Een echte tuinier heeft een kas. En een eigen kas bouwen is natuurlijk het hoogste ideaal. Je creëert zo namelijk een eigen plekje waar je je even terug kunt trekken en al je zorgen kunt vergeten. Het enige wat ertoe doet is de verzorging van je planten. Even geen zorgen aan je kop, maar puur genieten. Heerlijk!

Als we het hebben over een kas, hebben we het natuurlijk niet over die kolossale kassen die je vaak langs de weg ziet staan en die vooral gebruikt worden in de tuinbouw. We hebben het over de kleine kassen die prima dienst doen als overkapping voor de moestuin. Maar hoe doe je dat nou, een kas bouwen? Een eigen kas bouwen lijkt misschien onmogelijk, maar niets is minder waar.

Als je een glazen kas koopt, zal deze in veel gevallen namelijk ook als bouwpakket geleverd worden en kun je hem, als je wilt, zelf in elkaar zetten. Je eigen kas bouwen moet dus ook wel lukken. Aan de hand van 8 stappen beschrijven we in dit artikel hoe je je eigen tunnelkas kunt bouwen.

Wat is een kas en waarom is het een aanwinst voor je (moes)tuin?

Kas-bedekt-met-sneeuw

Voordat je begint met een kas bouwen is het natuurlijk wel zo handig om te weten wat een kas nu precies is en waarom je er één zou moeten hebben. Om deze reden gaan we je dat eerst vertellen.
In feite is een kas niets meer dan een omgeving waarin je je gewassen kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan de temperatuur, maar ook aan insecten en andere dieren die stiekem al van je oogst willen snoepen. Een kas bouwen doe je over het algemeen met materiaal dat licht doorlaat, zoals bijvoorbeeld glas of plastic.

Als je een moestuin hebt, is het vooral fijn om deze binnen een kas te planten. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de seizoenen en de schommelende buitentemperatuur. Zo kun je in principe eerder beginnen met zaaien en kun je de periode waarin je kunt oogsten uitstellen. Je verlengt dus eigenlijk de periode waarin je gebruik kunt maken van je moestuin.

Naast het kweken van groenten kun je in een kas ook tropische planten kweken. Hiervoor is het echter wel belangrijk dat je een constante een warme temperatuur kunt genereren in je kas. Vaak wordt dit gedaan door de kas kunstmatig van binnenuit tot een bepaalde temperatuur te verwarmen.

Do it yourself: Een eigen kas bouwen in 8 stappen

Een tunnelkas is een kas die je zelf kunt maken met behulp van pvc-buizen, hout en kasfolie. Het is een behoorlijk karwei en je bent niet binnen een paar uurtjes klaar, maar met een beetje handigheid en een goede dosis enthousiasme moet het lukken. Daar zijn we van overtuigd! Je eigen kas bouwen doe je in 8 stappen en wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: De locatie

Kas-in-tuin

Ga je een kas bouwen, dan is het in eerste instantie natuurlijk belangrijk dat je een geschikte locatie in de tuin kiest. Hierbij zijn een aantal punten belangrijk. Zo is het belangrijk dat de kas op een zonnige plek in de tuin staat als je er optimaal van wil genieten. De zon is namelijk de voornaamste bron van warmte en zorgt er dus voor dat de temperatuur in de kas stijgt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kas niet direct in de wind staat. Te veel of te harde wind kan namelijk schade aanbrengen aan de materialen waarvan de kas gemaakt is. Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk dat de kas esthetisch mooi in de tuin staat. Zorg er dus voor dat de grootte van de kas in verhouding is met de grootte van de tuin en dat hij past in het geheel.

Let op! In dit artikel gaan we uit van een rechthoekige kas. We zullen het dus regelmatig over de lange kanten en de korte kanten hebben. Hierbij zijn de lange kanten de lengtezijden en de korte kanten de zijden in de breedte. Afhankelijk van het formaat dat jij voor jouw kas in gedachte hebt, kan dit verschillen.

Stap 2: De grote lijnen uitzetten

Grond-klaarmaken

Als je een idee hebt van waar je de kas wil bouwen is het de volgende stap om de grote lijnen uit te zetten. Dit kun je eenvoudig doen door 4 paaltjes in de grond te slaan. Eén op elke hoek van je beoogde kas. Vervolgens span je draadjes tussen de vier paaltjes zodat de omtrek van de kas goed duidelijk wordt. Je kunt nu nog een laatste keer beslissen of je de gewenste locatie en de gewenste afmetingen van je kas gevonden hebt.

Ben je toch niet helemaal tevreden? Haal de paaltjes dan weer uit de grond en zoek een nieuwe locatie voor je kas en herhaal deze stap.

Ben je wel tevreden? Dan wordt het tijd om de grond klaar te maken voor de bouw van je eigen kas. Dit doe je door gras, onkruid, planten en eventuele tegels binnen en rondom het uitgezette oppervlak te verwijderen. De ondergrond waarop je de kas gaat bouwen bestaat namelijk uit zand. Dit is immers de grond waar je uiteindelijk je groenten in gaat kweken.

Stap 3: Het frame van de kas bouwen

Bouwmaterialen

De daadwerkelijke bouw van je kas begint bij het bouwen van het frame. Dit doe je door met vier planken de omtrek van je kas uit te leggen en de planken vervolgens aan elkaar te bevestigen. Zorg er hierbij voor dat je de planken op hun kant zet voordat je ze aan elkaar bevestigt.

Je kunt dit frame verstevigen door op elke hoek een latje op de diagonale lijn te bevestigen. Om ervoor te zorgen dat je frame stevig in de grond blijft staan kun je de balken deels ingraven. Graaf ze echter niet helemaal in. Je zult deze balken namelijk nog nodig hebben in de latere stappen.

Stap 4: Ga de hoogte in

Constructie-tunnelkas

De volgende stap is om het geraamte van de kas verder uit te bouwen. Dit doe je in eerste instantie door precies in de vier hoeken van je houten frame vier ijzeren staven in de grond te slaan. Vervolgens sla je, als je dit nodig acht, ook nog enkele ijzeren staven aan de lange kanten in de grond. Zorg ervoor dat deze staven exact op dezelfde lijn staan als de staven in de twee hoeken en dat ze in dezelfde lijn staan met de staven aan de andere lange kant.

Als de ijzeren staven stevig in de grond staan, wordt het tijd om de pvc-buizen over de staven heen te schuiven. Hierbij vormen de buizen eigenlijk een soort bogen. Je schuift de twee uiteinden van de buis dus ook over twee ijzeren staven die recht tegenover elkaar staan.

Let op! Het is belangrijk dat de doorsnede van de pvc-buizen een paar millimeter groter is dan de doorsnede van de ijzeren staven. Op deze manier kun je de buizen om de staven schuiven en zitten ze meteen stevig vast.

Stap 5: Versteviging

Kas-met-dwarsbalken

De contouren van de kas zijn nu al goed zichtbaar. Doordat we gebruik hebben gemaakt van ijzeren staven staat het frame ook nog eens vrij stevig. Je kunt echter voor nog meer extra versteviging zorgen door houten balken aan de zijkanten van de buizen te bevestigen. Ook aan de bovenkant kun je een houten balk aan de buizen bevestigen. Hierdoor krijgt de wind nog minder vat op de individuele bogen, waardoor jouw kas nog steviger wordt.

Let op! Het is het best om één lange houten balk te bevestigen. Heb je echter alleen korte balken, bevestig deze dan ook weer aan elkaar. Bevestig de balken daarnaast aan de binnenkant van de constructie. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar het bespaart je in een latere stap ook nog eens een hoop werk.

Stap 6: De ingang van de kas bouwen

Kas-met-eenvoudige-deur

Om in een kas groenten te kunnen verbouwen is het uiteraard noodzakelijk dat je de kas makkelijk in en uit kunt. Je hebt met andere woorden dus een deur nodig. Deze gaan we nu dan ook bouwen. We doen dit met houten planken. Je kunt de deur het best in het midden van de korte kant van je kas bouwen.

Dit is namelijk een recht oppervlak waar je relatief gezien het meest de hoogte in kunt. Ook lange mensen kunnen zo je kas makkelijk betreden. in tegenstelling tot de lange zijden van de kas. Om de deur te bouwen, moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Zet twee houten planken op gelijke afstand van het midden tegen het frame aan.
  • Teken de planken af waar ze de buizen raken. Zaag de planken op deze lengte af.
  • Schuif de planken onder de buizen en bevestig ze zowel onder aan het frame als boven aan de buizen.
  • Voor extra stevigheid kun je twee planken aan de twee zijkant van de deurpost bevestigen. Deze lopen dan van halverwege de deurpost tot de ijzeren staven.
  • Bepaal nu hoe hoog je de deur wilt hebben. Op die hoogte bevestig je een houten plank horizontaal tussen de twee verticale planken. Zorg ervoor dat alle planken waterpas staan. De deurpost staat nu.

Afhankelijk van je eigen smaak kun je nu de deur vormgeven. Je kunt eenvoudig een houten plaat met behulp van scharnieren aan de deurpost bevestigen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een frame van de deur te maken en deze met scharnieren aan de deurpost te bevestigen. De deur zelf bekleed je vervolgens met kasfolie. Hoe je dat moet doen lees je in stap 7.

Stap 7: De bekleding van de kas

Transparant-kasfolie

De kas begint al te vlotten. Het geraamte staan en ook de deur zit er inmiddels in. Nu wordt het tijd om de kas dicht te maken. Een eenvoudige methode is om dit te doen met transparant kasfolie. Wat betreft de afmetingen zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo is het belangrijk dat het folie uit één stuk bestaat dat van de ene lange kant over de buizen naar de andere kant loopt. Ook de beide korte kanten moeten nu bedekt worden.

Tot slot is het raadzaam om het folie aan alle kanten ongeveer een meter langer te maken, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Als je folie hebt met de juiste afmetingen, is de procedure die je moet volgen als volgt:

  • Schuif het folie over de kas en zorg er hierbij voor dat alle kanten bedekt worden. Zorg er ook voor dat er aan alle kanten voldoende folie over is, zodat je het gemakkelijk kunt hanteren.
  • Bevestig het folie nu aan een van de lange kanten aan de plank van het frame. Dit doe je door een tweede plank aan de eerste plank te bevestigen, terwijl het folie tussen beide planken zit. Zorg ervoor dat het folie strak gespannen zit en dat er geen vouwen in zitten. Schroef nu beide planken aan elkaar.
  • Herhaal deze procedure nu aan de andere lange kant. Zorg er ook hier voor dat het folie strak staat.
  • Vouw het folie nu ook strak om de korte kanten. Omdat hier een ronde rand in zit is dit lastiger dan bij de lange kanten. Neem hier dus goed de tijd voor. Om het jezelf makkelijker te maken kun je individuele vouwen aan het frame bevestigen voordat je het folie tussen twee planken bevestigd.

Tip: Als je de deur ook wilt bekleden met folie is het belangrijk dat je de korte kant waar de deur in zit helemaal bedekt. Zorg er daarna voor dat het folie dat de deur bekleedt, wordt vastgemaakt aan het frame van de deur. Je kunt dit doen door het vast te nieten, maar je kunt wederom ook een extra plank aan het frame bevestigen. Vervolgens snij je de omtrek van de deur uit en zaag je de planken aan de onderkant los zodat de deur open en dicht kan.

Stap 8: Lopen in de kas

Binnenkant-tunnelkas

In principe is je kas nu klaar. Je hebt een omgeving gecreëerd waar je geen last hebt van invloeden van buitenaf. Zodra je in de kas gaat staan, zul je merken dat de temperatuur is gestegen. Ook insecten en dieren zullen niet meer makkelijk naar binnen kunnen (zolang je de deur dichthoudt tenminste).

Om het jezelf nu makkelijk te maken en te voorkomen dat de hele kas binnen no time vol staat met groenten is het handig om een pad aan te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pad dat je vanuit de deur tot ongeveer 3/4 in je kas legt. Je kunt nu overal makkelijk bij en je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk op planten gaat staan en ze zo schade toebrengt.

Conclusie

Een kas bouwen heeft best wat voeten in de aarde. Je zult er waarschijnlijk wel een paar dagen mee bezig zijn en het zal redelijk wat inspanning vergen, maar je krijgt er natuurlijk wel iets moois voor terug. Nadat je je kas gebouwd hebt, kun je namelijk veel langer van je eigen groenten genieten. En die zijn misschien wel veel lekkerder dan de groenten die je in de winkel koopt.

Heb je door de verlengingen van het seizoen nu te veel groenten en krijg je ze niet op? Dan kun je natuurlijk kijken of je de buurvrouw er blij mee kan maken, maar je kunt je groenten ook inmaken. Met die techniek zullen je groenten niet bederven en kun je er dus optimaal van genieten.

Een eigen kas bouwen, heb jij dat wel eens gedaan? Welke materialen heb je gebruikt en heb je er veel plezier van?
Deel je ervaringen met anderen door een reactie te plaatsen!