We dromen er waarschijnlijk allemaal wel van: een grote onbegrensde tuin waarin we uren kunnen ronddwalen. De realiteit is echter vaak anders, want veel Nederlandse tuinen zijn klein en grenzen aan beide kanten aan de tuinen van de buren. Toch kun je de droom van een grote tuin waar maken. Om dit te bereiken zul je jezelf echter wel een beetje voor de gek moeten houden. Met jouw creativiteit kun je namelijk jouw kleine tuin groot laten lijken.

20 tips om een kleine tuin groot te laten lijken

Wij hebben maar liefst 20 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je het idee kunt geven dat je tuin veel groter is dan eigenlijk het geval is. Zo kun je jezelf en je gasten voor de gek houden!

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Tuinontwerp-maken
Als je een kleine tuin hebt, zul je de ruimte goed in moeten delen. Je kunt niet én een zonneweide én een zithoekje én een moestuin én een mooie border met bijzondere bloemen aanleggen, maar je moet kiezen. Denk dus goed na over wat je allemaal wilt doen in je tuin. Hou je van tuinieren? Kies dan voor de bloemenborder. Wil je zelfvoorzienend zijn, richt je dan op de moestuin en wil je lekker luieren, focus je dan op de zonneweide.
Als je weet wat je echt niet kan missen, kun je je tuin hier op inrichten. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan en heb je in ieder geval plezier van je kleine tuin.

Tip 2: Doe net alsof

Trellis-met-kimop
Een kleine tuin is nou eenmaal klein. Aan het formaat kun je helaas niet veel veranderen, maar je kunt wel net doen alsof je tuin groter is.
Het klinkt misschien wat raar, maar door delen van je tuin in grote mate aan het zicht te onttrekken creëer je de illusie dat je tuin groter oogt. Natuurlijk geef je wel een voorproefje van wat er achter in de tuin te zien is door middel van een doorkijk. Dit wekt namelijk de verwachting dat er voorbij ons blikveld nog een hele hoop te zien is. Snel een kijkje nemen dus!
Je kunt je tuin onder andere afscheiden met hagen of met trellis.

Tip 3: Grote hoogtes of diepe dalen

Terras-op-een-verhoging
Je kleine tuin groter laten lijken kan ook door hoogteverschillen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je terras zo aan te leggen dat het hoger ligt dan de rest van de tuin. Dit hoeft niet per se een heel groot hoogteverschil te zijn; één of twee traptreden is eigenlijk al voldoende.
Een verlaging kan net als een verhoging de illusie van een ruimere tuin in stand houden. Ook dit zorgt er namelijk voor dat de tuin niet in één blik te vangen is. Je zult echt van dichtbij moeten gaan bekijken wat er op de verhoging of verlaging te zien is.

Tip 4: Herhaling, herhaling, herhaling

Herhaling-van-coniferen-struik
Ben je helemaal fan van de buxus of ben je verliefd geworden op een bepaalde potplant en wil je deze zeker in je kleine tuin terug laten komen? Het liefst zelfs meerdere keren?
Dat kan! Door een bepaald patroon of object verscheidene keren te herhalen, laat je onze hersenen geloven dat het patroon ook buiten ons zicht herhaald zal worden. Met andere woorden: we nemen aan dat datgene wat we niet kunnen zien gewoon bij jouw tuin hoort, omdat het patroon zich daar naar alle waarschijnlijkheid ook herhaalt, ook al is dat helemaal niet het geval. Gefopt!

Tip 5: Lichtpaars, violet, donkerpaars, blauwpaars

Bloemen-met-verschillende-kleurtinten
Het kleurgebruik in een kleine tuin is erg belangrijk en daarom zeker iets waar je vooraf over na moet denken. Om je tuin optisch groter te laten lijken is het belangrijk dat je het kleurgebruik rustig houdt. Gebruik dus niet teveel verschillende kleuren door elkaar, maar probeer verschillende tinten van dezelfde kleur te combineren. Hierdoor ontstaat er een eenheid en lijkt je tuin mooi in balans te zijn.

Tip 6: Het gaat maar door en door en door

Diepte-door-verschillende-kleuren
Als je de kleur bloemen hebt gekozen kun je met deze verschillende tinten ook erg gemakkelijk diepte creëren. Je kleine tuin groot laten lijken doe je door de bloemen met donkere tinten vooraan in de tuin te planten en de kleur geleidelijk aan lichter te laten worden naarmate je dieper de tuin in gaat. Hierdoor lijken alle bloemen mooi in elkaar over te lopen en ontstaat er een ruimtelijk effect.

Tip 7: Plant haaks op de schutting

Waarschijnlijk wil jij wel een aantal mooie bloemenborders in je tuin, zodat je lekker kunt tuinieren, vlinders en bijen aan kunt trekken of van de heerlijkste geuren en kleuren kunt genieten. Tijd dus om mooie bloemen in je tuin te zetten. Doe dit, misschien tegen je verwachting in, niet in dezelfde richting als de schutting, maar juist haaks op de richting van de schutting. Dit zorgt voor meer ruimte in de tuin. Perfect dus om een kleine tuin groter te laten lijken!

Tip 8: Stapel planken op

Schutting-met-horizontale-balken
Veel mensen kiezen ervoor om hun erf af te scheiden met een schutting. Dit kan in een kleine tuin prima, maar als je je kleine tuin groot wil laten lijken is niet elk type schutting even geschikt.
Eigenlijk kun je dit een beetje vergelijken met gestreepte kleding. Horizontale strepen hebben een heel ander effect dan verticale strepen. Voor de richting van de planken op je schutting geldt precies hetzelfde. Om je tuin groter te laten lijken, kun je het beste kiezen voor een schutting waarbij de planken horizontaal zijn opgestapeld. Hierdoor wordt de diepte van je tuin geaccentueerd en lijkt je tuin langer dan dat hij eigenlijk is.
Extra tip: Schuttingen zijn er in verschillende kleuren hout en kun je daarnaast ook in alle kleuren van de regenboog schilderen. Lichte kleuren zoals wit kunnen echter snel op je af komen, waardoor je tuin klein lijkt. Kies dus voor een wat donkerdere kleur schutting om je tuin groter te laten lijken.

Tip 9: Verticale planten

Klimplanten-tegen-de-schutting
Nog een tip die betrekking heeft op de schutting. Niet alleen horizontale planken zorgen ervoor dat je tuin groter lijkt, maar ook verticale planten die je voor de schutting zet of klimplanten die je tegen de schutting op laat lopen kunnen de grootte van je tuin versterken. Je zou zelfs een verticale tuin tegen je schutting aan kunnen bouwen.
Je denkt misschien dat dit haaks op de vorige tip staat. Dat is echter niet zo. Door de schutting echt te betrekken bij je tuin zorg je ervoor dat deze opgaat in al het groen, waardoor je tuin groter lijkt. De afscheiding of het einde van je tuin is namelijk minder duidelijk zichtbaar.

Tip 10: Niet alle wegen leiden naar een grotere tuin…

Kronkelend-tuinpad-met-losse-stenen
Heb je tijdens het voorbereidende werk besloten dat je graag bestrating in je tuin wilt, houd dan rekening met de verschillende groottes en vormen van tegels. Niet elke tegel past in elke tuin, zeker niet als je een kleine tuin hebt.
Als je een kleine tuin groter wil laten lijken kun je het beste kiezen voor grote tegels. Deze kun je eventueel los van elkaar leggen. Hierdoor oogt het pad groter, waardoor je tuin ook groter lijkt.
Daarnaast moet je ook goed nadenken over hoe je de bestrating wil leggen. In het belang van de ruimte zou je zeggen dat je het beste voor de kortste weg kunt kiezen, maar om het vermoeden van ruimte te creëren is het juist slim om niet voor de kortste weg te kiezen. Laat je tuinpad lekker door de tuin kronkelen. Hoe langer het pad, hoe groter de afstand die je over het pad moet afleggen, en hoe groter je tuin dus lijkt. Daarnaast kun je je pad ook ergens achter een boom, haag of struik laten verdwijnen. Dit wekt dan weer de illusie dat het pad buiten zicht doorloopt.

Tip 11: Lange lijnen

Niet alleen een kronkelend pad zorgt voor meer ruimte in de tuin, maar ook diagonale lijnen hebben dit effect. De reden hiervoor is dat een diagonale lijn altijd langer is dan een horizontale of verticale lijn. En lange lijnen wekken nou eenmaal de illusie van een lange afstand, zoals we bij het pad al hadden gezien. Hetzelfde geldt voor ronde en organische vormen. Deze hebben ook langere lijnen, waardoor ze langer lijken.

Tip 12: Links is rechts en rechts is links

Een kleine tuin groot laten lijken kan ook door het aanbrengen van symmetrie. Dit deden ze in de 17e eeuw al bij het ontwerpen van de Franse tuin. En zeg nou zelf, heb jij ooit een kleine Franse tuin gezien?
Symmetrie zorgt er niet alleen voor dat je tuin groter lijkt, maar het straalt ook een bepaalde mate van rust uit. In een kleine tuin is dat zeker een pre.

Tip 13: De illusie van perspectief

Breedte-verschil-in-pad
We hebben nog een laatste tip bij het aanleggen van tuinbestrating. Als je namelijk niet overtuigd bent van een pad dat al kronkelend een weg door jouw tuin vindt en je toch liever voor een recht pad kiest, kun je je tuin groter laten lijken. Je tuinpad lijkt langer als je het aan het begin wat breder maakt dan aan het eind. Hierdoor lijkt je tuin dus ook langer te zijn dan dat deze daadwerkelijk is.

Tip 14: De blikvanger

Misschien heb je het idee dat je in een kleine tuin niet met grote opvallende eyecatchers aan kunt komen zetten, maar niets is minder waar. Ook in een kleine tuin kun je een statement maken met een grote, opvallende blikvanger. Sterker nog: een blikvanger kan altijd!
Houd er in een kleine tuin wel rekening mee dat je de rest van de tuin rustig inricht. Vermijd drukke patronen en felle kleuren. Dit zal er namelijk weer voor zorgen dat je kleine tuin nóg kleiner lijkt. Zoek een goede balans tussen de eyecatcher en de rest van je tuin.

Tip 15:  Klein is niet altijd fijn

Plant-met-grote-bladeren
Je kleine tuin groot laten lijken doe je niet alleen door op de kleuren van je planten te letten, maar ook de grootte van het blad is een aandachtspunt. Je doet er namelijk goed aan om niet teveel kleine planten te kiezen. Deze zorgen namelijk voor drukte en zien er soms ook nog eens rommelig uit. Beter kun je planten kiezen die wat grotere bladeren hebben. Deze stralen meer rust uit, waardoor je kleine tuin groter lijkt dan hij eigenlijk is.

Tip 16: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegel-voor-optische-illusie
Je tuin groter laten lijken kan ook met objecten die je in de eerste instantie misschien niet in de tuin verwacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van het plaatsen van spiegels? Door deze bijvoorbeeld tegen de schutting aan te zetten, breek je dit grote oppervlak en lijkt het alsof je naar een ander deel van de tuin kijkt dat achter de schutting ligt.
Natuurlijk is deze truc wel heel erg afhankelijk van wat je in de reflectie van de spiegel ziet. Als dit de schutting aan de andere kant van de tuin is, dan zal het effect waarschijnlijk niet zo groot zijn.

Tip 17: Hoogstaande kunst aan de muur

Uitzicht-op-de-koeien
Spiegels zijn niet de enige manier om te doen vermoeden dat de schutting niet het einde van je tuin betekent. Ook met een leuk schilderij dat speciaal voor de weersomstandigheden van buiten is gemaakt kom je een heel eind. Met een schilderij van grazende koeien kun je bijvoorbeeld de suggestie wekken dat je zo vanuit de tuin het weiland in kan lopen. Een schilderij van witte stranden zal overigens ook niet misstaan, zeker niet als je een heerlijk zelfgemaakte alcoholvrije cocktail in de hand hebt.

Tip 18: En toen was er licht

Verlichting-voor-'s-avonds
's Avonds is de tuin vaak maar een groot zwart gat waar helemaal geen diepte in zit. Niet getreurd want ook daar kun je eenvoudig wat aan doen. Door goede verlichting aan te schaffen kun je namelijk gebieden in je tuin uitlichten, waardoor er diepte ontstaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van spots onder een boom en mooie planten of van een lichtsnoer die aangeeft waar de bloemenborders beginnen?

Tip 19: Een tuin zonder einde

Om een tuin te creëren die geen einde lijkt te kennen, kun je hem in de omgeving op laten gaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw tuin begint met dezelfde planten of met dezelfde kleur planten als waar de tuin van de buurman mee ophoudt. Zo lijkt je tuin niet te stoppen bij de erfgrens.
Heb je geen buurman? Kies dan voor de planten die direct naast je erfafscheiding staan en probeer deze in jouw tuin te betrekken. Hierdoor lijkt het namelijk gewoon alsof jouw tuin bij de rest van de omgeving hoort, waardoor hij veel groter lijkt dan hij daadwerkelijk is.

Tip 20: Rust, reinheid en opruimen!

Opgeruimd-gereedschap
Veel middelen om een kleine tuin groot te laten lijken kun je al tijdens het ontwerpen van je tuin uitstippelen. Echter zul je ook na de ontwerpfase nog geregeld de handen uit de mouwen moeten steken om voor de gewenste rust te zorgen. Je tuin opruimen is namelijk de laatste tip die wij je meegeven.
Allerlei rondslingerende objecten maken de tuin onrustig, rommelig en klein. Ruim deze dus regelmatig op! Berg fietsen en tuingereedschap op in een klein schuurtje of zet alles achter een houten schuttingpaneel. Hark geregeld afgevallen bladeren en takken tussen de planten uit, zodat deze niet voor een onrustig tafereel zorgen.
En wat dacht je van het verstoppen van je kliko? Je zou zelf een houten constructie kunnen bouwen waar je je kliko in wegwerkt, maar je kunt er ook een aantal grote potplanten tegenaan zetten.

Na het lezen van deze tips kunnen we misschien wel stellen dat we helemaal niet zo slim zijn als we altijd denken. Zoals je ziet zijn er namelijk ontzettend veel manieren om onze hersenen te laten geloven dat we in een grote tuin leven, ook al is dat helemaal niet zo. Als ware optische illusionisten creëren we een wereld voor onszelf waarin we met veel plezier onze vrije dagen kunnen spenderen. Wat wil een mens nog meer?
Wat vind jij de beste tip om je kleine tuin groot te laten lijken? En heb je nog meer tips die je graag wil delen?
Laat het weten in een reactie!