Wist je dat er mensen zijn die een angst hebben om te koken? Mageirocofobie heet dat. Wij kunnen het ons niet voorstellen. Onze favoriete ruimte in huis in namelijk de keuken. Waarom? Omdat daar het eten gemaakt wordt natuurlijk! Wij vinden het daarom belangrijk dat die keuken er gezellig en leefbaar uitziet. Je keuken landelijk decoreren is daar volgens ons dé oplossing voor.
In een landelijke keuken is het gezellig om even te blijven hangen om bijvoorbeeld te borrelen. De keuken hoeft dus niet alleen meer gebruikt te worden om in te koken.
Moet je dan meteen Mandemakers bellen?
Nee, natuurlijk niet. Wij geven je ideeën en inspiratie over je keuken landelijk decoreren zónder dat de hele boel verbouwd hoeft te worden. Dat mag natuurlijk wel, maar het hoeft niet.

De oorsprong

Waar komt het landelijke interieur precies vandaan? Eigenlijk zegt de naam alles al; het komt namelijk van het wonen in een landelijke omgeving. Op het platteland met veel ruimte en weinig drukte. Voor de een betekent dat ruimte, luxe en veel privacy. Voor de ander is het juist de elegantie van eenvoud en bescheidenheid.
De sfeer van landelijk wonen is precies het tegenovergestelde van de stress en haast die in een stad gelden. Ideaal dus om te ontspannen na een drukke dag op het werk.
Landelijk wonen is dus vooral aantrekkelijk door de rust en gezelligheid die het uitstraalt. Maar wat straalt ook gezelligheid uit? Juist! Een gedekte tafel.
In dit artikel combineren we daarom het landelijke interieur en de keuken en vertellen we je precies het hoe en wat van een landelijke keuken decoreren.
Een belangrijk kenmerk van het landelijke interieur is het levendige gevoel dat je in huis creëert. De ruimte hoeft niet spik en span en helemaal netjes opgeruimd te zijn. Een huis is om in te leven en dat mag gezien worden!

De basis van een landelijke keuken decoreren

lichte keuken
(Bron)
Wanneer je een landelijke keuken wilt, is het belangrijk om te beginnen met het leggen van een goede basis. De basis is namelijk hetgeen wat je voor lange tijd behoudt. Het is daarom voor een landelijke keuken het beste om te kiezen voor neutrale kleuren.
Je kunt dan ook het beste kiezen voor lichte wanden, lichte kozijnen en een licht plafond. Wil je een landelijke keuken, maar zijn de kastjes en het aanrechtblad van je ingebouwde keuken donker? Geen nood, zorg er dan voor dat de rest van de items en het materiaal in je keuken licht zijn.
Het kost weinig moeite om de muren te voorzien van een likje verf, maar we snappen dat je er niet op zit te wachten om een hele nieuwe keuken te kopen.
Wanneer je ervoor kiest om bepaalde onderdelen, of de hele keuken, te vervangen, kies dan voor producten die van hout zijn. Hout zorgt namelijk voor de warme landelijke uitstraling waar je naar op zoek bent.

Het belangrijkste item in de keuken

fornuis
(Bron)
De landelijke keukenstijl komt eigenlijk uit de jaren '30 en is dus weer terug van weg geweest. In die tijd was er één plek in de keuken die het belangrijkste was, namelijk het fornuis.
Je kunt kiezen voor een heel nieuw fornuis dat past bij je landelijke interieur, maar wanneer dat niet in je budget past is dat ook geen probleem. Je keuken landelijk decoreren kan ook zonder een compleet nieuw fornuis.
Het is vooral belangrijk dat het fornuis alle aandacht krijgt en daar hoef je niet per se een heel nieuw fornuis voor te kopen. Je kunt hier ook voor zorgen door de aandacht minder op andere onderdelen te leggen. Door alleen lichte kleuren rondom een donker fornuis te kiezen bijvoorbeeld zorg je ervoor dat het fornuis meteen opvalt.
Boven het fornuis zit uiteraard de afzuiging. In de landelijke stijl is dit niet enkel een afzuiger, maar wordt er een hele schouw omheen gemaakt. Deze is eigenlijk niet functioneel, maar is er puur voor de esthetiek.

Close second

spoelbak
(Bron)
Naast het fornuis is er nog een belangrijk onderdeel in de landelijke keuken: de spoelbak. Zoals op de bovenstaande afbeelding te zien is, is er in deze keuken gekozen voor een grote spoelbak met een klassieke kraan.

Ouderwets is de trend

schouw
(Bron)
Zoals we al zeiden, komt het landelijke interieur uit de jaren '30 en kunnen we dus zeggen dat het redelijk oud is. Maar als we een paar jaar geleden hadden gezegd dat iets ouderwets is, dan is dat nu juist hip. Eigenlijk is het net zoals met de mode. Hoeveel items uit de jaren '80 zijn nu weer hip? Alles komt terug.
Als je bezig bent met je keuken landelijk decoreren zal het je opvallen dat ouderwetse items terugkomen. Zo is een schouw boven het fornuis zoals op bovenstaande afbeelding erg klassiek, maar ook weer helemaal hip.
Daarnaast worden moderne items zoals een vaatwasser en een moderne koelkast in een landelijk interieur als het ware verstopt achter de kastjes. De kastjes met opstaande randen en ‘ouderwetse' grepen zoals op de afbeelding  passen perfect bij een landelijke keuken.

Ieder land zijn eigen cultuur

rieten mand
(Bron)
Een landelijk interieur is niet alleen in Nederland een trend (geweest). Ieder land heeft zijn eigen invulling van deze stijl. In Engeland wordt er bijvoorbeeld meer gewerkt met natuursteen en gelakt hout, terwijl in Frankrijk tegels, natuurlijk hout en gordijnen veel beter passen bij een landelijk interieur.
Je bent eigenlijk vrij om te kiezen hoe je jouw invulling geeft aan een landelijk interieur, omdat er veel diversiteit is. Er zijn verschillende kenmerken van een landelijk interieur waardoor er altijd iets is dat bij jou past

Doe-het-zelven: manusje-van-alles

Een kleine samenvatting van de materialen en stoffen die je kunt gebruiken in een landelijk interieur zijn:

  • Wol;
  • Katoen;
  • Linnen;
  • Riet;
  • Hout;
  • Steen.

Denk bijvoorbeeld aan een gevlochten rieten mand om spullen in te bewaren, dat past perfect in een landelijk interieur. Gordijnen van linnen geven een huiselijk gevoel en zijn daarom geschikt binnen deze woonstijl.

Etenstijd

eettafel
(Bron)
Leuk die keuken, maar uiteindelijk moet er gegeten worden. En waar doe je dat? Precies, aan de keukentafel.
En of deze nu in je keuken of in je woon-/eetkamer staat maakt niet uit. We zetten de landelijke stijl gewoon vrolijk door. Om in de natuurlijke stijl te blijven is een boomstamtafel ideaal. Zeker als je hier bijzondere of opvallende stoelen bij zet.
Om dan in de landelijke sfeer te blijven is de tafel zoals op bovenstaande afbeelding superleuk gedekt met planten, bakken en schalen. Hoe je de tafel het leukst aan kan kleden lees je hieronder.

Accessoires

De keuken kun je ook decoreren met verschillende accessoires.

De weegschaal

weegschaal
(Bron)
We zeiden het al eerder. In een landelijk interieur mag geleefd worden en mag het dus ook wat meer aangekleed worden. De ruimte lijkt hierdoor drukker, maar ook gezelliger!
Je kunt naar wens zo veel of weinig accessoires neerzetten als je wilt. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om functionele accessoires neer te zetten.
Neem bijvoorbeeld een ouderwetse weegschaal zoals op de bovenstaande afbeelding. Vét leuk voor in je keuken, een beetje vintage.
Kleine tip: probeer er wel een te vinden waarop de cijfers nog te lezen zijn.

Pannen

pannen in keuken
(Bron)
Op de bovenstaande afbeelding kun je zien hoe er decoratie is gemaakt van functionele objecten, namelijk pannen. Op deze speelse wijze heb je een opbergplek voor je pannen en meteen een toffe aankleding. In een keuken wordt gekookt en dat mag je gerust zien!
De (witte) houtkleuren van de keukenkastjes zorgen voor een rustige uitstraling, waardoor het speelse van de pannen goed uitkomt. Ook de houten ladder achterin de keuken geeft een nostalgisch gevoel.

(Snij)planken

snijplanken
(Bron)
Je keuken landelijk decoreren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele toevoegingen creëer je al een landelijke sfeer. Zo ook met bijvoorbeeld de planken die op de bovenstaande afbeelding te zien zijn. Gezellig om te zien maar ook hartstikke functioneel!
Je kunt ze namelijk gebruiken als snijplanken maar ook om eten op te serveren. Kleine hapjes tijdens het borrelen of op een verjaardag zien er aantrekkelijker uit op deze planken dan op een saai bordje, toch?

Bakkerskast

bakkerskast
(Bron)
Dit item is een combinatie van supertoffe voorwerpen! De bakkerskast is natuurlijk weer helemaal terug van weggeweest. In de versie zoals op de afbeelding hier boven is hij handig bewerkt tot schap en kapstok tegelijk. In de keuken hoef je natuurlijk geen jassen op te hangen maar zoals op de afbeelding kun je er bijvoorbeeld snijplanken of een klok aanhangen.
Maar het is ook hartstikke vindingrijk om je koppen er zo aan te hangen. Lekker binnen handbereik!

Je keuken landelijk decoreren hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn! Of je nu helemaal wilt verbouwen of wat kleine accessoires wilt toevoegen, er is van alles mogelijk om je keuken landelijk te decoreren. En doordat eigenlijk heel veel materialen, stoffen en kleuren bij een landelijk interieur passen heb je ook nog eens veel mogelijkheden en kun je zelfs afwisselen met bepaalde items als je wilt.
Wil je ook spontaan je keuken landelijk decoreren na deze inspiratie?
Laat het ons weten in een reactie!