Droom jij er ook van om ooit in een gezellig boerderijtje op het platteland te wonen? Zo eentje met een knusse inrichting, waar je je direct thuis voelt als je binnenkomt? De landelijke woonstijl van deze boerderijen zien we steeds vaker terug in de stad. Met bepaalde meubels, materialen en accessoires kun je deze knusse sfeer namelijk gewoon creëren in je eigen huis.

In dit artikel leggen we je uit wat nu de kenmerken van een landelijke woonstijl zijn. Daarna laten we je ook nog wat voorbeelden zien van woningen met een landelijke woonstijl, zodat je inspiratie op kan doen voor jouw eigen woning!

Een landelijke woonstijl

Landelijke eettafel
(Bron)

Gemoedelijkheid, gezelligheid en warmte: dat is wat een landelijk interieur uitstraalt. Kom je binnen in een woning met een landelijke woonstijl, dan voel je je hier waarschijnlijk al snel thuis.
Het is dus niet gek dat de landelijke woonstijl zo populair is. We willen ons immers allemaal thuis voelen in ons eigen huis en een gevoel van warmte en geborgenheid creëren.

Bij een landelijke woonstijl draait het veelal om het gebruiken van natuurlijke materialen. Het buitenleven en nostalgie staan centraal in deze woonstijl. Meubels mogen ruw en onbewerkt zijn en ook mogen bijvoorbeeld draagbalken in huis zichtbaar zijn.

Kenmerken van een landelijke woonstijl

Er zijn een aantal verschillende elementen die typische kenmerken van een landelijke woonstijl zijn. Materialen en kleuren die gebruikt worden en meubels en accessoires zijn belangrijke onderdelen die bij elke woonstijl verschillend zijn. We leggen nu aan je uit hoe deze kenmerken eruitzien voor een landelijke woonstijl.

Materialen

Stoel met kleed
(Bron)

Eén van de kenmerken van een landelijke woonstijl is het gebruik van voornamelijk natuurlijke materialen. Zo zijn bijvoorbeeld hout en steen materialen die we veel terugzien, maar ook wol, linnen, riet en katoen. Deze materialen komen terug in de woning zelf. Denk bijvoorbeeld aan houten steunbalken, een houten vloer of een stenen vloer. Maar ook in de meubels en accessoires zien we deze materialen terug. Zo staan in een woning met landelijk interieur vaak houten tafels zoals bijvoorbeeld een boomstamtafel. Bij accessoires kun je denken aan een grote houten fruitschaal of een grote houten bak met planten erin. Ook een houten kruk, zoals op bovenstaande foto te zien is, wordt vaak gebruikt bij een landelijk interieur.

Wol, linnen, riet en katoen zijn materialen die gebruikt worden voor de meubels en accessoires binnen een landelijke woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan een schapenvacht of een grote rieten mand als decoratie. Ook rieten stoeltjes en banken die bekleed zijn met linnen zien we veel.

Kleuren

Een landelijke woonstijl kenmerkt zich door het gebruik van voornamelijk natuurlijke tinten in huis. De basiskleuren zijn voornamelijk wit, verschillende grijs- en bruintinten en taupe.
Ook zwart, donkergroen en donkerblauw zijn kleuren die terug kunnen komen in een landelijke woonstijl. Daarnaast zien we in een landelijk interieur ook weleens pasteltinten. Felle kleuren worden echter bijna niet gebruikt.

Door vooral natuurtinten en lichte pasteltinten te gebruiken wordt de rust, die kenmerkend is voor de landelijke woonstijl, gecreëerd in een woning. Felle kleuren maken een woning al snel een stuk drukker.

Meubels

Landelijke kamer

 

Deze meubels in een landelijke woonstijl zijn vaak groot en robuust. Zo zien we in een landelijke woonstijl aan de eettafel bijvoorbeeld vaak grote oorstoelen. Maar ook een houten eettafel met een houten bankje is typisch voor een landelijk interieur.

De bank is vaak groot en lekker zacht. Een bank waar je lekker in weg kan zakken. Vaak is de bank bezaaid met kussens en eventueel een plaid. In een landelijk interieur hebben de meubels voornamelijk ronde vormen. De stoelen en bank hebben bijvoorbeeld afgeronde leuningen en de tafels hebben vaak ronde poten.
Ook rieten meubels, zoals rieten tafeltjes en stoelen, zien we veel terug in een landelijk interieur. Daarnaast passen ook grote, robuuste houten kasten binnen deze woonstijl.

Accessoires

Accessoires
(Bron)

In tegenstelling tot een industrieel interieur, waar accessoires maar minimaal worden gebruikt, wordt in een landelijke woonstijl veelvuldig gebruik gemaakt van accessoires. Het gebruik van accessoires zorgt mede voor de warme uitstraling van deze woonstijl.

Een houten bijzettafeltje is een accessoire dat we vaak zien in een landelijk interieur. Ook spiegels, keramiek, grote vazen en servies zien we veelvuldig als accessoires. Bij servies kun je bijvoorbeeld denken aan een aardewerk kannetje dat als decoratie gebruikt wordt. Potjes en dergelijken van aardewerk worden sowieso ook veel gebruikt als accessoires binnen de landelijke woonstijl. Ook rieten accessoires worden veel gebruikt in een landelijk interieur. Grote rieten manden bijvoorbeeld, of kaarsenhouders met riet.

De verschillende ruimtes van de woning

De kenmerken van een landelijk interieur kun je uiteraard in je hele woning toepassen. Zo creëer je een sfeervolle woning. Om je een idee te geven hoe je dit kunt doen, leggen we nu per ruimte uit welke kenmerken hier goed bij passen en welke meubels je zou kunnen gebruiken.

Woonkamer

Open haard
(Bron)

In de woonkamer van een landelijk interieur is het gezellig en knus. Hier wil je lekker op de bank kruipen en er niet meer vanaf komen. De bank is vaak erg groot, met afgeronde leuningen. In de bank liggen veel kussens en op de hoek van de bank ligt een dekentje. Voor de bank staat een grote, robuuste salontafel van hout. Op deze tafel kun je allerlei spulletjes zetten ter decoratie. Ook een grote houten kast past in de woonkamer van een huis met een landelijk interieur. De vloer in de woonkamer is vaak een houten of een tegelvloer.

Het pronkstuk van de woonkamer is toch wel de open haard: deze mag eigenlijk niet ontbreken in een landelijke woonstijl. Het liefst staat naast de open haard nog een grote rieten mand met extra blokken hout.

Keuken

Keuken met landelijke kenmerken
(Bron)

Een leefkeuken past perfect in een landelijk interieur. Helaas is er niet in elk huis ruimte voor een leefkeuken, maar ook dan kun je je keuken prima inrichten in de stijl van een landelijk interieur.

In de keuken hoort een gasfornuis. Dit zorgt voor die gezellige huiselijke, landelijke sfeer. Dit gasfornuis mag het liefst zo groot mogelijk zijn. In de keuken mag het keukengerei gezien worden, dit dient als het ware als decoratie. Pannen die boven het fornuis hangen, een vergiet dat ergens aan de muur hangt: in een landelijke woonstijl past dit prima.
Het mooiste bij deze woonstijl is een houten keuken, met houten deurtjes en nostalgische greepjes aan de deurtjes. Een werkblad van natuursteen of graniet (of iets in die look) is ook helemaal passend. Mocht er in de keuken ruimte zijn voor een eettafel, dan is een houten tafel perfect. Hieraan staan dan grote, zachte oorstoelen of een houten bankje.

Slaapkamer

Slaapkamer met landelijke kenmerken
(Bron)

De slaapkamer van een woning met landelijke woonstijl heeft vaak een houten vloer. Het middelpunt van de slaapkamer is uiteraard het bed. In een landelijk interieur is dit vaak een bed met een houten ombouw, of een boxspring met een houten hoofdbord.

Soms worden oude luiken gebruikt als hoofdbord bij een slaapkamer met landelijke inrichting. Dit is erg origineel en zorgt voor een echte authentieke landelijke sfeer!
Qua accessoires kun je in de slaapkamer variëren naar eigen smaak. Van rieten manden tot wollen dekens of schapenvachten, zolang het past binnen de kenmerken van een landelijke woonstijl is het prima.

Badkamer

Landelijke badkamer
(Bron)

Wat typerend is voor de badkamer in een landelijk interieur, is dat deze een lambrisering heeft die doorloopt tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de wand. Meestal is deze lambrisering van hout. Als het even mogelijk is, staat er in de landelijke badkamer een heerlijk vrijstaand bad waarin je lekker kunt ontspannen. Daarnaast mag ook in de badkamer weer gebruik worden gemaakt van accessoires.

Voorbeelden van een landelijke woonstijl

Nu zullen we nog een aantal voorbeelden laten zien van een woning met een landelijk interieur. Wie weet zit jouw droomwoning er wel tussen!

1. Een landelijke woonkamer

Landelijke woonkamer
(Bron)

Dit is een typisch voorbeeld van een woonkamer met de kenmerken van een landelijke woonstijl. We zien veel hout en riet terugkomen in zowel de meubels als de accessoires. Ook de grote stoelen passen perfect bij een landelijk interieur. Ook zien we een spiegel en een vaas staan. Deze woning sluit perfect aan bij de landelijke woonstijl!

2. Een heerlijke bank

Grote hoekbank
(Bron)

In deze woning zien we een lekker grote hoekbank die bezaaid is met kussens en een dekentje. Wij zouden wel lekker op deze bank willen kruipen! Ook zien we in deze woonkamer dat de houten draagbalken zichtbaar zijn. Daarnaast zien we ook hout terugkomen in de meubels, zoals de salontafel en de kast.

3. Een landelijke slaapkamer

Landelijke slaapkamer

Dit is een typisch voorbeeld van een landelijke slaapkamer. Ook hier zijn de houten draagbalken, die een ruwe uitstraling hebben, weer zichtbaar. Daarnaast zien we dat voor het tafeltje aan het voeteneind en voor het nachtkastje is gekozen voor houten tafeltjes. Ook de vloer is van hout. Op het bed ligt een lekker warme deken van wol. Voor een slaapkamer in de landelijke stijl is deze slaapkamer een goede inspiratiebron!

4. Landelijke keuken

Landelijke keuken
(Bron)

We zien in deze keuken een gasfornuis, en houten kastjes met traditionele greepjes. Deze keuken past perfect in een landelijk interieur. Zelfs het servies in de kastjes is bijpassend!

Hopelijk heb je met dit artikel een goed beeld gekregen van de kenmerken van een landelijke woonstijl. Het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen is belangrijk bij dit interieurtype. Kernwoorden die aansluiten bij de landelijke woonstijl zijn gezelligheid, warmte en nostalgie. Wie zou er nu niet zo'n landelijk interieur willen hebben?

Heb jij een woning met kenmerken van een landelijke woonstijl, of zou je deze graag willen hebben?
Laat het ons weten in een reactie!