Je ziet het steeds vaker voorbij komen: een industrieel interieur. Niet alleen in restaurants, kantoren of hippe koffietentjes zie je deze trend terug, ook in huis is deze trend helemaal hot.

En niet onterecht, want de industriële look is heel erg mooi! Woningen met een industrieel interieur kenmerken zich door de unieke combinatie van materialen en kleuren die bij deze stijl passen.

De industriële stijl is ook best handig: heb je namelijk zichtbare waterleidingen of andere buizen? Doe geen moeite om dit te verbergen! Binnen een industrieel interieur past dit namelijk perfect. In dit artikel lees je alles over de kleuren, materialen en accessoires die een industrieel interieur kenmerken!

Kenmerken van een industrieel interieur

Industrieel interieur

Het industriële interieur is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de 19e en 20e eeuw. Woningen met een industrieel interieur kenmerken zich door het gebruik van diverse kleuren en materialen, die in deze tijd veelvuldig werden gebruikt. Een industrieel interieur geeft je woning hierdoor een stoere, rauwe maar toch erg moderne uitstraling.

De industriële stijl is gebaseerd op het gebruik van ruwe, robuuste materialen. Daarnaast komen in een industrieel interieur ook veel functionele elementen terug. Het industriële interieur kenmerkt zich door een sobere en cleane uitstraling.

Accessoires zijn in woningen met een industrieel interieur vaak maar minimaal aanwezig, less is more in een industrieel interieur. Toch betekent dit niet dat een industriële inrichting je woning een koude uitstraling hoeft te geven!

Kleuren

Bakstenen muur
(Bron)
In een industrieel interieur wordt vaak gebruik gemaakt van de neutrale kleuren zwart, grijs en wit. Een enkele keer zie je ook wat bruin terug in een industrieel interieur. Moderne woningen met een industrieel interieur kenmerken zich vaak ook door het gebruik van felle kleuren in accessoires. De basiskleuren blijven vaak zwart, grijs en wit, maar in accessoires zie je dan wat fellere kleuren terugkomen zoals turquoise, geel of blauw. Hierdoor krijgt de woning toch wat kleur.

Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om verschillende grijstinten te gebruiken in je woning – grijs is er immers in oneindig veel varianten. Door verschillende grijstinten te gebruiken zorg je voor een harmonieus geheel, maar breng je toch wat kleurverschil aan.

Materialen

Er zijn een aantal materialen die een industrieel interieur kenmerken. Zoals we al aangaven worden in een industrieel interieur vooral robuuste, ruwe materialen gebruikt. Materialen waarvan je de ‘echtheid' nog kan zien, zoals bijvoorbeeld onbewerkt hout. Welke materialen echt niet mogen ontbreken in een industrieel interieur, dat lees je hier.

Bakstenen

Een van de kenmerken van een industrieel interieur, is een bakstenen wand. Zo'n wand geeft je woning echt een rauwe, stoere uitstraling. Natuurlijk is zo'n echte bakstenen muur heel erg gaaf: dit past immers perfect binnen de ruwe, robuuste materialen die een industrieel interieur kenmerken.

Nu hoef je niet perse gelijk je hele woonkamermuur uit te gaan hakken, om zo'n toffe bakstenen muur te creëren. Er zijn namelijk ook een aantal heel goede alternatieven, waarbij je je woning gewoon helemaal heel kunt laten. Wel zo prettig.

Zo is er inmiddels veel behang te vinden met de bakstenen-look, waarmee je muur die industriële uitstraling krijgt. Omdat behang natuurlijk opgedeeld is in verschillende stroken, is het wel belangrijk dat je bij het behangen oplet dat de stroken goed op elkaar aansluiten.

Geen zin om moeilijk te doen met stroken behang? Dan kun je ook kiezen voor een mural (zie voorbeeld hier). Een mural is eigenlijk ook een soort behang, maar in tegenstelling tot gewoon behang, wat in stroken is verdeeld, is een mural één geheel. Een mural kun je op maat laten maken zodat hij perfect past op de muur waar je hem wilt plaatsen. Op onderstaande foto zie je een muur waarop een mural is bevestigd.
Mural
(Bron)
Je kunt er ook voor kiezen om steenstrips te gebruiken. Hiermee creëer je waarschijnlijk wel het effect dat het dichtst bij een echte bakstenen muur in de buurt komt. Deze strips, soms zelfs gemaakt van echt steen, lijm je op de muur vast. Er zijn steenstrips die je na het plakken zelfs nog moet invoegen! Deze strips hebben ook echt een reliëf, iets wat je bij behang en mural mist. Je koopt ze bijvoorbeeld hier.

Leer

Industriële woonkamer
(Bron)

Enthousiast over deze bank? Onder meer hier te koop.

Leer is een materiaal dat eigenlijk binnen elke woonstijl past. Maar vooral bij een industrieel interieur sluit leer bijzonder goed aan! Leer heeft namelijk ook een ietwat stoere uitstraling, die goed samengaat met de stoere, robuuste uitstraling van de andere materialen in een industriële inrichting.

Met leer kun je alle kanten op: van grote, leren fauteuils of banken tot subtiele leren accessoires of leren details in je meubels. Je kunt bijvoorbeeld groots uitpakken met een Chesterfield bank. Hiermee creëer je een beetje een vintage industriële look. Je kunt het echter ook wat subtieler houden en bijvoorbeeld kiezen voor een stoel met een leren zitgedeelte, maar een metalen frame. Ook erg gaaf: maak je eigen houten wandplanken met leren plankdragers!

Metaal en staal

Metalen kast
(Bron)

Twee materialen die je woning een ruig, koel sfeertje geven zijn metaal en staal. Je kunt zelf kiezen in hoeverre je deze materialen terug wilt laten komen in je interieur: van kleine accenten tot complete meubelstukken, de keus is aan jou.

Bij een wat subtieler gebruik van metaal en staal in je interieur, kun je bijvoorbeeld denken aan een stoel of krukje met metalen pootjes. Je kunt het zelfs nóg kleiner houden, door slechts wat accessoires van deze materialen neer te zetten. Of je pakt het juist groots aan, door bijvoorbeeld een tafel te nemen met metalen onderstel. Tegenwoordig zijn ook metalen locker-kasten erg populair binnen een industrieel interieur. Hier vind je een vrij grote collectie.

Beton

Beton

Een van de materialen die een industrieel interieur kenmerken, is beton. Van betonnen kaarshouders tot een betonnen vloer – beton past perfect in een industrieel interieur. Beton geeft het huis een ruwe, strakke uitstraling.

Een betonnen vloer is natuurlijk de ultieme droom van iedere liefhebber van het industriële interieur. Wil je wel graag een industrieel interieur, maar past een betonvloer niet helemaal binnen je kostenplaatje? Gelukkig zijn er voor een betonnen vloer genoeg alternatieven! Een mooie gietvloer is bijvoorbeeld een goed alternatief. Hiermee kun je ook een erg mooie, rauwe look creëren. Daarnaast zijn een marmoleum vloer en een vinyl vloer ook goede alternatieven voor een betonvloer.

Hout

Houten tafel en kast
(Bron) Fan van deze tafel? Hier een vergelijkbare (+/- €430)

Hout is een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in een industrieel interieur. Het liefst zo ruw en onbewerkt mogelijk. Hout past perfect bij deze look en zorgt vaak ook voor wat warmte in het interieur. Zwart, grijs en wit zijn kleuren die een wat koele of cleane uitstraling hebben. Door het gebruik van hout straalt de woning wat meer warmte uit. Je kunt hout in een industrieel interieur terug laten komen in meubels, maar ook een houten vloer kan prima binnen een industrieel interieur. Dit geeft je woning net wat meer warmte dan een betonvloer.

Wat betreft meubels kun je kiezen voor complete houten meubels, zoals houten bijzettafeltjes, krukjes of kasten. Ook kun je hout mooi combineren met metaal: denk aan een robuuste eettafel met een houten blad en metalen poten of een metalen stellingkast met houten planken.

Accessoires

Er zijn binnen een industrieel interieur ook verschillende accessoires die goed bij deze stijl passen. Je leest hieronder welke accessoires onmisbaar zijn voor jouw industriële inrichting!

Het peertje

Een balk met lampen
(Bron)
Het kale peertje, de gloeilamp, is helemaal hot in een industrieel interieur. Vaak wordt niet de simpele, ‘normale' gloeilamp gebruikt, maar een retro gloeilamp. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je kunt ervoor kiezen om één gloeilamp aan het plafond te hangen, maar je kunt er natuurlijk ook meerdere bij elkaar hangen. Je kunt ook zelf je creativiteit de vrij loop laten, en een gave lamp maken zoals op onderstaande foto!

Fabriekslampen

Fabriekslampen
(Bron)

Onmisbaar binnen een industrieel interieur zijn fabriekslampen (meer hier!).  Grove, grote lampen die bevestigd zijn aan een ketting. Hoe verweerder de lamp eruitziet, hoe beter! Fabriekslampen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren: voor ieder wat wils.

Hoewel de verweerde fabriekslampen erg hip zijn momenteel, zijn er ook gladde, afgewerkte fabriekslampen voor wie dat mooier vindt. Fabriekslampen zijn een echte eyecatcher voor boven de eettafel.

Driepoot

Industriële vloerlamp
(Bron)

Een driepoot is een echte blikvanger in je industriële interieur. Deze vloerlamp is verkrijgbaar in verschillende varianten en is meestal gemaakt van metaal. Sommige varianten van de lamp zijn gemaakt van metaal in combinatie met hout. De industriële driepoten zijn bewust ruw afgewerkt en vaak hebben deze lampen wat weg van studiolampen uit een filmstudio. Hier meer staande driepoot lampen.

Schuifdeuren

Industriële schuifdeur
(Bron)
Als je er de mogelijkheid voor hebt in je woning, zijn schuifdeuren erg gaaf bij een industrieel interieur! Daarnaast zijn schuifdeuren ook erg handig. Woon je bijvoorbeeld in een studio? Dan zijn schuifdeuren een handig hulpmiddel om de ruimte op te delen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor grote, massieve houten schuifdeuren aan een metalen rails, met een lekkere ruwe en verweerde look. Wil je het geheel wat meer open en licht houden? Dan kun je kiezen voor glazen schuifdeuren met een stalen frame, deze passen ook erg goed bij een industrieel interieur!

Ook gaaf: vervang de klapdeur van bijvoorbeeld de badkamer door een schuifdeur!

Vloerkleden

Koeienhuid
(Bron) Onder meer hier (Nordic Nest) vind je er veel gave vloerkleden

Woningen met een industrieel interieur kenmerken zich door de vaak wat koelere uitstraling. Door een leuk vloerkleed in je woning te leggen, kun je de woning net een wat warmere uitstraling geven. En een vloerkleed past prima binnen een industrieel interieur! Je kunt kiezen voor een leuk gekleurd kleedje, om het geheel wat meer kleur te geven, of je kunt het juist in de basic tinten houden. Ook dierenhuiden, zoals een zacht schapenvachtje of een koeienhuid, passen heel goed bij een industrieel interieur.

Planten

Planten

Planten: ze passen bij elk interieur. Een industrieel interieur kan je woning soms een wat koele uitstraling geven. Planten kunnen je daarbij helpen! Door een aantal planten hier en daar in je woning te zetten, krijgt de woning een wat warmere uitstraling. Met planten breng je wat leven en kleur aan in je woning. Je hoeft de planten niet netjes op een rijtje te zetten, maar kunt gewoon op willekeurige plekken in je woning een aantal planten neerzetten.

Tip: om de planten helemaal op te nemen in je industriële interieur, kun je ze in een betonnen of metalen bloempot zetten. Ook extra grote bloempotten passen goed in een industriële inrichting. 

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er een aantal elementen die horen bij een industrieel interieur. Woningen met een industrieel interieur kenmerken zich door het gebruik van ruwe, robuuste materialen zoals onbewerkt hout, metaal, beton en baksteen. Daarnaast wordt leer ook vaak gebruikt bij een industrieel interieur.

Accessoires die goed bij een industrieel interieur passen zijn fabriekslampen, driepoot lampen, gloeilampen, vloerkleden en planten. Door accessoires aan je woning toe te voegen met een kleurtje, geef je de hele woning wat meer kleur. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende inspiratie voor je eigen industriële interieur!

Veel van de artikelen in de foto's en tips zijn te vinden bij bijvoorbeeld:

Ben jij ook geïnspireerd door het lezen van dit artikel over industrieel interieur kenmerken?
Deel dit artikel dan met anderen op social media!