Als fervent tuinliefhebber breng je graag heel wat uren door in de tuin. Om optimaal van de tuin te kunnen genieten, kun je een terras aanleggen waar je de tuinmeubelen op plaatst. Echter kun je ook voor een andere oplossing kiezen: een houten vlonder. Een houten vlonder geeft je tuin een totaal andere uitstraling dan wanneer je het terras zou simpelweg zou betegelen.

Wij kunnen de warme look van het hout wel waarderen. In dit artikel omtrent een houten vlonder aanleggen de handleiding nemen we je stap voor stap mee in het proces om zelf een houten vlonder te maken. Ben jij klaar om je tuin een ware make-over te geven?

De houten vlonder: wat is het precies?

Voordat we dieper ingaan op hoe je een houten vlonder zelf kunt maken, is het goed om helder voor ogen te hebben wat een houten vlonder nu precies is en welke functies deze vlonder kan hebben. Een houten vlonder is een platform dat vaak iets boven de grond geplaatst wordt. Je kunt een vlonder in de tuin plaatsen, zodat je altijd een mooi egaal houten terras hebt waar je alle kanten mee op kunt. Zo kun je er bijvoorbeeld je tuinbank op plaatsen, of juist genieten van een buitenkeuken.

Een vlonder wordt dan ook vaak gebruikt voor de functie die we hierboven beschrijven, het heerlijk tot rust komen in eigen tuin. Nu horen we je denken: dat kan toch ook gewoon op het gras of de bestrating? Dat kan zeker. Echter geeft een houten vlonder je tuin direct een compleet andere uitstraling, waardoor we het ons voor kunnen stellen dat je een houten vlonder net iets mooier vindt dan de grijze tegels die nu in de tuin liggen.

Daarnaast kan een houten vlonder ook uitkomst bieden voor een tuin waarbij de vloer niet helemaal waterpas loopt. Wanneer je veel last hebt van een tuin die afloopt of die ontzettend veel hobbels in het gazon heeft, kan een houten vlonder je toch een terras geven waarbij de ondergrond waterpas is. Door de funderingspalen goed waterpas neer te zetten, kun je vrij eenvoudig een terras creëren waarbij je niet langer last hebt van alle ongelijkheden.

Een houten vlonder aanleggen de handleiding: zo gaan je aan de slag

Nu je weet waar een houten vlonder voor gebruikt wordt en welke voordelen dit heeft, is het tijd om te bekijken hoe je zo'n houten vlonder zelf kunt maken. Bij het maken van een vlonder zijn er een aantal stappen waar je je aan moet houden om tot een goed eindresultaat te komen.

Al deze stappen gaan we Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n met je doornemen. Zo zul je geen informatie missen en bouw jij in een handomdraai zelf een houten vlonder voor in je eigen tuin.

Stap 1: Bepaal het formaat

Rolmaat

Voordat je ook maar begint met een van de andere stappen van houten vlonder aanleggen de handleiding, is het goed om de tuin in te stappen en op te meten hoe groot jouw vlonder precies moet worden. Wees hierbij exact, want het formaat is van belang bij alle stappen die hierna volgen. Het opmeten van je toekomstige vlonder kun je het best met twee personen doen. Twee mensen zien altijd meer dan Ă©Ă©n. Het zou vervelend zijn als je iets over het hoofd ziet, wat een ander je had kunnen vertellen als hij even had meegekeken.

Daarnaast kun je met twee man eenvoudiger iets opmeten dan in je eentje. En het is natuurlijk ook een stuk gezelliger!

Stap 2: Wat heb je nodig?

Stapel met schroeven

Nu je weet hoe groot je houten vlonder gaat worden, kun je je gaan bedenken hoe je de vlonder precies in elkaar gaat zetten. Hierbij raden we het aan om dit van tevoren uit te tekenen op papier. Door dit te doen kun je precies zien wat het oppervlak gaat worden en geeft het je direct duidelijkheid in hoeveel materialen je nodig gaat hebben. Over materiaal gesproken… Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Dit zijn de materialen die volgens houten vlonder aanleggen de handleiding nodig zijn:

  • Funderingspalen
  • Liggers
  • Vlonderplanken
  • Worteldoek
  • Slotbouten
  • Schroeven

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om uit te rekenen hoeveel je van ieder materiaal precies nodig hebt. Om je hier bij te helpen, hebben we een aantal richtlijnen voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij precies hoe je kunt berekenen hoeveel je nodig hebt.

Tijd voor het rekenwerk

Rekenmachine en potlood

Voordat je begint met uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt zijn er een aantal belangrijke richtlijnen die we je niet kunnen onthouden:

  • De funderingspalen staan 40 centimeter uit elkaar;
  • Per funderingspaal heb je Ă©Ă©n slotbout nodig;
  • Je begint en eindigt altijd met een ligger. Wanneer je bijvoorbeeld een vlonder van 400 x 500 centimeter gaat maken, heb je 11 liggers nodig. Dit kun je eenvoudig berekenen: 400 / 40 = 10 + 1 eindligger. Je hebt in totaal dus 11 liggers nodig;
  • Voor de funderingspalen kun je het best een lengte van 100 centimeter aanhouden, waarbij er ongeveer 20 centimeter boven de grond uitsteekt;
  • Zorg ervoor dat de verschillende stukken worteldoek iets met elkaar overlappen. Zo weet je zeker dat de hele ondergrond bedekt is;
  • Leg de vlonderplanken niet ‘koud' tegen elkaar. Door de schommelingen in temperatuur gaat het hout werken. Houdt daarom ten minste 4 millimeter tussenruimte aan om schade te voorkomen;
  • Per plank plaats je om de 40 centimeter twee schroeven.

Nu je deze informatie weet, kun je voor jezelf berekenen hoeveel materialen je precies nodig gaat hebben.

Stap 3: Bereid de grond voor

Grasmat en zandgrond

Deze derde stap in houten vlonder aanleggen de handleiding gaat over de grond waar je jouw houten vlonder op gaat plaatsen. Voordat je daadwerkelijk begint met het bouwen van je vlonder, is het verstandig om eerst goed naar de grond te kijken waar deze komt te staan. Onze belangrijkste tip is om de bouw van je houten vlonder niet te beginnen tijdens of net na een fikse regenbui.

De grond is dan logischerwijs vochtig, wat kan betekenen dat de funderingspalen scheef of niet stevig genoeg in de grond gezet worden. Het zou enorm zonde zijn als de basis van je houten vlonder al niet goed is. Dit komt de stevigheid niet ten goede, wat op termijn zelfs onveilig kan worden.

Mocht er op dit moment gras liggen op de plek waar jij jouw vlonder wilt gaan bouwen, dan zul je het gras op deze plek eerst weg moeten halen. Je kunt hier immers niet langer komen met de grasmaaier. Je wilt niet dat er na verloop van tijd lange grassprieten tussen de vlonderplanken door piepen. Daarnaast zul je ook het worteldoek over de zandgrond gaan leggen. Een gazon hieronder is niet gewenst.

Nadat je de grasmat hebt verwijderd, zou je 10 Ă  20 centimeter van de zandbodem af kunnen graven. Zo komt je houten vlonder ongeveer ter hoogte van de rest van de tuin te liggen. Echter is dit niet noodzakelijk. Je kunt je houten vlonder ook iets hoger plaatsen.

Stap 4: Handen uit de mouwen!

Zo, alle materialen liggen klaar en de grond is voorbereid. Het wordt tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan! Om ervoor te zorgen dat jij straks een stevige houten vlonder in de tuin hebt staan, vertellen we stapsgewijs hoe jij de vlonder zelf in elkaar kunt zetten.

De funderingspalen

Vierkante pilaren

De grond heb je als het goed is in stap 3 van een houten vlonder aanleggen de handleiding helemaal gereed gemaakt. Nu is het tijd om alle funderingspalen op de juiste plek in de grond te zetten.
Meet voordat je begint met plaatsen goed op welke paal waar moet komen. Ze moeten immers op exact één lijn staan, anders kun je bij een van de vervolgstappen de liggers niet goed vastmaken.
Nu is het een kwestie van alle palen in de grond slaan. Een klus die niet moeilijk is, maar die wel tijd en energie vergt.

Tip: Om er zeker van te zijn dat alle funderingspalen precies even hoog zijn kun je van tevoren een draad spannen waarvan je zeker weet dat deze waterpas is. Zo weet je per paal precies hoe ver je deze de grond in moet slaan.

Het worteldoek

Worteldoek
(Foto)
Deze stap in houten vlonder aanleggen de handleiding kun je zeker niet overslaan. Zodra alle funderingspalen goed en wel in de grond staan, kun je namelijk het worteldoek gaan plaatsen. Dit worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid tussen de vlonderplanken kan groeien. Het worteldoek komt om alle funderingspalen heen. Dit doe je door met een stanleymes telkens een kruis in het doek te snijden op de plek waar een funderingspaal staat. Op deze manier kun je het worteldoek simpelweg over de funderingspaal heen trekken. Zorg ervoor dat je het kruis niet te groot maakt, anders krijg je alsnog open plekken in het doek waar onkruid doorheen kan groeien.

Let op: Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen het worteldoek en de vlonderplanken zit. Zo kan je vlonder goed ventileren en zal er na een flinke regenbui geen vocht tussen blijven hangen, wat uiteindelijk tot schimmels kan leiden.

De liggers

Nu de funderingspalen staan en het worteldoek geplaatst is, kun je de liggers gaan bevestigen. Let er op dat de liggers niet op de funderingspalen komen, maar deze er aan de zijkant tegenaan gemonteerd worden. Hier heb je de slotbouten bij nodig. Per funderingspaal heb je één slotbout nodig.

Door de liggers aan de zijkant van de funderignspalen te bevestigen, zorg je voor een stuk meer stevigheid. Dit zal de algehele stevigheid van je houten vlonder dus ten goede komen.

De vlonderplanken

Vlonderplaten bevestigen

Tijd om de laatste hand te leggen aan stap 4 van houten vlonder aanleggen de handleiding. Nu de liggers geplaatst zijn, wordt het tijd om je vlonder echt af te maken en de vlonderplanken te plaatsen. De vlonderplanken leg je simpelweg haaks op de liggers die je al gemonteerd hebt. Het enige wat je nu nog moet doen is de planken vastmaken met schroeven. Je plaatst op iedere plek dat de vlonderplank op een ligger ligt twee schroeven. Zo weet je zeker dat de vlonderplank goed vast zit.

Mocht je zien dat je vlonderplanken iets te lang zijn, kun je de uiteindes er simpelweg afzagen. Schuur de afgezaagde planken lichtjes bij met wat schuurpapier om te voorkomen dat er splinters uit het hout steken. Et voilà! Het maken van je houten vlonder is nu helemaal gedaan. In de vijfde en laatste stap van deze handleiding vertellen we nog een en ander over het onderhoud van je vlonder. Zo kun je nog heel lang genieten van jouw harde werk.

Stap 5: Onderhoud het hout

Gebeitste vlonder

Tijd voor de laatste stap van houten vlonder aanleggen de handleiding! Je hebt je houten vlonder eindelijk in elkaar gezet. Om ervoor te zorgen dat je nog lang van je houten vlonder kunt genieten en deze nog jarenlang meegaat, raden we het aan om het hout goed te onderhouden. Eerder schreven we een artikel over hoe jij je houten schutting kunt beitsen. De informatie uit dit artikel kan ook perfect gebruikt worden voor jouw houten vlonder. De stappen zijn immers hetzelfde.

Wil je meer weten over het onderhoud van jouw houten vlonder? In het artikel ‘Je Houten Schutting Beitsen In 9 Simpele Stappen: De Complete Gids‘ vind je alle informatie die je nodig hebt.

Het maken van een houten vlonder is geen ingewikkelde klus. Met de juiste materialen en hulp van deze handleiding is het een klus die ook jij kunt klaren. Zorg ervoor dat je iedere stap zorgvuldig volgt. Zo zorg je ervoor dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet en jij straks een stevige Ă©n prachtige vlonder in de tuin hebt staan!

Ga jij een houten vlonder aanleggen in de tuin?
Welke stap in een houten vlonder aanleggen de handleiding vond jij het meest verrassend?
Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen!