Je huis verkoopklaar maken is cruciaal wanneer je in deze tijd je huis snel wilt verkopen. Maar hoe doe je dat? Want wanneer je al jaren in je eigen woning leeft, zie je bijna niet meer wat uniek is aan je huis.

In dit artikel geven we je een aantal unieke tips waarmee jij jouw huis binnen no-time verkoopklaar kunt maken. Want zeg nou zelf, wie wil zijn woning nou niet pijlsnel verkocht hebben?!

huis verkoopklaar maken

Je huis verkoopklaar maken? Wat bedoel je precies?

Waarschijnlijk woon je al een aantal jaren in je huidige huis. En je kent alle routineklusjes wel die je langsloopt wanneer je je huis schoon en gastvrij wilt maken: de ramen zemen, het toilet schrobben, de vloer stofzuigen en dweilen… misschien kun je jezelf er zelfs eens in de zoveel tijd toe zetten om de kastjes in de keuken schoon te maken!

Maar hoe zorg je er nou voor dat een vreemd persoon op slag verliefd wordt op jouw woning? Misschien zelfs al vóórdat ‘ie binnen is geweest (tip: lees hiervoor tip 4)! In dit artikel leggen we je stap voor stap uit, aan de hand van een aantal unieke manieren, hoe jij je huis verkoopklaar kunt krijgen om ‘m vervolgens vliegensvlug door de verkoop te jagen.

 

Je huis verkoopklaar maken: 7 manieren

Je huis verkoopklaar maken helpt je om sneller door de verkoop te fietsen. Hoe je dat op een unieke manier doet lees je hieronder in de volgende zeven tips. Veel leesplezier!

 

Manier 1: Persoonlijke spullen

schoenen onder tafel

Heb je er wel eens over nagedacht wat een hotelkamer of een steengoede Airbnb locatie nou zo aantrekkelijk maakt? Één ding is zeker: het zijn niet de spullen van de vorige huurder/bewoner die je een fris en uitgerust gevoel geven. Nee, het is juist het feit dat het een uitstraling heeft als een showroom, wat het voor een buitenstaander zo aantrekkelijk maakt.

Maar hoe doe je dat nou met je eigen woning? Hier volgen een aantal punten waar je op kunt letten.

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk persoonlijke spullen opbergt. Natuurlijk kun je niet ieder fotolijstje van de muur halen (hoewel?), maar zorg er tenminste voor dat schoenen, sieraden, papieren, post, kleren, sleutels, tassen en rugzakken, eten en alle andere persoonlijke eigendommen verwijderd zijn, of in ieder geval goed verstopt zitten in de kast. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat de kapstok leeg is, er vers fruit op de fruitschaal ligt en parkeer je auto(‘s) een straat verderop. Je hebt immers nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken!

 

Manier 2: De lucht

frissie slaapkamer

Wanneer je voor het eerst een nieuwe woning betreedt, dan doe je dat met al je zintuigen. Allereerst doe je dat met je ogen… die hebben we bij de vorige stap al goed behandeld! Maar vervolgens is het de beurt aan je neus. Wist je dat je, voordat je bewust na kunt denken over een geur, die geur direct verbinding maakt met het gedeelte in je hersenen dat Neocortex heet? Geur kan daarom direct een herinnering of een andere associatie oproepen. Reden des te meer om te zorgen dat je huis daar goed op inspeelt!

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je je huis goed lucht door de ramen een poosje open te zetten. Zo haal je een groot deel van jouw persoonlijke geur uit huis en zorg je voor genoeg frisse, zuurstofrijke lucht. Niets is zo vervelend als een ruimte die bedompt aanvoelt omdat het niet goed gelucht is.

Maar naast het luchten van je huis, is het ook belangrijk dat je goed hebt schoongemaakt en afgestoft. Vuil houdt immers ook geuren vast! Maak, voordat je het huis lucht, dus ook nog even alle prullenbakken goed leeg.

In ruimtes zoals de trapkast, kelder en de zolder blijft vaak vocht hangen. Verstop ergens in die ruimtes een ontvochtiger, zodat de ruimte niet klam en vochtig aanvoelt wanneer je er binnenkomt.

Ook geurstokjes kunnen een goede rol spelen wanneer je je huis verkoopklaar wilt maken. En wil je het helemaal next level brengen? Bak dan van tevoren een appeltaart in de keuken. Niemand kan zo'n heerlijke geur weerstaan!

 

Manier 3: Kleine reparaties

reparatie

Je kent dat wel… je woont al jaren in hetzelfde huis en kleine “dingetjes” vallen je gewoon niet meer op. Maar… een buitenstaander vallen die kleine dingetjes wél op! En een aantal kleine mankementen op een hoop, wordt al gauw een grote “nee” bij de verkoop! Hier volgen wat aandachtspuntjes waar je direct werk van kunt maken.

Allereerst is de buitenkant aan de beurt. En om preciezer te zijn, de kozijnen! Vaak is het zo dat de onderste gedeeltes van de kozijnen vocht vasthouden waardoor de lak af kan bladderen. Dit is slecht voor het kozijn en het ziet er erg slordig uit. Een mooi klusje om dat netjes bij te werken! Schuur het kozijn op, breng eventueel wat grondverf aan en lak het vervolgens netjes af. Daar wordt iedere nieuwe bewoner vrolijk van! In dit artikel vind je meer tips over de buitenkant van het huis verven.

Heb jij laminaat liggen ergens in huis? Dan is de kans groot dat er ook plakplinten liggen. Deze plakplinten staan erom bekend los te laten, dus als dat bij jou ook het geval is, plak ze dan weer netjes van met sterke, dubbelzijdige tape.

Gebruik je de zolder vooral als opslag en heb je er nooit echt iets aan gedaan? Kleine aanpassingen zoals een likje verf en dat ene peertje vervangen met een nette, felle lamp maakt een groot verschil!

Planten zijn erg hip (zie punt 5 in dit artikel!), maar oude planten geven geen fijn gevoel. Heb jij planten staan die vol zitten met bruine bladeren en er droevig bijstaan? Knip de bruine bladeren er dan netjes uit of vervang de plant met een nieuwe.

Als je kinderen hebt dan zul je het wel herkennen: vlekken in de bank. Maar wist je dat je dat meeste vlekken er heel gemakkelijk uit kunt krijgen met bruisend mineraalwater? Dat ziet er tóch weer wat beter uit!

Zit er nog ergens een boorgaatje in de muur? Stop deze dan netjes zicht met muurvuller en werk het bij met een beetje muurverf. Kleine moeite, groot plezier!

Nu we het toch over muurverf hebben… een muurtje in de latex zetten is letterlijk in een middagje gedaan. Dus wil jij een ruimte een volledig frisse look geven? Koop dan een emmertje latex en ga aan de slag dit weekend!

Ook behang kan erg mooi zijn. Heb jij ergens een stukje behang loshangen? Lijm deze dan netjes terug tegen de muur. Lekker fris!

Als laatste kun je nog even een rondje door het huis lopen en checken of je piepende/krakende deuren hebt. Een beetje WD-40 op de scharnieren doet wonderen en geeft een veel betere eerste indruk.

 

Manier 4: Houten luiken

Houten luiken

We hebben het tot nu toe voornamelijk gehad over de binnenkant van je huis. Maar hoe zit het met de buitenkant? Één van de mooiste en stijlvolste manieren om de buitenkant van je huis een volledige metamorfose te geven, is het plaatsen van houten luiken.

Houten luiken werden vroeger gebruikt om oude boerderijen en stallen te beschermen tegen weer en wind. Maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt als échte eye-catchers! Er zijn vier verschillende modellen die je in Nederland kunt kopen:

 1. Louvre luiken – deze luiken zijn erg stijlvol door de horizontale lamellen en tevens erg handig omdat ze nog licht doorlaten wanneer ze gesloten zijn;
 2. Barn luiken – ook wel opgeklampte luiken genoemd. Dit design zie je veel terug bij de oudere woningen in Frankrijk. Een mooie, robuuste uitstraling;
 3. Panel luiken – Deze luiken zijn bij uitstek geschikt om de ouderwetse zandloper/diabolo op te schilderen, omdat het middenpaneel mooi vlak is;
 4. Classic luiken – Deze luiken zijn eigenlijk een combinatie van de Barn en Panel luiken. Het strakke uiterlijk lenen ze van de Panel luiken en van de Barn luiken lenen ze de horizontale lijnen.

Wist je dat 95% van alle kozijnen in Nederland in een viertal kleuren zijn onderverdeeld? Om die reden worden de luiken ook in vier verschillende kleuren geleverd:

 1. Wit RAL9010;
 2. Antraciet RAL7016;
 3. Groen RAL6009;
 4. Blauw RAL5003;

Op deze manier verander je in een middag volledig de uitstraling van je woning!

 

Manier 5: Planten

Kamerplanten

Je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. In bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels… overal zie je prachtige kamerplanten. En dat is natuurlijk niet voor niets!

Kamerplanten geven je huis een warme, gezellige en gastvrije uitstraling. Ze geven een gevoel van thuiskomen, maar ook een gevoel van luxe.

De meeste mensen hebben planten in de vensterbank van hun woonkamer staan, maar wist je dat een grote plant ook prachtig staat in je slaapkamer of badkamer? Denk bijvoorbeeld eens aan de Strelitzia. Deze plant doet het erg goed op een plek die warm en licht is en ziet er werkelijk schitterend uit. Zet je ‘m in een grote pot, dan kan de plant wel groter dan twee meter worden! Een echte eye-catcher!

Ben je op zoek naar een makkelijke kamerplant? Bekijk dan eens dit artikel waar we je er alles over vertellen!

 

Manier 6: Tuin

Nette tuin

We hebben binnen in het huis gekeken, we hebben naar de buitenkant van je huis gekeken, maar we hebben het nog niet gehad over de tuin. Daarom is de tuin nu aan de beurt!

Het is eigenlijk heel simpel: zorg dat je tuin er net zo netjes bijligt als de rest van je huis. Hieronder volgen een aantal praktische tips.

Rol de tuinslang netjes op en leg ‘m op een plek waar ‘ie niet opvalt. Super fijn dat je de plantjes netjes water geeft, maar niets is zo slordig als een uitgerolde tuinslang die midden in de tuin ligt.

Herinner je je tip 1 van dit artikel nog? Precies, ruim persoonlijke spullen op. In dit geval, ruim je fietsen op. Zet je fietsen netjes in de schuur of garage. Heb je die niet? Vraag dan aan de buren of je de fietsen even in hun tuin mag stallen wanneer er kijkers komen. Staat wel zo netjes!

Hetzelfde geldt voor de containers. Afhankelijk in welke gemeente je in Nederland woont, is de kans groot dat je één, twee of misschien zelfs drie containers in de tuin hebt staan. Daarbij scheidt je misschien ook nog eens netjes het plastic afval. Zet de containers om de hoek, zodat ze uit het zicht staan. Ook een zonnige dag kunnen containers ook voor stank zorgen en dat wil je al helemaal niet.

Heb je tegels in de tuin liggen? Niets geeft je tuin een frissere look dan het reinigen van je tegels met een hogedrukreiniger. Het is een middagje werk, maar je hebt er ontzettend veel plezier van.

En als laatste is het belangrijk dat je tuin en knap geknipt bijligt. Dit betekent gras maaien, schoffelen en planten snoeien. In dit artikel lees je bijvoorbeeld ook hoe je goed een moodfilm voor je huis kan maken.

 

Manier 7: De badkamer

Badkamer

Zie je de foto hierboven? Krijg jij ook direct het gevoel dat je in een luxe hotel vertoeft? Datzelfde gevoel kun jij ook je kijkers geven wanneer je je huis verkoopklaar maakt.

Begin allereerst met de kitranden. Zijn ze schoon? Zijn ze schimmelvrij? Zo niet, zorg daar dan voor. Is het echt rampzalig? Snij de kitranden dan weg en breng nieuwe kit aan.

Hetzelfde geldt voor kalkresten. Zorg dat de kranen, douchekop en andere chromen elementen glimmen als diamanten.

Heb je een raam in je badkamer? Maak deze dan netjes schoon en zet ‘m open. Dit zorgt dat je badkamer is voorzien van genoeg zuurstof en het haalt eventueel vocht weg.

Ook in de badkamer wil je al je persoonlijke spullen uit het zicht hebben. Geen tandenborstel, haarkammen, gebruikte handdoeken en potjes gel!

Als laatste kun je de badkamer dat échte hotelgevoel geven door opgerolde handdoeken neer te leggen, geurstokjes neer te zetten en een luxe badmat op de grond te leggen.

Laat die nieuwe kopers maar komen!

 

Conclusie

Zoals je kunt lezen zijn er vele manier om je huis verkoopklaar te maken. Het lijken misschien slechts zeven tips, maar zoals je hebt kunnen lezen zit iedere tip ook weer boordevol adviezen! Hopelijk heb je er je voordeel mee kunnen doen. Om het je gemakkelijk te maken staan hier de tips nog even voor je opgesomd:

 1. Verwijder zoveel mogelijk persoonlijke spullen;
 2. Zorg voor frisse, gezonde lucht in huis;
 3. Repareer eventuel klein achterstallig onderhoud;
 4. Verfraai je woning aan de buitenkant met prachtige houten luiken;
 5. Voorzie je hele woning van planten;
 6. Zorg dat je tuin een weerspiegeling is van je woning;
 7. Geef je badkamer de hoteluitstraling!

 

Heb jij nog tips voor het verkoopklaar maken van je huis? Deel ze in de reacties hieronder!