De gezelligheid van de kerst is weer achter de rug en met een goed gevoel kijk je terug op deze sfeervolle dagen die je samen met je geliefden hebt doorgebracht. Je hebt allerlei lekkere gerechten gemaakt en iedereen heeft ervan mogen smullen en is met een voldaan gevoel weer naar huis gegaan. Als je na het opruimen in de koelkast kijkt, zie je echter nog een berg eten liggen die na de gezellige kerstdagen is overgebleven. Natuurlijk is het zonde om dit weg te gooien, maar eigenlijk is het ook net te weinig voor een volledige maaltijd. Je zult dus iets moeten verzinnen om te kunnen koken met de kliekjes van kerst. Een opgave die eigenlijk ieder jaar weer ontzettend lastig blijkt te zijn.

9x Koken met de kliekjes van kerst

Om je het jaar toch met een goed gevoel af te laten sluiten, willen we je graag helpen in het lastige proces van koken met de kliekjes van kerst. Daarom hebben we negen tips om te koken met de kliekjes van kerst voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpt dit je op weg en kun je langer van je kerstdiner of van verschillende ingrediënten uit je kerstdiner genieten.

1. Vertrouw op je instinct

Koken-zonder-kookboek
Veel mensen nemen de tijd om het menu voor het kerstdiner zorgvuldig samen te stellen. Ze doen onderzoek naar verschillende recepten, wegen de voorbereidingstijden tegen elkaar af en beslissen uiteindelijk welke recepten gekookt gaan worden. Deze recepten worden dan uitgeschreven of uitgeprint. Erg slim want op deze manier kun je makkelijk controleren of je alle ingrediënten hebt en weet je ook precies welke stappen je moeten volgen. De kans dat het gerecht mislukt is op deze manier zo klein mogelijk.
Echter is het lastig om een recept te vinden waarbij precies de ingrediënten gebruikt worden die jij over hebt. Daarom is het op ‘derde kerstdag' als je moet koken met de kliekjes van kerst dus misschien beter om op je gevoel te vertrouwen en geen recept als leidraad te gebruiken. Kijk welke ingrediënten je hebt, met welke ingrediënten je deze aan kunt vullen en hoe je deze kunt combineren en wij weten zeker dat je een overheerlijke maaltijd op tafel weet te zetten.

2. Kerstbrood is ook na kerst nog heerlijk

Oud-brood
Voor velen is er niets lekkerder dan vers brood. Brood dat al een paar dagen oud is, wordt daarom vaak aan de kant geschoven of zelfs weggegooid. Superzonde!
Nu horen we je denken, wat kun je dan allemaal met oud brood doen? Nou, je kunt er bijvoorbeeld croutons van maken en deze in een heerlijke salade verwerken. Of je kunt het vermalen tot paneermeel en dit gebruiken op je ovenschotel. En heb je er wel eens aan gedacht om je kerststol te gebruiken in een heerlijke broodpudding? Tot slot kun je de sneetjes stokbrood die over zijn na een avond gourmetten omtoveren tot heerlijke toastjes door ze in de oven of onder het tosti-ijzer te schuiven. Heb je meteen een goede reden om ook op ‘derde kerstdag' een gezellige avond te organiseren.

3. De kruiden kunnen de vriezer in

Overgebleven-kruiden
Nog zo'n ingrediënt dat je vaak in een relatief grote hoeveelheid moet kopen, maar eigenlijk maar weinig nodig hebt, zijn verse kruiden. Deze kun je wel een paar dagen bewaren, maar daarna beginnen de bladeren toch vaak te verleppen en zien ze er een stuk minder fraai uit.
Wist je dat je de kruiden ook gewoon in de vriezer kunt bewaren? Doe ze bijvoorbeeld in een diepvrieszakje en schrijf hier op welke kruiden erin zitten. Zo kun je ze weer tevoorschijn halen als je ze nodig hebt. Extra handig is het om de kruiden al fijn te hakken voordat je ze invriest. Dan hoef je dat later niet meer te doen en zo nemen ze ook nog eens minder ruimte in beslag.

4. A match made in heaven

Ovenschotel
Er zijn een aantal gerechten die je altijd wel kunt maken met behulp van kliekjes. De kliekjes die je over hebt bepalen natuurlijk wel voor een groot deel hoe je gerecht er uit gaat zien, maar dat het lekker wordt is in ieder geval zeker. Je hebt de ingrediënten ten slotte niet voor niets gebruikt in je kerstdiner.
We zullen je niet langer in spanning houden. Als we het hebben over gerechten die je kunt koken met de kliekjes van kerst, hebben we het over soep, ovenschotels, omeletten en een quiche. Groenten die je over hebt, kun je namelijk verwerken in een heerlijke groentesoep en ook wat betreft de omelet en de quiche kun je je groenten hier makkelijk in kwijt. In de ovenschotel kun je meer dan alleen de groenten kwijt. Ook met het overgebleven vlees kun je bij een ovenschotel uit de voeten. En zelfs als je gekookte aardappelen of aardappelpuree gegeten hebt met kerst kun je deze makkelijk hergebruiken in je ovenschotel.

5. Groenten voorkoken en hergebruiken

Broccoli-koken
Heb je nog een beetje groenten over die je nog niet hebt gebruikt in een gerecht? Bijvoorbeeld omdat je maar een halve broccoli nodig had en je alleen een hele kunt kopen? Dan kun je deze groenten ook nog gebruiken in een traditioneel Nederlands AVG'tje. Én het is echt niet nodig dat je dat meteen de dag nadat je ze voor de eerste keer gebruikt hergebruikt.
Kook de groenten kort, ook wel blancheren genaamd, en vries ze daarna in. Zo kun je ze net zo lang bewaren als je zelf wilt. Wie weet wat voor heerlijke gerechten je er nog allemaal mee kunt maken.

6. Vlees kan ook koud gebruikt worden

Restjes-vlees
Vlees is een product dat door veel mensen warm wordt gebruikt. Als je dus bijvoorbeeld nog een gebakken kipfilet overhebt, is waarschijnlijk een van de eerste gerechten waar je aan denkt ook een warm gerecht. In principe natuurlijk prima, maar je kunt echt veel meer met kip en vlees doen. We zullen een aantal voorbeelden noemen:
Een gehaktbal kun je in plakjes snijden en op je boterham doen om lekker op te peuzelen tijdens de lunch, een kipfilet kun je in stukjes snijden of uit elkaar plukken en verwerken in een heerlijke salade of op een goedgevulde sandwich en zelfs gehakt kun je in een heerlijke Mexicaanse salade verwerken.

7. Aardappels als bindmiddel

Gekookte-aardappel
Voor een gebonden soep heb je een bindmiddel nodig. Nu kun je dit speciaal aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om de oude aardappels te gebruiken. Deze zijn hier namelijk erg geschikt voor. Om aardappelen als bindmiddel te gebruiken, snijd je ze eerst in blokjes en voeg je ze vervolgens toe terwijl je de soep aan het bereiden bent. Als je de soep nu pureert zul je zien dat deze dikker wordt. Waar je oude aardappels allemaal niet goed voor zijn, hè?

8. Een gezonde smoothie

Smoothies-overgebleven-fruit
Een dessert bestaat vaak uit fruit. Dit is namelijk een heerlijke en frisse afsluiting van het diner en gaat er bij de meeste mensen vlot in. Echter is de kans heel groot dat je wat fruit overhoudt. Je hebt bijvoorbeeld maar een halve appel nodig of alleen het sap van een citroen. Over het vruchtvlees wordt met geen woord gerept. Weggooien dus maar?
Nee! Je kunt al het overgebleven fruit namelijk eenvoudig verwerken in een lekkere en gezonde smoothie. Doe dit in de blender en voeg wat melk of yoghurt toe. De blender aanzetten, even wachten en je hebt een heerlijk ontbijt gemaakt van de kliekjes van kerst.
Tip: Eventuele noten of pijnboompitten die je over hebt van het kerstdiner kun je ook eenvoudig verwerken in zo'n smoothie.

9. Kliekjes van kliekjes

Pan-zonder-kliekjes
In principe zou je altijd een poging moeten wagen om te koken met de kliekjes van kerst. Je hebt namelijk niets te verliezen. Als het nieuwe gerecht waarin je de kliekjes verwerkt hebt, mislukt kun je het altijd nog weggooien. En als het gerecht waarin je de kliekjes hebt verwerkt wel lukt, kun je genieten van een heerlijke maaltijd waar je ongetwijfeld een zelfvoldaan gevoel aan overhoudt.
Als je echter bij deze maaltijd ook weer kliekjes overhoudt, heb je in feite hetzelfde dilemma als na de kerst. Wat doe je moet de kliekjes? Waar het hergebruiken van de kliekjes met kerst nog een goed idee leek is dat nu helaas niet meer het geval. De bacteriën die namelijk vrijkomen door het herhaaldelijk opwarmen en af laten koelen kunnen namelijk schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit keer toch maar weggooien dan?
Ja, het is nu écht tijd om de kliekjes weg te gooien. Maar dit hoeft niet in de kliko. Een aantal kliekjes kun je namelijk op de composthoop gooien, waardoor je ze toch nog op een goede en milieubewuste manier kunt gebruiken. Beter met je voedsel omgaan dan op de manier zoals je het nu doet kan bijna niet!
 
 
Koken met de kliekjes van kerst vraagt dus om wat creativiteit, maar met een goede dosis doorzettingsvermogen zul je ongetwijfeld heerlijke gerechten op tafel weten te toveren. En laten we eerlijk zijn, vind jij het koken met de kliekjes van kerst stiekem niet ook het allerleukste? De gerechten die je nu maakt komen namelijk recht uit je hart en niet uit een of ander boek.
Koken met kliekjes van kerst is lastig en daarom willen wij graag weten hoe jij dat doet.
Laat daarom jou werkwijze achter in een reactie hieronder!