Niet iedereen heeft de luxe van een ontzettend ruime woonkamer. Maar dat is helemaal niet erg, want ook kleinere woonkamers hebben hun charme. En dat de woonkamer klein is, wil uiteraard niet zeggen dat je deze niet leuk kunt inrichten!

Met een beetje creativiteit kun je een kleine woonkamer inrichten zodat hij veel groter oogt en er ook nog eens hartstikke gezellig uit ziet. We gaven je eerder al een handig stappenplan voor het opnieuw inrichten van je woonkamer, maar deze keer gaan we specifiek in op de kleine woonkamer.

Heb jij een kleine woonkamer? Lees dan snel verder, want we geven je in dit artikel 10 tips om jouw kleine woonkamer in te richten!

Veel van de artikelen in de foto's en tips zijn te vinden bij bijvoorbeeld:

Een kleine woonkamer inrichten doe je zó

Kleine woonkamer
(Bron)
Een kleine woonkamer inrichten lastig? Nee hoor! Niet met onze tips. Een kleine woonkamer is vaak erg knus en gezellig en met onze tips kun je hem ook nog eens groter laten lijken dan hij werkelijk is. Wedden dat jij straks blij bent met jouw kleine woonkamer? Of je nu van een minimalistisch, landelijk of industrieel interieur houdt: met onze tips wordt jouw kleine woonkamer een paleisje.

Tip 1: Welke functie heeft de woonkamer?

Voordat je begint met je kleine woonkamer inrichten, is het slim om na te gaan waar je de woonkamer precies voor wilt gebruiken. De één hangt namelijk 's avonds graag op de bank voor de tv in de woonkamer, en de ander wil graag een grote eettafel in de woonkamer om te kunnen eten met gasten.

In een kleine woonkamer zul je keuzes moeten maken. Als je nooit aan tafel eet of dat voor jou niet per se in de woonkamer hoeft, hoef je er ook geen eettafel neer te zetten. Ga dus even bij jezelf na welke meubels jij graag in de woonkamer wilt hebben.

Tip 2: Licht, lichter, lichtst

Witte woonkamer
(Bron)
Waarschijnlijk wist je dit al wel: om een ruimte groter te laten lijken, kun je het beste gebruik maken van lichte kleuren. En dan vooral op de muren en de vloer. Als je de muren van jouw kleine woonkamer zwart verft, lijkt de kamer alleen maar nóg kleiner. En dat wil je uiteraard voorkomen.

Kies daarom voor lichte kleuren op de muren, zoals wit, gebroken wit of beige. Lichte kleuren weerkaatsen het natuurlijke licht dat binnenkomt door de ramen. Hierdoor lijkt de woonkamer groter.  Door een vloer te kiezen in (bijna) dezelfde kleur als de muren, lijkt de kamer zelfs nóg groter. De hele ruimte lijkt dan één geheel te zijn en de meubels lijken haast te zweven.
Ben je bang dat het allemaal erg licht wordt?

Met meubels en accessoires kun je later gemakkelijk kleur aanbrengen in je woonkamer, zoals ook op bovenstaande afbeelding is gedaan. De kleine woonkamer lijkt een stuk ruimer dankzij de witte vloer en de witte muren. Maar toch is de woonkamer niet té wit: de kussens, stoel, houten tafel, de plant en het schilderij zorgen voor de nodige kleur in de woonkamer.

Tip 3: Optisch bedrog

Gordijnen
(Bron)
Door lichte kleuren te gebruiken op de muren en de vloer lijkt de kamer een stuk ruimer dan dat hij eigenlijk is. Stiekem is dat dus een soort optisch bedrog. Maar het gebruik van lichte kleuren is niet het enige trucje waarmee je je woonkamer groter kunt laten lijken!

Een woonkamer met een hoog plafond lijkt automatisch ruimer. Niet iedereen is echter gezegend met een hoog plafond in de woonkamer. Je kunt je plafond gelukkig wel hoger laten lijken door verticaal te werken. Een hoge, smalle kast bijvoorbeeld doet je plafond hoger lijken. Een brede kast daarentegen zorgt er voor dat het plafond lager lijkt.

Ook door andere verticale objecten aan te brengen, kun je het plafond van de woonkamer optisch hoger laten lijken. Hang bijvoorbeeld gordijnen op die van plafond tot vloer reiken.
En de echte daredevils kunnen natuurlijk ook gewoon een muur behangen met behang met een verticale streep!

Tip 4: Gebruik elk hoekje en gaatje

Wandplanken
(Bron)
In een kleine woonkamer is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Dat betekent dus dat je niet alleen de vloer gebruikt om meubels en andere spullen neer te zetten. Je woonkamer heeft namelijk nog veel meer ruimte die je ook gewoon kunt benutten.

Denk maar eens aan de muren, of misschien dat ene nisje wat nu eigenlijk een loze ruimte is. Van een nisje maak je gemakkelijk een inbouwkast door planken tussen de muren te bevestigen. En ook aan de muren kun je wandplanken bevestigen, zodat je daar weer spullen op kwijt kunt. Zo kun je optimaal gebruik maken van je kleine woonkamer. Let wel op dat je niet letterlijk élk hoekje en gaatje gaat gebruiken, want dan wordt de woonkamer natuurlijk overvol. Hierdoor zal hij automatisch weer kleiner lijken.

Tip 5: De televisie

In bijna elke woonkamer is hij onmisbaar: de televisie. En ook in een kleine woonkamer mag hij natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig helemaal geen probleem meer te zijn. De televisie is namelijk al lang geen groot, log ding met een enorme beeldbuis meer.

De platte tv's van tegenwoordig nemen gelukkig een stuk minder ruimte in. En om extra ruimte te besparen, kun je je televisie aan de muur hangen! Een grote tv-kast is helemaal niet meer nodig en dat scheelt je mooi weer een hoop ruimte.

Tip 6: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Spiegel
Met spiegels creëer je diepte en ruimtelijkheid in een ruimte. Niet alleen weerspiegelen ze natuurlijk de kamer, spiegels reflecteren ook het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen valt.
Door in een kleine woonkamer een grote spiegel op te hangen, lijkt de kamer vaak een stuk groter! En daarnaast is een spiegel in huis natuurlijk altijd handig om even snel te checken of je haar nog goed zit…

We krijgen vaak de vraag waar deze bank te koop is. We hebben zelf het idee dat deze uit de Ikea Soderhamn bank collectie kwam, zie hier onder. Soortgelijke alternatieven vind je onder meer bij de volgende shops:

  1. Ikea Soderhamn banken collectie
  2. Soortgelijke bank bij Wehkamp
  3. En de variant van Goossens wonen.

Tip 7: Op hoge poten

In een kleine woonkamer wil je ruimte creëren. En dat kun je heel gemakkelijk doen door te kiezen voor meubels die op pootjes staan.

Neem bijvoorbeeld je bank. Als je kiest voor een bank op pootjes, kun je als het ware onder de bank door kijken. Je creëert op deze manier een ruimtelijk effect. Hierdoor lijkt het alsof de ruimte groter is dan wanneer je bank helemaal tot op de grond komt.

Kijk eens naar onderstaande afbeeldingen. Links zie je een bank die tot de grond komt, rechts een bank op pootjes. Zie je het verschil? Daarnaast helpen de tafeltjes op de rechter foto ook nog eens mee om het geheel extra ruimtelijk te maken. Deze mensen hebben duidelijk begrepen hoe je een kleine woonkamer in kunt richten!

Bank zonder pootjesBank op pootjes
(Bron) / (Bron)

Tip 8: Grote meubels in een kleine ruimte

Je bent waarschijnlijk geneigd om te kiezen voor kleine meubels in je woonkamer, omdat je verwacht dat de ruimte daarmee groter lijkt en minder vol gepropt staat. En dat klopt voor een deel ook wel. Het neerzetten van een grote, massieve eettafel in een kleine woonkamer is bijvoorbeeld niet erg handig.

Maar soms is het kiezen voor grote meubels in een kleine woonkamer juist wel een slimme zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor een bank: wanneer je twee kleine banken neerzet, lijkt de ruimte veel voller dan wanneer je één grotere hoekbank neerzet. En op die hoekbank heb je waarschijnlijk nog meer zitplaatsen ook. Een echte win-win situatie dus!
Hoekbank in kleine woonkamer
(Bron)
Kijk maar eens naar de afbeelding hierboven. Daar is ook gekozen voor een grote hoekbank in een kleine woonkamer. En zoals je ziet, ziet dat er helemaal niet overvol uit. Het staat juist erg mooi en geeft de kamer een knusse uitstraling!

Tip 9: Houd het opgeruimd

Een kleine woonkamer kan er al snel rommelig uitzien. En als het er rommelig uitziet, lijkt de woonkamer alleen nog maar kleiner. Zorg er daarom voor dat je voldoende ruimte hebt om je spullen op te bergen.

En probeer dus ook om de woonkamer daadwerkelijk opgeruimd te houden. Berg spullen die je niet meer nodig hebt op en probeer ook zo nu en dan eens een grote opruiming te houden. We zijn vaak geneigd om alles maar te bewaren waardoor de verzameling aan spullen blijft groeien. Zoek af en toe eens je spulletjes uit. Alle spullen die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt doe je dan weg. En dat betekent niet per se dat ze in de prullenbak hoeven te verdwijnen: je kunt er ook een ander blij mee maken!

Tip 10: Kies voor multifunctionele meubels

Multifunctionele salontafel
(Bron)
Ga je een kleine woonkamer inrichten, dan kun je daar uiteraard lang niet alle meubels in kwijt die je in een grote woonkamer wel kwijt zou kunnen. Je moet dus een selectie maken van de meubels die je in je woonkamer wilt.

Maar je kunt ook je kleine woonkamer inrichten door creatief om te gaan met de meubels. Door te kiezen voor multifunctionele meubels, sla je twee vliegen in één klap. Denk bijvoorbeeld aan een bank waarvan de ruimte onder de zitting gebruikt kan worden als opbergruimte. Zo hoef je geen extra kast neer te zetten voor je spullen. Bespaar je mooi wat extra ruimte, die je ergens anders voor kunt gebruiken.

Behalve zo'n multifunctionele bank zijn er tegenwoordig nog veel meer multifunctionele meubels. Zo zijn er ook bijzettafels die een opbergruimte hebben. Of juist een krukje dat ook als bijzettafel kan functioneren. Als je maar creatief bent, zijn er mogelijkheden genoeg. Zoals op de foto hierboven, waar een gave kist als salontafel is gebruikt!

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er genoeg mogelijkheden om een kleine woonkamer in te richten en groter te laten lijken. Ga creatief om met de ruimte, en je komt een heel eind! Met onze tips moet dat helemaal goed komen.

Enthousiast? Bekijk dan ook eens ons artikel met tips over hoe je je kleine eetkeuken kan inrichten.

Heb jij nog meer tips voor het inrichten van een kleine woonkamer?
Deel ze met ons in een reactie!