Het is december en het sinterklaasfeest is officieel achter de rug. De meest gezellige periode van heel het jaar staat dus weer voor de deur: Kerstmis! Je mag eindelijk de kerstboom in huis halen en versieren en ook de rest van het interieur kan wel een gezellige opknapbeurt gebruiken. Maar hoe decoreer je je huis nou volgens de nieuwste kersttrends?

In dit artikel nemen we de verschillende kersttrends van 2017 met je door. Je kunt zo inspiratie opdoen en beslissen welke decoratie je wel en welke decoratie je niet gebruikt.

4 kerst trends:

Kersttrends van 2017

Je huis decoreren volgens de laatste trends zorgt er niet alleen voor dat je huis er stijlvol uitziet, maar ook dat het extra gezellig oogt.

Opvallend is dat de kersttrends erg in lijn liggen met de interieurtrends van afgelopen jaar. Zo zijn invloeden van de trendy woonstijlen industrieel, botanisch en Scandinavisch duidelijk terug te zien binnen de kersttrends.

Kerst trend 1: Industrieel

Een industriële woonstijl kenmerkt zich door strakke lijnen, grote gebaren en ruwe materialen als hout, beton en bakstenen. Hierdoor ontstaat een bijzondere sfeer die doet denken aan grote fabrieksruimtes.

Ook in de kersttrends zijn deze industriële invloeden duidelijk terug te zien. Zo zie je in steeds meer huishoudens een stoere vertaling van de lieflijke kerstversiering. Het traditionele concept van de kerstboom wordt nieuw leven ingeblazen en er wordt voor andere kleuren gekozen. Waar rood en groen de traditionele kerstkleuren zijn, richt deze kersttrend zich meer op zwart- en bruintinten.

Hoe deze kersttrend eruit ziet, laten we zien aan de hand van twee bijzondere voorbeelden.

Voorbeeld 1: De boom

Industriële kerstboom

(Bron)

Volgens de kersttrends hoeft een kerstboom dus allang niet meer daadwerkelijk uit een mooie, volle dennenboom te bestaan. Zeker binnen een industrieel interieur is dit ook niet altijd passend.
In bovenstaand voorbeeld is een geweldig mooie variant op de traditionele boom uitgewerkt. Niet alleen past deze ‘boom’ helemaal binnen de industriële woonstijl, maar ook binnen de industriële kersttrend komt dit exemplaar volledig tot zijn recht.

De combinatie van het hout en het beton zorgt voor een prachtig plaatje. De kaarsen, slinger en natuurlijk de bijzondere kerstballen zorgen voor een geweldig en vooral sfeervol contrast. De ruimte oogt gezellig, ook al zijn de materialen ruw en volgens sommigen ‘koud’.

Voorbeeld 2: Overige decoratie

Kersttrends van 2017.2018 - industrieel

(Bron)

Naast het decoreren van een kerstboom kun je in december natuurlijk extra uitpakken en ook andere plekken in huis voorzien van extra decoratie. Wat dacht je bijvoorbeeld van de decoratie op en in deze mooie kast?

De kast heeft een stoer en industrieel uiterlijk dat extra tot zijn recht komt door de leuke kerstaccessoires. Deze zijn overigens niet allemaal industrieel. Waar de letters wel een industriële look hebben, passen de kleine kerstbomen beter bij een van de andere kersttrends van 2017 die in dit artikel aan bod komen, namelijk de botanische of natuurlijke trend.

Bovenstaand voorbeeld laat dus niet alleen zien hoe je een industriële feeling toe kunt voegen aan je interieur, maar ook hoe je meerdere kerst trends kunt combineren. Wij vinden het in ieder geval geslaagd!

Kersttrend 2: Natuurlijk groen

Op een bepaalde manier is kerst altijd met de natuur verbonden. Dit komt natuurlijk deels door de kerstboom, maar in de kersttrends van 2017 zijn meer natuurlijke invloeden terug te vinden. Zo wordt er meer gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout, veren en dennenappels.

Daarnaast creëren we ook steeds vaker hoekjes in ons huis die doen denken aan het bos en de natuur. Voeg hier kerstverlichting of een aantal kerstballen aan toe en je hebt op een eenvoudige manier aan de kerst trends voldaan.

Ter inspiratie hebben we wederom twee bijzondere voorbeelden voor je gevonden.

Voorbeeld 1: Een natuurlijk hoekje

Kersttrends van 2017.2018 - natuurlijk groen

(Bron)
Het hoeft niet moeilijk te zijn om een natuurlijk hoekje te maken. Met natuurlijke materialen, een paar kaarsen en een aantal leuke beeldjes kom je al een heel eind. Bovenstaand voorbeeld laat goed zien hoe eenvoudig het kan zijn.

De boomstammetjes, takken en dennenappels kun je bijvoorbeeld eenvoudig in de natuur verzamelen tijdens een winterse wandeling. Vind je de stammetjes wat te hoog gegrepen, dan kun je er ook voor kiezen om verschillende accessoires bij elkaar op een mooie boomwortelschijf te zetten. Niet alleen is dit decoratief, maar het past ook volledig binnen deze stijl.

En heb je er ook al aan gedacht om verschillende items bij elkaar onder een mooie, grote stolp te zetten? Doe er een mooie slinger kerstverlichting bij en je hebt binnen een handomdraai een prachtig hoekje ontworpen.

Voorbeeld 2: Een gedekte tafel

Gedekte tafel

(Bron)

Bij kerst hoort een kerstdiner voor familie of vrienden. We pakken hierbij graag uit wat betreft de maaltijd, maar ook qua decoratie weten we van geen ophouden. De prachtige boomstamtafel in bovenstaand voorbeeld is supermooi gedecoreerd.

Zo is er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en komen er verschillende natuurlijke tinten terug in het geheel. En is het je bovendien al opgevallen dat de kerstboom die achterin de hoek staat, nauwelijks versierd is?

Storend vinden wij het overigens allerminst. Het past perfect binnen de natuurlijke stijl van deze kersttrend. Bijzonder is overigens ook dat deze natuurlijke kersttrend met verschillende interieurstijlen geïntegreerd kan worden. Zo past deze stijl prima bij een industrieel interieur, maar komt hij ook volledig tot zijn recht binnen een meer landelijke stijl.

Kersttrend 3: Een Scandinavische kerst

De Scandinavische kerst trends komen in sterke mate overeen met de Scandinavische woonstijl. Karakteristieke eigenschappen zoals kleurgebruik, materiaalgebruik en gewenste uitstraling komen overeen.

In beide gevallen wordt er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van wit. Deze kleur wordt aangevuld met een helderblauwe en -rode kleur. Zo ontstaat een rustig en modern kleurenpalet. Overigens komt het moderne karakter van deze kersttrend niet alleen naar voren in het kleurgebruik, maar ook een strak geometrisch lijnenspel doet vermoeden dat het om een moderne stijl gaat.
We illustreren dit aan de hand van twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: Blauwer dan blauw

Kersttrends van 2017.2018 - Scandinavisch

(Bron)

Strak, rustig en vooral blauw. Dat zijn de drie woorden die wij ontzettend goed vinden passen bij bovenstaand voorbeeld. Hoewel er flink is uitgepakt met verschillende items, straalt het geheel rust uit. Dit komt mede door de strakke lijnen van de kaarsen, het dienblad, de vaas en natuurlijk de tafel.

De blauwe kleur zorgt er daarnaast voor dat het geheel een modern tintje krijgt. Zeker in combinatie met de bijzondere versiering in de boom. Deze kenmerkt zich zowel door frivole lijnen, als door de meer geometrische invloeden uit het hoge noorden.

De dennenappels die naast de kaarsen op het dienblad liggen zijn overigens weer helemaal volgens de groene kerst trend. Hierdoor ontstaat een mooie fusion van twee stijlen.

Voorbeeld 2: Een oase van rust

Rustige kerstboom

(Bron)

Wit is een dominante kleur binnen de Scandinavische woonstijl. Zo ook in dit voorbeeld. De basis van de kamer is wit, waardoor de groene kerstboom extra opvalt. Door dit te combineren met natuurlijke bruintinten ontstaat een heel aards en rustgevend geheel.

Dat de kerstkleuren blauw en rood niet voorkomen in dit voorbeeld is wat ons betreft niet erg. De minimalistische aankleding zorgt juist voor een prachtige balans tussen natuurlijke invloeden en een moderne twist.

Vind jij het toch iets te rustig? Kies er dan voor om bijvoorbeeld één kleur kerstballen in de boom te hangen. Of wat dacht je ervan om de cadeautjes niet in bruin papier in te pakken, maar in rood of goud papier? Ook dit zorgt voor wat extra pit in het geheel.

Kersttrend 4: Vrouwelijk met pasteltinten

Het huis decoreren met kerst is vaak een taak die de vrouw des huizes op zich neemt. Niet omdat dit volgens de oude gebruiken zo hoort, maar omdat ze er ongelofelijk van kan genieten om haar leefruimte extra gezellig te maken. Dat de kersttrends duidelijke vrouwelijke stroming hebben, is dan ook niet gek.

Binnen deze kersttrend voeren kleuren als roze, goud, lila en zilver de boventoon. Daarnaast wordt er eerder gekozen voor tien kleine items die bij elkaar een mooi geheel vormen dan voor één groot item waarmee echt een statement gemaakt kan worden.

Hoe deze kersttrend tot uiting kan komen, zie je in onderstaande voorbeelden.

Voorbeeld 1: Lieflijk of kitsch?

Kersttrends van 2017.2018 - vrouwelijk en pastel

(Bron)

De een vindt het kitsch, de ander vindt het geweldig. Bovenstaande kerstdecoratie past echt binnen de vrouwelijke en lieflijke trend. Niet alleen zijn er tientallen kleine items bij elkaar gelegd, maar ze hebben ook nog eens allemaal ongeveer dezelfde kleuren. Hierdoor ontstaat een prachtig geheel.

Extra leuk zijn de decoratieve bladzijden die hier puur als versiering zijn toegevoegd. Het geeft het geheel een vintage uitstraling die weer erg hip is.
Is roze niet helemaal jouw kleur, maar bevalt deze stijl van decoreren je wel?

Probeer dan andere kleuren met elkaar te combineren, zodat deze decoratie wel helemaal binnen je eigen stijl past.

Voorbeeld 2: Puur en simpel

Tafeldecoratie

(Bron)

Ook de eettafel kun je aankleden volgens deze laatste trend in dit lijstje met kerst trends. In bovenstaand voorbeeld zorgen tientallen kaarsjes die her en der op tafel verspreid staan voor een intieme en gezellige sfeer.
Om het gevoel van winter te accentueren zijn er verschillende beeldjes van dieren toegevoegd. Kijk maar eens naar de twee herten die aan weerszijden van de tafel staan.
Je kunt het kerstgevoel bij deze stijl overigens eenvoudig versterken. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om extra kerstballen op de witte loper te leggen? Wij denken dat het erg mooi zal zijn!

December is de tijd van het jaar waarin je helemaal uit kunt pakken wat betreft decoratie. De kerst trends laten verschillende mogelijkheden zien hoe jij je huis kunt versieren. Aan jou de vraag welke stijl het best bij jou en bij je interieur past.

Is het één van de stijlen die hierboven beschreven wordt? Ga je meerdere stijlen met elkaar combineren? Of kies je juist voor iets heel anders?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Wie weet breng je ons en anderen nog op leuke ideeën!