Kruiden kweken in een kweekbak is een tuinklus die iedere tuinliefhebber of keukenfanaat kan doen. Door kruiden te kweken in een kweekbak zijn de kruiden beter beschermd en is de kans groot dat jij binnen no time in de keuken staat te koken met alle overheerlijke smaakmakers uit eigen tuin.
Weet je wat nou zo leuk is? Je hebt niet eens per se een moestuin nodig om tóch kruiden te kunnen kweken! Doordat de kruiden in een bak staan hoef je geen stuk van je gazon of border op te offeren om toch kruiden uit eigen tuin te hebben. Op deze manier kruiden kweken kan daarom zelfs op het balkon. Er is daarom van alles mogelijk. Wil jij alles weten over het kweken van kruiden in een kweekbak? In dit artikel vertellen we je er meer over.
 

Wat is een kweekbak?

Kleine plantjes in kweekbak
Voordat we in gaan op welke kruiden je kunt kweken in een kweekbak en hoe je dit het beste kunt doen, is het handig om te weten wat een kweekbak nou precies is. Dat is wel zo handig wanneer je kruiden wilt gaan kweken in zo'n soort bak.
Ik hoor je namelijk denken: waarom zou je kruiden kweken in een kweekbak, wanneer dat ook gewoon in de moestuin kan? Dat is toch net zo makkelijk?
Die gedachtegang begrijpen we helemaal. Het kweken van kruiden in de moestuin is ook zeker mogelijk, daar is een moestuin immers voor bestemd. Echter krijg je over het algemeen betere resultaten wanneer je deze kruiden kweekt in een kweekbak. We zullen onder het kopje ‘het voordeel van een kweekbak' dieper ingaan op de pluspunten van een kweekbak.
Een kweekbak wordt ook wel een koude bak genoemd. Dit omdat de bak, waarin jouw kruiden staan, gewoon buiten staat, zonder warmte-elementen of iets anders om de kruiden warm te houden. Vandaar het woord ‘koud' in de benaming. Een kweekbak is niet hetzelfde als bijvoorbeeld een kas.

Het voordeel van een kweekbak

Wanneer je besluit om kruiden te gaan kweken in een kweekbak, zijn daar zeker voordelen aan verbonden. Uiteraard is het leuk om als tuinliefhebber bezig te zijn met alle verschillende kruiden. Het is een manier om meer uit je tuin te halen, zonder dat je alles in de bodem plant en daarmee een stuk van je gazon of border hoeft op te offeren.
Daarnaast is het grote voordeel dat je met kruiden kweken in een kweekbak uiteindelijk geld zal besparen. Het is namelijk een stuk goedkoper om je eigen kruiden te zaaien en bij te houden, dan om telkens opnieuw kruiden in de supermarkt te kopen. Zodra je start met een kweekbak is de eerste investering wel wat meer, aangezien je moet zorgen voor een bak en alle benodigdheden. Uiteindelijk zul je deze kosten er zeker uithalen. Het kost misschien tijd, maar het is de investering dubbel en dwars waard.
Een tweede voordeel is dat je veel gecontroleerder je kruiden zaait en de kruiden daarmee ook beter kunt beschermen tegen weersomstandigheden, vogels, muizen en andere ongenode gasten. Met een kweekbak weet je zeker dat jouw kruiden beter beschermd zijn.

Het nadeel van een kweekbak

Zaadjes kweken in kweekbak
Nu horen we je denken: zitten er ook nadelen aan een kweekbak?
We noemden het hierboven al even, namelijk de kosten die verbonden zitten aan de opstart van een kweekbak. Je zult in eerste instantie moeten investeren in een stevige bak, kleinere bakjes om de kruiden in te zaaien, kwalitatief goede grond en natuurlijk de (zaadjes van) kruiden.
Ook zal het maken van de bak wat tijd in beslag nemen. Je moet deze per slot van rekening zelf maken. Hierdoor zul je de handen uit de mouwen moeten steken en zelf aan de slag gaan. Het voordeel is dan weer wél dat je de kweekbak precies zo kunt maken zoals jij het mooi vindt en wat het beste binnen jouw tuin past. Dat is dan wel weer een fijne bijkomstigheid.
Natuurlijk kunnen we dit laatste nadeel niet vergeten: het onderhoud. Nadat je de bak hebt gemaakt en de kruiden hebt gekweekt, zul je deze kruiden uiteindelijk ook moeten onderhouden om ervoor te zorgen dat je nog een lange tijd van de kruiden kunt genieten.
Toch zien wij deze nadelen niet als échte nadelen. De investering van de bak zul je op den duur terugverdienen doordat je geen kruiden meer hoeft te kopen in de winkel. Kruiden kweken in een kweekbak vinden wij daarom nog steeds een dikke aanrader!
 

Welke kruiden kweken in een kweekbak?

Nu je weet wat een kweekbak precies is, kunnen we kijken naar welke kruiden je het beste kunt kweken in zo'n kweekbak en hoe je dit het beste aan kunt pakken. We verdelen de kruiden in twee categorieën: kruiden voor in de keuken en geneeskrachtige kruiden.

Kruiden voor in de keuken

Versgeknipte kruiden
Binnen deze categorie vallen kruiden die je kunt gebruiken bij het bereiden van recepten in de keuken. Deze smaakmakers zullen ervoor zorgen dat de gerechten die je gaat maken nog een beetje lekkerder worden.
We zullen de kruiden niet uitgebreid bespreken, aangezien de meesten voor zich spreken. Hieronder vind je een aantal kruiden ter inspiratie. Deze zijn stuk voor stuk prima te kweken in een kweekbak. Je kunt je aan dit lijstje houden, maar dat hoeft uiteraard niet! Wees niet bang om te experimenteren met kruiden kweken in een kweekbak.
Een aantal kruiden ter inspiratie:

  • Basilicum
  • Bieslook
  • Dragon
  • Koriander
  • Munt
  • Peterselie
  • Rozemarijn
  • Selderij
  • Tijm

Vind je een of meerdere van deze kruiden niet lekker?
Ook geen probleem, want dan laat je ze gewoon weg uit jouw kweekbak. Met kruiden kweken in een kweekbak kun jij de bak precies vullen zoals je zelf wilt. Kies daarom de kruiden die jij het lekkerst vindt en het meest gebruikt. Zo zet je de kweekbak helemaal naar jouw eigen hand.
Al deze kruiden kun je allemaal wel gebruiken bij bijvoorbeeld een heerlijke stamppot, een goedgevulde maaltijdsoep, een eenvoudige hartige taart, maak je een pompoen een stuk spannender en kun je er zelfs ijsjes mee maken. Kortom: kruiden kom je bij het koken nooit tekort!

Geneeskrachtige kruiden

Eerder schreven we al een artikel over 11 geneeskrachtige planten en kruiden. De details van deze planten en kruiden kun je het beste daar lezen, al willen we de kruiden uit dit artikel toch even kort herhalen. Deze kruiden kunnen namelijk ook perfect in jouw zelfgemaakte kweekbak.

Koriander

Verse koriander
We noemden koriander al bij de kruiden voor in de keuken, maar wist jij dat dit kruid ook een geneeskrachtige functie heeft?
Koriander werkt namelijk heel goed tegen gewrichtspijn en maag- en darmklachten. Een veelzijdig kruid dus!
Daarnaast werken de zaden van koriander ook goed tegen een stinkende adem. Heb jij bij het diner knoflook gegeten maar moet je de deur nog uit? Kauw eens op wat korianderzaden. Niemand zal meer last hebben van jouw adem!

Longkruid

Heb jij een longontsteking, moet je veel hoesten of heb je last van je keel? Dan kan de Pulmonaria, wellicht beter bekend als longkruid, je uitkomst bieden. Dit kruid staat er namelijk om bekend om kwaaltjes die met de longen te maken hebben te verhelpen.
De winter is dan misschien voorbij, toch kan een verkoudheid ook nu nog om de hoek kijken. Wanneer je de volgende keer weer zo veel moet hoesten, is het gebruik van dit kruid wellicht geen overbodige luxe.

Munt

Verse munt
Nog een kruid dat we eerder al noemden: munt. Munt staat, buiten zijn frisse smaak, bekend om twee geneeskrachtige werkingen.
Allereerst kun je met munt hoofdpijn en misselijkheid tegengaan. Eerstvolgende keer dat je je niet zo lekker voelt kun je een heerlijke kop muntthee drinken. Buiten dat het ontzettend lekker is, helpt het je ook nog!
De tweede werking is dat munt goed werkt tegen jeuk. Zo helpt het bijvoorbeeld als verlichting tegen muggenbulten. Door met een muntblaadje over de geïrriteerde huid heen te wrijven zul je minder last hebben van die vervelende plekjes.

Wijnruit

Deze Ruta graveolens, beter bekend als wijnruit, staat erom bekend dat het helpt tegen de verkoudheid. Dit kruid kun je het beste in laten trekken in water of een andere drank en dit vervolgens op drinken. Je moet echter wel een sterke maag hebben, want wijnruit is ontzettend bitter.
Pas wel op dat je van dit kruid niet teveel inneemt! Een beetje is genoeg om je van je symptomen af te helpen. Een overdaad aan wijnruit kan ervoor zorgen dat je gaat hallucineren.
Kweekbak
Zoals je ziet zijn er haast alleen maar voordelen aan kruiden kweken in een kweekbak. Je kunt helemaal zelf bepalen welke kruiden je wilt kweken en hebt daarmee de touwtjes in handen. Ga je voor eetbare kruiden, of toch liever voor geneeskrachtige kruiden? Alle combinaties zijn mogelijk en de keuze is geheel aan jou.
Mocht je zo'n kweekbak nou écht niet mooi vinden, dan hebben we eerder geschreven over tuindecoratie voor aan de muur. Ook daar vind je tips om kruiden te kweken, zonder daarvoor een deel van je tuin op te offeren!
Ga jij kruiden kweken in een kweekbak na het lezen van dit artikel?
Of weet jij nog kruiden die we écht niet kunnen missen in een kweekbak?
Laat jouw reactie hieronder achter. We zijn benieuwd naar jouw bevindingen!