Het is af en toe wel zo prettig om even wat schone lucht in het huis te laten. Zo wordt de boel goed gelucht en is je huis weer helemaal fris! Maar wist je dat er ook planten zijn die de lucht zuiveren? Als je deze planten in je huis neerzet, is frisse lucht dus nooit ver weg. Luchtzuiverende planten kopen is vooral handig voor als het een keer regent of te koud is om de ramen open te kunnen doen! En als je het ons vraagt maken deze planten je huis ook meteen een stuk gezelliger. We raden je 8 luchtzuiverende planten aan, lees snel verder!

Luchtzuiverende planten voor in huis

De gekozen planten zijn gebaseerd op een onderzoek van NASA (National Aeronautics and Space Administration) en de wetenschappelijke informatie van Ogreen verschillende planten te koop, waarvan door wetenschappelijk onderzoek precies bekend is wat ze kunnen betekenen voor de zuivering van de lucht. Ook van Ogreen zullen er daarom planten voorbij komen.

Waarom een luchtzuiverende plant in huis?

De graslelie twee
Misschien vraag je je af waarom je een luchtzuiverende plant in huis zou moeten halen. Het antwoord is redelijk simpel: je wordt er gezonder van.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Exeter dat extra groen in onze leefomgeving positieve effecten heeft op onze gezondheid. Daarnaast word je, hoe gek het ook klinkt, minder snel moe wanneer je af en toe naar een kamerplant kijkt. Het kijken naar natuur zou namelijk stress verminderen, en door stress word je nou juist moe.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan bomen, hang- binnen- en kamerplanten:

Maar wat is dan dat positieve effect?

Maar waarom hebben planten zo'n positief effect op onze gezondheid? Dit komt onder andere door de luchtzuiverende werking die sommige planten hebben. In dit artikel komen planten aan bod die getest zijn op het zuiveren van onze lucht van verschillende schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn afkomstig van chemische uitstoot. Onder andere door het verbeteren van onze isolatie en de ontwikkeling van verschillende apparaten en schoonmaakmiddelen halen we deze stoffen ongemerkt naar binnen.

Nu is er niet bekend hoe schadelijk deze stoffen daadwerkelijk voor ons zijn, maar het lijkt ons sowieso wel een goed plan om deze stoffen als het ware weg te filteren en er meer zuurstof voor terug te krijgen!

De verschillende chemische stoffen die in de lucht zweven

Er zijn vele chemische stoffen die ongemerkt door de lucht zweven (vluchtige organische stoffen). Door onze tuin, door het huis en op kantoor; we komen ze overal tegen. Een aantal bekende stoffen zijn:

De planten in dit artikel zijn in staat om één of meerdere van deze stoffen uit de lucht te verwijderen en de lucht zo schoner te maken. Eigenlijk zijn luchtzuiverende planten de schoonmakers van de lucht. Daarnaast zetten de planten CO2 om in zuurstof, dus dat is ook nog eens een mooi voordeel!

Hoeveel luchtzuiverende planten per m2 heb je nodig?

Het verschilt per plant hoeveel vierkante meter lucht hij kan reinigen. Om die reden verschilt ook het aantal luchtzuiverende planten per vierkante meter. Je kunt in het tuincentrum of bij aankoop van planten op Ogreen vragen/zien hoeveel vierkante meter één plant kan reinigen. Je hoeft vervolgens alleen uit te rekenen hoeveel vierkante meter jij hebt en hoeveel planten je dan dus nodig hebt.

Luchtzuiverende planten kopen: 8 toppers

Er zijn verschillende planten die een luchtzuiverende werking hebben. Niet alle planten hieronder zullen álle stoffen uit de lucht kunnen filteren, maar zeker een aantal ervan, en zeker meer dan de ‘gewone' plant! Lees dus snel verder en kies een luchtzuiverende plant uit die goed in jouw huis past.

1. De varen (Pteris ensiformis ‘Evergreen')

Evergreen(Foto)

Een echte luchtzuiveraar is de varensoort Pteris ensiformis ‘Evergreen' die onder andere bij bol.com te verkrijgen is. Deze varen heeft mooie groene bladeren die hij het hele jaar door houdt, en deze plant kan prima binnen staan.

Uit onderzoeken is gebleken dat de Evergreen de lucht in een ruimte van maar liefst 30 vierkante meter in zijn eentje schoon kan houden. Heerlijk fris dus! De plant heeft wel wat onderhoud nodig en heeft vaak dorst. Het is dus wel handig als je groene vingers hebt of het in ieder geval leuk vindt om goed voor planten te zorgen.
De Pteris ensiformis zuivert alle eerder genoemde stoffen uit de lucht. Een echte superschoonmaker dus!

2. De klimplant (Epipremnum pinnatum of Scindapsus aureum)

Epipremnum

Deze populaire huiskamerplant is een goede luchtzuiveraar volgens het onderzoek van NASA. Van nature komt deze plant voor in Zuidoost-Azië en is het een klimplant. Voor in huis is de plant als ‘staande' plant te verkrijgen. Om hem omhoog te laten staan wordt er dan gebruik gemaakt van een steun. Daarnaast is het een plant die ook gebruikt wordt als hangplant.

Des te meer je de plant in de zon zet, des te meer verschillende tinten groen en zelfs wit er op de bladeren zullen verschijnen. Op een schaduwrijke plek zullen de hartvormige bladeren egaal groen blijven.

Wanneer de Epipremnum veel overtollige voedingsstoffen heeft, zweet hij deze als het ware uit. Je zult dan druppelvorming op de bladeren zien ontstaan. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid. Laat de plant even wat droger worden en de druppels zullen minder worden. De plant verwijdert onder andere formaldehyde, xylene en benzeen uit de lucht.
Heb je huisdieren? De Epipremnum is giftig voor honden en katten, dus let goed op dat ze er niet bij kunnen. Je koopt de Epipremnum hier.

3. De graslelie (Chlorophytum comosum)

De graslelie

Ook deze plant zie je veel terug in huiskamers en op kantoren. Dit is een goede zaak! Deze plant verwijdert namelijk actief formaldehyde uit de lucht. De plant wordt als hangplant of gewoon in pot staande op een tafel of in de vensterbank gehouden.

Fijn is dat dit een erg onderhoudsvriendelijke plant is. Je kunt hem zowel in de zon als in de schaduw neerzetten, dus er is altijd wel een plekje voor de graslelie in huis. De plant kan goed tegen droogte, maar hij wordt vaak wel mooier als je hem gewoon genoeg water geeft.

Mocht je meer van deze leuke en nuttige planten in je huis willen hebben, dan hoef je er toch maar één te kopen. De graslelie kun je namelijk gemakkelijk zelf stekken door simpelweg de jonge plantjes aan de uiteinden van de stengels in een nieuwe pot te doen.

Ook de luchtzuiverende kwaliteiten van de graslelie zijn ontdekt tijdens het onderzoek van NASA. Ook een graslelie bestel je eenvoudig bij bol.com.

4. Arecapalm (Chrysalidocarpus lutescens)

Areca Palm

Altijd al getwijfeld tussen bamboe of een palmboom in je huis? Dan is de Arecapalm de uitkomst. Deze plant wordt in het Engels ook wel bamboo palm genoemd en lijkt een kruising tussen bamboe en een palmboom.

De Arecapalm staat op nummer één wat betreft de meest luchtzuiverende planten voor in huis. Deze positie krijgt de plant namelijk in de top vijftig van dr. Wolverton, die onder andere betrokken was bij het eerder genoemde NASA-onderzoek. Na het onderzoek voor NASA is dr. Wolverton doorgegaan met het onderzoek naar luchtzuiverende planten en kwam hij met een top 50 in zijn boek How To Grow Fresh Air uit 1997.

Vooral de stoffen formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen zijn gemakkelijke prooien voor de Arecapalm. De palm ziet er leuk uit en is niet alleen een topper wat luchtzuivering betreft, maar is ook nog eens gemakkelijk in onderhoud. Het enige waar je goed op moet letten is dat de plant goed vochtig blijft. Al met al is het stiekem onze favoriet! Bestellen doe je hier.

5. Vrouwentong (Sansevieria trifasciata)

Vrouwentong

Nog zo'n onderhoudsvriendelijke plant! Eigenlijk staat de Sansevieria trifasciata, naast vrouwentong ook wel gewoon Sanseveria genoemd, hier ook voornamelijk om bekend. De plant heeft namelijk maar één keer per maand water nodig. Voor het geven van water moet je goed voelen of de aarde in de pot al droog is. De Sanseveria zal eerder afsterven bij te veel dan bij te weinig water.
Naast deze bekende eigenschap is de andere fijne eigenschap van deze plant dus het feit dat deze de lucht zuivert. Bijzonder aan de Sanseveria is dat de plant vooral 's nachts goed CO2 om kan zetten naar zuurstof. Het is om die reden een ideale kamerplant voor op de slaapkamer.

De Sanseveria komt net als de Arecapalm voor in de top 50 van dr. Wolverton. Deze plant staat op een mooie 27e plaats.

6. Rubberplant (Ficus elastica)

Rubberplant

Om te beginnen is het goed om te weten dat deze luchtzuiverende plant goed de hoogte in gaat. Je zult hem misschien klein kopen, maar na een tijdje zal het een plant zijn om rekening mee te houden. De bladeren van de rubberplant hebben vaak een fijne glans. Deze glans is onder andere afkomstig van het sap van de plant. Aan dit rubberachtige sap dankt de plant ook zijn naam. Het sap kan soms zo aanwezig zijn dat je het goed in de gaten moet houden om te zorgen dat het niet op je meubels komt.

Buiten het sapverlies is de plant een onderhoudsvriendelijke plant. Net als bij de vrouwentong geef je de rubberplant eens in de zoveel tijd goed water en wacht je met het geven van nieuw water tot de aarde weer helemaal is opgedroogd.

Een laatste voordeeltje van deze onderhoudsvriendelijke luchtzuiverende plant is dat hij goed bestand is tegen ziekten en schimmels. Zo gaat de plant jaren mee. Nu hoef je er alleen nog maar een mooie plek voor te vinden! Kopen kan hier!

7. Lepelplant (Spathiphyllum)

Lepelplant

Ook de welbekende lepelplant moeten we in dit lijstje zeker niet vergeten. Deze plant haalt namelijk zes soorten gifstoffen uit de lucht: benzeen, formaldehyde, trichloroethylene, xylene, toluene en ammonia.

Wat de verzorging betreft lijkt het erop dat bijna iedere luchtzuiverende plant tot nu toe een gemakkelijke plant is. Handig! Ook de lepelplant is geen lastige plant. Wel heeft deze plant voldoende water nodig. Dit houdt in dat de aarde in de pot altijd iets vochtig moet aanvoelen. Ga het natuurlijk ook niet overdrijven door een klein moeras in je bloempot te creëren.
Het fijne aan de lepelplant is verder dat deze plant duidelijk laat zien hoe het met hem gaat. Wanneer de bladeren gaan hangen heeft de plant dorst, en zijn er ineens groene in plaats van witte bloemen dan is er iets meer zonlicht nodig. Je komt bij de lepelplant dus niet ineens voor verrassingen te staan.

8. Drakenbloedboom (Dracaena marginata)

Drakenbloedboom

De drakenbloedboom is bijzonder door de rode randen die rondom de bladeren lopen. Het hars van de boom is vuurrood en wordt ook wel drankenbloed genoemd. In het wild groeit de plant uit tot een heuse boom en heeft hij ook die vuurrode hars, maar hier in de huiskamer zal hij zijn bescheiden formaat houden.

Goed om te weten wat de verzorging betreft is dat de drakenbloedboom het fijn vindt om af en toe beneveld te worden met de plantenspuit. Daarnaast is het aan te raden de grond in de pot vochtig te houden, maar pas weer water te geven als deze echt droog wordt. De plant zuivert de lucht vooral van formaldehyde, xylene en tricholoroethylene. Ook deze bestel je gemakkelijk online.

Met bovenstaande planten haal je lekker schone lucht in huis. Laat ze hun werk doen en geniet ondertussen van hun leuke verschijning. Leuk is ook nog dat de meeste planten erg onderhoudsvriendelijk zijn en dat sommige planten het zelfs beter doen met te weinig dan met te veel water. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je dus nog zo'n luchtzuiverende plant in huis halen!

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan bomen, hang- binnen- en kamerplanten:

Onthoud wel dat geen enkele plant een heel huis alleen kan zuiveren en dat niet alle giftige stoffen uit de lucht zullen worden gehaald. Desondanks zal het al een hoop schelen wanneer je één van deze planten in je huis hebt!

Voor welke plant ga jij? Of heb jij al ervaring met een van deze luchtzuiverende planten?

Laat het ons weten in een reactie!