bredere kop en voorkomt het toebrengen van schade aan je vloerdelen.

Tip 6: Leg de houten vloer in halfsteensverband

Halfsteedsverband leggen
Aan het einde van een rij heb je bijna altijd een restant over van het laatste vloerdeel. Dit restant kun je mooi gebruiken om de tweede rij mee te beginnen. Zo kun je de vloer in halfsteensverband leggen.
Mocht het stuk dat je overhoudt een onhandige maat hebben voor een nieuwe rij, dan kun je het best een nieuwe plank pakken.
Extra tip: Doordat je restanten over zult houden tijdens het leggen, is het verstandig om meer hout te kopen dan je in vierkante meters nodig hebt. Zo heb je de ruimte om een extra plank te gebruiken als je niet goed uitkomt.

Tip 7: Let op leidingen

CV buis
Een verwarming zorgt voor een lekker warm huis, maar kan tijdens het leggen van een houten vloer een obstakel zijn. Vooral de leidingen.
De houten vloer leggen, kan alleen strak gebeuren wanneer je de vloer netjes om de leidingen heen legt. Dit doe je door een stuk uit het vloerdeel te zagen op de plek waar de leiding komt.
Teken hiervoor de leidingen af op het vloerdeel en zaag op deze plek en stuk uit het vloerdeel, zodat de leiding er doorheen past. Zorg er idealiter voor dat er zo'n 1,5 centimeter ruimte rondom de leidingen overblijft. Zo is er voldoende ruimte voor de vloer om te werken.

De kracht van hout: inspiratie

Hout is een prachtig product. Een houten vloer geeft warmte en karakter aan een ruimte. Of je deze warmte nu combineert met een landelijk interieur of juist kiest voor een strak design; het kan allemaal! Nu je weet waar je op moet leggen bij een houten vloer leggen, willen we je graag wat inspiratie meegeven.
Daarom laten we je hieronder verschillende interieurs op houten vloeren zien. Zo merk je direct dat het niet uit maakt welke stijl je hebt, hout past altijd. Zeker wanneer je bedenkt dat hout in tal van soorten, vormen en kleuren beschikbaar is.

1. Wit wordt warm


Een geheel wit interieur is iets waar je van moet houden. De grootste angst die mensen voor een volledig wit interieur hebben, is de kilheid die het uit kan stralen.
Houd je echter van wit, maar niet van kil? Dan biedt een houten vloer uitkomst! Een houten vloer leggen in een witte ruimte brengt direct warmte en knusheid met zich mee. Kijk maar naar deze inrichting. Een mooie detail is dat de vloer in een visgraatmotief gelegd is.

2. Combinatie van stijlen


In dit interieur worden verschillende stijlen met elkaar gecombineerd. Zo is het strakke design zichtbaar in de twee stoeltjes. Maar de bank en het kleed passen juist bij een landelijke inrichting.
Ook bij een combinatie van stijlen en verschillende houtsoorten past een houten vloer goed. In dit geval is er voor een lichte vloer gekozen. Deze is ondergeschikt aan de meubels, waardoor deze beter uitkomen. Ook is een lichte houten vloer gemakkelijk met andere kleuren hout te combineren.

3. Kleurenexplosie

Kleuren en houten vloer
Ook wanneer je erg van kleuren houdt, staat een houten vloer prachtig. Een houten vloer leggen zorgt in dit geval voor de rust in het geheel. Je kunt, zoals op de foto hierboven, los gaan met verschillende kleuren.
Of deze kleuren nu fel zijn of donker; een houten vloer brengt rust in de ‘chaos'. Zeker wanneer je lichte kleuren gebruikt, is een houten vloer een mooie toevoeging. Hierdoor bewaar je niet alleen de rust, maar zorg je ook voor warmte.

Tot slot

Een houten vloer leggen kan prima, mits je met en aantal belangrijke zaken rekening houdt. Voornamelijk het gegeven dat hout werkt, is belangrijk om te onthouden. Hier rekening mee houden voorkomt dat je voor nare verrassingen komt te staan. Kromgetrokken vloeren zullen jou niet meer overkomen!
Daarnaast zijn er talloze houtsoorten beschikbaar. Denk goed na over de plaats en het gebruik van de vloer wanneer je een houtsoort kiest. Houdt daarbij vooral in de gaten hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden.
Voor het leggen van de vloer verwijzen we je graag naar de extra tips die we je hierboven hebben gegeven. Mocht je toch tegen problemen aanlopen: raadpleeg dan altijd een vakman!

Ga jij binnenkort een houten vloer leggen? Of heb je al een houten vloer gelegd?
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Deel deze en eventuele tips voor je mede-vloerleggers door een reactie onder dit artikel te plaatsen.