Het is waarschijnlijk zo'n beetje iedereens grootste nachtmerrie: je komt thuis en ziet dat je hele huis is leeggeroofd. Er is ingebroken. Toch gebeurt dit in Nederland nog steeds heel erg veel, en steeds vaker ook op klaarlichte dag.

\Woninginbraak staat hoog op de agenda van de politie, juist omdat het zoveel gebeurt in Nederland. Natuurlijk is het fijn om te weten dat de politie actief bezig is om inbraken te voorkomen, maar je kunt ook zelf je huis beveiligen en op die manier de kans op inbraak verkleinen. Zo houd je inbrekers buiten en kun je zelf met een gerust hart de deur uit of gaan slapen.

Binnen 5 minuten je huis leeg…

Inbrekers hebben zo'n 30 seconden nodig om je woning binnen te komen, 4 minuten om de buit te zoeken en te verzamelen en nog eens 30 seconden om weer buiten te komen. Binnen 5 minuten kan een inbreker jouw waardevolle spullen dus meenemen.

In 2016 werd er maar liefst 125 keer per dag ingebroken. Daar schrikken wij wel even van! En slechts 1 op de 10 inbraken wordt opgelost. Dat zijn dus geen cijfers om vrolijk van te worden.
Om de kans op inbraak te verkleinen zijn er een aantal dingen die je kunt aanpassen aan je huis en aan je gedrag. Met deze aanpassingen maak je je woning een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers. Je huis goed beveiligen is één van deze dingen.

Op welke manieren kun je nu precies je huis beveiligen? In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om je huis te beveiligen en geven we nog een aantal kleine tips waarmee je de kans op inbraak kunt verkleinen.

Je huis beveiligen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt aanpassen aan je huis, waardoor je je huis een stukje veiliger maakt en minder aantrekkelijk voor inbrekers. Je huis beveiligen heeft als doel te zorgen dat inbrekers er niet in komen. Een niet, of niet goed, beveiligd huis kan een inbreker meestal namelijk met het juiste gereedschap in 30 seconden binnen komen.
Duurt het langer dan 1,5 minuut om binnen te komen? Dan haken de meeste inbrekers al af. Met de juiste beveiliging zorg je ervoor dat een inbreker jouw huis niet snel binnen kan komen en dus afhaakt.

Voldoende verlichting

Buitenverlichting

Inbrekers houden er – zoals je wellicht al had verwacht – niet van om in the spotlight te staan. Staan ze in het licht, dan is de kans extra groot dat ze gezien worden. En dat is natuurlijk precies wat ze willen voorkomen.

Wat wij willen voorkomen, is dat er überhaupt wordt ingebroken in onze woning. Door te zorgen voor voldoende verlichting rondom je huis en in je tuin, schrik je inbrekers af. Zij hebben namelijk weinig zin om gezien te worden als ze proberen jouw huis onuitgenodigd binnen te komen. Je kunt lampen ophangen die continu branden, zodat inbrekers gelijk zien dat jouw woning goed verlicht is.

Je kunt er ook voor kiezen om lampen met een bewegingsdetector op te hangen om de inbrekers te laten schrikken. Als het echt donker is, zien ze deze lampen namelijk niet hangen. Komen ze in de buurt van zo'n lamp met bewegingsdetector, dan springt deze lamp ineens aan. Hier schrikt de inbreker waarschijnlijk van, want hij had niet verwacht dat hij gezien zou worden!

Tip: Probeer altijd om lampen rondom je woning op een veilige hoogte te hangen, waar ze niet gemakkelijk kapot geslagen kunnen worden. Naast de verlichting buiten de woning, is ook de verlichting in huis belangrijk. Ook hier houdt een inbreker namelijk niet van te veel licht. Je kunt bijvoorbeeld 's avonds een lampje aan laten in de woonkamer wanneer je naar bed gaat. Of je kunt in de woonkamer ook gebruik maken van lampen met bewegingsdetector.

Veiligheidssloten

Veiligheidsslot

Goede sloten zijn methode nummer één om inbrekers buiten te houden. Zit er een goed slot op je raam of deur, dan kost het een inbreker namelijk veel moeite om deze open te krijgen. En dan haken ze dus af.

Het is belangrijk om zowel deuren als ramen goed af te sluiten. Niet alleen door deuren, ook door ramen komen inbrekers namelijk naar binnen. Sluit je huis goed af met geschikte sloten of bijvoorbeeld raamgrendels en deurboompjes.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat alles ook daadwerkelijk op slot wordt gedraaid. Een deur die niet op slot is gedraaid is voor inbrekers namelijk vaak gemakkelijk open te maken met bijvoorbeeld een creditcard.

Ook sleutels aan de binnenkant van het slot late zitten is geen goed idee. Een inbreker kan namelijk een ruitje vlakbij de deur intikken en zo gemakkelijk met de sleutels de deur openen.

Alarmsysteem

Alarmsysteem

Een alarmsysteem kun je zien als een aanvullende maatregel om je huis te beveiligen. Het kan een dief afschrikken, maar op het moment dat het alarm afgaat is het kwaad al geschied. De inbreker is dan immers vaak al binnen.

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen. Zo zijn er systemen waarbij een alarm afgaat als een raam of deur waarop een sensor bevestigd is, wordt geopend. Andere systemen werken met bewegingsdetectie. Zodra er een beweging wordt geregistreerd wordt er een signaal doorgestuurd naar een alarmcentrale. De centrale kan vervolgens de bewoner van de woning alarmeren.

Camerabewaking

Camerabeveiliging

Tegenwoordig is camerabewaking niet meer echt een luxe. Er zijn steeds meer mogelijkheden op dit gebied. De systemen variëren van eenvoudig en goedkoop tot duur en exclusief. Via je laptop, telefoon of tablet kun je de beelden bekijken. Zo kun je dus overal waar je bent je huis in de gaten houden.

Een aantal camera's in en rond het huis kunnen je een veilig gevoel geven en daarnaast schrikken ze inbrekers ook af.

Anti-inbraak tips

Naast alles wat je zelf kunt ondernemen op het gebied van je huis beveiligen, zijn er ook nog een aantal tips die we je mee willen geven. Als je op deze kleine, simpele dingen let, maak je de kans op inbraak alweer een stuk kleiner. En het kost je haast geen moeite. Je huis beveiligen wordt zo wel erg gemakkelijk.

1. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen

Inbreker

Deze tip is bij iedereen vast wel bekend. Waardevolle spullen moet je niet in het zicht laten liggen. Toch wil het nog weleens gebeuren dat je ergens iets laat slingeren waardoor je waardevolle spullen onbedoeld toch in het zicht komen te liggen. Op deze manier maak je jouw woning (en inhoud) voor inbrekers aantrekkelijk. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Probeer er daarom altijd voor te zorgen dat je je waardevolle spullen uit het zicht legt.

2. Let ook op de situatie rondom het huis

Niet alleen de situatie in het huis, ook de situatie om het huis is belangrijk. Inbrekers komen immers van buitenaf naar binnen. Let er bijvoorbeeld op dat inbrekers niet gemakkelijk op de eerste verdieping kunnen komen met behulp van een container of een trap die buiten staat bijvoorbeeld.

3. Maak je huis zichtbaar

Een huis dat niet goed zichtbaar is, is aantrekkelijk voor inbrekers. Ze lopen immers minder risico om gesnapt te worden. Het is daarom beter om geen metershoge haag of bomen voor je huis neer te zetten.

Door je huis zichtbaar te maken verklein je de kans dat je woning interessant is voor inbrekers. Tegelijkertijd vergroot je de kans dat iemand de inbreker spot, mocht er onverhoopt toch ingebroken worden. De sociale controle is groter wanneer je huis goed zichtbaar is.

4. Let ook op kleine ramen

Klein raampje

Je denkt er wellicht niet zo snel aan, omdat je niet verwacht dat een inbreker daardoor naar binnen kan komen. Maar een raampje van zo'n 15 centimeter kan voor een inbreker al groot genoeg zijn om door naar binnen te komen. Daarom is het belangrijk dat je ook kleine raampjes altijd goed sluit en er voor zorgt dat ook deze ramen voorzien zijn van een degelijk slot.

5. Laat een bewoonde indruk achter

Als inbrekers weten dat er niemand thuis is, wordt het natuurlijk extra interessant om in te breken. Probeer daarom altijd een bewoonde indruk achter te laten in je woning. Ga je een avondje weg, laat dan bijvoorbeeld een paar lampen aan.

Ga je wat langer weg, op vakantie bijvoorbeeld, dan kun je eventueel lampen met tijdschakelaars installeren. Of vraag bijvoorbeeld je buren of andere kennissen om af en toe binnen te lopen om de post op te rapen. Op deze manier wek je de indruk dat er iemand thuis is en zijn inbrekers minder snel geneigd in te breken. Vraag de buren bijvoorbeeld ook om dagelijks even de gordijnen of rolluiken open en dicht te doen. Als deze een paar dagen aan een stuk dicht zijn, wordt het namelijk al snel duidelijk dat er niemand thuis is.

6. Geen sleutel onder de mat

Reservesleutel

We hebben hem waarschijnlijk allemaal weleens gebruikt: de welbekende reservesleutel die onder de deurmat of bloempot ligt. Hartstikke handig als jij je sleutels vergeten bent, zo'n extra sleutel bij de deur. Helaas weten inbrekers deze sleutel ook maar al te goed te vinden. En dan wordt het natuurlijk een eitje om binnen te komen. Leg daarom liever geen sleutel buiten bij de voordeur.

Tip: Geef je reservesleutel aan de buren of vrienden, zodat je hem daar op kan halen mocht het nodig zijn.

Wil je je huis beveiligen, dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. Van systemen installeren tot kleine, gemakkelijke dingen waar je simpelweg rekening mee moet houden. Zo zorg je ervoor dat inbrekers bij jou geen kans maken!

Welke manier van je huis beveiligen is volgens jou effectief? En heb je nog andere anti-inbraak tips?
Deel het met ons in een reactie!