We zijn halverwege april en de lente is in volle gang. Nu de temperaturen weer iets omhoog gaan, kun jij als tuinder eindelijk weer de moestuin in. Dit betekent dat ook de eerste kruiden de grond in kunnen. Met deze kruiden kun jij straks jouw zelfgemaakte gerechten nog lekkerder maken door de verschillende smaakmakers toe te voegen tijdens het koken. Eén manier om jouw gerechten klaar te maken, is door het gebruik van voorjaarskruiden. In dit artikel gaan we dan ook in op het koken met voorjaarskruiden door middel van 36 verschillende recepten. Ben jij benieuwd wat voorjaarskruiden precies zijn? In dit artikel gaan we je er alles over vertellen!

Verkeerd geïnterpreteerd

Niet iedereen is even bekend met het fenomeen voorjaarskruiden. Deze term wordt over het algemeen op twee manieren opgevat, waardoor er nog wel eens verwarring over ontstaat. Om die verwarring te voorkomen zullen we beide manieren kort bespreken en ook toelichten welke manier er in dit artikel aangehouden wordt. Daarna gaan we in op de heerlijke recepten die je met deze voorjaarskruiden kunt bereiden.

Welke kruiden bedoelen we?

Zoals we hierboven ook al zeiden, zijn er twee manieren hoe je de term voorjaarskruiden op kunt vatten. Deze zijn als volgt: Allereerst worden voorjaarskruiden gezien als de eerste (wilde) kruiden die de kop op steken zodra de temperatuur beter wordt. Dit zijn kruiden zoals bijvoorbeeld de paardenbloem, brandnetel en hondsdraf.

Veel mensen geloven in de zuiverende werking die deze kruiden hebben en gebruiken ze dan ook graag voor een voorjaarsreiniging. Hiervoor wordt een strikt reinigingsdieet gevolgd, dat aangevuld wordt met deze voorjaarskruiden. Een reiniging als deze zou goed zijn om afvalstoffen uit je lichaam te krijgen en voorjaarsmoeheid te voorkomen.

De tweede manier waarop de term voorjaarskruiden geïnterpreteerd wordt, is dat dit de kruiden zijn die je als eerst in het voorjaar kunt planten. Deze kruiden groeien snel, waardoor je er al vroeg in het jaar van kunt genieten. Ook zijn dit dé smaken die je associeert met de lente. Een hele andere manier van voorjaarskruiden gebruiken dus! In dit artikel houden we de tweede definitie aan. We zullen dan ook verder ingaan op de kruiden die jij eenvoudig in jouw moestuin kunt planten en waar je dus ook over niet al te lange tijd al van kunt genieten!

Koken met voorjaarskruiden: 36 smaakvolle recepten

Nu je weet welke definitie we voor dit artikel aanhouden, is het tijd om je te vertellen welke kruiden er nou precies vallen onder die voorjaarskruiden.
Dit zijn de volgende 10 kruiden:

  1. Dille
  2. Citroenbalsem
  3. Oregano
  4. Munt
  5. Marjolein
  6. Tijm
  7. Basilicum
  8. Peterselie
  9. Bieslook
  10. Koriander

Met deze 10 kruiden gaan we dus aan de slag! Tijd om in te gaan op de 36 recepten waarin jij deze 10 kruiden kunt verwerken.

1. Zoete aardappel met kip en koriander

Zoete aardappel met kip en koriander OhMyFoodness

We starten het rijtje koken met voorjaarskruiden met een heerlijk recept van Ohmyfoodness. Met dit recept maak je in een handomdraai een heerlijke en tevens gezonde maaltijd, waarin de koriander zeker terug te proeven is.Bekijk het volledige recept hier.

2. Pasta met bloemkool en spek

Pasta met bloemkool en spek Lekker en Simpel

In dit recept van Lekker en Simpel wordt de Hollandse keuken gemixt met de Italiaanse keuken! Sofie en Jorrit maken namelijk een pastagerecht waar bloemkool in verwerkt zit. Een combinatie die wij nog niet kenden, maar die er wel érg goed uitziet. Bekijk het volledige recept hier.

3. Courgette carpaccio

Courgette carpaccio De Groene Meisjes

Dit gerecht is perfect voor iedereen die veganistisch eet. In dit recept van De Groene Meisjes laat Merel je zelfs zien hoe je vegan feta moet maken! Ook komen er maar liefst drie voorjaarskruiden in terug: oregano, basilicum en peterselie.

4. Ovenrisotto met pastinaak, kruiden en heek

Ovenrisotto met pastinaak, kruiden en heek Francesca Kookt

Dit recept van Francesca Kookt bevat niet alleen een voorjaarskruid, ook heeft het één van de vergeten groenten waar we eerder over hebben geschreven! Dit recept had dan ook perfect in het artikel met ovenrecepten met vergeten groenten gepast. Met dit gerecht heb je dus twee vliegen in één klap. Bekijk het volledige recept hier.

5. Hartige vis crumble

Hartige vis crumble Brenda Kookt

Wanneer je aan dille denkt, denk je direct aan vis. Dit kruid gaat namelijk ontzettend goed samen met de smaak van verschillende vissoorten. Dat moet Brenda van Brenda Kookt ook geweten hebben, want zij maakte deze vis crumble met dille! Bekijk het volledige recept hier.

6. Pompoencurry met linzen

Pompoencurry met linzen EatRunLove

Pompoen wordt vaak geassocieerd met de herfst, maar dat hoeft natuurlijk niet. Deze pompoencurry van Eat.Run.Love kan namelijk ook prima in het voorjaar. Jessica combineert de smaak van pompoen met het voorjaarskruid peterselie.Bekijk het volledige recept hier.

7. Flammkuchen met spek, bosui en bieslook en oesterzwammen met tijm en burrata

Flammkuchen met bieslook en tijm

Zo, dat is nog eens een hele mond vol! Leonie van Gewoon wat een studentje 's avonds eet deelt via dit recept niet één, maar twee varianten van flammkuchen. Beide varianten bevatten voorjaarskruiden, dus er is keuze genoeg! Bekijk het volledige recept hier.

8. Veganistische kapsalon

Vegan kapsalon Puur Suzanne

Daar is ‘ie dan, de befaamde kapsalon! De populariteit van dit gerecht is de laatste jaren enorm toegenomen. Suzanne van Puur Suzanne geeft haar eigen draai aan dit gerecht door een veganistische variant te laten zien. Op deze manier kan iedereen van een kapsalon genieten. Bekijk het volledige recept hier.

9. Eenpanspasta met tomaat en basilicum

Eenpanspasta met tomaat en basilicum Chikslovefood

Voorjaarskruid basilicum wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet gek dat één van de ingrediënten uit deze eenpanspasta van Chickslovefood basilicum is. Gecombineerd met tomaat is het een klassieke combinatie die absoluut niet gaat vervelen. Bekijk het volledige recept hier.

10. Twee zomerse soepjes

Twee zomerse soepjes De Groene Meisjes

Met dit artikel van De Groene Meisjes krijg je twee recepten voor de prijs van één! Merel laat namelijk zien hoe je courgette-basilicumsoep moet maken, maar ook hoe je een koude bietensoep bereidt. Allebei uiteraard met voorjaarskruiden. Zo heb je de komende tijd meer dan genoeg afwisseling.

11. Couscous met druiven, amandelen en munt

Couscous met druiven, amandelen en munt The Lion Kitchen

Een fris gerecht als deze kan niet ontbreken in de lente! In dit recept van The Lion Kitchen vind je dan ook munt terug, wat voor deze frisse smaak zorgt. Koken met voorjaarskruiden is op deze manier helemaal geen straf! Bekijk het volledige recept hier.

12. Gekruide aardappelpartjes met popped beans

Gekruide aardappelpartjes met popped beans

Iris van Ik Ben Iris Niet liet zich inspireren door Jamie Oliver en zijn popped beans. Daaruit kwam dit gerecht waarin voorjaarskruid tijm een rol speelt. Dit is weer eens iets anders dan het welbekende AVG'tje. Bekijk het volledige recept hier.

13. Pasta Puttanesca

Pasta puttanesca Chikslovefood

Het kruid marjolein (ook wel majoraan genoemd) is er een die minder vaak in recepten wordt gebruikt. Toch hebben we er een kunnen vinden op de blog van Chickslovefood. Zij hebben de welbekende pasta puttanesca van Jamie Oliver gedeeld. Wij delen dit uiteraard weer graag met jou! Bekijk het volledige recept hier.

14. Mexicaanse steak met maïssalsa

Mexicaanse steak met maissalsa

Koriander is een kruid die veel gebruikt wordt in de Mexicaanse keuken. Het is daarom ook geen verrassing dat je dit kruid terugvindt in dit Mexicaanse recept van Uit Pauline's Keuken. Dit lijkt ons een heerlijke manier om biefstuk te bereiden! Bekijk het volledige recept hier.

15. Kersensalade met bieslook

Kersensalade met bieslook

In het voorjaar neemt de populariteit van salades toe. We zijn zware gerechten zoals stamppot inmiddels beu en willen weer genieten van frisse smaken. Deze salade van Simone's Kitchen vonden wij best bijzonder! Er zitten naast groente en kruiden namelijk ook kersen in. Klinkt goed! Bekijk het volledige recept hier.

16. Linzenravioli met champignonvulling

Linzenravioli met champignonvulling

Zelf pasta maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, zo laat Shemara van Eerlijker Eten zien met dit recept. Deze linzenravioli geeft een eigen twist aan het bekende Italiaanse gerecht. De basilicum maakt dit gerecht helemaal af. Bekijk het volledige recept hier.

17. Gebakken forel met citroenbalsem

Gebakken forel met citroenbalsem

Er zijn maar weinig recepten te vinden waarin citroenbalsem verwerkt wordt. Dit kruid wordt over het algemeen vaker gebruikt om thee van te trekken. Toch heeft deze Oostenrijkse informatieblog een recept waarin citroenbalsem wordt gebruikt in een gerecht met gebakken forel. Een recept voor de echte visliefhebber dus.

18. Turkse pizza wrap met knoflooksaus

Turkse pizza wrap

Koken met voorjaarskruiden kan in veel verschillende keukens. In dit gerecht van Mind Your Feed combineert Reny verschillende keukens door deze Turkse pizza wraps te maken. Mét lekker veel peterselie! Bekijk het volledige recept hier.

19. Geitenkaasquiche met zoete aardappel

Geitenkaasquiche met zoete aardappel

Wanneer je een quiche wilt maken, denk je al vaak aan een bodem van deeg. Bo van Beaufood laat zien dat dat niet altijd hoeft te zijn! Deze quiche is gemaakt van zoete aardappel en bevat voorjaarskruid oregano. Bekijk het volledige recept hier.

20. Italiaanse tomatensoep met mascarpone

Italiaanse tomatensoep met mascarpone Lekker en Simpel

Ook dit recept van Lekker en Simpel bevat voorjaarskruiden! Zowel tijm als oregano zijn terug te vinden in deze Italiaanse tomatensoep. Niet gek, want deze kruiden worden vaker in de Italiaanse keuken gebruikt. Wij vinden deze soep er in ieder geval erg aantrekkelijk uitzien. Heerlijk, koken met voorjaarskruiden! Bekijk het volledige recept hier.

21. Knalroze springrolls met mango, kip en munt

Knalroze springrolls met mango, kip en munt

Roze, een kleur die je niet vaak terugziet op je bord maar wat er wél heel vrolijk uitziet. Deze springrolls van Gewoon wat een studentje 's avonds eet zijn dan ook een feestje om naar te kijken! En de combinatie van mango, kip en munt is een klassieker waarvan we zeker weten dat je het lekker gaat vinden.

22. Rijst met zalm en avocado-mangosalsa

Rijst met zalm en avocado-mangosalsa ohmyfoodness

Wat is er lekkerder dan om in het voorjaar te genieten van de zomerse smaak van mango? Dat moet Sabine van Ohmyfoodness ook gedacht hebben toen ze dit recept bedacht. In dit kleurrijke visgerecht vind je peterselie terug als smaakmaker. Bekijk het volledige recept hier.

23. Gazpacho

Gazpacho

Nu de temperaturen buiten langzaam weer omhoog gaan, kan dit gerecht van I Love Health natuurlijk niet ontbreken! Gazpacho is een klassiek gerecht wat we over het algemeen graag eten wanneer het buiten wat warmer is. Perfect dus voor het koken met voorjaarskruiden! Bekijk het volledige recept hier.

24. Salade caprese

Caprese

Na de klassieker uit recept nummer 23, kan ook deze klassieker niet ontbreken: de salade caprese. Op Paulo's wordt stap voor stap uitgelegd hoe je deze bekende salade zelf kunt maken. Er wordt zelfs uitgelegd hoe je zelf de pesto moet maken! Bekijk het volledige recept hier.

25. Harissa kip met quinoa

Harissa kip met quinoa

Quinoa is één van de superfoods die nog steeds makkelijk verkrijgbaar is. Simone van Simone's Kitchen maakte daarom een recept met een gemarineerde kipfilet waar onze mond nu al van volloopt. Koken met voorjaarskruiden kan, zoals je ziet, met verschillende soorten keukens. Bekijk het volledige recept hier.

26. Erwtensalade met tonijn en veldsla

Erwtensalade met tonijn en veldsla

Wederom een salade in dit rijtje van koken met voorjaarskruiden! Deze salade van Beaufood bestaat voornamelijk uit erwten en is daarmee hartstikke gezond. Doordat er ook tonijn in de salade zit, zal deze niet eenzijdig smaken en krijg je daarnaast ook de juiste vetten binnen. Bekijk het volledige recept hier.

27. Poke bowl met tonijn

Poke bowl met tonijn

Nee, dit gerecht van Uit Pauline's Keuken heeft helemaal niets met de Pokémon hype te maken. Dit type gerecht is door de Hawaiianen in het leven geroepen om restjes vis op te kunnen maken. Dit is dus een bijzondere vissalade. Ideaal voor kliekjesdag! Bekijk het volledige recept hier.

28. Sinaasappelrisotto met munt

Sinaasappelrisotto met munt De Groene Meisjes

Dat Merel van De Groene Meisjes graag kookt met voorjaarskruiden is ons inmiddels wel duidelijk! In dit recept gebruikt zij munt om deze bijzondere risotto mee op smaak te brengen. Ga jij dit een keer uitproberen?

29. Garnalenburger met avocado en mangosalsa

Garnalenburger met avocado en mangosalsa

Wil jij een keer iets anders dan de standaard hamburger van vlees? Grote kans dat deze garnalenburger van Ohmyfoodness helemaal in jouw straatje ligt! De combinatie van vis, avocado en mango zorgt voor een bijzondere combinatie aan smaken die wat ons betreft helemaal bij de lente passen. Bekijk het volledige recept hier.

30. Romige lasagne met spinazie

Romige lasagne met spinazie

Wederom een recept van Gewoon wat een studentje 's avonds eet! Deze keer heeft Leonie een Italiaanse klassieker omgetoverd tot een variant die nét even iets anders is. De oregano die erin voorkomt zal ongetwijfeld goed smaken in combinatie met de spinazie. Bekijk het volledige recept hier.

31. Bietensoep met linzen, gorgonzola en dille

Bietensoep met yoghurt en gorgonzola

Je zou bij het zien van de foto denken dat het om tomatensoep gaat, maar niets is minder waar! Dit recept van Yellow Lemon Tree is namelijk een bietensoep die vol zit met smaken, onder andere van linzen, gorgonzola en dille. Ben jij net zo benieuwd als wij? Bekijk het volledige recept hier.

32. Pasta met tuinbonen en muntpesto

Pasta met tuinbonen en muntpesto

Veel mensen zijn verzot op de klassieke pesto. Echter kun je ook aan pesto een twist geven! Dit laat Daisy van I Love Health zien in dit pastagerecht. Zo komt de smaak van de munt helemaal tot zijn gerecht. Smullen maar! Bekijk het volledige recept hier.

33. Falafel met yoghurt-muntsaus

Falafel met yoghurt-muntsaus Eat.Run.Love

Falafel, gemaakt van kikkererwten, is een bekende vleesvervanger die door veel vegetariërs wordt gegeten. In dit recept van Eat.Run.Love zitten maar liefst drie voorjaarskruiden. Je hebt hier namelijk peterselie, munt en koriander voor nodig. Koken met voorjaarskruiden is heel veelzijdig, zoals je ziet! Bekijk het volledige recept hier.

34. Salade met farro, tomaat en een chilidressing

Salade met farro, tomaat en chili dressing

We horen je denken… Wat is farro? Farro is een bepaalde graansoort uit Italië die je erg goed kunt gebruiken in verschillende salades. Dat is ook precies wat Simone van Simone's Kitchen in dit recept heeft gedaan. Best een keer het proberen waard, toch? Bekijk het volledige recept hier.

35. Salade van watermeloen, feta en munt

Salade van watermeloen, feta en munt

Ook dit is wederom een klassieker die niet kan ontbreken wanneer je gaat koken met voorjaarskruiden. Deze salade van Culy bevat watermeloen, feta en munt, drie ingrediënten die qua smaak perfect bij elkaar passen. Laat de warme dagen maar komen! Bekijk het volledige recept hier.

36. Carpaccio met basilicummayonaise

Carpaccio met basilicummayonaise

Carpaccio is wederom zo'n klassieker die je in veel restaurants kunt bestellen. Toch heeft deze carpaccio van Uit Pauline's Keuken een bijzondere twist. Dit doet zij door een mayonaise van basilicum te maken en deze bij de carpaccio te serveren. Wij zijn nieuwsgierig geworden! Bekijk het volledige recept hier.

Koken met voorjaarskruiden kan echt alle kanten op! Welke van deze 36 recepten ga jij een keer proberen? Nog meer informatie over koken met kruiden vind je onder meer in dit e-book.

 

Laat het ons weten door een reactie achter te laten!