Echt goed kunnen tuinieren is lang niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Je moet precies weten met welke planten je te maken hebt, waar je deze neer kunt zetten, hoe je hem moet onderhouden en welk gereedschap je hier het best voor kunt gebruiken. Nu heeft de een hier een aangeboren talent voor en gaat het eigenlijk een soort van vanzelf, terwijl een ander met bloed, zweet en tranen zijn planten nog niet in leven weet te houden. Gelukkig zijn er veel tuinworkshops in Nederland, waardoor je de tuinier die diep in je schuilt, maar nu nog niet tot uiting komt, naar boven kunt halen. Je kunt jezelf gelukkig verbeteren door het volgen van een tuinworkshop. De veertien leukste tuinworkshops in Nederland staan beschreven in dit artikel!

De 14 leukste tuinworkshops in Nederland

Het aanleggen en onderhouden van een tuin kent verschillende facetten die je, bij een verzorgde tuin, eigenlijk allemaal in een bepaalde mate onder de knie moet hebben. Zelf kennis opdoen in al deze facetten is een hele klus. Een tuinworkshop wil in dit geval nog wel eens uitkomst bieden. Hier leer je namelijk alles over bepaalde onderwerpen. En die informatie kun je dan weer direct in de praktijk brengen in je eigen tuin. We hebben de veertien leukste tuinworkshops in Nederland voor je op een rijtje gezet!

1. Workshop Seizoenenborder

Border-met-planten
Het uitkiezen van de planten die je bij elkaar in de border wil zetten is lastig. De verschillende kleuren van de planten moeten goed bij elkaar passen en het zou fijn zijn als de border er in de winter nog steeds mooi uitziet. Je zult dus zowel planten moeten gebruiken die in de winter groen blijven, als planten die dat niet doen. Daarnaast is het ook belangrijk om er rekening mee te houden of de grote planten de kleine planten niet overschaduwen.
De eerste workshop in deze lijst met leukste tuinworkshops in Nederland is de workshop Seizoenenborder. Hier leer je alles wat je moet weten over het inrichten van je border zodat deze meerdere seizoenen mee kan. Daarnaast leer je ook alles over plantencombinaties en het mixen van planten met verschillende kleuren. Al deze informatie pas je uiteindelijk toe in het creëren van een nieuwe border voor je eigen tuin.
Meer informatie over deze workshop vindt je hier!

2. Workshop Vogels in de tuin

Vogel-op-tak
Een tuin vol met planten die op het juiste moment in bloei staan is leuk. Een tuin waarin je de vogels van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hoort fluiten is nog leuker. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Waar komen vogels op af en wat stoot ze juist af? Wat doet ze besluiten om niet in jouw tuin, maar in de tuin van de buren neer te strijken? En is het eigenlijk mogelijk om vogels ook naar een kleine tuin of een balkon te lokken?
In de workshop Vogels in de tuin kom je dit allemaal te weten. Je leert welke aanpassingen je kunt maken wat betreft de beplanting, de inrichting van je tuin en de voorzieningen in voeding voor de vogels. Het leuke is dat al deze aanpassingen van toepassing zijn op een grote tuin, maar dat ze ook prima geschikt zijn voor een kleine tuin of zelfs voor een balkon.
Wil je weten waar en op welke dagen deze workshop gehouden wordt? Klik dan hier!

3. Workshop Bodemleven en composteren

Zonder goede bodem is de kans op een gezonde tuin minimaal. Dit is namelijk de basis of de fundering waar je vervolgens op gaat bouwen. Die moet goed zijn. Maar hoe weet je of de bodem in jouw tuin geschikt is voor planten? En als dat niet het geval is, wat moet je dan verbeteren?
In de workshop Bodemleven en composteren leer je alles over wat er in de grond van je tuin kan leven en wat het nut van deze dieren, schimmels en bacteriën is. Daarnaast leer je in deze workshop ook alles over het maken van je eigen composthoop. Na de workshop weet je precies waarom je een composthoop zou moeten maken en welke functies compost allemaal kunnen hebben.
Klik hier om meer te weten te komen over de workshop Bodemleven en composteren!

4. Workshop Tuinonderhoud

Tuinonderhoud
Een workshop is pas echt geslaagd als je weet hoe je de opgedane kennis kunt verwerken in je eigen tuin. Dat is soms lastig, omdat de tuinen die beschreven worden in de workshops er heel anders uit kunnen zien als jouw  tuin. Specifieke vragen die alleen voor jouw tuin gelden, zijn tijdens een algemene workshop misschien moeilijk te beantwoorden.
In de workshop Tuinonderhoud is dit echter niet het geval. De cursus wordt namelijk niet aan een hele groep gegeven, maar alleen aan jou. Hij vindt dan ook plaats in je eigen tuin. Gerichtere informatie dan de informatie die je tijdens deze workshop krijgt, is er bijna niet. In de workshop leer je alles over het onderhouden van je tuin en wordt je begeleid door een ervaren hovenier.
Meer informatie over de workshop lees je hier!

5. Workshop Voorjaarsonderhoud in de praktijk

In het voorjaar komt je tuin na een diepe winterslaap weer tot leven. Echter vraagt dat ook om het nodige onderhoud. Waar moet je beginnen en wat moet je eigenlijk allemaal doen om je tuin klaar te maken voor het zomerseizoen?
In de workshop Voorjaarsonderhoud in de praktijk leer je het antwoord op deze vraag. Zo kom je te weten hoe je verschillende planten en bomen moet snoeien, hoe je onkruid kunt verwijderen en hoe je de bodem moet bemesten. Je leert niet alleen het antwoord, maar je gaat er vervolgens ook zelf mee aan de slag. Niet in je eigen tuin, maar op locatie. Vervolgens kun je alles dat je geleerd hebt weer toepassen in je eigen tuin.
De praktische informatie over deze workshop vind je hier!

6. Bestratingstips en tuinverlichting

Tuinbestrating
Naast planten en bomen heeft een tuin natuurlijk ook bestrating en tuinverlichting nodig. Over de verschillende tuinpaden kun je makkelijk van de ene kant van de tuin naar de andere kant en op de terrasbestrating kun je heerlijk zitten en ontspannen. De verlichting zorgt er natuurlijk voor dat je ook 's avonds, wanneer het buiten donker wordt, je nog steeds in je tuin kunt zitten en ervan kunt genieten. Maar welke tegels en verlichting moet je nu kiezen? Als je de bouwmarkt binnenloopt zijn de mogelijkheden eindeloos.
De workshop Bestratingstips en tuinverlichting helpt je om hier een keuze in te maken en daarom kan hij niet ontbreken in deze lijst met de leukste tuinworkshops in Nederland. Je komt alles te weten over het belang van een goede ondergrond bij de bestrating én je leert alles over verlichting. Welke soorten verlichting zijn er en wat past het beste in jouw tuin?
Voor meer informatie over de workshop Bestratingstips en tuinverlichting klik je hier!

7. Workshop Tuinfotografie

Tuinfotograaf
De lijst met leukste tuinworkshops in Nederland gaat verder met een workshop Tuinfotografie. Als je een mooie tuin hebt dan wil je deze natuurlijk ook vastleggen. Zo kun je er niet alleen op het moment zelf, maar ook vele jaren later nog van genieten. Daarnaast kan het maken van foto's ook erg handig zijn voor je tuindagboek. Je kunt namelijk eenvoudig zien welke planten wel mooi waren en welke niet, maar ook hoe je tuin er in de verschillende seizoenen uit heeft gezien. Fotograferen is echter ook weer zo'n vaardigheid die niet iedereen direct onder de knie heeft.
Tijdens de workshop Tuinfotografie ga je hier echter mee aan de slag. Eerst leer je alles over de theoretische kant van het fotograferen en vervolgens ga je dit in de praktijk brengen. Je leert niet alleen hoe je foto's kunt maken van de tuin als geheel, maar ook hoe je een close-up kunt maken van bloemen en zelfs van insecten.
Geïnteresseerd en wil je graag meer weten over de workshop? Klik dan hier!

8. Workshop Beplantingsplan maken

Beplantingsplan-maken
Een beplantingsplan kan ontzettend waardevol zijn. Je kunt op deze manier vooraf bedenken welke planten je met elkaar wilt combineren en hoe je met bloemen een bepaalde sfeer neer kunt zetten. Op deze manier kom je er op tijd achter, mocht je onverhoopt de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Niet alleen voor de juiste combinatie van de planten in je tuin is een beplantingsplan waardevol, maar ook voor de verdere tuinindeling. Hoe groot maak je het gazon bijvoorbeeld? En hoe zorg je ervoor dat jij en je buren voldoende privacy hebben?
De workshop Beplantingsplan maken geeft je antwoord op al die vragen, waardoor je dus tijdens de workshop een beplantingsplan van je eigen tuin kunt maken. Na de workshop sta je ongetwijfeld te trappelen om te beginnen met het uitvoeren van dat beplantingsplan.
Klik hier voor meer informatie over de workshop!

 9. Workshop najaarsonderhoud in de praktijk

Naast voorjaarsonderhoud is er natuurlijk ook najaarsonderhoud. Hoewel het misschien nu nog wat vroeg is voor een workshop over dit onderwerp, is het wel een workshop om in je achterhoofd te houden. Om deze reden hebben we hem dus toch opgenomen in deze lijst met leukste tuinworkshops in Nederland. Je tuin goed voorbereiden op de winter is namelijk belangrijk waneer je langer dan één seizoen van je tuin wil genieten.
In de workshop wordt er eigenlijk naar dezelfde onderwerpen gekeken als bij de workshop voorjaarsonderhoud in de praktijk, alleen gelden er dit keer andere regels. Je leert nu namelijk hoe je in het najaar moet snoeien en onkruid moet verwijderen. Door beide workshops te volgen ben je dus het hele jaar door goed voorbereid.
Meer weten over deze workshop? Klik hier voor de informatie!

10. Workshop Praktisch snoeien in de siertuin

Bomen-snoeien
Een workshop over het snoeien van bomen mag natuurlijk niet ontbreken in een lijst met leukste tuinworkshops in Nederland. Snoeien is immers meer dan het kortwieken van een boom, struik of heg. De ene boom mag bijvoorbeeld helemaal teruggesnoeid worden, terwijl je bij een andere boom maar een paar centimeter af mag knippen. Het is dus lastig om te bepalen wat je nu wanneer moet doen.
Om je hierin te helpen is de workshop Praktisch snoeien de in de siertuin opgezet. Je leert hier namelijk niet alleen alles wat je moet weten over het snoeien van bomen, maar je mag het ook meteen in de praktijk gaan brengen. Hiervoor moet je wel je eigen gereedschap meenemen, maar dat is misschien juist wel fijn. Er gaat niets boven je eigen snoeischaar en tuinhandschoenen, toch?
Lees hier meer over deze workshop!

11. Workshop Een groene tuin zonder onderhoud

Onderhoudsvriendelijke-planten
Ook als je eigenlijk helemaal niet zulke groene vingers hebt, vind je het misschien belangrijk om een mooi verzorgde tuin te hebben. Maar dan wel met zo min mogelijk onderhoud. Je moet het jezelf immers niet moeilijker maken dan dat het al is.
In de workshop Een groene tuin zonder onderhoud leer je welke planten onderhoudsvriendelijk zijn en hoe je met behulp van handige tips en kleine aanpassingen bergen kunt verzetten richting een mooie onderhoudsvriendelijke tuin. Na de workshop zul je je groene vingers dus wel even aan moeten spreken om alles op orde te maken in je tuin, maar daarna kun je heerlijk onderuitgezakt genieten.
Wil je meer informatie over deze workshop? Klik dan hier!

12. Workshop Vaste planten

Waarschijnlijk staan er verschillende vaste planten in je tuin of ben je van plan deze in je tuin te zetten. Maar hoe moet je deze eigenlijk onderhouden? Kun je ze overal in je tuin neerzetten of zijn er specifieke plekken waar ze beter groeien?
In de workshop Vaste planten ontdek je het allemaal. Je wordt meegenomen naar de botanische tuinen in Utrecht en leert de dingen waar in andere workshops vaak aan voorbij wordt gegaan. Hierdoor is enige basiskennis wel een aanrader. Als je deze al in huis hebt kun je meteen met de workshop starten. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de workshop Tuinplantenkennis (zie workshop 14) een perfect begin.
Meer informatie over de workshop Vaste planten lees je hier!

13. Workshop Wildplukken in tuin en landschap

Wildplukken
Een tuin is leuk om te zien, maar hij kan ook nog eens heel functioneel zijn. Zo zijn er best wel wat planten die je kunt plukken en kunt eten.
In de workshop Wildplukken in tuin en landschap leer je welke planten je zoal kunt plukken en hoe je deze kunt herkennen. Daarnaast krijg je ook allerlei tips over hoe je het beste kunt plukken, wanneer je moet plukken en waar je kunt plukken. Hoewel dit natuurlijk al erg waardevol is, ga je ook nog naar buiten en op zoek naar eetbare planten. En om het dan helemaal af te maken, ga je met de geplukte planten ook nog een overheerlijk gerecht maken. Beter kan het bijna niet worden!
Meer informatie over deze workshop vind je hier!

14. Workshop Tuinplantenkennis

Plant
Om écht te kunnen tuinieren heb je uiteraard kennis nodig. Hierbij kun je denken aan kennis van de verschillende planten. Wat voor soort is het, hoe moet je ze onderhouden en in welk seizoen ze bloeien.
In de workshop Tuinplantenkennis komen in drie dagen wel vijfhonderd planten aan bod. Je leert alles wat je over deze planten moet weten en je ontdekt waarvoor je ze kunt gebruiken. Deze workshop legt tevens een goede basis als je door wil stromen naar de workshop Vaste planten. Informatie over deze laatste workshop kun je terugvinden op nummer 12 in deze lijst met leukste tuinworkshops in Nederland.
 
 
Workshops over tuinieren zijn er dus in overvloed. De veertien leukste tuinworkshops in Nederland staan in dit artikel opgesomd, zodat je je kunt oriënteren en weet wat je kunt verwachten als je op zoek gaat naar de meest geschikte workshop voor jou.
Welke workshop heeft jouw voorkeur?
Vertel het ons door een reactie te plaatsen onder dit bericht!