De kleine keuken, wat doe je er mee? In dit artikel een aantal tips om te laten zien wat je met een kleine keuken kan doen. Heb je een kleine keuken die je graag meer onderdeel wilt maken van de rest van het huis? Dan kan je bijvoorbeeld overwegen om er een kleine eetkeuken van te maken!

Maar hoe richt je je kleine (eet)keuken handig in? Met deze tips richt jij je keuken praktisch in en creëer je een gezellige (kleine) eetkeuken die functioneel en gezellig is, en ook nog eens groter lijkt die daadwerkelijk is.

kleine-eetbar

1. Must have voor de kleine eetkeuken: een bar

Begin bij het inrichten van een nieuwe kleine eetkeuken met uitzoeken wat er vernieuwd moet worden. Als het voorheen nog geen eetkeuken was, denk dan bijvoorbeeld aan een statafel of bartafel waarmee je eigenlijk een ‘eetbar' in je keuken creëert.

Om de keuken niet kleiner te laten lijken dan hij al is, is het goed om hier met lichte kleuren of licht hout te werken. Ga je voor een eetbar in jouw keukentje? Kijk dan ook eens naar gave houten of industriële barkrukken. Of bijvoorbeeld nieuwe eettafelstoelen, als je niet per se de hoogte in gaat met de bar in je keuken.

Heb je een kookeiland in je kleine keuken? Denk er dan over na om hier een bar tegen aan te zetten, dat is en gezellig met koken en kan een gaaf contrast opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een ingekorte versie van onderstaand ontwerp.

Strakke keuken

Ook in dit artikel van Homedit vind je nog meer leuke ideeën en inspiratie voor een gave bar voor in je kleine keuken!

2. Maak het ruimtelijk groter: hoogte, licht en inbouw.

verticale-lade

Een verticale lade maakt maximaal gebruik van de ruimte en is ook nog een leuke eyecatcher in je keuken

Hoogte: Hoge kasten in je keuken of verticale lades kunnen een ruimtelijk gevoel creëren in je kleine eetkeuken. Door in de hoogte te werken profiteer je maximaal van de beschikbare ruimte, ditzelfde geldt voor verticale lades, en dat zijn vaak ook nog echte eye-catchers.

Licht: kies bewust voor kleuren, maar zorg ook dat je in ieder geval één lichte muur hebt. Door het gebruik van licht en lichte kleuren voelen ruimtes vaak groter aan. Ook open of transparante keukenkastjes dragen bij aan een ruimtelijk gevoel.

Heb je een raam in de keuken en overweeg je een keukenbar? Dan kan het goed zijn om deze tegen het raam aan te zetten. Bij het raam kan je verder weinig met je opbergruimte en daarnaast is het ook wel zo lekker om bij je ontbijt uit het raam te kunnen turen onder het genot van een kopje koffie.

Inbouw: qua apparatuur is het bij het inrichten van een kleine keuken goed om zoveel mogelijk voor inbouw apparatuur en combi-apparaten te kiezen. Een vaatwasser en de oven kun je vaak inbouwen in je keukenkasten. Denk bij een oven ook eens na of je niet voor een combi-oven/magnetron wilt gaan.

Overweeg goed wat je écht nodig hebt; klein huishouden? Dan hoeft je ijskast waarschijnlijk niet groot te zijn. Gebruik je nooit een magnetron? Of drink je nooit koffie? Laat dit dan achterwege in je keuken.

Ook het verwerken van je prullenbak is goed om te doen in een kleine keuken. Een prullenbak neemt vaak onnodige ruimte in de keuken in en staat meer dan eens rommelig.

3. Maak gebruik van slimme opbergsystemen

Bij de slimme opbergsystemen voor in je keuken kan je denken aan een magneet waar je je messen ophangt, die ruimte aan de muur gebruik je normaliter toch niet. En ook op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte, en staat er niet constant een onnodig lomp messenblok in de weg.

Ook een ophangrail / pannenrek welke je aan de muur kan bevestigen kan je veel ruimte besparen, en ziet er vaak ook nog ‘gezellig rommelig' uit. Denk bijvoorbeeld aan de Kungfors wandopbergers van de Ikea zoals in de foto hiernaast.

Zoals je ziet kan je vaak meer met de ruimte dan je van te voren denkt en zijn er ook veel leuke oplossingen voor. Bedenk met name goed wat je kan in de hoogte en wat er aan de wanden / muren kan hangen. Kan je ergens planken ophangen? Of een wandrek? Of een ‘messenmagneet'?

Elk beetje helpt als je ook verticaal kan opslaan; zo helpen qua slimme opbergsystemen ook bijvoorbeeld verticale lades in je keukenkast waar we het eerder al over hadden.

Heb je allerlei kruidenpotjes? Op veel plekken kun je magnetische kruidenbakjes bestellen die je vervolgens aan de muur kan ophangen aan je ijskast, ziet er ook nog eens gezellig uit.

kruidenbakjes

4. Werk je apparaten en grote keukenspullen weg

De waterkoker, het tosti-ijzer, magnetron en het espresso apparaat nemen vaak veel ruimte in in een keuken, probeer eens of je deze goed kan verwerken in een keukenkastje. Vervolgens kan je ze na gebruik direct weer de keukenkast in schuiven zodat ze weer uit het zicht zijn.

Snijplanken kunnen ook vaak in de weg zitten, met een beetje creatief vermogen heb je ook je snijplanken zo weggewerkt in je keuken.

kast met pan

5. Overweeg een keukentrolley

Handig om spullen op te bergen en als je even wat meer ruimte nodig hebt in je keuken is de keukentrolley ook zo verplaatst. Ze zijn er van klein tot groot dus ook met de trolleys kun je een soort van verticale opbergruimte realiseren door bijvoorbeeld dunnere trolleys te nemen. Er zijn er genoeg te koop, maar ze zelf maken is ook een goede optie! Op die manier kan je er ook weer een leuke kleine eyecatcher van maken zoals hier onder.

Mooi kastje voor in de keuken

Kan jij wat met deze tips? Kijk anders ook eens in ons artikel over hoe je een kleine woonkamer opnieuw inricht, misschien vind je daar ook nog goede extra informatie.

Heb jij nog tips voor het inrichten van een kleine (eet)keuken en die niet kunnen missen in dit artikel? Laat je tips dan hier onder achter in de reacties!