Zit jij ook iedere avond op de bank, te staren naar die saaie lege muur tegenover je? Je wilde hem wit verven, omdat de ruimte dan zoveel groter lijkt. Inmiddels ben je de muur meer dan beu. Maar om de hele muur een andere kleur te verven lijkt je ook weer niks. Een lastig parket waar je in zit. Dat is helemaal niet nodig, wij hebben dé oplossing voor je, namelijk lambrisering verven.
Nu horen we je meteen denken ‘ik heb dat niet, hoe kan ik nu de lambrisering verven?'. Geen stress. Van oudsher is een lambrisering een betimmering aan de wand van houten platen of latten tegen de onderkant van de muur. Maar dat hoeft niet, je kunt ook een geverfde lambrisering maken.Ben je toch wel een beetje gecharmeerd door die houten lambrisering? Dat mag ook. We geven je de leukste voorbeelden en vertellen je hoe je zelf voor een leuke lambrisering kan gaan en hoe je daarvan de hoogte kunt bepalen.

De klassieke lambrisering verven

klassieke lambrisering
(Bron)

Het woord lambrisering komt van het werkwoord lambriseren, wat betekent ‘met hout betimmeren', wat komt van het Franse lambrisser (in circa 1450), dat weer afstamt van het Latijnse lambruscare (in circa 1175). Dat betekent ‘versieren met wijnranken'. Het is dus een manier van versieren die al stamt uit de 12e eeuw. We kunnen dit dus met recht een klassieke versiering noemen. Dat is vaak ook af te zien aan de stijl van de lambrisering. Moderne lambriseringen zijn vaak van platte latten terwijl de klassieke lambriseringen gemaakt zijn van platen met een reliëf erin.

Lambrisering is een kenmerk van een landelijke woonstijl, maar past, in de klassiek óf moderne variant, heel goed in andere woonstijlen. Wanneer je (nog) geen lambrisering hebt, dan kun je ervoor kiezen om er bij jouw thuis een te maken.

Tip: Voor een speels effect of om de sleur in huis te verbreken, kun je er ook voor kiezen om maar één maar te voorzien van lambrisering.

Zo pak je het aan

Voordat je begint, is het wijselijk om te bedenken hoe je het wilt aanpakken met de kleuren. Wil je de muur wit houden en de lambrisering een kleur geven of juist andersom, de muur een kleur en de lambrisering wit? In het geval van de laatste optie kun je kijken of de muur eerst nog geverfd moet worden voordat je begint met het aanbrengen van de lambrisering.
Meteen aan de slag? Volg dan de volgende stappen:

 1. Als eerste stap moet je de keuze maken of je voor panelen of latten wilt gaan. Zoals eerder verteld geven panelen een wat klassieker uiterlijk en zijn latten wat moderner.
 2. Daarna ga je de hoogte bepalen. Meet de hoogte van vloer tot plafond en bepaal aan de hand van die maten de hoogte van jouw lambrisering. Wil je bijvoorbeeld dat de lambrisering tot de helft van de muur komt? Of moet de lambrisering boven een bank of tafel uitkomen. Bepaal de hoogte en probeer te visualiseren hoe het de muur verandert.
 3. Ga naar een bouwmarkt. Sommige bouwmarkten hebben complete pakketten om je eigen lambrisering te maken. Bij andere bouwmarkten kun je onderdelen los kopen.
 4. Heb je een compleet pakket gekocht? Volg dan de bijgevoegde instructies. Voor losse onderdelen begin je met het opmeten en monteren van de plint, daar komen de panelen of latten namelijk bovenop.
 5. Wanneer je kiest voor latten is het een simpele kwestie om deze te bevestigen bovenop de plint. Dit doe je bijvoorbeeld met montagekit. Bij panelen wordt het iets lastiger. Daar bevestig je eerst het eindstuk tegen de muur. Vervolgens schuif je het paneel over de plint in het eindstuk. Dan bevestig je een tussenstijl met montagekit. De panelen zelf worden dus niet vast gemaakt maar zitten tussen stijlen.
 6. Doe dit met alle panelen en tussenstijlen tot je bij het eindstuk komt. Maak dan de topstijl op maat.
 7. Zet de topstijl met montagekit vast bovenop de panelen en tussenstijlen.

Een kind kan de was doen zou je zeggen. Dat misschien niet, maar met een beetje logisch nadenken en proberen is het voor iedereen te doen om zelf een lambrisering te maken. Bang dat je het zelf niet kan? Vraag dan bijvoorbeeld een klusjesman in je omgeving om hulp of laat het door een professional doen. Dat kost wel wat, maar dan weet je zeker dat het goed gebeurt!

Een likje verf

gekleurde lambrisering

En dan is het moment daar; de lambrisering verven. Of je nu kiest voor een kleurtje of een witte lambrisering er zijn altijd een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je gaat verven.
Zo begin je met het opschuren van het hout. Dit doe je altijd met hout voordat je het gaat verven. Wanneer je gaat verven breng je namelijk een nieuwe laag aan. Wanneer je vooraf niet zou schuren dan betekent dit dat er met iedere laag verf het object dat je verft steeds een laagje dikker wordt. Door het op te schuren, schuur je de oude verf er (deels) vanaf en kun je een nieuwe laag aanbrengen.

Door het opschuren verwijder je ook gelijk vuil en vettigheid, maar wordt het hout wel stoffig. Neem het stof dus altijd af met een vetvrije doek totdat het hout helemaal stofvrij is. Vervolgens moet je de juiste verf kiezen. Kies altijd een verf die geschikt is voor hout. Een aanrader is acrylverf, omdat deze sneldrogend is, niet stinkt en deze ook nog eens milieuvriendelijk is. Naast het type verf is het ook belangrijk om naar de kleur te kijken. Bij lambrisering verven in een kleur is het slim om eerst een witte basislaag aan te brengen zodat de kleur daarna beter pakt. Het kan zo zijn dat je voor een goede dekking de kleur twee keer over moet verven.

Meerdere dimensies

Een houten lambrisering zal altijd wat naar voren uitsteken en altijd drie dimensionaal zijn. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Kies bijvoorbeeld voor een wat diepere topstijl van tien à vijftien centimeter. Op die manier is de lambrisering zelf niet alleen een decoratie, maar kun je ook decoraties op de lambrisering zetten. Zo is het bijvoorbeeld hartstikke tof om één of meerdere fotolijsten op de rand van de lambrisering tegen de muur te zetten. Dat scheelt ook weer met gaatjes boren in de muur!

Geverfde lambrisering

Vind je een houten lambrisering te blijvend? Of lijkt het je te veel moeite? Dat is geen probleem want je kunt er ook voor kiezen om de lambrisering 'tegen de muur' te verven. In plaats van de klassieke houten variant verf je dan een kleur op de muur die tot ongeveer halverwege de muur komt. Simpel? Eigenlijk wel! Ook bij een geverfde lambrisering zijn er een paar stappen belangrijk om door te lopen:

 1. Hoe hoog wil je de lambrisering? Op onderstaande afbeeldingen zie je verschillen in hoog, midden en laag. Kijk wat het beste bij jouw kamer past en maak dan je keuze.
 2. Welke kleur verf wil je op de muur? Kies iets wat goed past bij de rest van je interieur. Ga je gewaagd voor een felle kleur of voor iets zachts en subtiels?
 3. Ook voor muren zijn er verschillende soorten verf. Kies dus de verf die past bij het materiaal van jouw muur. Let ook op dat je de muur mogelijk twee of drie keer moet verven om het volledig dekkend te laten zijn. Zorg dus dat je genoeg verf inslaat!
 4. Je kunt nog variëren in hoe je de bovenkant van de lambrisering wilt. Kies je bijvoorbeeld voor een strakke lijn of mag het van jou wat speelser zijn? Hieronder zie je wat afbeeldingen ter inspiratie voor jouw geverfde lambrisering.

Zo wordt het wel heel makkelijk, die lambrisering verven!

Eenvoudige lijn

geverfde lambrisering
(Bron)

Een eenvoudige lambrisering over de helft van de muur zoals op bovenstaande afbeelding kan een groot verschil maken in een kamer.

Hoog water

hoge lambrisering
(Bron)

Een andere twist aan de geverfde lambrisering zie je op bovenstaande afbeelding. Door de lambrisering hoger op de muur op te trekken, krijg je meteen een ander beeld bij de kamer.

Extra contrast

lambrisering met plank

Wil je het verschil tussen de twee kleuren nog duidelijker maken? Kies dan voor een plank precies op de lijn, erg leuk en handig. Zo zie je het contrast tussen de twee kleuren veel meer dan wanneer de plank ergens anders hangt.

Dubbel dubbel

dubbele streep lambrisering

Deze lambrisering is weer heel wat anders! Doordat de verf laag blijft zie je nog genoeg van de kleur van de rest van de muur. Ook de dubbele streep zorgt voor een leuk effect.

Open deurtje

lambrisering op deur
(Bron)

Waarom zou je alleen op de muur een lambrisering verven? Doe eens gek en trek ‘m lekker door over de deur!

More than words

tekst boven lambrisering
(Bron)

Hartstikke creatief zo, een tekst boven de lambrisering. Dat maakt de scherpe rand direct een stuk minder strak en streng.

Creabea

oneven lambrisering
(Bron)

Misschien wel onze favoriet! De oneven geschilderde lambrisering. Als je niet vies bent van een beetje speelsheid en chaos kun je op deze te gekke manier je lambrisering verven.

Zie je? Er zijn tal van mogelijkheden om van die saaie muur een kunstwerkje te maken. Je lambrisering verven is een kleurrijke wijze om de muur op te leuken. En het hoeft niet altijd heel moeilijk of prijzig te zijn. Voor iedereen is er wat mogelijk!

Wat vind jij mooier? Een houten lambrisering of een geverfde lambrisering?
Laat het ons weten in een reactie!